Να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ιρλανδία εντός του Ιανουαρίου πρότεινε σήμερα το Κόμμα των Πρασίνων, το μικρότερο κόμμα που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Πρόωρη προσφυγή στην κάλπη έχει εδώ και μέρες ζητήσει και η αντιπολίτευση.
«Δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Αυτό που θα αποκαθιστούσε τη σταθερότητα στην Ιρλανδία θα ήταν η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης που θα έχει πλειοψηφία», έχει δηλώσει ο Μάικλ Νούναν, εκπρόσωπος επί οικονομικών θεμάτων του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael.
Τον Ιανουάριο η πρώτη δόση
Τα κόμματα ζητούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011, τον Ιανουάριο. Τον ίδιο μήνα είναι πιθανό να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του πακέτου στήριξης, σύμφωνα με δήλωση που έκανε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Εκτιμούμε ότι η πρώτη δόση των χρημάτων θα εκταμιευτεί εντός του Ιανουαρίου», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, εκτίμησε ότι τα προβλήματα της Ιρλανδίας δεν πρόκειται να εξαπλωθούν στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, σε αντίθεση με τις προβλέψεις διαφόρων αναλυτών.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι στόχος των αποφάσεων που λαμβάνονται για την Ιρλανδία είναι να αποτραπούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κομισιόν: Η Πορτογαλία δεν έχει καμία σχέση με την Ιρλανδία
Σε ό,τι αναφορά την Πορτογαλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την πεποίθησή της ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι σταθερό και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που δρομολόγησε η πορτογαλική κυβέρνηση θα επιτρέψουν στη χώρα να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
«Δεν υπάρχει σύγκριση. Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, ο τραπεζικός κλάδος έχει αποδείξει τους τελευταίους μήνες ότι είναι σχετικά υγιής και ανθεκτικός, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετική περίπτωση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Σχετικά με το σχέδιο λιτότητας της ιρλανδικής κυβέρνησης, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η αύξηση της φορολογίας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, είναι στην ευχέρεια της ιρλανδικής κυβέρνησης να αποφασίσει ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν.
«Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, είχε δηλώσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ιρλανδία δεν μπορεί να αποτελεί κράτος χαμηλής φορολογίας και, δυστυχώς για τους Ιρλανδούς πολίτες, αυτό θα συνυπολογιστεί στην προσπάθεια εξυγίανσης» τόνισε ο κ. Αλταφάζ.
Moody's: Πιθανότητα υποβάθμισης της Ιρλανδίας
Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πολλές βαθμίδες εξετάζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο οίκος αξιολόγησης εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πολλές βαθμίδες, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος και των οικονομικών αβεβαιοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου