Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Φεστιβάλ Τσίρκου διώχνει την "Κλόουν-φοβία"

Οι κλόουν, λένε, είναι από τα πιο δυστυχισμένα πλάσματα στον πλανήτη. Και δεν έχουν άδικο. Γιατί πρέπει να φορούν γελοίες στολές, να έχουν κωμικές εκφράσεις, με άλλα λόγια να καταπιέζονται να γίνουν αστείοι ακόμα και όταν στη ζωή τους όλα πάνε άσχημα. Αυτός είναι ο ένας λόγος. Ο άλλος είναι γιατί δεν είναι και λίγοι αυτοί που τους φοβούνται παθολογικά…
Η επίσημη ορολογία στα αγγλικά είναι Coulrophobia, στα ελληνικά «Φοβία με τους κλόουν», μια φοβία που πλασάρεται στη λίστα με τις δέκα πιο δημοφιλείς παθολογικές φοβίες στον κόσμο, μαζί με την υψοφοβία, την αγοραφοβία και την κλειστοφοβία.
Αυτή τη φοβία, που εκμεταλλεύονται κατά καιρούς πολλές ταινίες τρόμου, θέλει να καταπολεμήσει το φεστιβάλ Τσίρκων Showzam στο Blackpool της Μεγάλης Βρετανίας, που ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή (12/2).
Οι διοργανωτές λοιπόν σκέφτηκαν να διοργανώσουν εργαστήρια που θα βοηθούν το κοινό να ξεπεράσει τον φόβο που έχουν στη θέα ενός κλόουν. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της εταιρείας διοργάνωσης του φεστιβάλ , Κλαιρ Τέρνερ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κλόουν χωρίς το γνωστό μεικ απ και με τα καθημερινά τους ρούχα.
«Αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πως πίσω από την εικόνα του κλόουν βρίσκεται ένας νορμάλ άνθρωπος σαν κι αυτούς, που ζει όπως κι αυτοί», υποστηρίζει η Τέρνερ.
Μάλιστα, οι κλόουν που θα πάρουν μέρος στο εργαστήριο θα βάζουν κάθε μέρα κι από ένα αξεσουάρ της στολής τους, για να συνηθίσουν οι επισκέπτες στην ιδέα ότι την τελευταία ημέρα αυτό που θα δουν θα είναι ο άνθρωπος πίσω από τον κλόουν και όχι η αντανάκλαση της εργασίας του.
Χαρακτηριστική περίπτωση ασθενή με Coulrophobia:

Από το διάσημο "Αυτό" του Στίβεν Κινγκ - Η φοβία των Κλόουν σε όλο το μεγαλείο:

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Τελικά οι κλόουν γέλιο μοιράζουν ή θλίψη και τρόμο;.