Aνασκόπηση 2010.
Οι δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία της χώρας μας είναι αυτές που σφράγισαν τις εξελίξεις την χρονιά που πέρασε. Αλλά είναι και αυτές που επηρέασαν άμεσα την πολιτική ζωή και προκάλεσαν κρίση στο εσωτερικό των κομμάτων.
Νο 1: Η Ελλάδα σε κρίση και δημοσιονομικό αδιέξοδο.
Τον Ιανουάριο η Ελλάδα βίωσε μια ανελέητη κερδοσκοπική επίθεση που προκάλεσε συναγερμό. Το αποτέλεσμα ήταν τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την πρώτη δέσμη μέτρων, με πάγωμα μισθών, αύξηση έμμεσων φόρων και αύξηση των ορίων στις συντάξεις, που αποτέλεσαν τα πρώτα μέτρα. Οι εταίροι μας θα αρχίσουν να μας κουνάνε το δάχτυλο, ενώ στο… κόλπο έβαλαν οι Γερμανοί μέχρι και την Αφροδίτη (με την γνωστή χειρονομία). Τον Μάρτιο ανακοινώνονται νέα μέτρα με περικοπή 20% των δώρων Πάσχα –Χριστουγέννων και την «σημαδιακή» 25η Μαρτίου εγκρίνεται από την ΕΕ η ίδρυση μηχανισμού στήριξης. Ήταν μόνο η αρχή.
Νο2: Ψήφιση Μνημονίου και νέα μέτρα-σοκ
Η εκτόξευση των σπρεντ σε δυσθεώρητα ύψη τον Απρίλιο, παρά την συμφωνία για μηχανισμό στήριξης, σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την σύναψη του μνημονίου. Ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση να αποδεχθεί τους όρους του Μνημονίου τον Μάιο. Θα ακολουθήσει πολιτική ένταση και κοινωνική αναταραχή. Όπως και αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας, σχετικά με το «τις πταίει». Εφαρμόζεται καταιγίδα μέτρων που πλήττει ακόμη και χαμηλόμισθους του Δημοσίου και χαμηλοσυνταξιούχους.
Νο3: Βυθίζεται στην ύφεση η οικονομία, καλπάζει η ανεργία
Οι αριθμοί για την εικόνα αποτυπώνουν μια εφιαλτική εικόνα. Δεκάδες χιλιάδες είναι τα λουκέτα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι χαμένες θέσεις εργασίας. Στο τρίτο τρίμηνο του 2010 η πτώση του ΑΕΠ φτάνει στο – 4,6 %. Στο 12,4% έφτασε η ανεργία το ίδιο διάστημα. Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό έφτασε μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις στο -15,4%! Το ακόμη χειρότερο είναι ίσως ότι το κλίμα στην αγορά δεν προδιαθέτει για αύξηση της αγοραστικής κίνησης. Κάπως έτσι έπεσε ο τζίρος κατά 40% (!) τα φετινά Χριστούγεννα στα καταστήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ.
Νο 4: Οι διαγραφές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Παράπλευρη απώλεια της ψήφισης του Μνημονίου ήταν οι διαγραφές στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Η κ. Μπακογιάννη αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις Σαμαρά και ψηφίζει «ναι» και επί της αρχής. Διαγράφεται και τους επόμενους μήνες θα την ακολουθήσουν στην πόρτα της εξόδου Κ. Κιλτίδης και Χρ. Μαρκογιαννάκης, όπως αργότερα θα διαγραφούν Γ. Κοντογιάννης και Λ. Αυγενάκης, λόγω διαφωνιών με την γενικότερη πολιτική του κόμματος. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν έμεινε ανεπηρέαστο. Γ. Δημαράς, Β. Οικονόμου και Σ. Σακοράφα θα διαγραφούν επειδή δήλωσαν «παρόντες» στην ψηφοφορία. Τον Δεκέμβριο θα διαγραφεί και ο Β. Παπαχρήστος, επειδή καταψήφισε τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Νο 5 Ίδρυση νέων κομμάτων
Συνεπαγόμενο αποτέλεσμα στη ΝΔ της διαγραφής της κ. Μπακογιάννη ήταν αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, η ίδρυση από την πλευρά της του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Εξελίξεις θα υπάρξουν και στον Συνασπισμό, έστω και με «βελούδινα» σε αυτή την περίπτωση διαζύγια. Ο Φ. Κουβέλης θα αποχωρήσει για να ιδρύσει την Δημοκρατική Αριστερά, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι βουλευτές Ψαριανός, Τσούκαλης και Λεβέντης. «Μέτωπο» θα ανοίξει ο Α. Τσίπρας και με τον Α. Αλαβάνο, που επίσης θα χαράξει τον δικό του δρόμο (ιδρύοντας το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής»).
Νο 6 Τρομοκρατία
Με σκοτζέζικο ντους έμοιαζαν οι εξελίξεις στην τρομοκρατία την χρονιά που πέρασε. Η ανακάλυψη γιάφκας μετά την συμπλοκή αστυνομικών με τον Λ. Φούντα, οδηγεί στην εξάρθρωση μιας από τις αρκετές οργανώσεις. Η σύλληψη Μαζιώτη και άλλων θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν αρκετή τελικά για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.
Νο 7 Το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών
Με πρόβα κοινοβουλευτικών εκλογών έμοιαζαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε απροσδόκητα κατά την διακαναλική τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι κάλπες δεν θα είναι δημοψήφισμα μόνο για τον «Καλλικράτη», αλλά και για την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν δεν υπάρξει «καθαρό» μήνυμα υπέρ της συνέχισής της. Τα μέτρια αποτελέσματα του α΄ γύρου πάντως για το ΠΑΣΟΚ διαδέχθηκαν τα σαφώς καλύτερα στον β΄γύρο, με «κέρδος» την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ η ΝΔ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να δείξει ότι βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης.
Νο 8 Ανασχηματισμός 11 μήνες μετά τις εκλογές
Για πολύ καιρό «σερνόταν» ο ανασχηματισμός ως φήμη στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά τελικά έπρεπε να φτάσουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιηθεί, σε χρόνο σχετικά μικρό ούτως ή άλλως από τις προηγούμενες εκλογές. 11 μόλις μήνες μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ο Γ. Παπανδρέου «ανακατεύει την τράπουλα», αλλά η κυριότερη είδηση ήταν η απομάκρυνση μιας και μοναδικής υπουργού, της κ. Μπατζελή από το κυβερνητικό σχήμα. Στα αξιοσημείωτα και η είσοδος μελών της «παλιάς φρουράς» (π.χ. Σκανδαλίδης, Χυτήρης) στην κυβέρνηση.
Νο 9 Πάγκαλος: μαζί τα φάγαμε τα λεφτά
«Μαζί τα φάγαμε τα λεφτά, στους διορισμούς» δήλωσε στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, σχετικά με την ερώτηση των ψηφοφόρων «που πήγαν τα λεφτά;», προκαλώντας «σοκ» στην κοινή γνώμη. Οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες αλλά ουδέποτε πήρε πίσω τις δηλώσεις του ο κ. Πάγκαλος, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Μάλιστα, συνέχισε με υποτιμητικά σχόλια για τις ένοπλες δυνάμεις. Είχε χαρακτηρίσει τους ένστολους «δημοσίους υπαλλήλους» που βολεύονται, ενώ «ξαναχτύπησε» λίγο πριν κλείσει η χρόνια με νέα δήλωση βόμβα: «οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοπρίτες».
Νο 10 Επιθέσεις σε πολιτικούς
Δεν ήταν και πολύ ευχάριστες οι εμπειρίες ορισμένων πολιτικών σε σχέση με τις αντιδράσεις του κόσμου για τα μέτρα και τα αίτια της κρίσης. Η πρόσφατη επίθεση στον Κωστή Χατζηδάκη από διαδηλωτές προκάλεσε σοκ, ενώ οι εικόνες του πολιτικού με το πρόσωπο μέσα στο αίμα έκανε τον γύρο του κόσμου. Προηγήθηκε το παπούτσι στον Γ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ, ενώ επιθέσεις δέχτηκαν και άλλοι πολιτικοί, όπως ο κ. Σιούφας το καλοκαίρι του 2010.
madata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου