Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ε.Ε: Ζητά μέτρα για δέσμευση, δημοσιοποίηση στοιχείων μεγαλοφειλετών

Τη λήψη μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να δεσμεύονται και να δημοσιοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών στα διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά την έγκριση της έκθεσης της Σοσιαλίστριας Βρετανίδας ευρωβουλευτού Αρλίν Μακάρθυ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητάει από την Κομισιόν να επισπεύσει τις διαδικασίες υιοθέτησης νέας νομοθεσίας για τη δέσμευση και δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων εκείνων που έχουν μεγάλες οφειλές στα διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ και έχουν μεταφέρει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται εναντίον οφειλετών αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα και αποτελεσματικά λόγω της έλλειψης σχετικών κοινοτικών κανονισμών.
Στην έκθεση συμπεραίνεται ότι απαραίτητο στοιχείο για την αποτελεσματική εκτέλεση είναι τα δικαστήρια να μπορούν, ως προσωρινό μέτρο, να ενεργούν με ταχύτητα για να γνωστοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία ενός οφειλέτη και να τα δεσμεύουν.
Χωρίς αυτό το μέτρο οι αναξιόπιστοι έμποροι και άλλοι οφειλέτες μπορεί να απεκδύονται των ευθυνών τους μεταφέροντας απλώς τα περιουσιακά στοιχεία τους σε άλλη δικαιοδοσία, αρνούμενοι κατά αυτόν τον τρόπο στον οφειλέτη την αποτελεσματική εκτέλεση της απόφασης εντός της ενιαίας αγοράς.
Ο πολίτης ή η μικρή επιχείρηση θα αναγκασθεί να δαπανήσει και χρήματα και χρόνο για να διασφαλίσει την εκτέλεση της απόφασης δικαστηρίου για να παρουσιασθεί ενώπιον των δικαστηρίων άλλου κράτους μέλους χωρίς εγγύηση επιτυχίας ή απονομής δικαιοσύνης, καταλήγει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: