Στις προεκλογικές του εξαγγελίες ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, μίλησε για τη σύνταξη ενός εκλογικού νόμου στα πρότυπα του «γερμανικού μοντέλου».Ποιες είναι οι σκέψεις της νέας κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Το εκλογικό σύστημα που μελετά η κυβέρνηση προκύπτει από ένα συνδυασμό σταυρού και λίστας, αύξησης των μονοεδρικών και των βουλευτών Επικρατείας καθώς και μπόνους 40 εδρών για το πρώτο κόμμα ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα του πρώτου κόμματος να κυβερνήσει.
Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο των 160 ή 180 μονοεδρικών περιφερειών, στις οποίες οι υποψήφιοι θα εκλέγονται με σταυρό,αλλά και τον διαμελισμό της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας,της Β’Αθήνας.Οι υπόλοιποι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα.
Για αποφύγει δημιουργίας βουλευτών δύο ταχυτήτων,η κυβέρνηση μελετά την πρόταση για εσωκομματικές προκριματικές εκλογές από τις οποίες θα αναδεικνύονται οι υποψήφιοι βουλευτές.
Η Β΄Αθήνας προτείνεται να διασπαστεί σε 23 μονοεδρικές περιφέρειες,εφόσον ισχύσει το σενάριο των 160 μονοεδρικών συνολικά ή σε 25 εάν επικρατήσει το σενάριο των 180 μονοεδρικών.
Τα σχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η κυβέρνηση θέλοντας να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχεδιάζει τη μείωση του αριθμού των δήμων,με το «Καποδίστριας ΙΙ».
Ήδη η ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και τη «σφραγίδα» του πανεπιστημιακού και διακεκριμένου συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου, έχει πραγματοποιήσει μελέτες για την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τα μητροπολιτικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης,με στόχο «Λιγότερους και ισχυρότερους δήμους».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βάση των μελετών ο «χρυσός» αριθμός για μια αποτελεσματικότερη Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι οι 394 δήμοι, η χωροθέτηση των οποίων θα γίνει βάση αντικειμενικών κριτηρίων όπως γεωγραφικά, δημογραφικά, αναπτυξιακά.
Η μείωση του αριθμού των δήμων εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος,το οποίο θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκτεταμένη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια.
Η «μεγάλη τομή» όμως,είναι η δημιουργία Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και με ενσωματωμένες ως διαμερίσματα τις σημερινές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι 54 νομαρχίες θα «συμπτυχθούν» σε 16 ή 17 περιφέρειες,ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και 5-6 κρατικές περιφέρειες,με στόχο την σταδιακή μεταφορά των αρμοδιοτήτων που ασκούνται σήμερα από την κρατική περιφέρεια. Εξαιρούνται εκείνες που έχουν αμιγώς κρατικό χαρακτήρα.
Η συγκρότηση δευτεροβάθμιων μητροπολιτικών ΟΤΑ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο,ωστόσο προτείνεται από ειδικούς και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματική διαχείριση των ενιαίων βασικών λειτουργιών των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου