1.Θεράπευσαν τον αφόρητο πόνο με νευροδιέγερση
Υστερα από 6 χρόνια βασανιστικού αφόρητου πόνου,μια 49χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, με επέμβαση που της έκανε το Ιατρείο Πόνου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της νευροδιέγερσης νωτιαίου μυελού,δεν πονά πλέον και επέστρεψε στην εργασία της και την κοινωνική της ζωή.
Πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται σπάνια διεθνώς και απευθύνεται σε ασθενείς με ισχυρό χρόνιο πόνο που δεν αντιμετωπίζεται με άλλους τρόπους.Απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και γνώση εφαρμογής.
Η 49χρονη πάσχει από συριγγομυελία (κύστη του νωτιαίου μυελού που εκτείνεται έως το επίπεδο του 5ου θωρακικού σπονδύλου).Για τη διόρθωση της πάθησης είχε υποβληθεί σε δύο αποτυχημένες επεμβάσεις στο κεφάλι (διόρθωση συριγγομυελίας και αυχενική σπονδυλοδεσία Α6-Α7) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,οι οποίες δεν της είχαν προσφέρει καμία ανακούφιση.Για την αντιμετώπιση του πόνου η γυναίκα έπαιρνε υψηλότατες δόσεις οπιοειδών,αντιεπιληπτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
«Η ασθενής υποβλήθηκε σε δοκιμαστική νευροδιέγερση νωτιαίου μυελού,με την τοποθέτηση ηλεκτροδίου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης», αναφέρει ο υπεύθυνος του Ιατρείου Πόνου,αλγολόγος-αναισθησιολόγος Δημήτρης Παπαδόπουλος.«Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική,αναστρέψιμη μέθοδο,που έφερε αποτέλεσμα,καθώς η γυναίκα ανέφερε πλήρη ανακούφιση από τον πόνο.
Ετσι αποφασίστηκε η μόνιμη εμφύτευση του συστήματος νευροδιέγερσης κάτω από το δέρμα,η οποία έγινε με τοπική αναισθησία και ακτινοσκοπική καθοδήγηση.
Η ασθενής επέστρεψε ενεργά στις δραστηριότητές της και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή σημαντικά μειωμένης δοσολογίας».
Σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο,η νευροτροποποίηση είναι θεραπεία με την οποία εφαρμόζεται νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού για την αντιμετώπιση χρόνιων επώδυνων καταστάσεων όπως οσφυοϊσχιαλγία,περιφερική ισχαιμία,εμμένουσα φαρμακοανθεκτική σταθερή στηθάγχη,αλγοδυστροφία (CRPS I,II),διαβητική περιφερική νευροπάθεια, μεθερπητική νευραλγία και άλλες περιπτώσεις νευροπαθητικού πόνου,ανθεκτικές στην αντιμετώπισή τους με τις συνήθεις συντηρητικές θεραπείες.
2.Ενα χάπι για τους υπέρβαρους
Το πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ),μη συνταγογραφούμενο βοήθημα απώλειας βάρους κυκλοφορεί πλέον στα φαρμακεία και στη χώρα μας.Πρόκειται για την ορλιστάτη 60 mg,που ενδείκνυται για απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ενηλίκους,ειδικότερα γι’αυτούς που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος 28 ή μεγαλύτερο.Το χάπι πρέπει,σε δοσολογία 3 κάψουλες την ημέρα,να συνδυάζεται με δίαιτα μειωμένων λιπαρών.Δρα εμποδίζοντας την απορρόφηση περίπου 25% του λίπους των τροφών και μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να χάσουν 50% περισσότερο βάρος από ό,τι κάνοντας μόνο δίαιτα.
Μελέτες σε περισσότερους από 30.000 ασθενείς απέδειξαν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του χαπιού στο αδυνάτισμα.Η Ελλάδα είναι η 26η χώρα της Ευρώπης στην οποία κυκλοφορεί το συγκεκριμένο χάπι,ενώ στις ΗΠΑ κυκλοφορεί ήδη από το 2007. Η λήψη του χαπιού υποστηρίζεται από κατάλληλα προγράμματα δίαιτας,που υπάρχουν σε ειδικό βιβλίο το οποίο πωλείται μαζί με το χάπι στα φαρμακεία,ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα του χαπιού (www.alli.gr) θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας προσωποποιημένης σελίδας, με υποδείγματα γευμάτων,προτάσεις άσκησης και συνταγές.
«Στις μέρες μας το ποσοστό των νοσημάτων που αποδίδεται στην παχυσαρκία αγγίζει το 61% για τον σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2,το 34% για τον καρκίνο του ενδομητρίου και το 30% για τη χολολιθίαση.Επιπλέον,περίπου το 2-8% των δαπανών της Υγείας αφορούν την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της.Η ορλιστάτη δρα τοπικά στο πεπτικό σύστημα εμποδίζοντας την απορρόφηση λίπους,το δραστικό συστατικό απορροφάται ελάχιστα στη συστηματική κυκλοφορία, δεν επιταχύνει τον μεταβολισμό ούτε αυξάνει την αρτηριακή πίεση»,εξηγεί ο δρ Γεώργος Πανοτόπουλος,πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας,Μεταβολισμού και Διαταραχών Διατροφής.
3.Η βιολογική θεραπεία που «φρενάρει» την αρθρίτιδα
Μια νέα θεραπεία με αποτέλεσμα ακόμη και στα πιο δύσκολα περιστατικά ρευματοειδούς αρθρίτιδας,που υπόσχεται μάλιστα να εξαλείψει πλέον μέχρι και τον όρο «παραμορφωτική» αρθρίτιδα,αφού μπορεί υπό προϋποθέσεις να προλάβει την παραμόρφωση των άκρων,ήδη εφαρμόζεται και στη χώρα μας.
«Την ακάλυπτη ανάγκη για ανακούφιση χιλιάδων ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα που δεν ανταποκρίνονται στις μέχρι σήμερα υπάρχουσες μεθόδους,έρχεται να συμπληρώσει μια νέα βιολογική θεραπεία με καινοτόμο μηχανισμό δράσης»,εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης,μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Παθολογίας & Ρευματολογίας,Δημήτριος Μπούμπας.
«Η τοσιλιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει εκλεκτικά και εμποδίζει τη δράση μιας κεντρικής ουσίας της φλεγμονής,της IL-6. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει συνήθως τις μικρές αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος προκαλώντας πόνο και περιορισμό της κινητικότητας.
Με τον χρόνο,η φλεγμονή οδηγεί σε καταστροφή των αρθρώσεων και πρόκληση σημαντικής, συχνά μη αναστρέψιμης,αναπηρίας.Η νόσος παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις και εκτός από τις αρθρώσεις μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα όπως οι πνεύμονες,τα μάτια,το δέρμα,τα αγγεία και τα νεύρα».
Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία παίζουν τα τροποποιητικά της νόσου φάρμακα,δηλαδή τα φάρμακα εκείνα που εκτός από ανακούφιση των συμπτωμάτων ελαττώνουν τη φλεγμονή και εμποδίζουν την καταστροφή των αρθρώσεων.
Χρυσός κανόνας της θεραπείας θεωρείται το φάρμακο μεθοτρεξάτη,ενώ αρκετές άλλες φαρμακευτικές ουσίες χρησιμοποιούνται μόνες ή και σε συνδυασμό με αυτή για τη θεραπεία της νόσου.
Αποτελεσματικότητα
Σημαντική πρόοδο αποτέλεσαν την τελευταία δεκαετία οι βιολογικοί παράγοντες,ειδικά φάρμακα που στοχεύουν εξειδικευμένα στη δράση ουσιών,όπως ο παράγοντας νέκρωσης των όγκων (ΤΝF),η ιντερλευκίνη - 1 κ.ά.
Παρά την αλματώδη πρόοδο στη θεραπεία,σε ποσοστό περίπου 40% των ασθενών δεν μπορεί να επιτευχθεί ύφεση και αποτελεσματικός έλεγχος της νόσου, γεννώντας την ανάγκη ανεύρεσης νέων θεραπειών.
«Η τοσιλιζουμάμπη είναι μια τέτοια θεραπεία που περιμέναμε,το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο αναστέλλει στοχευμένα τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης - 6 (IL-6R), μιας ουσίας με κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονής που ανιχνεύεται άφθονη στο αίμα των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της τοσιλιζουμάμπης μελετήθηκε με το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών που έχει διεξαχθεί ποτέ πριν από την έγκριση για βιολογικό φάρμακο στη ρευματοειδή αρθρίτιδα»,επισημαίνει ο κ.Μπούμπας.
4.Φάρμακο για τον διαβήτη «τύπου 2» ελέγχει και το βάρος
Μια νέα θεραπεία για τα άτομα με διαβήτη «τύπου 2»,που θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας το 2010, ελέγχει αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και συγχρόνως οδηγεί σε απώλεια βάρους.Σύμφωνα με κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 6.500 ασθενείς με διαβήτη «τύπου 2» διαπιστώθηκε ότι το νέο φάρμακο επιτυγχάνει σημαντική μείωση στο σάκχαρο και στην πίεση του αίματος και παράλληλα οδηγεί σε απώλεια βάρους με χαμηλό κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
Πρόκειται για τη λιραγλουτίδη,το πρώτο ανάλογο του ανθρώπινου GLP-1 (προσομοιάζον με τη γλυκαγόνη πεπτίδιο-1) που χορηγείται μία φορά την ημέρα για τη θεραπεία του διαβήτη «τύπου 2».
Κυκλοφορεί στην Ευρώπη
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση το καλοκαίρι και παρουσιάστηκε στο 45ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον διαβήτη στη Βιέννη.Στο μεταξύ,έχει ήδη κυκλοφορήσει σε Βρετανία, Γερμανία και Δανία,ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να έρθει τον Ιανουάριο.
Η άδεια κυκλοφορίας καλύπτει τη συνδυασμένη θεραπεία με μετφορμίνη ή σουλφονυλουρία, σε ασθενείς με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο,παρά τη μέγιστη ανεκτή δόση μονοθεραπείας με μετφορμίνη ή σουλφονυλουρία,αλλά και τη συνδυασμένη θεραπεία με μετφορμίνη και σουλφονυλουρία ή μετφορμίνη και γλιταζόνη σε ασθενείς με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο, παρά τη διπλή θεραπεία.
«Το φάρμακο δρα διεγείροντας την παραγωγή ινσουλίνης μόνο όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά.Η απώλεια βάρους αποδίδεται στο γεγονός ότι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και οδηγεί σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού έπειτα από τα γεύματα. Διασπάται φυσικά στο σώμα και δεν απαιτεί νεφρική αποβολή.
Κάτι που βοηθάει πολύ και στην ψυχολογία του ασθενούς και στην εικόνα του σώματός του»,εξηγεί ο αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας «Novo Nordisk»,καθηγητής Μαντς Κρόσγκαρντ Τόμσεν.
«Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την ημέρα με υποδόρια ένεση στην κοιλιά,τον μηρό ή τον βραχίονα.Ο διαβήτης «τύπου 2» είναι μια ασθένεια κατά την οποία το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα ή ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ικανοποιητικά την ινσουλίνη.
Η λιραγλουτίδη είναι «μιμητής ινγκρετίνης»,δηλαδή δρα με τον ίδιο τρόπο όπως οι ινγκρετίνες,οι ορμόνες που παράγονται στο έντερο αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής.
Η διαδικασία αυτή συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.Σύμφωνα, λοιπόν,με τις μελέτες οι συνδυαστικές θεραπείες με λιραγλουτίδη αποδείχθηκαν αποτελεσματικότερες στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος από τους συνδυασμούς χωρίς το φάρμακο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου