Όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της πρώτης φάσης του μαζικού εμβολιασμού,η άρνηση των Ελλήνων να εμβολιαστούν γίνεται ολοένα και πιο έντονη.Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί έχουν ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόταση για τη διοργάνωση ενημερωτικής καμπάνιας με στόχο να υποχωρήσει το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί.
«Περισσότεροι από έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να επισκεφτούν τα κέντρα εμβολιασμού και όπως φαίνεται από παλαιότερες έρευνες το ποσοστό άρνησης έχει αυξητική τάση»,λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής επιδημιολογίας κ.Άγγελος Χατζάκης.
Όσο για τους λόγους που ευθύνονται για την αρνητική στάση των Ελλήνων, η σύγχυση άρχισε με το εάν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά και οι έγκυοι.Επιπλέον,σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε και το μέτρο που τελικά αποσύρθηκε,το οποίο προέβλεπε πως οι πολίτες θα έπρεπε να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαίωναν πως έχουν λάβει γνώση για τυχόν επιπλοκές από τον εμβολιασμό.
Ενώ όμως η καχυποψία όσον αφορά τις παρενέργειες του πανδημικού εμβολίου έχει παγιωθεί,σύμφωνα με τα στοιχεία διαδοχικών ερευνών του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της εταιρείας Οpinion,οι επιστήμονες επικαλούμενοι τις κλινικές μελέτες αλλά και την εμπειρία άλλων κρατών όπου έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί υποστηρίζουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
«Πρέπει να το καταλάβουν»
«Αντίθετα,τα έως τώρα δεδομένα είναι σαφώς υπέρ των εμβολίων.Συνεπώς,οι πολίτεςιδίως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου-πρέπει να κατανοήσουν πως ο κίνδυνος να νοσήσουν βαριά από τη νέα γρίπη Α είναι σαφώς υψηλότερος από ό,τι να υποστούν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια και μάλιστα σοβαρή από το πανδημικό εμβόλιο»,τονίζει ο λοιμωξιολόγος - σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ.Σωτήρης Τσιόδρας.
Ειδικότερα και όπως έχει επισημάνει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ.Ελένη Γιαμαρέλλου,οι πιθανές παρενέργειες είναι ήπιες και διαρκούν δύο με τρία 24ωρα.Έτσι,τα συνηθέστερα προβλήματα που έχουν καταγραφεί είναι τοπικός ερεθισμός ή πόνος στο χέρι,πυρετός,καθώς επίσης πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις.
Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων,έντονη είναι και η ανησυχία που εκφράζουν οι έγκυοι για τυχόν επιπλοκές από το εμβόλιο. «Στην Αυστραλία οι γιατροί συμπέραναν πως οι γυναίκες που κυοφορούν έχουν επτά με εννιά φορές περισσότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από το αναμενόμενο.Επιπλέον,είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως ο υψηλός πυρετός της μητέρας σχετίζεται με ανωμαλίες στο έμβρυο. Αντίθετα,όσον αφορά το εμβόλιο,αυτό που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής είναι ότι προστατεύει ικανοποιητικά απο τον νέο ιό Η1Ν1»,προσθέτει ο κ.Τσιόδρας.
Πάντως,η...πανδημία ανασφάλειας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο:μόλις ένας στους δύο Καναδούς λέει «ναι» στο πανδημικό εμβόλιο, σκεπτικοί φαίνεται να είναι και οι Αμερικανοί πολίτες,ενώ στη Γερμανία οι ενστάσεις έχουν αναζωπυρωθεί μετά την είδηση πως οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι θα λάβουν διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που θα χορηγηθεί στους πολίτες.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
Η σύγχυση για το αν έπρεπε να εμβολιαστούν παιδιά και έγκυοι και το μέτρο για την υπογραφή όσων εμβολιάζονταν επέδρασαν αρνητικά
Έκλεισε κι άλλο τμήμα σε σχολείο
ΑΚΟΜΗ σε ένα τμήμα του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης μπαίνει προσωρινό λουκέτο εξαιτίας της διασποράς της νέας γρίπης στη μαθητική κοινότητα.Στο γυμνάσιο από χτες παραμένουν κλειστά και τα τμήματα Γ1, Γ2 και Γ3,καθώς εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα που νοσούν από τη νέα γρίπη,ενώ από σήμερα και για εφτά ημέρες κλειδωμένες θα είναι και οι πόρτες και στο Α2.
Ωστόσο,οι υπεύθυνοι του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας διαβεβαιώνουν «ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».
Κινδυνεύει
Στο μεταξύ,σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ένας 64χρονος Ολλανδός υπήκοος,ο οποίος παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές λόγω της νέας γρίπης. Σύμφωνα με ανακοίνωση,ο άνδρας δεν ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς δεν έπασχε από υποκείμενο νόσημα,παρόλα αυτά η υγεία του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί άμεσα στη ΜΕΘ.Η κατάσταση του ασθενούς χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή από τους θεράποντες ιατρούς του,οι οποίοι διευκρινίζουν πως τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα καθώς εμφανίζει βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου