Στην χειρότερη κατάσταση στην ιστορία της χώρας αφήνει η κυβέρνηση της ΝΔ την οικονομία της χώρας, με έλλειμμα 10%,δημόσιο χρέος ύψους 290 δισ.ευρώ και διαλυμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό που,μηνιαίως,δημιουργεί έλλειμμα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ανησυχίες στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί η πραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία,κάτι που επιχειρεί να αποκρύψει η κυβέρνηση.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα που αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα κριτήριο για να τεθεί μια χώρα της ευρωζώνης σε επιτήρηση - έχει εκτοξευθεί στο 9%-10% του ΑΕΠ, έναντι 6% που δηλώνει η κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να κλείσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.Πηγές της Εurostat,που πρόκειται να έχουν νέα διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές τον Οκτώβριο για τα στοιχεία του 2008,μιλούν για 7% έλλειμμα το περασμένο έτος,κάτι που ούτως ή άλλως επηρεάζει και το τρέχον έτος,αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».
Το πρωτοφανές έλλειμμα του 10% αποτελεί ρεκόρ για την ελληνική ιστορία και σύμφωνα με τις Βρυξέλλες,δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την οικονομική κρίση,δεδομένου ότι η Ελλάδα μόλις εισήλθε σε ύφεση επισήμως - σύμφωνα με την ΕΣΥΕ,αυτή ήταν της τάξεως μόλις του -0,3%.Βέβαια,κατά τα φαινόμενα η ύφεση στην Ελλάδα θα κινηθεί τελικώς κάπου μεταξύ-1% και-2%,γεγονός ιδιαίτερα δυσάρεστο για την ανάπτυξη στη χώρα αλλά καλύτερο απ’όσα παρατηρούνται στις λοιπές χώρες της ευρωζώνης.Το έλλειμμα διογκώνεται περισσότερο αν προστεθούν σε αυτό τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς ποικίλους ιδιώτες (εργολάβοι,έμποροι,φαρμακέμποροι κ.ά.),τα οποία έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα χρόνια και υπολογίζονται σε 12-13 δισ.ευρώ,δηλαδή φτάνουν 5%-6% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο δημόσιος δανεισμός της Ελλάδας ανέρχεται στο 97.2%, το οποίο όμως στην πραγματικότητα αγγίζει το υπέρογκο 115%.
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πολλά διλήμματα για την επόμενη κυβέρνηση. Το πρώτο εστιάζεται στο κατά πόσον είναι σοφό η νέα κυβέρνηση να προσέλθει στις Βρυξέλλες με Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα,ή να συνεχίσει στη βάση των στοιχείων της απερχόμενης κυβέρνησης.
Σε περίπτωση κατά την οποία επιλεγεί ο δρόμος της πραγματικής εικόνας,η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκριθεί η τριετής παράταση για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%,αλλά επίσης θα ζητηθούν αυστηρότερα μέτρα - κυρίως στην περικοπή δαπανών - ενώ η ελληνική οικονομία θα περνά ετησίως από τεστ.
Σε περίπτωση της παρουσίασης ωραιοποιημένης κατάστασης,λένε κοινοτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα»,οι Βρυξέλλες θα είναι αρχικά ήπιες,αλλά στη συνέχεια,όταν αποκαλυφθεί η πραγματικότητα και το έλλειμμα δεν θα περιορίζεται κατά τα υπεσχημένα,η χώρα θα κινδυνεύσει να της επιβληθούν κυρώσεις-το επόμενο στάδιο της επιτήρησης.Αυτές συνίστανται σε πρόστιμο (το 0,5% του ΑΕΠ θα καταβληθεί ως άτοκη κατάθεση στην Ένωση) και θα περικοπούν κοινοτικά κονδύλια.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει και τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα, τα spreads και οι τράπεζές της,σε μια περίοδο κατά την οποία καθώς η Ευρώπη θα εξέρχεται από την κρίση τα επιτόκια θα παρουσιάζουν έτσι κι αλλιώς άνοδο.Και-εννοείται-η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι πλέον αρωγός,αλλά τα κεφάλαια θα πρέπει να αναζητούνται στις αγορές,ενώ όλες αυτές οι συνέπειες θα μετακυλίονται σε επίπεδο νοικοκυριών και πολιτών.
Στάση των φορολογούμενων
Οι εκλογές έχουν κάνει όλο και περισσότερους επαγγελματίες και επιχειρήσερις να αμελήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.Κανείς δεν διατίθεται να διακινδυνεύσει, σε προεκλογική περίοδο τους φορολογούμενους ψηφοφόρους,κι έτσι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει κατεβάσει ρολά,στερώντας κι άλλα έσοδα από το κράτος.
Η εικόνα που επικρατεί σήμερα είναι ότι τα φορολογικά έσοδα κατέρρευσαν τον Σεπτέμβριο (είναι λιγότερα κατά 5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008) καθώς οι έλεγχοι έχουν «παγώσει» και κανείς δεν πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές,έκτακτη εισφορά, ούτε τέλη «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων χώρων περιμένοντας αλλαγές από τη νέα κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.
Στον αντίποδα οι δαπάνες του Δημοσίου εν όψει και των εκλογών αυξάνονται και «τρέχουν» με ρυθμό υψηλότερο κατά 30%, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο γίνονται προσλήψεις και «τακτοποιούνται» οφειλές του Δημοσίου προς πάσα κατεύθυνση.
Μόνο το κόστος της διεξαγωγής των εκλογών-προετοιμασία,μετακινήσεις,επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων,αστυνομικών,δικαστικών κτλ.θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 300 εκατ.ευρώ.
Πενιχρές είναι και οι εισπράξεις από το ΕΤΑΚ μέχρι στιγμής,αφού ακόμη δεν έχουν σταλεί τα σημειώματα του 2009,ενώ και ο ΦΠΑ βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου