Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Επιστρέφει η λίστα φαρμάκων

Αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τον τομέα των φαρμάκων εντός του 2010, ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί,Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Μ.Ξενογιαννακοπούλου,Οικονομίας,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,Λ.Κατσέλη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,Ανδ. Λοβέρδος,την Πέμπτη
(19/11).Στόχος των αλλαγών,που θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος,είναι,όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί,η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τόσο για τα νοσοκομεία όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Όπως ανακοίνωσε η κα Ξενογιαννακοπούλου,τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ και με την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε ασυδοσία λόγω της κατάργησης της λίστας και παλινωδία στην τιμολόγηση, που με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση 15% στη συνταγογράφηση.
Η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ακόμα ότι προωθείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομεία με επαναφορά,επικαιροποίηση και καλύτερη εφαρμογή της λίστας φαρμάκων,με μειοδοτικούς διαγωνισμούς μέσω ηλεκτρονικού ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος,που θα εποπτεύεται και θα διασυνδέεται με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ,ενώ θα προωθηθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων που θα αφορά στη μείωση της τιμής από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η υπουργός Οικονομίας,Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας,Λούκα Κατσέλη,ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και ότι μέσω του συγκεκριμένου υπουργείου προωθούνται άμεσα 5 μέτρα:
-πάγωμα των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα (470) για τα οποία έχουν ζητήσει αύξηση οι βιομηχανίες,
-συνολική επανατιμολόγηση για τα περίπου 6000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά μας (η προηγούμενη είχε γίνει το 1997) και οι νέες τιμές του θα καθοριστούν με το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί μέσα στο 2010 και υπολογίζεται ότι θα είναι το Φεβρουάριο.
-Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων,τα οποία σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων.Η κοστολόγησή τους θα γίνεται όπως και των πρωτοτύπων,με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ.Όπως σχολίασε η υπουργός,η τιμή που έχουν σήμερα είναι ένας από τους λόγους για την χαμηλή διείσδυσή τους στην αγορά που φτάνει μόνο στο 15%.
-Για τα 89 ακριβά φάρμακα θα υπάρξει μείωση τιμής από 1 Ιανουαρίου 2010 και το ποσοστό της μείωσης θα καθοριστεί με αγορανομική διάταξη και μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.
-Μέσω του ΕΣΠΑ θα υπάρξουν ειδικές δράσεις για να στηριχθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα φαρμακεία και στα ιατρεία και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κλάδου,με έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία και με απώτερο σκοπό την εξωστρέφεια του κλάδου.
Ο κ.Λοβέρδος,από την πλευρά του, τόνισε ότι το «σύστημα είναι άρρωστο» και ανέφερε ότι,από τα στοιχεία του υπουργείου,η δαπάνη -κατά προσέγγιση-των φορέων κοινωνικής ασφάλισης,εκτός του Οίκου του Ναύτη,σε ότι αφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία φτάνει στα 4,5 δισεκ.ευρώ και με μια προσέγγιση για τα νοσήλια,που πρέπει να λάβουν οι ασφαλισμένοι με έγκριση από το φαρμακείο,φτάνει στα πέντε δισεκ.ευρώ,και όπως είπε,«ο υπολογισμός αυτός αφορά μόνο στο ΙΚΑ».
Πρόσθεσε ότι η λύση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας,χωρίς εμπεριστατωμένη λύση στον τομέα του φαρμάκου δεν είναι αποδεκτή και σημείωσε ότι για τη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται από 1ης Μαΐου 2010, ξεκινάει η εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης που θα εξασφαλίζει 100% έγκυρη στατιστική για το ποιος συνταγογραφεί,τι συνταγογραφεί και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συνταγή.
Από τη δράση αυτή προϋπολογίζεται συγκράτηση δαπανών 250 εκατ.ευρώ μόνο για το ΙΚΑ, ενώ στο σύστημα αυτό υπολογίζεται ότι θα μετάσχει εκτός από το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ,δηλαδή το σύστημα αυτό θα αφορά στο 70% των ασφαλισμένων.
Για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία,επειδή διαπιστώθηκε αξεπέραστο νομικό πρόβλημα, μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους των άλλων ταμείων,αποφασίστηκε με έναρξη την ίδια ημερομηνία να εφαρμοστεί ηλεκτρονικός τρόπος ελέγχου της συνταγογράφησης και σε αυτά τα ταμεία αλλά αυτό θα γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).
H αντίδραση του ΣΥΝ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας του ΣΥΝ,με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τομέα των Φαρμάκων,αναφέρεται,μεταξύ άλλων πως «στο πλαίσιο νεοφιλελεύθερων πολιτικών,φιλολαϊκή πολιτική για το Φάρμακο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή,ο Συνασπισμός καταθέτει άξονες των επεξεργασμένων προτάσεών του:
Την άμεση υπαγωγή όλων των αρμοδιοτήτων για το Φάρμακο στο Υπουργείο Υγείας με σύσταση Γ.Γραμματείας Φαρμάκου.
Τον αυστηρό έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής,της συνταγογράφησης Φαρμάκων και Θεραπειών,της αξιοπιστίας και ποσοτικής επάρκειας των σκευασμάτων.
Πάταξη της παραοικονομίας και αποδέσμευση,της εκπαίδευσης και της δια βίου ενημέρωσης από τη Φαρμακοβιομηχανία με δημόσια χρηματοδότηση.
Την ολόπλευρη αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και την ενίσχυση της Εγχώριας παραγωγής.
Στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που παλεύουμε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον προσδιορισμός του ρόλου και των όρων δημιουργίας Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και Φαρμακαποθήκης.
Κατάργηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη στους χαμηλόμισθους - χαμηλοσυνταξιούχους και τα χρόνια νοσήματα.Μείωση στο 10% της συμμετοχής των υπολοίπων ασφαλισμένων.
Στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης.Δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οικογενειακού γιατρού.Γενναία χρηματοδότηση του κλάδου υγείας.Αυστηρές ποινές σε κάθε είδους ατασθαλίες.Μηχανοργάνωση σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: