Το «χαρτί» του ανασχηματισμού είναι έτοιμος να παίξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να διασωθεί η κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι αναμένοντας την… ανάπτυξη. Όπως συμφωνούν πολλοί κυβερνητικοί παράγοντας ίσως είναι η τελευταία προσπάθεια για να κερδιθεί χρόνος και να μην καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός από την κοινωνική έκρηξη που παρατηρείται εξαιτίας της υπερφορολόγησης των πολιτών, τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας και την ανικανότητα πολλών υπουργών να προωθήσουν τις αποκρατικοποιήσεις.
«Χρειάζεται μία κίνηση που θα αλλάξει το κλίμα», είπε κορυφαίος υπουργός, εκφράζοντας και αυτός την άποψη πώς αν δεν γίνει κάτι τότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει στις δύσκολες ημέρες που έρχονται, με την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων (π.χ. φόρος ακινήτων, εκσυγχρονισμός φορολογικού συστήματος) και την κοινωνική δυσαρέσκεια να κορυφώνεται. Υπάρχει μάλιστα και «κίνημα» από το εσωτερικό της κυβέρνησης κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται και είναι έτοιμο να εκδηλωθεί αν δεν υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης των πολιτών και αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η φοροδιαφυγή.
Ο ανασχηματισμός, εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο που αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, πώς μπορεί να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση έτσι ώστε να υπερκεράσει κάποια εμπόδια και να αντέξει μέχρι το καλοκαίρι με την προσδοκία πώς το φθινόπωρο θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης, ενώ μετά τις γερμανικές εκλογές μπορεί να διαμορφωθούν συνθήκες για περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Για να δοθεί ωστόσο μία ώθηση στο κυβερνητικό έργο απαιτείται νέο σχήμα Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να προχωρήσει στον ανασχηματισμό, ο οποίος τοποθετείται εντός του πρώτου 15ημέρου του Μαρτίου, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ίσως λένε κάποιες πηγές να γίνει και την εβδομάδα μετά τις 4 Μαρτίου. Οι συναντήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα με υπουργούς και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός αποσκοπούσαν στο να έχει ιδία άποψη για το που «πάσχει» η κυβέρνηση και τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπισθούν αρρυθμίες, αδυναμίες και προβλήματα.
Το συμπέρασμα που προέκυψε από τις συναντήσεις αυτές είναι πώς αρκετοί υπερεκτιμήθηκαν από πλευράς ικανοτήτων είτε αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα των πολιτών, με αποτέλεσμα να πλήττεται πολύ περισσότερο η εικόνα της κυβέρνησης.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η κατάρρευση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και τα αναλώσιμα για τη νοσηλεία τους σε δημόσια νοσοκομεία, να μην μπορούν να βρουν συμβεβλημένους ιατρούς για να εξετασθούν και γενικώς να βρίσκονται αντιμέτωποι με μία «τριτοκοσμική» κατάσταση. Υπό τις συνθήκες αυτές θεωρείται πώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση που βρίσκεται.
Αρκετά προβλήματα έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ στη «μπλάκ λίστ» φέρονται να βρίσκονται οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Κάποιοι άλλοι υπουργοί που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, ίσως διασωθούν.
Εξετάζεται επίσης το «σπάσιμο» του υπερυπουργείου Ανάπτυξης, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης δεν φέρεται να τα πήγε και τόσο καλά, ενώ αναμένεται και αλλαγή θέσεων σε αρκετά παραγωγικά υπουργεία. Βέβαιο θεωρείται πώς πολλοί υφυπουργοί θα τεθούν εκτός κυβέρνησης.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται πάντως αμετακίνητη, αφού ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας είναι ο εκλεκτός της τρόικας και ξέρει πολύ καλά να βάζει φόρους, να κόβει μισθούς και συντάξεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου