Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Süddeutsche Zeitung: Κλονίζεται η κυβέρνηση Παπανδρέου

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρονται εκτεταμένα στην ατμόσφαιρα και τις πολιτικές εξελίξεις που επικρατούν στην Ελλάδα λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «H κυβέρνηση της Ελλάδας κλονίζεται» εκτιμά ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε νύξη για πρόωρες εκλογές, με αφορμή την θέση που εξέφρασε ότι η νέα συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με διευρυμένη πλειοψηφία.
Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, το μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει αβέβαιο. Γίνεται αναφορά στην πρόταση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, κ. Βενιζέλου, το νομοσχέδιο για το νέο πακέτο βοήθειας που θα προκύψει από τις αποφάσεις των Βρυξελλών σήμερα Τετάρτη, να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς αυτό αποτελεί “εθνική ανάγκη”.
Όπως αναφέρεται, η πρόταση αυτή ερμηνεύτηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ ως πρόσκληση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από 180 βουλευτές είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα απαραίτητη στην περίπτωση που αυτό περιλαμβάνει προβλέψεις περιοριστικές για την εθνική κυριαρχία, ενώ υφίσταται μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα επακόλουθα ενός μεγάλου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Γίνεται, επίσης, λόγος για την τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, κατά την οποία του εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για την ελευθερία κινήσεων που θα έχουν για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του κουρέματος του χρέους. Ορισμένες τράπεζες αντιμετωπίζουν προφανώς πρόβλημα ρευστότητας.
Τρεις τράπεζες δεν επέτρεψαν σε πελάτες τους, που είχαν λάβει δάνεια από αυτές, να εισπράξουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους. Αυτό είναι παράνομο. Οι τράπεζες καλούνται τώρα να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα.
Οι Έλλήνων, κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν εάν οι τίτλοι τους θα χάσουν επίσης το ήμισυ της αξίας τους, σε περίπτωση διαγραφής χρέους κατά 50%, φοβούνται, επειδή η κυβέρνηση συνήθιζε παλαιότερα να πληρώνει με αυτούς ακάλυπτους λογαριασμούς επιχειρήσεων. Εάν πληγούν και τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα», το κράτος θα πρέπει να τα στηρίξει, γεγονός που θα μειώσει την αποτελεσματικότητα της διαγραφής.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Passauer Neue Presse. Με τίτλο, «Αγωνιώδης ματιά προς Βρυξέλλες», η εφημερίδα σημειώνει ότι ο ελληνικός λαός φοβάται τις συνέπειες μίας δραστικής αλλαγής πολιτικής: Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες; Θα πληγούν τα ασφαλιστικά ταμεία; Πώς θα προκύψουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας, προπάντων για την ήδη απογοητευμένη νεολαία;
Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών θα έχουν αποφασιστικές επιπτώσεις στην πολιτική της χώρας. Ο Υπουργός Οικονομικών θέλει να φέρει την αντιπολίτευση ενώπιον των ευθυνών της. Η επόμενη δανεική σύμβαση αναμένεται να τεθεί στη Βουλή προς κύρωση με αυξημένη πλειοψηφία 180 και όχι με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων θα πρέπει να υπερψηφίσουν τη σύμβαση πέρα από τους 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ένα τμήμα από τους 85 βουλευτές της ΝΔ.
Η Νέα Δημοκρατία αρνείται πάντως να συναινέσει. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, έχει προειδοποίησε κατ΄επανάληψη την κυβέρνηση να μην τους θέσει το δίλημμα χρεοκοπία ή έγκριση προγράμματος προσαρμογής. Το κόμμα του δεν θα δώσει τη συναίνεσή του, επειδή το πρόγραμμα αυτό στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία. Απίθανη θεωρείται η έγκριση της σύμβασης και από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι Σοσιαλιστές φαίνεται, όμως, ότι δεν θέλουν να αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη και προφανώς είναι αποφασισμένοι να θέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση ενώπιον του διλήμματος: Συνευθύνη ή πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: