O υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να παραλάβει το βραβείο που του απονέμει το περιοδικό Foreign Policy ως έναν από τους «Εκατό διανοούμενους του κόσμου».
Με την ευκαιρία αυτή ο νεοοθωμανός υπουργός θα επιδιώξει να βελτιώσει το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Άγκυρας. Ο κ. Νταβούτογλου , σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του κ. Κλίντον. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός ζήτησε να συναντηθεί και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, αλλά δεν έλαβε θετική απάντηση.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τις ΗΠΑ συνομίλησε με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν ,στους οποίους είπε: «Δεν τίθεται θέμα έντασης στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει μια τέτοια εντύπωση στην κοινή γνώμη. Δεν κάναμε λάθος στο θέμα του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον μας απογοήτευσε . Με την Αμερική διατηρούμε μια σημαντική σχέση τριών αιώνων, ενώ με το Ιράν μια σχέση χιλίων χρόνων. Εξάλλου, είναι γείτονες μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τους δυο».
Ο κ. Νταβούτογλου φαίνεται συνεχίζει το οθωμανικό παραλήρημα της υπερδύναμης παρά τα όσα αποκαλυπτικά έγραψε ο δημοσιογράφος κ. Μπιράντ, αλλά και τις αποκαλύψεις του Wikileaks.
Από τις αποκαλύψεις του Ιστότοπου Wikileaks έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες θεωρούν τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου «εξαιρετικά επικίνδυνο και τρελό». Παρ’ όλα αυτά , όμως, το περιοδικό Foreign policy τον κατατάσσει στον κατάλογο των εκατό σημαντικότερων διανοουμένων του κόσμου.
Ο τιμώμενος «Μίστερ μηδενικά προβλήματα», όπως τον αναφέρει το περιοδικό , σε συνέντευξη του στον αρχισυντάκτη του περιοδικού Blake Houshell δήλωσε ότι έχει επηρεαστεί από τα έργα του Πλάτωνα και την πολιτική του Γκάντι. Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε «πώς ένας Τούρκος υπουργός αναφέρεται σε Έλληνα φιλόσοφο», ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Ο Πλάτωνας δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες, ανήκει σε όλους μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου