Η Ιαπωνική Επιτροπή Αλιείας δαπανά εκατομμύρια δολάρια από τους φόρους που πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες της χώρας,με σκοπό την επαναφορά της εμπορικής φαλαινοθηρίας και του κυνηγιού των απειλούμενων ειδών.Με το πρόσχημα της «επιστημονικής έρευνας»,τα ιαπωνικά αλιευτικά έχουν σκοτώσει περισσότερες από 8.000 φάλαινες κατά τη διάρκεια της περιόδου 1987-2007,παραβλέποντας το μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία.
Τα τελευταία 150 χρόνια η βιομηχανία της φαλαινοθηρίας ξεπέρασε το ρυθμό αναπαραγωγής των θηλαστικών αυτών και κατέστησε αδύνατη την αποκατάσταση των πληθυσμών τους,σύμφωνα με την Greenpeace.
Αρκετές χώρες,όπως η Μεγάλη Βρετανία,οι ΗΠΑ,η Αργεντινή,Η Ισπανία κ.α.έχουν σταματήσει τη φαλαινοθηρία μετά την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας. Ωστόσο το Τόκιο συνεχίζει προκλητικά να παραβιάζει το πνεύμα αυτής της απόφασης.
Περίπου 4.000 τόνοι κρέατος φάλαινας βρίσκονται στις ιαπωνικές αποθήκες.Τα αποθέματα πρόκειται να αυξηθούν καθώς η ζήτηση μειώνεται συνεχώς.Η Greenpeace τονίζει ότι το κυνήγι των φαλαινών είναι περιττό και ότι υπάρχουν εναλλακτικά προγράμματα παρακολούθησης φαλαινών και δελφινιών,με κέρδος που θα συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος.Η θανάτωση των θηλαστικών δεν καλύπτει τις ανάγκες των ψαράδων αλλά μεγάλα εμπορικά συμφέροντα.Η «έρευνα»,που αποσκοπεί υποτίθεται στην κατανόηση των φαλαινών,θα μπορούσε να διεξάγεται χωρίς θανατηφόρες μεθόδους.
Καμία από τις «έρευνες» τους δεν έχει χρησιμοποιηθεί ή υπαγορευτεί από την επιστημονική επιτροπή της IWC.Η International Whaling Commission έχει επανειλημμένως απορρίψει την «επιστημονική σφαγή» της Ιαπωνίας και έχει ζητήσει να σταματήσει.
Στην Ιαπωνία σκοτώνονται πάνω από 20.000 ζώα κάθε χρόνο.Η ετήσια θανάτωση στα παράλια της χώρας έχει μερικούς παραλληλισμούς με τη φαλαινοθηρία που πραγματοποιεί η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας στην Ανταρκτική. Και στις δυο περιπτώσεις χρησιμοποιείται η ίδια δικαιολογία: «Οι φάλαινες καταναλώνουν πολλά ψάρια».Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος είναι αυτός που έχει ήδη αδειάσει τη θάλασσα από το 90% των μεγάλων ψαριών.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα το 95,3% των Ιαπώνων τρώει κρέας φάλαινας πολύ σπάνια ή ποτέ.Η φάλαινα δεν είναι ψάρι.Είναι θηλαστικό και δεν παράγει εκατοντάδες χιλιάδες αυγά το χρόνο.Γεννάει μόνο ένα μικρό κάθε ένα με δυο χρόνια,το οποίο το ταΐζουν,ανατρέφουν και προστατεύουν οι γονείς του.
Τα στοιχεία του Ιδρύματος Κητολογικών Ερευνών της Ιαπωνίας αναφέρουν πως πάνω από το 90% των ενήλικων θηλυκών που πιάνονται είναι είτε έγκυες είτε φάλαινες που θηλάζουν τα μικρά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου