Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κυβερνητικά μέλη να προχωρήσουν χωρίς δισταγμό στις μεγάλες αλλαγές. Πλήρης στήριξη στον Γ. Παπακωνσταντίνου. Κάνοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου για το 2010 απέδωσε εύσημα στους πολίτες.
Να τονώσει το ηθικό των κυβερνητικών στελεχών, εν όψει των συγκρούσεων του Ιανουαρίου, και να στηρίξει τον υπουργό Οικονομικών επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός.Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου για το 2010, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε συγχαρητήρια στους υπουργούς, τους ζήτησε να υψώσουν ανάχωμα στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων (σ.σ.: Γ. Παπακωνσταντίνου), να προχωρήσουν χωρίς δισταγμούς στις μεγάλες αλλαγές (σ.σ.: κλειστά επαγγέλματα) και να δώσουν ρόλο στους υφυπουργούς τους.
«Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς γιατί σταθήκατε όλοι στο ύψος της εθνικής ευθύνης που η ιστορία και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του μας επεφύλαξαν να αναλάβουμε», είπε στους πρώτους και τους ζήτησε να αναθέσουν ειδικές αποστολές, πιλοτικές δράσεις σε κάθε τομέα δράσης, στους δεύτερους.
Ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στην εισήγησή του και μία προσωπική αναφορά: «Νομίζω ότι καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να έχει να διαχειριστεί μια παρόμοια εθνική κρίση». «Γιατί η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε για όλους τους Ελληνες μια δοκιμασία χωρίς προηγούμενο, έπρεπε όμως να το κάνουμε και το κάναμε», προσέθεσε ο Γ. Παπανδρέου.
Κάνοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου απέδωσε εύσημα στους πολίτες. «Το 2010 σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση του Ελληνισμού κατά την πρόσφατη ιστορία μας. Και αυτό το κατάφερε ο ελληνικός λαός. Γιατί χωρίς την ωριμότητα του ελληνικού λαού καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει από μόνη της», σημείωσε. Και πέρασε στα όσα θα συμβούν το 2011:
«Για ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη».
«Για την επάνοδο της ανάπτυξης στη χώρα μας».
«Για μια κοινωνία ευνομίας, συμμετοχής, διαφάνειας και δικαιοσύνης».
«Για ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας».
«Για να δυναμώσουμε κι άλλο τη φωνή και το κύρος της χώρας μας».
«Τίποτα, όμως, δεν χαρίζεται», διεμήνυσε στα στελέχη του. «Η δικαιολογημένη ανησυχία, απογοήτευση ή και οργή των πολιτών δεν πρέπει να οδηγήσει σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά να γίνει δύναμη αλλαγής». Κάλυψε, έτσι, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και κατέστησε όλα τα στελέχη συνυπεύθυνα για τις αλλαγές που πρέπει να ακολουθήσουν:
«Χρειάζεται προσπάθεια και συνεχείς διορθωτικές κινήσεις. Αυτό κάνουμε το 2011 με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα όπου η απόφασή μας είναι δεδομένη και με διαβούλευση προχωράμε».
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε «το κάθε υπουργείο να φέρει εδώ, στο υπουργικό συμβούλιο, σε σχέση με τα νομοσχέδια, σε σχέση με τις πολιτικές του, ένα πιλοτικό ή κάποια πιλοτικά ή πειραματικά προγράμματα, ας τα πούμε προγράμματα καλής πρακτικής, που θα αποτελούν τη μικρογραφία της εφαρμογής μιας πολιτικής και θα αναδεικνύουν τη χρησιμότητά της».
«Θα ήθελα ο κάθε υπουργός να αναθέσει σ’ έναν ή και σε πολλούς υφυπουργούς, να εισηγηθεί ο υφυπουργός εδώ, στο υπουργικό συμβούλιο, αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Κάθε εβδομάδα, κάθε φορά που θα έχουμε συνάντηση να υπάρχει και ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα», προσέθεσε, βάζοντας και τους «σιωπηλούς», μέχρι σήμερα, υφυπουργούς στο «παιχνίδι» του υπουργικού συμβουλίου.
http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου