Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ράμσφελντ: βγάλαμε τα λεφτά μας στο Ιράκ

Τον πολιτικό κυνισμό των νεοσυντηρητικών επέδειξε σε όλο του το μεγαλείο ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, που μαζί με τον Ντικ Τσέινι θεωρούνται από πολλούς οι πραγματικοί ηγέτες των ΗΠΑ την οκταετία 2000-2008, όταν και η 11η Σεπτεμβρίου προκάλεσε την εισβολή σε Αφγανιστάν και Ιράκ
Ο πρώην υπουργός Αμυνας των κυβερνήσεων Μπους του νεότερου, υποστήριξε ευθαρσώς στην αυτοβιογραφία του, ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «έβγαλε τα λεφτά του».
Σύμφωνα με την Washington Post ο Ράμσφελντ στο 800 σελίδων βιβλίο του που κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα επιμένει να υποστηρίζει ότι «αν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν παρέμενε στην εξουσία, η Μέση Ανατολή θα ήταν πιο επικίνδυνη απ’ ότι είναι σήμερα».
Η αυτοβιογραφία του τιτλοφορείται «Γνωστά και Άγνωστα» αναφέρεται εκτενέστατα στα έξι χρόνια που παρέμεινε υπουργός, πριν απομακρυνθεί σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας των επιχειρήσεων στο Ιράκ μετά από 3,5 χρόνια εισβολής.
Η ερμηνεία του Ράμσφελντ για το τι πήγε λάθος στον κρίσιμο πρώτο χρόνο της κατοχής του Ιράκ αφορά την αδυναμία καθορισμού της μεταπολεμικής πολιτικής μετάβασης εξουσίας, καθώς Πεντάγωνο και υπουργείο Εξωτερικών είχαν διαφορετικές απόψεις.
Εξάλλου, δεν λείπουν και οι αιτιάσεις κατά του Μπους για τα προβλήματα στην εθνική ασφαλεία, καθώς υπαινίσσεται ότι που δεν έκανε περισσότερα για να επιλύσει τις διαφωνίες ανάμεσα σε κορυφαίους συμβούλους του.
«Ο Μπους δεν έκανε πάντοτε και ίσως να μην επέμενε [σε] μια έγκαιρη εξέταση των επιλογών του πριν καταλήξει στην απόφαση, ούτε λάμβανε αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του», γράφει ο Ράμσφελντ, ο οποίος απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν τα κατάφερε να έχει επαρκή στρατεύματα στον πόλεμο στο Ιράκ, υποστηρίζει ότι «αναδρομικά, υπήρχαν στιγμές, που περισσότερα στρατεύματα, θα είχαν βοηθήσει ... οι ανώτεροι αξιωματικοί ποτέ δεν τον ενημέρωσαν σχετικά, εάν είχαν επιφυλάξεις για το μέγεθος της δύναμης εισβολής».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=53298950

Δεν υπάρχουν σχόλια: