Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO),σε αντίθεση με τις πιέσεις που δέχτηκε ο τουρισμός αναψυχής,ο θρησκευτικός τουρισμός όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τριακόσια εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο οδεύουν προς λατρευτικούς τόπους δαπανώντας συνολικά δεκαπέντε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Το προσκύνημα έχει πάρει μια περισσότερο εμπορική διάσταση.Θρησκευτικές κρουαζιέρες έως 5.000 ευρώ και διεθνείς μετακινήσεις, που διοργανώνονται πλέον από μεγάλους τουριστικούς πράκτορες.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του UNWTO,Ρομπέρ Λανκάρ,στο άμεσο μέλλον περί τα οκτακόσια εκατομμύρια προσκυνητές ετησίως θα μετακινούνται σε όλο τον κόσμο, δεδομένου πως μόνο οι Ινδοί που σήμερα ταξιδεύουν για θρησκευτικούς λόγους εκτιμάται πως ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα εκατομμύρια,ενώ οι Κινέζοι υπολογίζονται στα εξήντα με εκατό εκατομμύρια κάθε χρόνο.
Κράτη,όπως η Ιορδανία,οι Μπαχάμες και η Τζαμάικα έχοντας αντιληφθεί το κέρδος που θα μπορούσαν να αντλήσουν από το Θρησκευτικό τουρισμό,δημιούργησαν αρμόδια υπουργεία, ενώ στην Πορτογαλία συστάθηκε ειδικό τμήμα στο υπουργείο Τουρισμού και στην Τουρκία κυκλοφόρησε πρόσφατα μια προσεγμένη έκδοση προβάλλοντας θρησκευτικά μνημεία και τόπους λατρείας.Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ.Λανκάρ το ενδιαφέρον τόσο των ορθοδόξων της ΝΑ Ευρώπης όσο και πιστών άλλων δογμάτων και θρησκειών,καθώς σε μια πρώτη εκτίμηση εντοπίστηκαν 250 - 280 τόποι θρησκευτικού ενδιαφέροντος έναντι 150 της Ρουμανίας και υπολογίζεται ότι στο άμεσο μέλλον θα δέχεται περί το ένα εκατομμύριο θρησκευτικούς τουρίστες μόνον από τη ΝΑ Ευρώπη.
Αγαπημένοι προορισμοί των «θρησκευόμενων τουριστών» είναι τα Μετέωρα,το «νησί της Αποκάλυψης»,η Πάτμος,αλλά και η Βέροια, όπου η τουριστική προσέλευση αυξήθηκε θεαματικά πέρυσι,κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου εορτασμού του «Ετους Αποστόλου Παύλου».
Ωστόσο,σύμφωνα με τον Χρ.Πετρέα,οικονομολόγος και εμπειρογνώμων της Ε.Ε. σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης,η Ελλάδα στερείται στρατηγικής ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου