Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

"Στο Θιβέτ, η ταχύτερη γενετική εξέλιξη", λένε επιστήμονες!

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η γρηγορότερη γενετική μεταβολή που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους έχει καταγραφεί στο Θιβέτ! Χάρη σε αυτήν, οι Θιβετιανοί καταφέρνουν να ζουν σε "θανατηφόρα" -για τους υπόλοιπους ανθρώπους- υψόμετρα!

Τι είχε δείξει η προηγούμενη μελέτη.

Πριν από λίγους μήνες, μία επιστημονική δημοσίευση στο Science, ανέφερε ότι οι γενετικές μεταλλάξεις δύο γονιδίων επιτρέπουν στους κατοίκους του Θιβέτ να επιβιώνουν σε υψόμετρα άνω των 4.500 μέτρων, εκεί όπου οι περισσότεροι από εμάς δεν θα καταφέρναμε καν να επιβιώσουμε!
Οι τουρίστες και οι επισκέπτες που ανεβαίνουν στο Θιβέτ, παρουσιάζουν συμπτώματα της "νόσου του υψηλού υψομέτρου", η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο! Ο ορεσίβιος λαός όμως, φαίνεται πως αξιοποιεί πιο αποτελεσματικά από τους άλλους το ελάχιστο οξυγόνο που υπάρχει, χάρη στα δύο συγκεκριμένα γονίδια!
Συγκρίνοντας το γονιδίωμα 31 Θιβετιανών και 90 Κινέζων και Ιαπώνων που ζουν σε χαμηλό υψόμετρο, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει δέκα γονίδια που πιθανώς σχετίζονται με τη ζωή σε μεγάλο ύψος. Τα δύο, με τις ονομασίες EGLN1 και PPARA, φαίνεται πως επηρεάζουν τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα. Τα γονίδια αυτά, αντί να αυξάνουν τα επίπεδα οξυγόνου όπως θα ήταν το φυσιολογικό, τα μειώνουν και μάλιστα σημαντικά.
Ετσι, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Θιβετιανοί έχουν προσαρμοστεί στο μεγάλο υψόμετρο με τον αντίθετο τρόπο από ό,τι άλλοι ορεσίβιοι λαοί. Αντί δηλαδή να επιβιώνουν επειδή το αίμα τους περιέχει περισσότερη αιμοσφαιρίνη (δηλαδή την πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο), τα καταφέρνουν με αισθητά λιγότερη αιμοσφαιρίνη!

Η νέα έρευνα και η ταχύτερη γενετική εξέλιξη!

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα τώρα, οι σημερινοί κάτοικοι του Θιβέτ έζησαν την γρηγορότερη μέχρι σήμερα γενετική εξέλιξη, αφού χρειάστηκαν μόνο 2750 χρόνια για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο υψόμετρο των οροπεδίων του Θιβέτ και στη χαμηλή περιεκτικότητα του αέρα σε οξυγόνο.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, αφού συνέκριναν τα γονίδια 50 Θιβετιανών με αυτά 40 γενετικά συγγενών τους, των κινέζων Χαν. Οπως διαπίστωσαν, οι Θιβετιανοί διαθέτουν την μετάλλαξη ενός γονιδίου, του EPAS1, σε ποσοστό 87% του πληθυσμού, ενώ οι Χαν μόλις 9% του πληθυσμού.
Σε αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο, οφείλουν προφανώς την ικανότητά τους να επιβιώνουν σε μεγάλο υψόμετρο, παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός τους διαθέτει μειωμένη ποσότητα αιμοσφαιρίνης, λένε οι ερευνητές.
Το εντυπωσιακό είναι ότι, η μετάλαξη του γονιδίου στο 87% του πληθυσμού χρειάστηκε μόνο 100 γενεές για να συμβεί, χρόνος-ρεκόρ για γενετική εξέλιξη! Μέχρι σήμερα η επιστήμη θεωρούσε ότι η γρηγορότερη γενετική εξέλιξη στον άνθρωπο, ήταν αυτή που επήλθε μέσα σε 7.500 χρόνια στο γονιδίωμα των Ευρωπαίων και αφορούσε τη ανοχή στη λακτόζη που παρουσιάζουν, σε αντίθεση με τις αφρικανικές φυλές.
"Αν όμως όλα αυτά ισχύουν, τότε αυτή που συνέβει στους Θιβετιανούς -και τους βοήθησε να ζουν σε απαγορευτικά υψόμετρα-, είναι η γρηγορότερη γενετική μεταβολή που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους", δηλώνει ο Ρασμους Νίλσεν, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.

Εντοπίστηκαν 140 εξωπλανήτες, στο μέγεθος της Γης.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» κατάφερε να εντοπίσει περίπου 140 εξωπλανήτες με μέγεθος σαν τη Γη κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Το «Κέπλερ» εκτοξεύτηκε από τη NASA ακριβώς για να ανιχνεύσει τέτοιου είδους εξωπλανήτες γύρω από μακρινά άστρα και μέχρι στιγμής τα πάει μια χαρά.
Όπως δήλωσε ο αστρονόμος Ντίμιταρ Σασέλοβ, ερευνητής της αποστολής του «Κέπλερ», μιλώντας σε επιστημονική συνδιάσκεψη στη Βρετανία, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, "αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες να μην είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν".
Οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι υπάρχουν πιθανώς περίπου 100 εκατομμύρια (εξω)πλανήτες μόνο στο δικό μας γαλαξία, οι οποίοι διαθέτουν ακριβώς τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής.
Οι ερευνητές του «Κέπλερ» -το οποίο θα λειτουργήσει χωρίς διακοπή για μια τετραετία- πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα εντοπιστούν τουλάχιστον 60 από αυτούς τους κατοικήσιμους εξωπλανήτες.
Κατά την τελευταία 15ετία περίπου 500 εξωπλανήτες έχουν βρεθεί να περιφέρονται γύρω από άλλα άστρα-ήλιους, όμως ελάχιστοι από αυτούς έχουν ομοιότητες με τη Γη.
Παρόλα αυτά, οι αστρονόμοι είναι σίγουροι ότι σχετικά σύντομα θα ανακαλύψουν πολλούς περισσότερους «γήινους» εξωπλανήτες.

H εμμονή του Χίτλερ με την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο.

Η ιστορία της Σινδόνης του Τορίνο, καλύπτεται από ένα μυστήριο και έχει κάποιες σκοτεινές πλευρές στις οποίες ο μοναχός Andrea Cardin, του τάγματος του Άγιου Βενεδίκτου, έρχεται να φωτίσει.

Τι αποκαλύπτει ο πατέρας Andrea Cardin

Ο διευθυντής της βιβλιοθήκης της μονής των Βενεδικτίνων, πατέρας Andrea Cardin αποκαλύπτει ότι το ιερό σάβανο με το οποίο τυλίχτηκε το σώμα του Ιησού φυλασσόταν σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Και ο λόγος; Διότι το Βατικανό φοβόταν ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ήθελε να το κλέψει. Το ιερό σάβανο μεταφέρθηκε για την ασφάλεια του στη μονή των Βενεδικτίνων στην περιοχή Montevergine στο Avellino, στη νότια πλευρά της περιοχής Campania της Ιταλίας το 1939 και φυλασσόταν εκεί μέχρι το 1946 όπου μεταφέρθηκε στο Τορίνο.
Όπως υποστηρίζει ο μοναχός, ο βαθύτερος λόγος πίσω από αυτήν την κίνηση ήταν ότι ο Χίτλερ είχε εμμονή με το ιερό σάβανο και ήθελε να είναι η επόμενη κατάκτησή του.

Ο Χίτλερ ήθελε να κλέψει το Ιερό Σάβανο

Τόσο το Βατικανό όσο και ιταλική βασιλική οικογένεια, Savoys, που ήταν οι φύλακες και προστάτες του ιερού σαβάνου, είχαν έντονους φόβους ότι ο Γερμανός δικτάτορας που ήταν γνωστός για τα αποκρυφιστικά του ενδιαφέροντα , θα επιχειρούσε να κλέψει το λινό ύφασμα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό περιοδικό, Dive e Donna, ο πατέρας Cardin, είπε: «Το ιερό σάβανο μεταφέρθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα στο ιερό της Campania, σύμφωνα με τις ακριβείς οδηγίες της βασιλικής οικογένεια και του Βατικανού.
Η επίσημη απάντηση που δόθηκε για την κίνηση αυτή ήταν ότι αυτό έγινε για λόγους προστασίας του από πιθανή βομβιστική επίθεση στο Τορίνο. Όμως στην πραγματικότητα, μεταφέρθηκε εκεί για να προστατευθεί από το άγρυπνο βλέμμα του Χίτλερ και τις επεκτατικές του διαθέσεις, ο οποίος προφανώς είχε εμμονή με αυτό».

Πώς προστάτεψαν οι μοναχοί τη Σινδόνη

Ο πατέρας Cardin, είπε ότι μετά την είσοδο της Ιταλίας στον πόλεμο με σύμμαχο το Χίτλερ, και μετά την αποβίβαση των γερμανικών δυνάμεων στην Ιταλία, είχε αποκαλυφθεί πια το μυστικό κρησφύγετο στο οποίο φυλασσόταν το ιερό σάβανο.
Το 1943 όταν τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην εκκλησία Montevergine ψάχνοντας για αυτό, οι μοναχοί προσποιήθηκαν ότι προσεύχονταν μέσα στο βωμό και ήταν αμαρτία να διακόψουν την προσευχή τους. Αυτό ήταν μία πρόφαση για να κρατήσουν μακριά τα γερμανικά στρατεύματα από το ιερό σάβανο.

Η πτώση της μοναρχίας και η μεταφορά της Σινδόνης

Το σάβανο επέστρεψε στο Τορίνο το 1946 με διαταγή του τελευταίου βασιλιά Umberto II. Η μοναρχία πέφτει το 1946 με δημοψήφισμα των Ιταλών και η ιδιοκτησία της Σινδόνης περνάει στα «χέρια» της Αγίας Έδρας.

Οι Ναζί προσπάθησαν να φτιάξουν χρυσό, από χώμα και πέτρες!

Την πεποίθηση των επικεφαλής των Ναζί ότι μπορούσαν να μετατρέψουν την άμμο και το χώμα σε χρυσό, περιγράφει ο γερμανός συγγραφέας Helmut Werner, στο βιβλίο του "Οι Αλχημιστές του Χίτλερ: οι μυστικές προσπάθειες κατασκευής χρυσού στο Νταχάου." ("Hltler’s Alchemists: The Secret Attempts to Manufacture Gold in Dachau.")
Όπως αναφέρει η Daily Mail, στο βιβλίο εμφανίζεται ο Χάινριχ Χίμλερ, επικεφαλής της δύναμης των SS του Χίτλερ, να έχει πειστεί ότι όλα πολύτιμα μέταλλα μπορούσαν να παραχθούν με τον τρόπο αυτόν! Το όραμά του ήταν να κατασκευάσει όσο το δυαντόν μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού από...χώμα και στη συνέχεια να το πουλήσει για να αγοραστούν όπλα για την ενίσχυση του Τρίτου Ράιχ!
Για τον σκοπό αυτό οι Ναζί είχαν οργανώσει μυστικά ένα εργαστήριο αλχημείας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Νταχάου πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί είχαν προσλάβει τον Καρλ Μάλχους, έναν αλχημιστή, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που έπεισε τον Χίμλερ ότι μπορούσε να μετατρέψει πέτρες, άμμο και χώμα σε χρυσό.

Ο αλχημιστής - πράκτορας που κορόιδεψε τους Ναζί!

Οπως αποκαλύπτει τώρα ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Μάλχους δούλευε για λογαριασμό των Βρετανών και αποστολή του ήταν να εξαπατήσει τον Χίμλερ κάνοντάς τον να πιστέψει τους ισχυρισμούς του! "Ο Μάλχους ζούσε στην Αγγλία μέχρι τους πρώτους μήνες του 1938, οπότε και ήρθε σε επαφή με τον Χίμλερ και τον έπεισε ότι κατέχει ιδιαίτερα αλχημιστικά μυστικά", περιγράφει.
Ετσι ο Χίμλερ εγκατέστησε τον Μάλχους σε ένα εργαστήριο στο Νταχάου και έδωσε εντολή να του προσφερθεί ό,τιδήποτε ζητήσει προκειμένου να καταφέρει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του: να παράγει άφθονο χρυσό από πέτρες και άμμο, που θα εξασφάλιζε την οικονομική σωτηρία του Τρίτου Ράιχ!
Για να είναι απολύτως βέβαιος ο επικεφαλής των SS ότι ο Μάλχους δεν θα χρησιμοποιήσει άλλου είδους τεχνάσματα, φρόντισε να γίνεται καθημερινά εξονυχιστικός έλεγχος σε όσους εργάζονταν στο εργαστήριο, ώστε να μην περάσει κάποιος χρυσό- το οποίο θα εμφάνιζε ο Μάλχους ως "δημιούργημά" του!
Ο αλχημιστής όμως κατάφερε να ξεγελάσει τους άντρες των Ναζί, κρύβοντας ψήγματα χρυσού μέσα μέσα στα πακέτα των τσιγάρων του. Στη συνέχεια τα παρουσίαζε στον Χίμλερ ως τα αποτελέσματα των πειραμάτων του, ισχυριζόμενος ότι μετέτρεψε την άμμο σε χρυσό!
Χρειάστηκαν αρκετές βδομάδες για να αντιληφθεί ο Χίμλερ την απάτη και να δώσει εντολή να φυλακιστεί ο Μάλχους! Όταν απελευθερώθηκε, απειλήθηκε πως αν μιλούσε ποτέ για τη σχέση του με τον αρχηγό των SS και την εξαπάτησή του, η τιμωρία του θα ήταν ο θάνατός του.

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Το άλυτο μυστήριο του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Ενα εξαιρετικά τοξικό βακτήριο από τα ύδατα της Στυγός, ενός από τους ποταµούς που κατά την ελληνική µυθολογία οδηγούσαν στον Κάτω Κόσµο, µπορεί να κρύβεται πίσω από τον πρόωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύµφωνα µε οµάδα επιστηµόνων.
Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τη µελέτη τους την επόµενη εβδοµάδα στο διεθνές συνέδριο τοξικολογίας που θα φιλοξενήσει φέτος η Βαρκελώνη και κατέληξαν σε αυτό το συµπέρασµα ρίχνοντας το φως της σύγχρονης γεωλογίας και τοξικολογίας σε πληροφορίες που προέρχονται από την αρχαία γραµµατεία.

Αρχαίες πηγές

Όπως επισηµαίνουν, τόσο ο Ησίοδος όσο και ο Παυσανίας αναφέρουν στα κείµενά τους ότι τα ύδατα της Στυγός ήταν δηλητηριώδη. Σύµφωνα µε τη µυθολογία, οι θεοί έδιναν όρκους στη Στύγα και εάν τους παραβίαζαν έπιναν από αυτά τα ύδατά της ως τιµωρία.
Ο Ησίοδος γράφει ότι όποιος έπινε από τα νερά του ποταµού δεν µπορούσε να κινηθεί, να αναπνεύσει και να µιλήσει για έναν χρόνο. Παρόµοια συµπτώµατα είχε εµφανίσει και ο Μέγας Αλέξανδρος. Αρχικά παρουσίασε υψηλό πυρετό και κοιλιακό άλγος και µπορούσε να κινήσει µόνο τα µάτια του και τα χέρια του πριν πέσει τελικά σε κώµα.

Η εκδοχή της δηλητηρίασης

Η υπόθεση της δηλητηρίασης είχε απορριφθεί από πολλούς επιστήµονες καθώς την εποχή του Αλεξάνδρου υπήρχαν ελάχιστα δηλητήρια που προκαλούσαν υψηλό πυρετό. Δεδοµένου, όµως, ότι τα συµπτώµατα που παρουσίασε µοιάζουν µε αυτά που, σύµφωνα µε τη µυθολογία, εµφάνιζαν και οι θεοί όταν έπιναν από τα ύδατα της Στυγός, η δρ Αντριαν Μέιγιορ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο του Στάνφορντ, θεωρεί ότι η υπόθεση της δηλητηρίασης από ένα φυσικό δηλητήριο είναι απολύτως βάσιµη.

Μία διαφορετική προσέγγιση του θανάτου του Αλεξάνδρου

Με αφορμή την πολυσυζητημένη ταινία του Ολιβερ Στόουν το 2004, ο κ. Νίκος A. Παπανικολάου ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, είχε δημοσιεύσει στην εφημερίδα "Το Βήμα" ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον μυστηριώδη θάνατο του μεγάλου σταρτηλάτη. Εγραφε τότε:
"Ο Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα στις 10 Ιουλίου του 323 π.X. και όχι στα τέλη Μαΐου του ίδιου έτους, όπως αναγράφεται. Αμερικανοί επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τον θάνατό του διεξοδικά αναφέρουν πως οφειλόταν σε αλκοολική ηπατοπάθεια, δηλητηρίαση με αρσενικό ή στρυχνίνη, ηπατίτιδα, περιτονίτιδα, σαλμονέλωση, τραυματισμό και φλεγμονή.
Ο Δημήτρης Τσουτσούλης, Senior registrar του Νοσοκομείου Hammersmith του Λονδίνου, σε άρθρο του στο «Βήμα» της 25ης Οκτωβρίου 1998, αποδίδει τον θάνατο πιθανότατα σε τυφοειδή πυρετό, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ οι οποίοι διατύπωσαν τις απόψεις τους σε τεύχος της επιθεώρησης «New England Journal Medicin» στις 11 Ιουνίου 1998.
Τα περί δηλητηρίασης με στρυχνίνη, που στην εποχή του ήταν άγνωστη, από τη γυναίκα του, τη Ρωξάννη, επειδή είχε σεξουαλικές σχέσεις τάχα με τον Ηφαιστίωνα, ανήκουν στον χώρο της φαντασίας. H αλήθεια είναι ότι μικρός δεν έδειχνε την προτίμησή του σε γυναίκες, γι' αυτό η μητέρα του Ολυμπιάδα του πήγε τη 17χρονη Καλλίξεινα, στις περιπτύξεις της οποίας έμεινε απαθής. Αλλά στους πολέμους του είχε συντροφιά την εταίρα Θαΐδα, μαζί με την οποία έβαλε φωτιά στα ανάκτορα της Περσίας για να εκδικηθεί τον Ξέρξη που έκαψε την Ακρόπολη.
Επίσης από την αρχαιότητα ακόμη υποστηρίχθηκε η άποψη ότι ο Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε είτε από τον Μήδιο είτε από τον γιο του Αντίπατρου, τον Ιόλα, ο οποίος ήταν αρχιοινοχόος του. Ακόμη, ότι σε αυτή τη συνωμοσία έλαβε μέρος και ο Αντίπατρος και πως το δηλητήριο το έστειλε ο Αριστοτέλης, ο δάσκαλός του, επειδή φοβήθηκε για τον εαυτό του μετά την εκτέλεση του Καλλισθένη, που ήταν μαθητής του".

Το χρονικό του θανατου του.

Αμέσως μετά ο κ. Παπανικολάου, παραθέτει τα στοιχεία της δικής του έρευνας: "Από προσωπική έρευνα και με την πολύτιμη συμβολή του αείμνηστου καθηγητή της Χειρουργικής Χαράλαμπου Σμπαρούνη επάνω στα συμπτώματα της πάθησης που προκάλεσε τον θάνατο του Αλέξανδρου οδηγηθήκαμε στην πιθανότερη αιτία που τον προκάλεσε. Ξέρουμε ότι αυτά κράτησαν 14 ημέρες γιατί ο θάνατός του δεν ήταν αιφνίδιος. Ας τα παρακολουθήσουμε.
Την πρώτη ημέρα, 31 Μαΐου (15 Δαισίου) 323 π.X., ύστερα από βαρύ φαγητό και οινοποσία, αισθάνθηκε έντονο πόνο στην κοιλιά και στον θώρακα, που τον ακολούθησε εμετός, ρίγος και πυρετός.
Τη δεύτερη ημέρα αισθάνθηκε εξάντληση, που δεν τον δυσκόλεψε το βράδυ να φάει και να πιει ώσπου να μεθύσει. Ο πόνος στην κοιλιά συνεχίστηκε με αντανάκλαση στον ώμο. Ο πυρετός και το ρίγος εξακολούθησαν.
Την τρίτη ημέρα ο πυρετός παρέμεινε υψηλός και συνοδεύτηκε από ιδρώτα, ρίγος και σωματική κατάπτωση. Την τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη ημέρα η κατάσταση επιδεινώθηκε και, άρρωστος, δεν είχε καλή επικοινωνία. Την όγδοη έφτασε σε προκωματώδη κατάσταση που κράτησε ως τη δωδεκάτη ημέρα. Παρ' όλα αυτά όρισε διάδοχός του να είναι ο «κράτιστος».
Τη δέκατη τρίτη ημέρα η αναπνοή του δυσχεραίνεται και η όψη του παίρνει το χαρακτηριστικό περιτονιδικό προσωπείο, το «ιπποκράτειο προσωπείο», όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην Ιατρική, γιατί πρώτος το περιέγραψε ο πατέρας της Ιατρικής. Τη δέκατη τέταρτη ημέρα, 13 Ιουνίου, πέθανε."

Η πιθανότητα της χολολιθίασης

H συμπτωματολογία της πάθησης του βασιλιά της Μακεδονίας, με τα σημερινά δεδομένα της ιατρικής επιστήμης, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πέθανε από χολολιθίαση, η οποία του προκαλούσε συχνές κρίσεις.
"Είναι γνωστό ότι η χολολιθίαση οδηγεί σε οξεία πυώδη ή σηπτική χολοκυστίτιδα και χολαγγειίτιδα και σε οξεία νεκρωτική ή σηπτική παγκρεατίτιδα. Ετσι γίνεται φανερό ότι αυτή πρέπει να οδήγησε στον θάνατο τον Μέγα Αλέξανδρο γιατί της αρρώστιας προηγήθηκε βαρύ γεύμα και κατάχρηση οινοπνεύματος και γιατί η εξέλιξή της είχε την τυπική εικόνα της οξείας παγκρεατίτιδας, δηλαδή διαξιφιστικό πόνο στην κοιλιά με αντανάκλαση στον θώρακα, συνοδευόμενο από εμετό, από ρίγος και πυρετό, κολλώδεις ιδρώτες, ωχρότητα, συγχυτική κατάσταση, παραλήρημα και «ιπποκράτειο προσωπείο». Στη ληξιαρχική πράξη θανάτου θα μπορούσαμε σήμερα να αναφέρουμε ως αιτία: οξεία παγκρεατίτιδα", καταλήγει ο καθηγητής.

Τα "διαστημικά σκουπίδια" απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό!

Πόρισμα ειδικών που κατατέθηκε πριν από περίπου δύο μήνες στο αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέρει ότι η ολοένα αυξανόμενη παρουσία των ονομαζόμενων "διαστημικών σκουπιδιών" αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό.
Η ΝASA έχει καταγράψει περίπου 17.000 αντικείμενα, εκ των οποίων τα 9.000 είναι μεγαλύτερα από μια μπάλα του τένις και ζυγίζουν 5.500 τόνους. Η διαστημική χωματερή περιλαμβάνει από εξαρτήματα πυραύλων και δορυφόρων μέχρι βίδες και προσωπικά αντικείμενα αστροναυτών.

Κίνδυνος για "τσουνάμι" διαστημικών σκουπιδιών

Με τον όρο "διαστημικά σκουπίδια", περιγράφονται τα υπολείμματα κατεστραμμένων δορυφόρων, ρουκετών, σκαφών και άλλων διαστημικών αντικειμένων. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αν ορισμένα από τα δεκάδες χιλιάδες σκουπίδια (βίδες, μεταλλικά κομμάτια κ.ά.) που κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες σε τροχιά λίγο έξω από τον πλανήτη μας χτυπήσουν έναν από τους εκατοντάδες δορυφόρους που επίσης βρίσκονται σε τροχιά θα προκαλέσουν ντόμινο καταστροφής.
Σύμφωνα με το πόρισμα η σύγκρουση και καταστροφή ενός δορυφόρου, θα δημιουργήσει ένα «τσουνάμι» σκουπιδιών που θα καταστρέψει και πολλούς άλλους με αποτέλεσμα να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στη σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα αφού θα καταστραφούν τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι, δορυφόροι που σχετίζονται με τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος καθώς και μετεωρολογικοί και άλλοι επιστημονικοί δορυφόροι.

Οι ζημιές που έχουν κατά καιρούς προκληθεί από τα διαστημικά σκουπίδια

Το 2006, ένα θραύσμα με μέγεθος κόκκου ρυζιού χτύπησε το διαστημικό λεωφορείο Atlantis καταστρέφοντας έναν αγωγό ψύξης. Την ίδια χρονιά, τα κομμάτια ενός ρωσικού δορυφόρου, πέφτοντας φλεγόμενα στη Γη, πέρασαν πολύ κοντά από ένα Airbus που μετέφερε 270 επιβάτες. Η μοναδική περίπτωση τραυματισμού ανθρώπου από διαστημικά σκουπίδια καταγράφηκε πριν από μερικά χρόνια στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, όταν μια γυναίκα χτυπήθηκε στην πλάτη από κομμάτι πυραύλου τύπου Δέλτα.

Ο πρώτος δορυφόρος παρακολούθησης διαστημικών σκουπιδιών

Ηδη για να αντιεμτωπιστεί κατά ένα μέρος το πρόβλημα, είναι έτοιμος ο πρώτος δορυφόρος που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των διαστημικών σκουπιδιών.
Η αποστολή του έχει κρίσιμη σημασία, καθώς τα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας είναι χιλιάδες και απειλούν τις διαστημικές αποστολές. Αυτήν την περίοδο, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στηρίζεται σε ένα επίγειο δίκτυο ραντάρ και οπτικών τηλεσκοπίων σε όλη την υδρόγειο για να ελέγχει περίπου 1.000 ενεργούς δορυφόρους και 20.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών. Η πολεμική αεροπορία παρακολουθεί αντικείμενα με μήκος άνω των 10 εκατοστών, τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν δορυφόρους ή ακόμα και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε περίπτωση άμεσου χτυπήματος.
Ομως, τα επίγεια τηλεσκόπια είναι άχρηστα όταν ο ουρανός δεν είναι καθαρός, και πολλά από τα ραντάρ δεν είναι αρκετά ισχυρά για να εντοπίζουν τους δορυφόρους στη λεγόμενη γεωστατική τροχιά, περίπου 36.000 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη. Τα τηλεσκόπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα καθαρά βράδια, και οι σταθμοί ραντάρ δεν είναι όλοι αρκετά ισχυροί ώστε να ανιχνεύσουν τους δορυφόρους στη βαθιά διαστημική τροχιά.
O δορυφόρος SBSS (Space-Based Space Surveillance, Παρακολούθηση του Διαστήματος από το Διάστημα) είναι εξοπλισμένος με μια κάμερα που βλέπει στο ορατό φως και μπορεί να περιστρέφεται για να έχει ευρύτερο οπτικό πεδίο. Θα συλλέγει καθημερινά 400.000 παρατηρήσεις, οι οποίες θα μεταδίδονται διαρκώς σε επίγειους σταθμούς.

Και λέιζερ στην μάχη εναντίον των διαστημικών σκουπιδιών!

Πρόσφατα, η αυστραλιανή εταιρία Electrο Optic Systems (EOS) ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει ένα νέο αυτόματο σύστημα λέιζερ, το πρώτο του είδους του στον κόσμο, το οποίο μπορεί να εντοπίσει και να σταματήσει τα επικίνδυνα μικροσκοπικά θραύσματα και λοιπά «σκουπίδια» που γυροφέρνουν με πολύ υψηλές ταχύτητες στο διάστημα.
Το σύστημα της εταιρίας «πυροδοτεί» ακτίνες λέιζερ από τη Γη, οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν θραύσματα μέχρι και δέκα εκατοστών, κάτι που δεν μπορούν να πετύχουν τα σημερινά συστήματα ραντάρ. Τα «σκουπίδια» αυτά συνήθως αποτελούν υπολείμματα άχρηστων πυραύλων και δορυφόρων που ταξιδεύουν με ταχύτητα περίπου 30.000 χλμ. την ώρα.
Το σύστημα λέιζερ της εταιρίας αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο του Όρους Στρόμλο της Καμπέρα, με το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο και την αμερικανική εταιρία Global Near Space Services Inc, με χρηματοδότηση 4,04 εκατ. δολαρίων από το διαστημικό ερευνητικό πρόγραμμα της αυστραλιανής κυβέρνησης και έχει ήδη προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του.
To σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά το 2012. Για να δουλέψει σωστά όμως, χρειάζεται η κατασκευή ενός δικτύου επίγειων σταθμών λέιζερ σε στρατηγική σημεία της Γης

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Βρέθηκε κώδικας του Ντα Βίντσι, που προφητεύει το τέλος του κόσμου!

Ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες την περίοδο της Αναγέννησης. Η προσωπικότητά του πολυδιάστατη, ενώ ταυτόχρονα ξεχώρισε σε όλους τους τομείς στους οποίους απασχολήθηκε – αν και αρκετοί από αυτούς δεν είναι ευρέως γνωστοί στο κοινό -: ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική, μουσική, μηχανική, εφευρετικότητα, ανατομία.
Και τώρα, για άλλη μία φορά, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, έρχεται να "αναστατώσει" το κοινό, καθώς σύμφωνα με την Sebrina Sforza Galitzia, η οποία είναι ερευνήτρια του Βατικανού, ο Αναγεννησιακός καλλιτέχνης είχε προβλέψει πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου!

"Ο κώδικας Ντα Βίντσι, υπάρχει!"

Η Sebrina Sforza Galitzia υποστηρίζει ότι κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει ένα παζλ με μαθηματικά και αστρολογικά στοιχεία που εμπεριέχονται στην τοιχογραφία του "Μυστικού Δείπνου" στη Μονή Santa Maria delle Grazie στο Μιλάνο. Θεωρεί ότι υπάρχει κάποιος "Κώδικας ντα Βίντσι", που δεν έχει όμως καμία σχέση με αυτό που περιγράφει ο Νταν Μπράουν.
Στον κώδικα που η ίδια έχει ερμηνεύσει, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα ζώδια, αλλά και τα 24 γράμματα του λατινικού αλφαβήτου όπου το κάθε ένα συμβολίζει κάποια από τις 24 ώρες της ημέρας. Πιστεύει ότι ο καλλιτέχνης είχε δει την ιστορία της ανθρωπότητας σαν το άθροισμα όλων των πραγμάτων.
Η ίδια στο παρελθόν είχε εργαστεί ως ερευνήτρια των χειρογράφων του ντα Βίντσι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, και σήμερα πλέον εργάζεται στα αρχεία του Βατικανού.

Πότε και με ποιο τρόπο θα έρθει όμως το τέλος του κόσμου;

Σύμφωνα λοιπόν με την αποκρυπτογράφηση του "Μυστικού Δείπνου" από τη Sebrina Sforza Galitzia, ο Ντα Βίντσι έχει προφητεύσει ότι η ανθρωπότητα - έτσι όπως την ξέρουμε- θα τελειώσει την η 1η Νοεμβρίου του 4006!
Θα είναι το αποτέλεσμα μίας πλημμύρας, η οποία θα έχει ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου εκείνου του έτους και θα διαρκέσει 8 ολόκληρους μήνες, καταστρέφοντας τα πάντα! Και μετά ; "Από την 1η Νοεμβρίου 4006 και μετά, ένα νέο ξεκίνημα για την ανθρωπότητα", αναφέρουν τα χειρόγραφα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Οι 10 πληγές του Φαραώ και η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης!

Σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων από διάφορους κλάδους, οι βιβλικές πληγές, που έπληξαν την Αρχαία Αίγυπτο, δεν ήταν αποτέλεσμα της "Θείας οργής" αλλα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και μίας ηφαιστειακής έκρηξης!
Η ομάδα ερευνητών αρχαιολόγων, κλιματολόγων και θρησκειολόγων που είχαν πριν από καιρό κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις, έρχονται τώρα με αναλυτικότερα στοιχεία από πραγματικές φυσικές καταστροφές, στις οποίες οφείλονται οι δέκα πληγές της Αιγύπτου!
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως οι πληγές εμφανίστηκαν στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά την περίοδο της βασιλείας του Φαραώ Ραμσή του Β’Α. Αυτός μάλλον ήταν και ο λόγος που η πόλη εγκαταλείφθηκε πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Οι διαφωνίες!

Από την πρώτη στιγμή που δόθηκαν στην δημοσιότητα οι επιστημονικές εξηγήσεις των 10"πληγών", υπήρξαν και έντονες διαφωνίες. Ο Robert Miller, καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής, ήταν απόλυτος: "Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να πιστέψω πως όλες οι πληγές προκλήθηκαν από φυσικά αίτια. Γιατί τελικά το βασικό ζητούμενο είναι πως το ανθρώπινο είδος δεν προήλθε από την Αίγυπτο και από τις φυσικές καταστροφές. Είμαστε δημιούργημα του Θεού, μην το ξεχνάμε αυτό."

Πληγή πρώτη:η μετατροπή των νερών του Νείλου σε αίμα.

Οι κλιματολόγοι, μελετώντας το αρχαίο κλίμα της εποχής, ανακάλυψαν μία δραματική μεταβολή στην περιοχή, η οποία συντελέστηκε ακριβώς την ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα βρήκαν πως η βασιλεία του Ραμσή συνέπεσε με ένα ζεστό και υγρό κλίμα, αλλά μετά το κλίμα μεταβλήθηκε σε μία ξηρή περίοδο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτή η μεταβολή του κλίματος ήταν η αιτία για την πρώτη πληγή, η οποία περιγράφεται στη Βίβλο ως η μετατροπή των νερών του Νείλου σε αίμα. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα την ξηρασία του χειμαρρώδη ποταμού Νείλου, πηγή ζωής για την Αίγυπτο, και τη μετατροπή του σε ένα λασπώδες ρυάκι.
Ο Δρ. Stephan Pflugmacher, βιολόγος στο γερμανικό Ινστιτούτο Οικολογίας του Νερού και Αλιείας της Ενδοχώρας, πιθανολογεί ότι η βιβλική περιγραφή θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μίας τοξικής άλγης του γλυκού νερού. Όπως εξηγεί ο ίδιος: "Πολλαπλασιάζεται σε τεράστιο βαθμό στα αργοκινούμενα νερά, με υψηλά ποσοστά θρεπτικών ουσιών. Όταν πεθαίνει, βάφει το νερό κόκκινο."

Πληγή δεύτερη, τρίτη & τέταρτη: βατράχια, ψείρες και μύγες.

Οι επιστήμονες, λένε ότι η έλευση αυτής της άλγης προκάλεσε και τις επόμενες τρεις πληγές: την έλευση βατράχων, ψειρών και μυγών! Η εμφάνιση της τοξικής άλγης, εξηγούν, θα μπορούσε να αναγκάσει τα βατράχια να βγουν από τα νερά που ζούσαν. Ο θάνατος των βατράχων, ίσως να προκάλεσε την εμφάνιση κουνουπιών και άλλων εντόμων!

Πληγή πέμπτη & έκτη: νεκρά κοπάδια και εξανθήματα

Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε στην πέμπτη και την έκτη πληγή, δηλαδή τον θάνατο των κοπαδιών και τα εξανθήματα. "Υπάρχουν έντομα που μεταφέρουν ασθένειες όπως η ελονοσία, επομένως το επόμενο βήμα στην αλυσιδωτή αντίδραση ήταν το ξέσπασμα επιδημιών στον ανθρώ��ινο πληθυσμό.", εξηγεί ο καθηγητής Werner Kloas, βιολόγος στο Ινστιτούτο Leibniz.

Πληγή έβδομη & όγδοη: χαλάζι & ακρίδες στην Αίγυπτο.

Η έκρηξη του ηφαίστειου της Θήρας, στη Σαντορίνη, περίπου 650 χιλιόμετρα μακριά, θεωρείται υπεύθυνη από τους ερευνητές για την εμφάνιση της έβδομης, όγδοης και ένατης πληγής, δηλαδή τη χαλαζόπτωση, τις ακρίδες και σκοτάδι που σκέπασε την Αίγυπτο.
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις ηφαιστείων στην ανθρώπινη ιστορία, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση δισεκατομμύυρίων τόνων ηφαιστειακής στάχτης στην ατμόσφαιρα.
"Η ηφαιστειακή στάχτη συνάντησε καταιγίδες πάνω από την Αίγυπτο με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τρομερές χαλαζοπτώσεις", λέει η Nadine von Blohm, από το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής στη Γερμανία, που διεξήγαγε πειράματα πάνω στον σχηματισμό των χαλαζοπτώσεων.
"Ακριβώς αυτή η εκτόξευση της στάχτης, προκάλεσε καιρικές ανωμαλίες οι οποίες μεταφράζονται σε υψηλότερες βροχοπτώσεις και περισσότερη υγρασία. Συνέπεια αυτών ήταν η εμφάνιση ακριδών.", προσθέτει ο Siro Trevisanato, Καναδός βιολόγος.

Πληγή ένατη: σκοτάδι κάλυψε την περιοχή!

Το γεγονός ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν στην περιοχή της Αιγύπτου ελαφρόπετρα, από ηφαιστειακή λάβα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ηφαίστεια, οδηγεί στην επόμενη πληγή: το σκοτάδι που τύλιξε την Αίγυπτο.
Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ελαφρόπετρες έδειξαν πως προέρχονταν από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, συνεπώς η εκτόξευση στάχτης από τη Σαντορίνη έφτασε μέχρι την περιοχή που χτύπησαν οι "Θείες πληγές"! Προφανώς η ηφαιστειακή στάχτη, σκέπασε τον ήλιο και δημιούργησε "το απόλυτο σκότος"!

Πληγή δέκατη: ο θάνατος των πρωτότοκων παιδιών

Τέλος, η δέκατη πληγή, δηλαδή ο θάνατος των πρωτότοκων παιδιών, αποδίδεται σε έναν μύκητα που μάλλον δηλητηρίασε τα σιτηρά. Τα πρωτότοκα αγόρια συνήθιζαν την εποχή εκείνη να εργάζονται στις καλιέργεις σιτηρών και να βγάζουν από αυτές το πρώτο τους χαρτζιλίκι, άρα πιθανότατα ήταν τα πρώτα θύματα.

Ευχές ξεματιάσματος από την ελληνική παράδοση!

Με τον όρο "μάτιασμα" ή "κακό μάτι", αναφερόμαστε σε μία πεποίθηση και όχι σε μία κατάσταση. Σύμφωνα με αυτήν, ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την "κακή ενέργεια", την καλή ή κακή ζήλια, ή ακόμα και μια ματιά, ενός άλλου!
Η πίστη στη βασκανία, έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση. Αυτό που εξετάζουμε εδώ, είναι οι τρόποι αντιμετώπισής της, από τους έλληνες χριστιανούς. Το αν υπάρχει ή όχι "κακό μάτι", αποτελεί μία άλλη συζήτηση.
Η ορθόδοξη εκκλησία δεν αρνείται τη βασκανία, αλλά την συνδέει με "πονηρά πνεύματα" και υποστηρίζει ότι οι ευχές κατά της βασκανίας, πρέπει να διαβάζονται μόνο από ιερωμένους και όχι από τον καθέναν μας!
Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και ηλεκτρονικά ξεματιάσματα μέσω internet ή και με sms. Το βασικό όμως στοιχείο της παράδοσής μας είναι ότι το ξεμάτιασμα γίνετε ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, συνεπώς κάθε αντάλλαγμα σε αυτόν που ξεματιάζει, αυτομάτως ακυρώνει την ευχή!

Ευχές κατά του ματιάσματος

Παρακάτω, σας δίνουμε διάφορες ευχές που -κατα τη λαϊκή πεποίθηση- διώχνουν το "κακό μάτι". Το αν "πιάνουν" ή όχι, αποτελεί προσωπική άποψη του καθενός και έχει να κάνει με την πίστη του, την κουλτούρα του και τον τρόπο που έχει μεγαλώσει!
Τα "ξεματιάσματα" διαφέρουν από τόπο σε τόπο και μεταδίδονται από τη μία γενιά στην άλλη. Κατά την παράδοση, την ευχή πρέπει να στην μάθει ένας άντρας, αλλιώς δεν έχει "δύναμη"! Ο "ματιασμένος" που δέχεται τις ευχές, δεν πρέπει να πει "ευχαριστώ" γιατί το ξεμάτιασμα δε θα πιάσει!

Ξεμάτιασμα με λάδι.

Σε ένα μικρό φλιτζάνι ή πιατάκι, βάζετε δύο δάχτυλα νερό. Σε ένα μπολάκι, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. Το ξεμάτιασμα ξεκινάει λέγοντας "Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος για τον/την (το όνομα του/της ματιασμένου/ης)". Παράλληλα σταυρώνετε τρεις φορές το φλιτζάνι/πιάτο με το νερό.
Στη συνέχεια λένε διάφορες ευχές. Εμείς εδώ σας δίνουμε κάποιες από αυτές. Επιλέγετε να πείτε μόνο μία από αυτές:

Ευχή 1:"Ιησούς Χριστός νικά, κι αν είναι μάτι το σκορπά, η κυρά η Παναγιά".

Ευχή 2:"Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά"

Ευχή 3:"Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, δωρεάν ελάβατε δωρεάν δότε ημίν"

Ευχή 4:"Αγία Ειρήνη, ρήνεψέ το Παναγιά μου Περασιά, πέρασε το".

Την ώρα που το λέτε αυτό, ρίχνετε μία μόνο σταγόνα από το λάδι, μέσα στο νερό. Επαναλαμβάνεται δύο φορές ακόμα την ευχή και ρίχνετε άλλες δύο σταγόνες λάδι.Αν ο άνθρωπος τον οποίο ξεματιάζετε είναι ματιασμένος, τότε βλέπετε τις σταγόνες του λαδιού να διαλύονται μέσα στο νερό και να χάνονται. Αν δεν είναι ματιασμένος, οι σταγόνες του λαδιού δεν διαλύονται.
Στη συνέχεια λέτε "Βασκανία ηπέρασε και τα δέντρα ξερίζωσε Βασκανία πού υπάγεις και τα δέντρα ξεριζώνεις. Πάγω στου(στης) το κεφάλι να της (του) πιω το αίμα. Βασκανία λείψε από το κεφάλι του(της) και πήγαινε στα μονόκερα, δίκερα, τρίκερα, τετράκερα, πεντάκερα, εξάκερα, επτάκερα, οκτάκερα, εννιάκερα, δεκάκερα, εντεκάκερα, δωδεκάκερα, εις το πυρ το εξώτερον το ετοιμασμένο, το μυρισμένο και εις τον Θεό παραδομένο στ’ άγρια βουνά και στ’ άκαρπα δέντρα έξω το κακό, έξω το κακό, έξω το κακό".

Ξεμάτιασμα για μικρά παιδιά

Με ένα κομμάτι βαμβάκι, βουτηγμένο στο λάδι από το καντήλι, "σταυρώνουμε" το μέτωπο του παιδιού που θέλουμε να ξεματιάσουμε. Στη συνέχεια λέμε την ευχή:

Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης,
Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας,
Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα,
Σταυρός πιστών το στήριγμα,
Σταυρός Αγγέλων η δόξα καί των δαιμόνων το τραύμα.
Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου τω Σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς την αθανασίαν επήγασας ημίν Σωτήρ ημών Δόξα Σοι.

Ξεμάτιασμα από την Μικρά Ασία

Στην αρχή, μετράμε από το 1 εως το 9. Συνεχίζουμε με την ευχή:

Μάτια που τον/την ματιάσανε,
τρία είναι καλά να τον γιατρέψουν,πατήρ υιος και άγιο πνεύμα,
και του/της (λέμε το όνομα του ανθρώπου που ξεματιάζουμε) το κακό,
στην γη να σκορπιστεί και την υγειά του να'χει!

Νησιώτικο ξεμάτιασμα

Ξεκινάμε λέγοντας "Στο όνομα του/της..." αυτού/αυτής που ξεματιάζουμε. Ακολουθεί η ευχή:

Σταυρός στον ουρανό,
Σταυρός στη γη,
κι αν είναι μάτι να φύγει.
Ανάτριχα ήρθε, ανάτριχα να φύγει.

Στο τέλος φυσάμε τρεις φορές!