«Είναι πλέον η ώρα των μεγάλων αλλαγών». Στη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», συνοψίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη στήριξη της κοινωνίας, στις διαρθρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει, για τις οποίες όπως αναφέρει σε άλλο σημείο ο κ. Παπανδρέου, «έφτασε ο κόμπος στο χτένι».
«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και μπορούμε να το κάνουμε γιατί η κοινωνία στηρίζει αυτή την προσπάθεια», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου σε ερώτηση σχετικά με τις επόμενες αποφάσεις του, τις ΔΕΚΟ και το ενδεχόμενο σύγκρουσης του με συνδικαλιστικές ομάδες. Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι «παρά τις δυσκολίες, αυτή η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες δημιουργίας συναίνεσης, με συνεχή και σοβαρή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και ευρύτερα, με θεσμικούς εκπροσώπους φορέων κομμάτων, αυτοδιοικήσεων και της κοινωνίας των πολιτών».
«Φέτος, δεδομένων των συνθηκών, είχαμε πρωτοφανή κοινωνική ειρήνη» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και συγχαίρει «τους κοινωνικούς εταίρους που συνέβαλαν με την υπεύθυνη στάση τους στο να κρατηθούμε ενωμένοι στη μεγάλη δοκιμασία που περάσαμε φέτος ως χώρα».
«Δεν φοβάμαι, όταν έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, όταν μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας στους πολίτες, όταν τους εξηγούμε ποιο είναι το πρόβλημα, όταν τους κάνουμε κοινωνούς των λύσεων», συνεχίζει ο κ. Παπανδρέου και επισημαίνει ότι «έχουμε σοβαρά προβλήματα ως χώρα, διαχρονικά, προβλήματα που όμως οξύνθηκαν επί Ν.Δ. σε τέτοιο βαθμό που κινδύνεψε η ίδια η υπόστασή μας. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι Έλληνες πολίτες. Και ξέρουν ότι αυτά τα προβλήματα θέλουμε να λύσουμε, για τους πολίτες και με τους πολίτες».
Ειδικότερα αναφέρει ότι «αν μεταξύ άλλων προβλημάτων, ανεχθήκαμε επί δεκαετίες να έχουμε ΔΕΚΟ με πελώρια ελλείμματα και μέτριες ή κακές υπηρεσίες, σήμερα πληρώσαμε όλοι έναν πανάκριβο λογαριασμό για το γεγονός αυτό. Έφτασε η ώρα να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα, απλώς γιατί δεν πάει άλλο, γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι».
Ο κ. Παπανδρέου προσθέτει: «θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα, δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κάποια επαγγελματική ομάδα ή κάποιον κοινωνικό χώρο. Μόνη πρόθεσή μας, να λύσουμε υπαρκτά προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον πιο δίκαιο τρόπο για τους Έλληνες πολίτες, με συναίνεση. Αλλά να τα λύσουμε πραγματικά, όχι να τα κουκουλώσουμε για άλλη μια φορά».
Σε ερώτηση σχετικά με τις προτεραιότητες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2011 σε Οργανισμούς και εταιρείες του Δημοσίου, απαντά ότι τις αποφάσεις μας θα τις καθορίσει η ανάγκη παρέμβασης ανά τομέα και φορέα. Και ανά περίπτωση, μπορεί να είναι αναδιοργάνωση, συγχώνευση, κατάργηση, ιδιωτικοποίηση, μετοχοποίηση. Αλλού θέλουμε να έχουμε μια κρατική παρουσία, αλλού δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να υπάρχει κρατική παρουσία, σημειώνει.
Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για τη συναίνεση επαναλαμβάνει ότι η πάγια θέση του παραμένει: «ανοιχτός σε κάθε ιδέα, σε κάθε πρόταση που συμβάλλει στο να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο και να την αλλάξουμε ριζικά». Θυμίζει ότι επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, είχε κάνει ο ίδιος συγκεκριμένες προτάσεις για από κοινού στήριξη σε μεγάλα ζητήματα της χώρας και ο τότε πρωθυπουργός δεν δέχθηκε ούτε καν να συζητήσει τις προτάσεις αυτές και επισημαίνει ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα και αυτό αφορά πρωτίστως τις πολιτικές δυνάμεις.
«Την έκκληση αυτή την έχω απευθύνει κατ’ επανάληψη, την απευθύνω και τώρα. Και η κυβέρνηση θα παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, γιατί είναι εθνική επιταγή» επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκ μέρους μου, η πόρτα είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή». Αναφέρει μάλιστα ως παραδείγματα κρίσιμων θεμάτων, τις αλλαγές στην παιδεία, και τις ΔΕΚΟ και τις αποκρατικοποιήσεις.
Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο μη συγκρότησης της Εξεταστικής για την οικονομία προκειμένου να αποφορτιστεί το πολιτικό κλίμα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει: «δεν είχα και δεν έχω καμία πρόθεση να φορτίσω το πολιτικό κλίμα».
«Αντιθέτως», επισημαίνει, «τόνισα από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για μια μεγάλη εθνική προσπάθεια στην οποία καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ατιμωρησία, ούτε σημαίνει πελατειακή συναλλαγή με ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι».
Σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι «η ακριβής ημερομηνία συζήτησης και εισαγωγής του στη Βουλή δεν είναι ακόμα προσδιορισμένη, αφού έχουμε πολλά νομοσχέδια σε προτεραιότητα λόγω των υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώσουμε μέσα σε πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα, όμως αποτελεί μια από τις πιο βασικές δεσμεύσεις και προτεραιότητές μας. Και δεν θα καθυστερήσει να γίνει πράξη».
Σχετικά με το Μνημόνιο και τις τάσεις που καταγράφονται σε δημοσκοπήσεις κατά της εφαρμογής του ο κ. Παπανδρέου διερωτάται «αν είναι θεμιτό να ρωτάμε τους πολίτες εάν τους αρέσει που τους περικόψαμε τον μισθό, που αυξήσαμε τους φόρους. Και μετά να εξάγουμε ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα» καθώς όπως αναφέρει «αυτό κάνουμε όταν τους ρωτάμε αποσπασματικά αν είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου, αποκόπτοντας το ερώτημα από το ευρύτερο περιβάλλον, από το τι φταίει που οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, από το αν υπήρχε άλλη λύση, από το τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης που μας εξασφάλισε τα 110 δισ. ευρώ και τον χρόνο να γιατρέψουμε τις πληγές μας».
«Το Μνημόνιο ήταν η κατάληξη μιας διαδρομής πλήρους εκτροπής της χώρας. Ηταν το αποτέλεσμα της πολύπλευρης κρίσης που μάστιζε τη χώρα και όχι η αφετηρία της. Αν είχαμε τον χρόνο, θα είχαμε επιλέξει να αντιμετωπίσουμε τα βαθιά και διαχρονικά προβλήματα της χώρας στη ρίζα τους. Αλλά χρόνος δεν υπήρχε, όχι μόνο γιατί τα προβλήματα ήταν πελώρια, αλλά και γιατί συναντήσαμε ένα αρραγές τείχος δυσπιστίας λόγω της συσσωρευμένης αναξιοπιστίας της χώρας» επισημαίνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «ακόμη και δύο ημέρες πριν από τις προηγούμενες εκλογές, η τότε κυβέρνηση έδινε ψευδή εικόνα στους εταίρους μας για την κατάσταση της οικονομίας μας».
Ο κ. Παπανδρέου προειδοποιεί ότι αν μείνουμε στην γκρίνια, στους θρήνους και τα μοιρολόγια, θα έχουμε ένα εύκολο άλλοθι να μην κάνουμε τίποτα, αλλά θα χάσουμε και μια ιστορική ευκαιρία.
Επίσης δηλώνει ότι το 2011 δεν θα θιγούν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε θα επιβληθούν άλλοι φόροι πέραν αυτών για τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί.
Όσον δε αφορά την επόμενη δόση του δανείου διαβεβαιώνει ότι δεν έχουμε λόγο να φοβηθούμε ούτε για αυτό ούτε για την τελική έκβαση της μάχης που δίνουμε, εφόσον συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τον ίδιο τρόπο: αταλάντευτα, σταθερά, συλλογικά, μεθοδικά.
Τέλος για τις θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου έναντι των προτάσεων της γερμανίδας καγκελαρίου, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «δεν πρόκειται για προσωπική κόντρα ή αντιπαράθεση με την κ. Μέρκελ». Για την Σύνοδο του Δεκεμβρίου αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς και με την Επιτροπή και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον κ. Βαν Ρομπέι, και διμερώς με χώρες και με την ΕΚΤ, ώστε κατ’ αρχάς να καταλάβουμε ποια είναι η βάση της πρότασης αλλά να δούμε και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις κάθε πρότασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου