Τελικά, δεν είναι και τόσο αθώα. Η αυξημένη περίμετρος της μέσης υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης προκαρκινικών αλλοιώσεων στο παχύ έντερο, σύμφωνα με κορεατική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Gastrointestinal Endoscopy».
Οι πιθανότητες εντοπισμού μη φυσιολογικών κυττάρων κατά τη διενέργεια κολονοσκόπησης ήταν όμοιες, είτε επρόκειτο για νεαρούς άνδρες με πολύ κοιλιακό λίπος είτε για αδύνατους άνδρες άνω των 50 ετών. Αυτό ωθεί τους επιστήμονες να προτείνουν τη μείωση του ηλικιακού ορίου από τα 50 έτη στα 45, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ειδικά σε άνδρες με προβλήματα βάρους.
Οι Κορεάτες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κονκουκ της Σεούλ μελέτησαν περισσότερους από 1.700 άνδρες και γυναίκες, 40-59 ετών, που δεν είχαν ενδείξεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ούτε οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
Ένα στα 40 άτομα κάτω των 40 ετών είχε τελικού σταδίου πολύποδες, αλλά κανείς δεν είχε καρκίνο του παχέος εντέρου. Αντίθετα, δύο εκ των ατόμων 50 ετών και άνω είχαν καρκίνο και οι πολύποδες τελικού σταδίου είχαν διπλάσια συχνότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα.
Για τον εντοπισμό του πολύποδα τελικού σταδίου (που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο ή και όχι), οι ερευνητές υπολόγισαν ότι θα έπρεπε να εξετάσουν τουλάχιστον 23 άτομα που ήταν 50 ετών. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως ο αριθμός ήταν ίδιος και στα νεότερα άτομα που είχαν μεγάλη περίμετρο μέσης και χαμηλότερος σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου