Ο κύκλος της ζωής μιάς τρίχας περιλαμβάνει τρεις φάσεις:Νο1,τη φάση της ανάπτυξης της τρίχας που ονομάζεται Φάση της Αναγένεσης,Νο2,τη φάση της ηρεμίας που ονομάζεται και Φάση της Καταγένεσης στη διάρκεια της οποίας η τρίχα ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της και προετοιμάζεται να πέσει,και τέλος,τη φάση της πτώσης ή Φάση της Τελογένεσης,ή Τελογενής Φάση.
Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται για περίπου 50 φορές στη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου που δεν εμφανίζει συμπτώματα αλωπεκίας ή ε άλλα λόγια δεν έχει πρόβλημα τριχόπτωσης.Στο φυσιολογικό τριχωτό,το 80-90% των τριχών βρίσκεται σε φάση αναγένεσης και μόνο το 10-20% στην φάση της τελογένεσης.Τριχόπτωση ονομάζεται το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 25%.
Οι άνδρες όπως και οι γυναίκες μπορεί να έχουν προδιάθεση για τριχόπτωση, η οποία είναι καταγεγραμμένη στα γονίδιά τους.Αυτό εξηγεί την γονιδιακή προδιάθεση που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους και δεν είναι τίποτε άλλο από μία κληρονομικότητα του συγκεκριμένου προβλήματος.Οι άνδρες,είναι ο πρωταρχικοί στόχοι της τριχόπτωσης λόγω του ορμονικού ελέγχου αυτής της διαδικασίας.Ουσιαστικά,η περίσσεια αρσενικών ορμονών,όπως π.χ.της τεστοστερόνης προκαλεί συνήθως μία σταδιακή ατροφία και τελική καταστροφή του τριχοθυλακίου.
Συγκεκριμένα εξαιτίας της παρουσίας ενός ένζυμου επιταχύνεται ο κύκλος ζωής της τρίχας, κάτι το οποίο,με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σταδιακά στη συντόμευσή της, κάτι που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα η ρίζα σιγά σιγά να γίνεται όλο και πιο αδύνατη και η τρίχα να γενιέται όλο και πιο λεπτή.Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ανδρογενή αλωπεκία η οποία εντοπίζεται κυρίως στη κορυφή του κεφαλιού.
Οι γυναίκες,με εξαίρεση την εμφάνιση τυχόν ορμονικών διαταραχών,ή στρες,δεν πλήττονται από αυτό το φαινόμενο,λόγω των οιστρογόνων που κτίζουν,ουσιαστικά,μία ασπίδα κατά της δράσης των ανδρογόνων που υπάρχουν και στον γυναικείο οργανισμό. Αυτή η προστατευτική δράση γίνεται εμφανής όταν 2 με 3 μήνες μετά τον τοκετό οι γυναίκες χάνουν μεγάλες ποσότητες των μαλλιών τους.Ο λόγος είναι ότι η υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων κατά τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης μπλοκάρει όλες τις τρίχες που βρίσκονται στη τελογενή φάση.Έτσι προς το τέλος της εγκυμοσύνης,και σε σύντομο σχετικά χρόνο,χάνουν όλες τις τρίχες που βρίσκονται στη φάση αυτή και τα οποία έπρεπε να είχαν,ήδη,πέσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μήνών.Αλλά σε μερικούς μήνες η ισορροπία αποκαθίσταται και η τριχοφυϊα επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα.
Μόνο μετά την εμμηνόπαυση όπου παρουσιάζεται μία ξαφνική μείωση των οιστρογόνων, παρατηρείται,αρκετές φορές,στη γυναίκα μία μορφή διάχυτης αλωπεκίας –δηλαδή μίας αραίωσης,η οποία σε κάποια σημεία θα μπορούσε να εμφανιστεί αρκετά έντονα.Πως, τώρα,εμείς,μπορούμε να βοηθήσουμε το τριχωτό της κεφαλής και να αποφύγουμε,αν γίνεται,ή,τουλάχιστον,να καθυστερήσουμε την τμφάνιση ή την συνέχιση τηςριχόπτωσης? Δείτε παρακάτω την ανάλυση κάποιων απλών συμβουλών που θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου σας:
1) Προσαρμόστε τις διατροφικές σας συνήθειες και στις τροφικές ανάγκες των μαλλιών σας για να μειώσετε,ή να καθυστερήστε την τριχόπτωση.Η τρίχα αποτελείται από,κατά μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνες,γι'αυτό εμπλουτίστε στο διαιτολόγιό σας με πηγές πρωτεϊνών,όπως το μοσχαρίσιο κρέας,τα πουλερικά,το ψάρι,τα γαλακτοκομικά και τα μανιτάρια.
2) Προσφέρτε στον εαυτό σας βιταμίνες.Η βιταμίνη Α,που βρίσκεται κυρίως στο συκώτι και τα ψάρια,είναι σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας,ενώ η έλλειψή της έχει συνδεθεί με εύθραυστα,αδύναμα αι προβληματικά μαλλιά.Οι βιταμίνες C και Ε προλαμβάνουν τη γήρανση της τρίχας,χάρις στην αντιοξειδωτική τους δράση. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα,ιδίως τα εσπεριδοειδή,τα ακτινίδια,τα μάνγκος,τα παπάγια,και τα λαχανικά,ενώ η βιταμίνη Ε περιέχεται σε ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια,αυγά και δημητριακά.Ευεργετική επίδραση στην υγεία των μαλλιών έχουν ακόμη ο σίδηρος,ο χαλκός,το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.Υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό έχουν το συκώτι,το κόκκινο κρέας,οι φακές και το σπανάκι,σε χαλκό,οι ξηροί καρποί και τα όσπρια και σε ψευδάργυρο,τα θαλασσινά και τα μανιτάρια.
3) Το περιοδικό άγχος δεν προκαλεί τριχόπτωση.Το έντονο και παρατεταμένο,όμως, στρες,έχει συνδεθεί με αυτήν,και ειδικά με την ξαφνική εμφάνισή της.
4) Όταν πλένετε τα μαλλιά σας,κάντε απαλό κυκλικό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων στο τριχωτό της κεφαλής σας,για περίπου 3-5 λεπτά.Πετυχαίνετε την αύξηση της μικροκυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου.
5) Στα φαρμακεία υπάρχουν συμπληρώματα και ειδικά σαμπουάν και τονωτικές λοσιόν, που ενυναμώνουν τις τρίχες και ενεργοποιούν της αναγεννησης.Προτιμάτε εξειδικευμένα και γνωστά προϊόντα,ειδικά αν υπάρχει ιστορικό τριχόπτωσης στην οικογένεια και αποφύγετε τα άγνωστης ποιότητας δυναμωτικά προϊόντα που διαφημίζονται με τηλεμάρκετινγκ.
6) Οι φαρμακευτικές αγωγές με ορμονικά σκευάσματα και στεροειδή θεωρούνται υπεύθυνα για την εμφάνιση της ξαφνικής τριχόπτωσης,η οποία μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί πολύ μετά.Ακόμη,ξαφνική τριχόπτωση προκαλούν τα αντιθρομβωτικά,όπως και τα διουρητικά σκευάσματα.
7) Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο,το αλάτι της θάλασσας,το χλώριο της πισίνας και η συχνή χρήση του σεσουάρ καταστρέφουν την τρίχα.Αποφύγετε καταστάσεις που ταλαιπωρούν,γενικά,τα μαλλιά σας.
8) Αποφύγετε την χρήση σκούφων,κράνους,καπέλων και γενικά ότι περιορίζει τον αερισμό του τριχωτού της κεφαλής,όπως,επίσης,τα διαφορα τζελ και σπρέυ,διότι αυτά οδηγούν τις τρίχες σε ασφυξία.
9) Κάντε το τεστ γονιδιακής προδιάθεσης για Αλωπεκία και δείτε,αν και κατά πόσο,θα αντιμετωπίσετε στο άμεσο μέλλον πρόβλημα έντονης τριχόπτωσης.
Αν,παρόλα αυτά,τα μαλλιά σας πέφτουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς ή ενώ δεν έχετε συμπληρώσει ακόμη τα 25 έτη,πρέπει,οπωσδήποτε,να απευθυνθείτε σε ειδικό δερματολόγο με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.Το ίδιο βέβαια ισχύει και σε περίπτωση που την τριχόπτωση συνοδεύουν συμπτώματα,όπως έντονος κνησμός ή άλγος σε περιοχές του τριχωτού.Εν κατακλείδι,μπορεί να πούμε πως αν κάποιος ενδιαφερθεί πραγματικά, μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου