Οι φυλές ανθρωποφάγων στα υψίπεδα της Παπούα Νέας Γουινέα φέρουν ένα γονίδιο που τους προστάτευε από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια όταν κατανάλωναν μολυσμένους ανθρώπινους εγκεφάλους, διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές.
Η ασυνήθιστη μελέτη αφενός ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για την αντιμετώπιση της θανατηφόρου νόσου των Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ και άλλων παρόμοιων μορφών σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Αφετέρου,αποτυπώνει την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους εν δράσει: το εν λόγω γονίδιο δεν απαντάται σε άλλους πληθυσμούς,εξαπλώθηκε όμως στους ιθαγενείς της Παπούα λόγω της φυσικής επιλογής.
Πρίον
Η μελέτη,που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine,αφορά την ασθένεια «κούρου»,η οποία κάποτε αποδεκάτιζε τις γυναίκες και τα παιδιά σε απομακρυσμένα χωριά της Παπούα.
Όπως και η νόσος των Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς (CJD) και η νόσος των «τρελών αγελάδων» (BSE),η κούρου δεν προκαλείται από μικρόβιο ή ιό,αλλά από πρωτεΐνες που ονομάζονται πρίον.
Τα πρίον είναι φυσιολογικές πρωτεΐνες του οργανισμού που έχουν χάσει το φυσιολογικό τους σχήμα.Έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν σε πρίον τη φυσιολογική μορφή της ίδιας πρωτεΐνης και προκαλούν την εμφάνιση οπών στον εγκέφαλο.Η αποστείρωση δεν καταστρέφει τα πρίον,ούτε υπάρχει θεραπεία.
Όπως αναφέρει το Reuters,η ομάδα του Σάιμον Μιντ στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου εξέτασε στοιχεία για 3.000 ιθαγενείς της Παπούα Νέας Γουινέας,από τους οποίους οι 709 είχαν συμμετάσχει παλαιότερα σε κανιβαλιστικές τελετές και οι 152 πέθαναν από κούρου.
Στη διάρκεια της κανιβαλιστικής ιεροτελεστίας,η οποία πιστεύεται πως πλέον έχει εκλείψει,οι γυναίκες και τα παιδιά κατανάλωναν τους εγκεφάλους των νεκρών συγγενών τους,με κίνδυνο να μολυνθούν από κούρου.
Οι γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν μια προστατευτική μετάλλαξη (G127V) στο γονίδιο της πρωτεΐνης που μετατρέπεται σε πρίον.
Όσοι δεν έφεραν τη μετάλλαξη μολύνονταν από την ασθένεια και πέθαιναν,ενώ οι τυχεροί φορείς επιζούσαν και κληροδοτούσαν τη μετάλλαξη στα παιδιά τους.Με άλλα λόγια,
η μετάλλαξη διαδόθηκε στον πληθυσμό επειδή προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα.
Η μετάλλαξη «δεν απαντάται σε ασθενείς με κούρου και σε μη εκτεθειμένους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο» γράφουν οι ερευνητές.
Εκτιμούν ότι η μετάλλαξη προστατεύει από την εγκεφαλοπάθεια επειδή εμποδίζει τα πρίον να συνδεθούν με τις φυσιολογικές πρωτεΐνες και να τις καταστρέψουν.
Και η διαλεύκανση του μηχανισμού δράσης ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο,ελπίζει η ερευνητική ομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου