Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Απεικόνιση του Τρωικού Πολέμου σε ταπετσαρία του 15ου αιώνα

Η επίπονη εργασία για την αποκατάσταση του αριστουργήματος διήρκησε περισσότερες από 4.000 ώρες και η ιστορία του Τρωικού Πολέμου μέσω της ταπετσαρίας,που θα αποτελέσει βασικό έκθεμα,πρόκειται να προσελκύσει την προσοχή των επισκεπτών στο τμήμα Medieval & Renaissance Galleries του μουσείου V&A στο Λονδίνο.
Απεικονίζοντας την ιστορία του Τρωικού Πολέμου και την άφιξη της βασίλισσας των Αμαζόνων,Πενθεσίλειας,προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους Τρώες έναντι των Ελλήνων,αποτελεί μία εξαιρετικά σπάνια ταπετσαρία που δημιουργήθηκε την περίοδο της Αναγέννησης.
Περίπλοκο υφαντό με μαλλί και μετάξι,διαστάσεων 4*7 μέτρα,κατασκευάστηκε μεταξύ του 1745 και του 1490 στο Βέλγιο.Αρχικά,ανήκε στον Κάρολο τον 8ο της Γαλλίας και αποτελούσε το ένατο αριστούργημα μίας συλλογής με 11 εκθέματα.
Διάφορες ταπετσαρίες που απεικόνιζαν τον Τρωικό Πόλεμο δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1460και του 1490.Ωστόσο,έχουν διασωθεί μόνο ορισμένα τμήματά τους.
Η συγκεκριμένη ταπετσαρία εκτίθετο στο μουσείο V&A από το 1887,αλλά αποσύρθηκε πριν από 20 χρόνια, καθώς είχε αρχίσει να καταστρέφεται.Κατά τις διαδικασίες αποκατάστασής της,με ειδικό μηχάνημα πραγματοποιήθηκε υγρός καθαρισμός και ακολούθως,επεστράφη στο μουσείο V&A,όπου χρειάστηκε εργασία 4.000 ωρών από ειδικευμένους συντηρητές.
Το μουσείο πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στις 2 Δεκεμβρίου και τα 1800εκθέματα που περιλαμβάνει θα βρίσκονται σε χρονολογική σειρά,αφηγούμενα την ιστορία της Ευρωπαϊκής τέχνης από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έως το τέλος της περιόδου της Αναγέννησης.
"Η αποκατάσταση της ταπετσαρίας του Τρωικού Πολέμου αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία για εμάς.Είναι πολύ σημαντικό διότι συνδυάζει δύο ιδέες…μοιάζει με Μεσαιωνικό έργο, ενώ έχει δημιουργηθεί την περίοδο της Αναγέννησης.Μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σημαντικές ιδέες του Μεσαίωνα συνεχίστηκαν για εκατοντάδες χρόνια",ανέφερε η Petta Motture,επικεφαλής του τμήματος Medieval & Renaissance Galleries.

Δεν υπάρχουν σχόλια: