Το ένα στα τέσσερα είδη των ενδημικών φυτών της ελληνικής γης απειλείται με εξαφάνιση. Συγκεκριμένα 364 είδη φυτών, που φύονται στην Ελλάδα, κατατάσσονται στα πλέον απειλούμενα, δηλαδή ανήκουν στις κατηγορίες εξαφανισθέντα, κινδυνεύοντα και τρωτά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιέχονται στον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία «Υλη - Προστασία και διαχείριση περιβάλλοντος».
Το μεγάλο μέρος (218) των απειλούμενων φυτών είναι ενδημικά τοπικά είδη (δηλαδή είδη που βρίσκονται μόνο σε μια περιοχή, σε ένα βουνό ή ένα νησί), ενώ άλλα 66 είναι ενδημικά στενότοπα (βρίσκονται σε 2-3 βουνά ή νησιά) και άλλα 28 είναι ελληνικά ενδημικά. Δηλαδή μεγάλο ποσοστό των 1.275 ενδημικών ειδών της χώρας μας ζουν απειλούμενα. Τα υπόλοιπα απειλούμενα είδη φυτών είναι εισαγόμενα.
Τα απειλούμενα είδη φυτών φαίνεται να «έχουν βρει καταφύγιο» σε μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς το 40% περίπου συγκεντρώνονται σε ύψος άνω των 1.000 μέτρων (ενώ οι συγκεκριμένες εκτάσεις αποτελούν μόλις το 11% του συνολικού εμβαδού της Ελλάδας). Τα 327 από τα 364 είδη γονιμοποιούνται από έντομα (εντομόφιλα), αποκαλύπτοντας τη σημασία των εντόμων για την οικολογική ισορροπία. Το 20% των απειλούμενων φυτών στην Ελλάδα αναπτύσσονται εκτός των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης NATURA και άρα δεν προστατεύονται.
«Θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας ανοιχτής και προσβάσιμης σε όλους βάσης δεδομένων με τα πλέον απειλούμενα είδη φυτών, που να μπορεί, όχι μόνο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, αλλά και να τους ενημερώσει για το πού βρίσκονται τα είδη αυτά, από τι κινδυνεύουν, τι πρέπει να γίνει για τη προστασία τους», λέει στην εφημερίδα Καθημερινή ο Ηλίας Αποστολίδης, εκ μέρους της εταιρείας. «Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πέντε ενδημικά φυτά που απειλούνται βρίσκονται στην περιοχή της Σκύρου όπου σχεδιάζεται μεγάλη εγκατάσταση ανεμογεννητριών», συμπληρώνει.
«Το περιβάλλον είναι μια αλυσίδα. Η απώλεια ειδών από το οικοσύστημα είναι σαν να χάνει η γη κάποια από τα παιδιά της. Δεν γνωρίζουμε τη σημασία όλων των φυτών. Αύριο ίσως ανακαλύψουμε ότι κάποιο απ' αυτά έχει μια φαρμακευτική αξία. Δεν μπορούμε να σπαταλούμε τον βιολογικό πλούτο που κληρονομήσαμε», λέει ο κ. Αποστολίδης.
Οι απειλές για τα φυτά πολλές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Κυρίως η κατασκευή δασικών δρόμων χωρίς σχέδιο ακόμα και σε περιοχές που αυτοί δεν είναι αναγκαίοι, ο παράκτιος τουρισμός, η γεωργική πρακτική (οργώματα, λιπάνσεις, φυτοφάρμακα), η κατασκευή μεγάλων έργων (φράγματα, αυτοκινητόδρομοι) και εγκαταστάσεων, η επέκταση λατομείων - μεταλλείων, η εκχέρσωση για οικοπεδοποίηση (περιφράξεις δόμηση) ή για καλλιέργεια (όργωμα - φρεζάρισμα - ζιζανιοκτόνα), οι δασικές πυρκαγιές, η κλιματική αλλαγή, η υπερβόσκηση και η υλοτομία.
Το έργο αυτό αποτελεί τη συμβολή της εταιρείας στο Διεθνές Ετος Βιοποικιλότητας του ΟΗΕ, όπως έχει ονομαστεί το 2010, με αξιοποίηση ερευνητικής εργασίας και της βιβλιογραφίας και κύριο υπεύθυνο τον δασολόγο - περιβαλλοντολόγο κ. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου