Οι τυμβωρύχοι ψάχνουν για χρυσό και αφήνουν,μερικές φορές,στο πλάι άλλα ευρήματα,πολύ σπουδαία για την επιστήμη.Ο ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης ανακάλυψε τα αρχαιότερα ψηφιδωτά με ζωόμορφες απεικονίσεις που έχουν βρεθεί ως τώρα.Με φτερωτούς λέοντες,ψάρια και ανθρώπινες φιγούρες στην επιφάνειά τους στόλιζαν τους νεκρικούς θαλάμους ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ.στη Μαργιανή (σημερινό Τουρκμενιστάν).Ηταν σωριασμένα στο δάπεδο των τάφων στη νεκρόπολη του Γκονούρ,μέσα στην έρημο,όπου ο Β.Σαρηγιαννίδης σκάβει τα τριάντα τελευταία χρόνια.Ο ανασκαφέας δίνει μεγάλη σημασία στα φετινά του ευρήματα.Οπως λέει,«στον κόσμο υπάρχουν τέσσερα κέντρα αρχαίου πολιτισμού:του Αιγαιακού,της Μεσοποταμίας, της Ινδίας και της Κίνας, κι εμείς ανακαλύψαμε στη Βακτριανή και τη Μαργιανή,το πέμπτο κέντρο πολιτισμού. Βρήκαμε μια νεκρόπολη με βασιλικούς τάφους λεηλατημένους από την αρχαιότητα.
Για καλή μας τύχη όμως οι τυμβωρύχοι δεν ενδιαφέρονταν για τα ψηφιδωτά.Ετσι εμείς τα βρήκαμε ακέραια.Παρόμοια ψηφιδωτά έχουν βρεθεί στην Ανατολή,στην αρχαία Ασσυρία και στην ανατολική πλευρά της Μικράς Ασίας.Αυτά που μέχρι σήμερα μας ήταν γνωστά από την ίδια περίοδο (τέλος της 3ης - αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ.) έχουν γεωμετρικά σχήματα.Από αυτή την άποψη αυτά τα ψηφιδωτά με θεματικές απεικονίσεις είναι τα πρώτα στον κόσμο».Φέτος ανασκάφηκαν κάμποσοι νέοι τάφοι στο νεκροταφείο.Ωστόσο,απαιτείται βέβαια πολλή δουλειά και πολλά χρόνια έρευνας για να αποκαλυφθεί αν βρίσκεται πράγματι εκεί η κοιτίδα της πρώτης μονοθεϊστικής θρησκείας του ζωροαστρισμού,όπως υποθέτει
ο κ.Σαρηγιαννίδης με τα έως τώρα ευρήματά του.Οι νεκροί της Γκονούρ,της πρωτεύουσας της αρχαίας Μαργιανής,μιας πλούσιας προϊστορικής πόλης με ανάκτορα και ναούς,ήταν μετανάστες από τη Μεσόγειο.
Αυτοί οι πληθυσμοί έφεραν μαζί τους τη γνώση για την καλλιέργεια της γης σε μια χώρα κτηνοτρόφων.«Εισήγαγαν αρδευτικά έργα μεγάλης κλίμακας,απλώθηκαν σε όλη την περιοχή ως τα Ιμαλάια και τη δυτική Κίνα και είχαν ως θρησκεία τον ινδοϊρανικό παγανισμό. Από αυτόν εξελίχθηκε αργότερα ο ζωροαστρισμός».
Ο γεννημένος το 1929 στην Τασκένδη αρχαιολόγος τιμήθηκε πριν από λίγες μέρες από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών στην Αθήνα και με την ευκαιρία παρουσίασε το πρόσφατο ανασκαφικό του έργο.
ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ
Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη,η Μαργιανή,που βρίσκεται στην έρημο
του Καρα-κούμ είχε κατά πρώτον κατοικηθεί περί την 7η χιλιετία π.Χ.Κατά την ελληνιστική εποχή,η πόλη πήρε το όνομα με το οποίο τη γνωρίζουμε,δηλαδή Μαργιανή και είχε σχέσεις με τη Βακτριανή.
Οπως δείχνουν τα στοιχεία,η Μαργιανή δεν ήταν μια απομονωμένη όαση πολιτισμού,στα τέλη της τρίτης και στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.,περίοδο από την οποία προέρχονται τα ευρήματα του κ.Σαρηγιαννίδη. Είχε διεθνείς σχέσεις,όπως δείχνουν, ανάμεσα σε άλλα,μια κυλινδρική πινακίδα με σφηνοειδή γραφή των Σουμερίων και υψηλά ανεπτυγμένο πολιτισμό.
Μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή περίπου 300 μικρά και μεγάλα κτίρια και 30 ιερά και ναοί.Στα κτίρια περιλαμβάνονται ένας ναός του ύδατος,ένας ναός της φωτιάς, ένας ναός δημόσιας σίτισης,έναν ναός θυσιών και πολλά μέγαρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου