Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Πιο φτωχοί οι εργαζόμενοι,αλλά... και ο τζίρος της αγοράς

Μείωση έως και 25% της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και πτώση τουλάχιστον κατά 10% του τζίρου των επιχειρήσεων θα φέρει η επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών θα γυρίσει τριάντα χρόνια πίσω, ενώ αναμένεται αύξηση του αριθμού των φτωχών εργαζομένων, το ποσοστό των οποίων διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή στο 14%.
Η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, που προβλέπει πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών αλλά και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Να «λειάνει» την επίμαχη ρύθμιση επιχειρεί η Λούκα Κατσέλη, που προτείνει περιορισμένη εφαρμογή του μέτρου σε συνδυασμό με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Το υπουργείο θα καλέσει σε διάλογο εργοδότες και συνδικάτα σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει στην τρόικα μία νέα ρύθμιση, που θα έχει την έγκριση των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν είναι εύκολο να καταλήξουν σε λύση κοινής αποδοχής (και ακόμη δυσκολότερο είναι να συναινέσει η ΓΣΕΕ).
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» στην ελληνική αγορά εργασίας, οδηγώντας τους μισθούς σε ελεύθερη πτώση. Μάλιστα, ανοίγει ο δρόμος ακόμα και για το «σπάσιμο» του κατώτερου μισθού -του επονομαζόμενου και μισθού ασφαλείας- που σήμερα διαμορφώνεται στα 740 ευρώ.
Η πτώση των μισθών θα συμπαρασύρει και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας αλυσιδωτές επιδράσεις στην οικονομία. Η «συρρίκνωση» των μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων θα οδηγήσει σε μία «επιπλέον» πτώση της αγοραστικής δύναμης κατά 5%.

Νέα «γενιά»

Για παράδειγμα, η μείωση των μισθών κατά 15% θα οδηγήσει σε πτώση της αγοραστικής δύναμης κατά 20%. Σε περίπτωση που οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειωθούν κατά 20%, η αγοραστική δύναμη θα υποχωρήσει κατά 25%. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μία νέα «γενιά» χαμηλόμισθων, οι οποίοι παρότι εργάζονται βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οπως επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, αυτήν τη στιγμή το 14% των εργαζομένων είναι φτωχοί.
Η ραγδαία επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών θα έχει αρνητικές αντιδράσεις και στον τζίρο των επιχειρήσεων. Η πτώση του τζίρου λόγω της μείωσης του εισοδήματος των μισθωτών θα είναι στην... καλύτερη περίπτωση 10%, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση λόγω της αρνητικής ψυχολογίας που θα επικρατήσει στους καταναλωτές.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος -που επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος- είναι πως θα δημιουργηθούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις. Αυτό οφείλεται στο ότι η κάθε επιχείρηση θα μπορεί χωρίς κριτήρια να υπογράφει δική της σύμβασης και να διαμορφώνει όπως επιθυμεί τους μισθούς.

Τρόικα
Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Την «οριζόντια» -δηλαδή τη γενικευμένη- εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας ζητεί η τρόικα, επισημαίνοντας πως «έχετε υπογράψει ένα Μνημόνιο και πρέπει να το εφαρμόσετε όπως ακριβώς υπεγράφη». Αρνητική στη γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου είναι η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, που αντιπρότεινε μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Το υπουργείο Εργασίας δέχεται την «αντικατάσταση» των κλαδικών από τις επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και χωρίς να «σπάσει» η Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Ωστόσο, η τρόικα εμμένει πως το πρόβλημα είναι το μισθολογικό κόστος και ζητεί να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Πλήγμα στα μαγαζιά

«Σε περίπτωση που οι επιχειρησιακές συμβάσεις προβλέπουν αμοιβές κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, θα πέσει τουλάχιστον κατά 10% ο τζίρος των επιχειρήσεων. Η πτώση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω της αρνητικής ψυχολογίας, που θα επικρατήσει».
Δημήτρης Ασημακόπουλος - πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

«Διπλή η απώλεια»

«Οι εργαζόμενοι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα δουν τους μισθούς να μειώνονται και θα έχουν μία πρόσθετη μείωση της τάξης του 5% στην αγοραστική τους δύναμης. Η υπονόμευση των κλαδικών και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης θα αυξήσει τον αριθμό των φτωχών εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: