Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

«Επώνυμα θύματα» της κρίσης


Οι εταιρείες που καταρρέουν από το βάρος της οικονομικής κρίσης και τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας, πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Γνωστές «φίρμες», δεν λείπουν από την λίστα, με πρόσφατο παράδειγμα τα εστιατόρια "Applebee's", τα οποία μετά από 14 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην Ελλάδα κατέβασαν ρολά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Milomel Hellas που διαχειρίζεται και αναπτύσσει τα καταστήματα της αμερικάνικης αλυσίδας εστιατορίων στην εγχώρια αγορά έκλεισε αιφνιδίως πριν από μερικά 24ώρα και τα 4 σημεία πώλησης που διατηρούσε σε Λ. Αλεξάνδρας, Κεφαλάρι, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη.
Τα Applebee's είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων στο χώρο του casual dining παγκοσμίως, διαθέτοντας 1.650 καταστήματα. Το πρώτο κατάστημα Applebee's στην Ελλάδα άνοιξε τις πύλες του το 1997 στη Θεσσαλονίκη. Οι πωλήσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, το 2009 ανήλθαν στα 9,53 εκατ. ευρώ από 11,74 εκατ. ευρώ το 2008 ενώ οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 924 χιλ. ευρώ.
«Θύμα» της κρίσης και ο σχεδιαστής Λάκης Γαβαλάς
Η εταιρεία του Λάκη Γαβαλά, πριν από μερικές εβδομάδες κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, η περίπτωση του οποίου προκάλεσε αίσθηση στην αγορά ζήτησε την προστασία του άρθρου 99, προκειμένου να διαχειριστεί τα χρέη προς τους πιστωτές του.
Η μεγάλη κάμψη των λιανικών πωλήσεων ένδυσης και υπόδησης καθώς και η κακή διαχείριση των οικονομικών, θεωρούνται ως οι βασικοί λόγοι που έφεραν αυτή την αρνητική εξέλιξη για την εταιρεία.
Τα "σύννεφα" πάντως άρχισαν να πυκνώνουν επικίνδυνα ήδη από το Φεβρουάριο του 2011, όταν σύμφωνα με πληροφορίες μετά από έφοδο του ΣΔΟΕ καταλογίστηκε στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ για μη καταβολή ΦΠΑ. Η «Lakis Gavalas S.A.», εκτός από την αλυσίδα καταστημάτων «.LAK», διαχειρίζεται και τα «Lakis Gavalas», καθώς επίσης τα «Burberry». Με βάση τον ισολογισμό της χρήσης 2009, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 69,32 εκατ. ευρώ έναντι 68,6 εκατ. το 2008 και καθαρά κέρδη προ φόρων 1,84 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. το 2008. Τα συνολικά δάνεια ανέρχονταν στα 17,37 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ήταν στα 94,3 εκατ. ευρώ.
Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και για την e-shop
Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία πρόκειται να συζητηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες υπέβαλε και η πρωτοπόρος εταιρεία στην ηλεκτρονική διάθεση αγαθών μέσω Ιnternet, e-shop.gr.
Συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, όπου θα περιλαμβάνεται και ο τρόπος αποπληρωμής των υποχρεώσεων, που ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 43 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταθέσει η εταιρείαμ η οποία έχει πάρει προσωρινή διαταγή για προστασία από τους πιστωτές της.
Στελέχη της εταιρείας, πάντως εμφανίζονται αισιόδοξα για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές και αναφέρουν πως οι δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά ενώ ομαλά κυλάει και η συνεργασία με τους προμηθευτές. Οι πωλήσεις της, έφθασαν στα 105 εκατ. ευρώ το 2010 από 128 εκατ. ευρώ το 2009 ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 παρουσιάζουν μείωση περίπου 25%.
Την προστασία του άρθρου 99 έχουν ζητήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν μια σειρά από γνωστές εταιρείες, όπως η αλυσίδα ηλεκτρονικών Expert και η Ridenco Commercial (εμπορεύεται τα σήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης «Timberland» και «Nautica»)- ενώ ορισμένες άλλες όπως η εταιρεία Πλατής Α.Ε., μια από τις πιο γνωστές και ιστορικές στο χώρο των κοινωνικών εκδηλώσεων, αναγκάστηκαν να τερματίσουν τη λειτουργία τους.
Ανάγκη για ρευστότητα
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η κατάσταση θα χειροτερέψει εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ρευστότητα και δεν επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης. Ήδη, μια μεγάλη μερίδια του επιχειρηματικού κόσμου βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις της και βλέπει τα έσοδά της να συρρικνώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: