Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Νέο ψαλίδι στους μισθούς ΔΕΚΟ λουκέτα σε ΑΕΙ και νοσοκομεία

Κόβονται ξανά οι μισθοί των εργαζομένων στις 52 ΔΕΚΟ, ενώ περικόπτονται και τα επενδυτικά τους προγράμματα στο πλαίσιο υλοποίησης των πρόσθετων μέτρων 1,8-2,2 δισ. ευρώ του 2011, που οριστικοποιούνται μέσα στον Απρίλιο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου


Η απώλεια εσόδων (όπως 460 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του συστήματος «Ηφαιστος», στο οποίο είχαν ενταχθεί οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης) ή η υστέρηση άλλων (όπως ληξιπρόθεσμα και εισπράξεις από βεβαιώσεις φόρων) φέρνουν πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα το πρόσθετο πακέτο μέτρων 1,8 δισ. ευρώ αρχικά ή 2,2 δισ. ευρώ μετά την εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που φαίνεται να εγκαταλείπει η κυβέρνηση (δημοσίευμα «Ε» του περασμένου Σαββάτου).
Η τελική συμφωνία για το είδος των μέτρων θα κλειστεί με τους επικεφαλής της τρόικας, που έρχονται εσπευσμένα στην Αθήνα αρχές Απριλίου. Από το τελευταίο ταξίδι τους στην Αθήνα (αρχές Φεβρουαρίου) είχαν επισημάνει προς το οικονομικό επιτελείο πως «Δεν μπορείτε να τα αποφύγετε», σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα του τρέχοντος έτους, που ανεβάζουν το συνολικό πακέτο της χρονιάς πάνω από 10 δισ. ευρώ.

4 δράσεις

Το αρχικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, που για την ώρα αποκλείει κατηγορηματικά την επιβολή έκτακτης εισφοράς, περιλαμβάνει 4 δράσεις:
1 Στοχευμένη περικοπή των δαπανών στις ΔΕΚΟ, με έμφαση σε όσους αμείβονται υψηλά από το σύνολο των περίπου 21.600 εργαζομένων. Στόχος, η άντληση πάνω από 1 δισ. ευρώ αντί των 800 εκατ. ευρώ, που είχε προϋπολογισθεί αρχικά.
«Αν χρειαστεί να ματώσουμε, θα ματώσουμε εκεί. Δεν είναι αδύνατο», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Ε» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως η στοχευμένη -και όχι η οριζόντια- περικοπή αφορά λειτουργικές δαπάνες, επενδύσεις και μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Η άποψη που κυριαρχεί στο οικονομικό επιτελείο, έναν χρόνο μετά τις οριζόντιες μειώσεις αποδοχών κατά 20%, είναι πως δεν μπορεί ένας εργαζόμενος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να αμείβεται με 7.000 και 8.000 ευρώ, δείχνοντας το πλαφόν των 5.856 ευρώ και για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, που θα δουν επιπροσθέτως και νέα μείωση υπερωριών.
Σε αυτή τη φάση, επειδή το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα τροποποίησης των συλλογικών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ και δη στις Ανώνυμες Εταιρείες, οι διοικήσεις τους θα υποχρεωθούν να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος σε συνδυασμό με τις επενδύσεις και τις άλλες δαπάνες.
Πρόσφατη είναι η διαπίστωση των υπηρεσιών του υπουργείου για αυξήσεις μέσω τρικ (μισθολογική εξέλιξη, προαγωγή) κάποιων εργαζομένων από ορισμένες διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Ενώ ετοιμάζεται η έγκριση της μισθολογικής πολιτικής από τη Διυπουργική Επιτροπή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
2 Την επίσπευση του προγράμματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Πάνω από 4.000 φορείς «τσιμπάνε» επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, που τόνισε επίσης πως έχει ήδη δοθεί εντολή σε όλα τα υπουργεία να ξεκινήσουν το ξεκαθάρισμα των φορέων αυτών και κυρίως να προχωρήσουν στην περικοπή δαπανών από τους εναπομείναντες.
3 Τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, δεδομένου ότι στην επόμενη τριετία απαιτείται εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ κατ' έτος βάσει του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Το ενδεχόμενο της επίσπευσης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα, δήλωνε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας, τονίζοντας ότι το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα εγγραφεί στο 2012.
Μετά την κατάργηση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει την κατάργηση ΑΕΙ (όπως Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Αιγαίου, Κρήτης κ.λπ.) και κυρίως της πλειονότητας των ΤΕΙ.
Αρκετές μονάδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν, καθώς το περιορισμένο μέγεθός τους δεν επιτρέπει την παροχή ούτε καν της στοιχειώδους εκπαίδευσης στους φοιτητές και από την άλλη, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των σχολών αυτών δεν ενισχύει οικονομικά ούτε τις τοπικές κοινωνίες, σημείωνε το ίδιο στέλεχος.

Τα νοσοκομεία

Ετοιμάζεται η συρρίκνωση του Συστήματος Υγείας, που αναμένεται να οδηγήσει στη διατήρηση ενός νομαρχιακού νοσοκομείου κατά νομό, με διατήρηση των Κέντρων Υγείας και κατάργηση όλων των υπόλοιπων νοσοκομείων του νομού.
Ενώ έρχεται μέσα στο καλοκαίρι η κατάργηση των εφοριών (λιγότερες και από 100) και των τελωνείων.
4 Τη στοχοποίηση των οφειλετών του Δημοσίου, με στροφή σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα για εξόφληση των χρεών τους.
Στο επίκεντρο μπαίνουν «οικονομικά υγιείς» φορολογούμενοι, που μπορούν να εξοφλήσουν -έστω και σε δόσεις- τα ληξιπρόθεσμα χρέη (υπολογίζουν μόνον τα εισπράξιμα των 8 δισ. ευρώ) και τις βεβαιωμένες από το 2010 οφειλές από πρόστιμα και φόρους 7 δισ. ευρώ, που επέβαλε το ΣΔΟΕ, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόνο 70 εκατ. ευρώ!
Από την άλλη, ενθαρρυντικά είναι για τους επιτελείς της οδού Νίκης τα πρώτα 200 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η Ειδική Ομάδα Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων, που συστάθηκε πρόσφατα στο υπουργείο.
Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία των φορολογικών δικαστηρίων, του οικονομικού εισαγγελέα και της Φορολογικής Διαιτησίας, ενώ δόθηκαν εντολές για έναρξη των ελέγχων έναντι επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που βρέθηκαν εκτός περαίωσης (το πρώτο δείγμα βγαίνει εντός των προσεχών ημερών) και για προσωρινούς ελέγχους από τον Απρίλιο (πέρυσι σημειώθηκε αύξηση εσόδων 50-60% στα νησιά).*

Δεν υπάρχουν σχόλια: