Οι μετρήσεις που μετέδωσε η αποστολή Τσανγκ-ε επέτρεψαν τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη ολόκληρης της σεληνιακής επιφάνειας ο οποίος έχει υψηλότερη ανάλυση από τους αντίστοιχους χάρτες των ΗΠΑ,ανακοίνωσε ερευνητής του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.«Με τον χάρτη αυτό ολοκληρώνεται η αρχική μεταλλευτική έρευνα της Σελήνης και τίθενται οι βάσεις για μελλοντικές έρευνες,όπως η επιλογή σημείου προσσελήνωσης ή ο καθορισμός της τροχιάς δορυφόρων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λιου Ζιανλίν της Κινεζικής Ακαδημίας Τοπογράφισης και Χαρτογράφησης.
Σύμφωνα με τον Δρ Λιου, η Ιαπωνία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα το σεληνιακό χάρτη που προέκυψε από την αντίστοιχη δική της αποστολή,ενώ ο χάρτης που δημιούργησαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 δεν είναι τόσο ακριβής.
Το 2003, η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου που στέλνει ανθρώπους σε τροχιά, έπειτα από τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Ο δορυφόρος Τσανγκ-ε,η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη, εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 2007,λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη ιαπωνική αποστολή στο φεγγάρι και λίγους μήνες πριν από το αντίστοιχο εγχείρημα της Ινδίας.
Η Κίνα προγραμματίζει τώρα νέα ρομποτική αποστολή τον Οκτώβριο του 2010 με την προοπτική να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου