«Νηστεία και προσευχή» είναι η συνταγή που θα ακολουθήσει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για να σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία από τη χρεοκοπία!Νηστεία,για να εξοικονομηθούν πόροι από το ίδιο το σύστημα, και προσευχή ώστε αυτή η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς και να εφαρμοστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα οι φιλολαϊκές υποσχέσεις της κυβέρνησης,όπως είναι η κατάργηση των διατάξεων Πετραλιά που αυξάνουν τα όρια ηλικίας και μειώνουν τις συντάξεις.
Ολα αυτά,βέβαια,κάτω από την πίεση του κ.Αλμούνια αλλά και της έκθεσης Προβόπουλου που διαπιστώνει καθυστέρηση στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και προτείνει περαιτέρω περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αποχαρακτηρισμό πολλών ομάδων εργαζομένων που εμπίπτουν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
Οπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην έκθεσή του
«Η πρόωρη συνταξιοδότηση μείωνε σε κάποιο βαθμό την ήδη χαμηλή ανταποδότικότητα του συστήματος και στερούσε εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία,ενώ παράλληλα τα επιβάρυνε με την καταβολή των συντάξεων στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους.Όμως η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας που επιτυγχάνεται από την περιστολή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι οριακή σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος».
Ωστόσο η πραγματικότητα των αριθμών αλλάζει κάπως το τοπίο.Η κ.Πετραλιά,όταν συνέτασσε το νόμο,γνώριζε,βάσει των στοιχείων του ΙΚΑ,ότι δεν είναι και τόσες πολλές οι γυναίκες που κάνουν χρήσης του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης στα 55 ή στα 50οι μητέρες ανηλίκων,καθώς οι συντάξεις είναι απελπιστικά μικρές για να εξασφαλίσουν την επιβίωση.
Δηλαδή,το κέρδος από το πλέον επώδυνο μέτρο του Νόμου Πετραλιά που είναι η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 5ο στα 55 έτη για τις μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα, δεν ξεπερνά τα 40 εκ ευρώ.
Την ίδια ώρα,οι συντάξεις των αστυνομικών και των στρατιωτικών που αποχωρούν 48 ετών,μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας φτάνουν τα 3000 ευρω τον μήνα.
Ο υπουργός Εργασίας Αντρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης έχουν δηλώσει ότι η κατάργηση των διατάξεων Πετραλιά δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητές τους γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουν κατ’αρχήν το οικονομικό πρόβλημα των Ταμείων.
Εχουν δώσει όμως εντολή να γίνουν οικονομικές μελέτες για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα βάσει των αριθμών.Οι διατάξεις Πετραλιά έχουν ήδη επιβαρύνει χιλιάδες ασφαλισμένους.
Περισσότερο θίγονται οι μητέρες κάτω των 47 ετών ενώ δεν γλιτώνουν ούτε οι άντρες που είναι σήμερα 55 ετών και ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 .
Οι διατάξεις που θα επανεξεταστούν από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου προβλέπουν:
Μείωση έως 30% των πρόωρων συντάξεων (6% ετησίως) Η ρύθμιση ήδη εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2009.
Σταδιακή μείωση των επικουρικών συντάξεων από το 2013 έως και 69% σε ορισμένα ταμεία. Να σημειώσουμε ότι οι απώλειες εισοδήματος έχουν αρχίσει από φέτος καθώς 950.000 συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση στις επικουρικές τους.
Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων από τα 50 στα 55 από το 2010 για το ΙΚΑ,από το 2013 για τα υπόλοιπα ταμεία.
Κατάργηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης μετά από 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.
(Από το 2013)
Αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 58 στα 60 για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που βγαίνουν στη σύνταξη μετά από 35 χρόνια ασφάλισης .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου