Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ που δεν λένε οι δημοσκοπήσεις

Διαβάστε τι εξομολογούνται βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς σχόλια εκ μέρους μας. Περιττεύουν.
ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ (Βουλευτής Καρδίτσας)
«Ψηφίζαµε κάθε µέρα µέτρα που ήταν πέρα και πάνω από τη συνείδηση και την ιδεολογία µας έχοντας ως γνώµονα τη σωτηρία της χώρας, λοιδορούµενοι, προπηλακιζόµενοι και απαξιωµένοι.Ενώ οι αποφάσεις στο Υπουργικό Συµβούλιο και στην Κυβερνητική Επιτροπή ήταν οµόφωνες, εκ των υστέρων, είτε µε διαρροές είτε µε δηµόσιες τοποθετήσεις, αποδοµούσαν την όποια προσπάθεια, µε αποτέλεσµα να δίνεται η εικόνα µιας κυβέρνησης αγέλης».
Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Βουλευτής Ηρακλείου)
«Πρώτα πετσοκόψαµε και φέραµε απέναντί µας όλα τα κοινωνικά στρώµατα και µετά πήγαµε να κάνουµε σύγκρουση µε τις τράπεζες και τα συµφέροντα.
Αµ δε! Με ποιους συµµάχους; ∆εν µπορεί στις 26-27 Οκτωβρίου να πετυχαίνουµε τη µεγαλύτερη συµφωνία που έχει πετύχει ποτέ η Ελλάδα µετά τη Συνθήκη των Σεβρών και να την υπονοµεύουν πρώτα απ’ όλα από την κυβέρνηση.Αν ήταν ο πρόεδρος εδώ, θα τον ρωτούσα: “Μα σου ζητάει κανείς να παραιτηθείς και να µην πας στις εκλογές;”».
ΕΥ. ΛΟΗΣ (Μέλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας)
«Το κεντρικό πολιτικό προσωπικό του Κινήµατος είναι καµένο. Υπήρξε µια περίεργη επετηρίδα στην αξιοποίηση προσώπων σε κρίσιµες θέσεις. Ανακυκλώσαµε τους ίδιους και τους ίδιους χωρίς ποτέ να κάνουµε σοβαρή πολιτική αξιολόγηση των πεπραγµένων τους. Αναδείξαµε από το πουθενά πολιτικάντηδες και τους εµπιστευθήκαµε κρίσιµες θέσεις. Ετσι βρεθήκαµε µε πρόσωπα που δεν είχαν καµία σχέση µε το ΠΑΣΟΚ είτε µε αλεξιπτωτιστές που ενδιαφέρονταν για την προσωπική τους εξέλιξη».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Βουλευτής Φωκίδας)
«Υπάρχει ένα συστηµικό πρόβληµα στο ΠΑΣΟΚ που είναι οι οµάδες, οι οµαδούλες, τα παραµάγαζα, τα εξαπτέρυγα, οι οπλαρχηγοί και οι κλέφτες.Γιατί να σηκώσω εγώ το βάρος του µαρτυρίου; ∆ύο χρόνια βουλευτής είµαι! Αυτοί πήγαιναν από κανάλι σε κανάλι και έκαναν τι; Εριξαν τη δική µας κυβέρνηση».
Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (Πρώην υφυπουργός)
«Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται µια καινούργια διακήρυξη, που στον πυρήνα της θα έχει την απαλλαγή από τις µνηµονιακές πολιτικές. Τα κινήµατα στις πλατείες και στους χώρους παραγωγής έφτιαξαν αυτό το Κίνηµα, σύντροφοι, αλλά βλέπω παλιούς συντρόφους που ξέχασαν και ιδεολογίες και αξίες. Θα έλεγα µια κουβέντα, “το ΠΑΣΟΚ πέθανε, ζήτω η δηµοκρατική παράταξη”».
ΑΛΗ ΧΑΓΚ (Μέλος του Εθνικού Συµβουλίου από τη Θεσσαλονίκη)
«Πριν από τέσσερις µήνες συνεδριάσαµε στη Νοµαρχιακή Επιτροπή και ήταν περίπου 40 άτοµα, από αυτά τα 30 ήταν παραπάνω από εξήντα χρόνων.Θα βγω να δώσω αγώνα για τις βουλευτικές εκλογές. Τι θα πω στον κόσµο; Αν κανείς από σας κατάλαβε τι θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα, να µας το πει».
Θ. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ (Βουλευτής Κιλκίς)
«Και τώρα αναρωτιέµαι µε βάση τα λεγόµενα στο Εθνικό Συµβούλιο πραγµατικά τι θα βγούµε να πούµε στον κόσµο σε λίγους µήνες που θα έχουµε εκλογές; Ζητάµε την ψήφο σας επειδή καταστρέψαµε τη χώρα τα δύο αυτά χρόνια; Θα πρέπει να απαντήσουµε ειλικρινά στα µέλη και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ».
ΖΕΦΗ ΔΗΜΑΔΑΜΑ (Υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, «παπανδρεϊκή» οµάδα)
«∆υστυχώς οι υπάρχοντες χρόνιοι µηχανισµοί εκλογικής πελατείας στέκονται εµπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοκρατίας προωθώντας συγχρόνως πρακτικές και νοοτροπίες ρουσφετιού και µάρκετινγκ, αναλώσιµων τηλεοπτικών προϊόντων. Πώς να προκύψει συνεπώς νέο πολιτικό δυναµικό όταν οι σπουδές, οι προσωπικοί αγώνες, η πολιτική σκέψη και η επαγγελµατική εµπειρία παραβλέπονται χάριν του “βολέµατος” και της ψηφοθηρίας; Πού να αφήσουν οι µηχανισµοί των δεινοσαύρων και των διαπλεκοµένων;».
Β. ΝΟΥΣΣΙΟΣ (Επιρροή Χρ. Παπουτσή)
«Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι στελέχη της κυβέρνησης και µάλιστα από αυτούς που διαµόρφωναν την κεντρική πολιτική γραµµή, χωρίς παράλληλα να έχουν καµία ιστορική διαδροµή, µε µόνο κριτήριο την εύνοια του αρχηγού, και ενώ εµφανίζονταν τροϊκανότεροι των τροϊκανών λέγοντας πως και να µην υπήρχε µνηµόνιο έπρεπε να το εφεύρουµε, σήµερα τι λένε στα τηλεοπτικά παράθυρα και όχι στα θεσµικά όργανα; Οτι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. ∆ηλαδή, σύντροφοι, ποιοι κυβερνούσαν; Αυτοί ή οι σωσίες τους;».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ (Μέλος του Πολιτικού Συµβουλίου)
«Για όποιον δεν έχει αντιληφθεί τι συνέβη στις 28 Οκτωβρίου οφείλω να του πω ότι το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα µε το οικονοµικό κατεστηµένο και τα εργαλεία τους, πληρωµένοι κονδυλοφόροι και υπαλληλικό πολιτικό προσωπικό, απαξίωσαν το πολιτικό κεφάλαιο του Γεωργίου Παπανδρέου».
ΧΡ. ΚΟΚΚΙΝΟΒΑΣΙΛΗΣ (Επιρροή Λούκας Κατσέλη)
«Να πω για την παραίτηση Παπανδρέου, για να ξεκαθαρίσουµε, να ξαναποκτήσουµε αξιοπιστία και να µπορέσουµε να ξαναβγούµε στις πλατείες. ∆εν υπάρχει παραίτηση Παπανδρέου, υπάρχει γκρέµισµα Παπανδρέου, εξαναγκασµός σε παραίτηση, να το ξεκαθαρίσουµε αυτό. Ο Παπανδρέου έπρεπε να µη διαπραγµατευθεί µε κανέναν, έπρεπε να πει “εδώ είµαι, δεν παραιτούµαι ποτέ, ρίξτε µε, πάµε στον λαό να δούµε τι θα πει ο λαός”».
Αυτό που δεν αποτυπώνουν οι δηµοσκοπήσεις αλλά το γνωρίζει και το τελευταίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είναι η διάλυση του κοµµατικού µηχανισµού. Οι νοµαρχιακές επιτροπές είναι κλειστές, πολλές οφείλουν ενοίκια µηνών, σε άλλες έχει γίνει έξωση, ορισµένες συστεγάζονται. Το µεγαλύτερο ξεχαρβάλωµα εντοπίζεται στη Β. Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο.
Διαλυμένο μαγαζί
Συνεδριάσεις και εκδηλώσεις δεν πραγµατοποιούνται σε κανέναν νοµό, τα µέλη του κόµµατος έχουν αποστασιοποιηθεί. Το ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνωθεί µέσα στην κοινωνία. Οι περισσότεροι βουλευτές καλούν τους συντρόφους τους στα γραφεία τους καθώς δεν τολµούν να πραγµατοποιήσουν ανοιχτές συγκεντρώσεις εξαιτίας των αντιδράσεων του κόσµου. Σε αυτές τις συνθήκες το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στήσει κάλπες στη βάση του κόµµατος για την ανάδειξη του επόµενου προέδρου, που σηµαίνει κινητοποίηση των µελών, στήσιµο συστήµατος online ψηφοφορίας, περιφρούρηση των εκλογικών κέντρων.
«Ο Παπανδρέου δεν εµπιστεύθηκε την οργάνωση του κόµµατος, έλεγε ότι είµαστε το βαθύ ΠΑΣΟΚ που ήθελε να λεηλατήσει το κράτος. Τώρα οι οργανώσεις δεν έχουν ούτε χρήµατα ούτε διάθεση για να στηρίξουν τις αποφάσεις της ηγεσίας» παρατηρεί γραµµατέας νοµαρχιακής επιτροπής στην Αθήνα. Το στοίχηµα που αναλαµβάνει ο Γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Καρχιµάκης είναι µεγάλο καθώς, όπως επισηµαίνουν έµπειρα στελέχη του κόµµατος, «δενυπάρχει πλέον οπαδική νοοτροπία, τα µέλη στις οργανώσεις αγωνιούν για την ενότητα τουκόµµατος αλλά θέλουν να ακούσουν πειστικές προτάσεις για να κινητοποιηθούν ξανά».
Από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: