Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Νέα μέτρα οδηγούν σε φτώχεια

Προϋπολογισμό επικύρωσης της οικονομικής εξαθλίωσης κατέθεσε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρνοντας πακέτο σκληρών μέτρων 20,8 δισ. ευρώ μόνο στη διετία 2011-2012.
Σημαντικές μειώσεις σε μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και προνοιακά επιδόματα, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και ειδικό τέλος ακινήτων, κατάργηση ή μείωση φοροαπαλλαγών, απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας ή της κατάργησης θέσεων είναι τα δυσβάστακτα μέτρα που θα κυρωθούν με τον προϋπολογισμό του 2012, που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Η Ελλάδα είναι «αδύναμη και εκτεθειμένη» και καλείται να πετύχει «άκρως απαιτητικούς στόχους» που μετακινούνται προς τα πίσω λόγω της βαθιάς ύφεσης, «με αποτέλεσμα να απαιτούνται ακόμη περισσότερα μέτρα», είναι το σκεπτικό του υπουργού Οικονομικών όπως διατυπώνεται στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
«Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 ανοίγει το πεδίο της δοκιμασίας, αλλά και της ευκαιρίας της χώρας να βγει από τη διαρκή περιδίνηση» τονίζει ο κ. Βενιζέλος για να στείλει ένα ακόμη σκληρό μήνυμα προς τους Ελληνες. «Δεν είναι αυτή καθ' εαυτή η κρίση, αλλά το κόστος που πρέπει να καταβληθεί από το λαό μας για την αποφυγή της πραγματικής κρίσης».
Στο παγκόσμιο ΑΕΠ που αυξάνει 4% φέτος και 4% του χρόνου και της ευρωζώνης που περιορίζεται από 1,6% φέτος στο 1,1% του χρόνου, η Ελλάδα έχει να αντιπαραβάλει την ύφεση του 5,5% το 2011 και του 2,5% το 2012, ενώ ακόμη είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο «να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013».
Η κατάσταση κάθε άλλο παρά καλυτερεύει το επόμενο έτος, χρονιά που θα σημαδευτεί από μείωση της εγχώριας ζήτησης, της ιδιωτικής κατανάλωσης και του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και με σημαντική αύξηση της επίσημης ανεργίας στο 16,4%.
Το πακέτο των πρόσθετων μέτρων 8,82 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012 μπορεί να έκλεισε, αλλά ο στόχος του ελλείμματος 8,5% παραμένει ανοιχτός, καθώς η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών μπορεί και να αυξηθεί στο 9%! Το βάρος πέφτει στο ενιαίο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αυξήσεις φόρων, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα καρφωθεί στο 172,7% του ΑΕΠ το 2012 ή στα 372,92 δισ. ευρώ. Ακόμη και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν φθάνει για τη μείωση του τεράστιου όγκου του χρέους, καθώς θα επέλθει μείωση του καθαρού χρέους κατά 26,1 δισ. ευρώ ή 11,58% του ΑΕΠ.


Διέξοδος δεν φαίνεται να υπάρχει μέσω της ανάπτυξης, αφού ακόμα και τα κοινοτικά κονδύλια διοχετεύονται στη μείωση του ελλείμματος και όχι για επενδύσεις. Η κυβέρνηση, πάντως, εκτιμά ότι μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών μπορεί να επέλθει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. *
Το 60% των δημοσίων υπαλλήλων θα ζημιωθεί, λέει ο Π. Οικονόμου
Δραματικές είναι οι μειώσεις που έρχονται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου.
Για το 60% των δημοσίων υπαλλήλων επέρχεται μείωση των αποδοχών, δήλωνε χθες στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σημειώνοντας ότι για το 20% θα υπάρξουν αυξήσεις και για το υπόλοιπο 20% καμία απολύτως μεταβολή.
Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών ανεβάζουν το ποσοστό μείωσης των αποδοχών στο 50% για το 60% των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: