Άστατος προβλέπεται ο καιρός για σήμερα Τρίτη, αφού θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, το ανατολικό Αιγαίο και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες παροδικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένεςκαι η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με πιθανές καταιγίδες το πρωί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, βαθμιαία όμως και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Στα Νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, θα αναπτυχθούν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου
Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές και πιθανόν στη Θεσσαλία τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Στα Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια, όπου το πρωί πιθανόν να είναι τοπικά ισχυρές. Το απόγευμα τα ίδια φαινόμενα πιθανόν να εκδηλωθούν και στα Δωδεκάνησα ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Τα «άκουσε» για τα καλά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τον Γιώργο Παπαδάκη, για τις δηλώσεις του ότι έχουν πέσει οι τιμές, με τον δημοφιλή παρουσιαστή να τον προκαλεί να πάνε πρώτα για ψώνια και μετά για τσίπουρα με δικά του έξοδα.
Τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα χθες βράδυ στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη σχολίασε ο κ. Παπαδάκης στην εκπομπή του στον ΑΝΤ1, ο οποίος ρώτησε «πού είδατε κ. Στουρνάρα ότι έχουν πέσει οι τιμές;», ενώ παράλληλα τον «προσκάλεσε» να διαπιστώσουν από κοινού αν και κατά πόσο έχουν πέσει οι τιμές, δηλώνοντας: «Κύριε Στουρνάρα, βάζω τα έξοδα να πάμε για ψώνια το Σάββατο, πρώτα στη λαϊκή στη Νέα Πεντέλη και μετά πάμε για τσίπουρα».
Αλλαγές έγιναν τη φετινή χρονιά στη διαδικασία χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ και οι δικαιούχοι δεν θα μεταβαίνουν πλέον στις εφορίες, αφού δεν θα χορηγείται πλέον από εκεί.
Οι φοιτητές θα πρέπει να απευθύνονται και να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Φοιτητικής Μέριμνας που βρίσκονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που φοιτούν.
Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα tovima, με κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για να ισχύσει, καθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών.
Πλέον το ποσό των 1.000 ευρώ θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό των φοιτητών από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) οι οποίες θα παραλαμβάνουν τα δικαιολογητικά και τις αιτήσεις των δικαιούχων από τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο φοιτητής:
Αίτηση - υπεύθυνη δήλωση με στοιχεία δικαιούχου
Πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται από τη Σχολή. Ο φοιτητής πρέπει να έχει περάσει τα μισά μαθήματα του προηγούμενου έτους, ενώ για πρωτοετείς φοιτητές υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγραφής
Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ή φορολογικής δήλωσης: Ανώτατο όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος 30.000 € συν 3.000 € για κάθε παιδί πέραν του ενός
Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ή φωτοτυπία του λογαριασμού
Αντίγραφο τελευταίου Ε9: Τα συνολικά τ.μ. κατοικιών να μην ξεπερνούν τα 200 - εξαιρούνται ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης δικαιούχου
Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας φοιτητή
Υπεύθυνη δήλωση δικαιούχου ότι δεν έχει εισπράξει το επίδομα δεύτερη φορά το ίδιο έτος
Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας φοιτητή (πρέπει να διαμένει σε άλλη πόλη από την πόλη κύριας κατοικίας του).
Το δικό του καυστικό σχόλιο για την παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον των στελεχών του «σαμαρικού μπλοκ», οι οποίοι παρευρέθησαν χθες στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», κάνοντας λόγο για «όσκαρ κυνισμού».
Εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και των στελεχών που πρόσκεινται σε αυτόν στράφηκε ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος σχολίασε στο twitter τη χθεσινή εμφάνισή τους στην παρουσίαση του βιβλίου του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, δηλώνοντας: «Θαύμασα χθες τους σαμαρικούς να αποθεώνουν όρθιοι τον Μητσοτάκη για όσα θα έκανε αν δεν τον έριχνε ο Σαμαράς!».
Με ρύθμιση η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες 60.000 άτομα θα λάβουν επιστροφή χρημάτων για τα λάθη στους υπολογισμούς που είχαν γίνει στο χαράτσι και τους είχαν υποχρεώσει να πληρώσουν συνολικά 12.000.000 ευρώ επιπλέον.
Αυτό το ποσό έπρεπε να επιστραφεί με μείωση του χαρατσιού του 2012, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ και οι δικαιούχοι επιστροφής περίμεναν μάταια. Οπως αναφέρει και το newsit φαίνεται πως τα λάθη στην τιμή ζώνης, στα τετραγωνικά, κλπ θα διορθωθούν άμεσα και οι φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Τα πάνω- κάτω θα πρέπει να φέρει ο νέος Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων στο φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό, εάν δεν επιθυμεί να χάσει το στοίχημα των ελέγχων και της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, πριν καλά- καλά ξεκινήσει η χρονιά.
Πέρα από τη «τρύπα» των σχεδόν 240 εκατ. ευρώ, που προκαλεί ούτως ή άλλως πονοκέφαλο, τα νεώτερα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΕΠΥΟ δείχνουν ότι από τα παλιά ληξιπρόθεσμα, δηλαδή οφειλές έως 31/12, που ανέρχονται στα 55,485 δισ ευρώ, τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 279 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 775 εκατ. ευρώ έως τέλος Ιουνίου, ενώ με αγωνία αναμένονται τα στοιχεία από τις εφορίες για το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως αυτές καταγράφηκαν το πρώτο μήνα του έτους.
Προβληματισμό προκαλεί το ότι τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκαν μόλις 4 έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων έναντι στόχου 330 έως τέλος Ιουνίου και άλλοι 33 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου έναντι στόχου 1.200 έως τέλος Ιουνίου, καθώς είναι προφανές ότι εάν ο νέος Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων δεν κατορθώσει να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα, θα υπάρξουν νέες αποκλίσεις.
Τα νεώτερα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι το 24% των υπόχρεων δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ τον Ιανουάριο, ενισχύοντας την αίσθηση αφενός ότι η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει αφετέρου ότι υπάρχει αδυναμία απόδοσης του Φόρου από χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσον αφορά στις αποκλίσεις από τους στόχους του Προϋπολογισμού, είναι 162 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, 294 εκατ. ευρώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και 25 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αντιθέτως, τα έσοδα από τους φόρους στη περιουσία, ξεπέρασαν κατά 109 εκατ. ευρώ το στόχο.
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται με φόντο τις πιέσεις της Τρόικα για ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία στη φορολογική διοίκηση υπό τον νέο Γ.Γ., κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελέσει λίαν συντόμως αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας. Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πληροφορίες, υπό τον έλεγχο του Χάρη Θεοχάρη θα περάσει και το ΣΔΟΕ όπως επίσης και το ΚΕΠΥΟ, έτσι ώστε ο Γ.Γ. να έχει υπό τον πλήρη έλεγχο του και τους μηχανισμούς παρακολούθησης και τους μηχανισμούς εφαρμογής του ελεγκτικού σχεδιασμού.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή» το βράδυ της Δευτέρας.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι υπάρχει μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη για το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε «ανοιχτό», διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός 25.000 δεν αφορά απολύσεις αλλά τον θεσμό της κινητικότητας.
Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει σκοπό να μειώσει τον κατώτατο μισθό».
«Δεν θα χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα» διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «για πρώτη φορά το 2013 θα έχουμε αρνητικό πληθωρισμό».
Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Οι πρόδρομοι δείκτες για την ύφεση βελτιώνονται» είπε ο κ. Στουρνάρας σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ύφεση 4,5% του ΑΕΠ το 2013 δεν αναθεωρείται επί τα χείρω.
Το «χαρτί» του ανασχηματισμού είναι έτοιμος να παίξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να διασωθεί η κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι αναμένοντας την… ανάπτυξη. Όπως συμφωνούν πολλοί κυβερνητικοί παράγοντας ίσως είναι η τελευταία προσπάθεια για να κερδιθεί χρόνος και να μην καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός από την κοινωνική έκρηξη που παρατηρείται εξαιτίας της υπερφορολόγησης των πολιτών, τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας και την ανικανότητα πολλών υπουργών να προωθήσουν τις αποκρατικοποιήσεις.
«Χρειάζεται μία κίνηση που θα αλλάξει το κλίμα», είπε κορυφαίος υπουργός, εκφράζοντας και αυτός την άποψη πώς αν δεν γίνει κάτι τότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει στις δύσκολες ημέρες που έρχονται, με την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων (π.χ. φόρος ακινήτων, εκσυγχρονισμός φορολογικού συστήματος) και την κοινωνική δυσαρέσκεια να κορυφώνεται. Υπάρχει μάλιστα και «κίνημα» από το εσωτερικό της κυβέρνησης κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται και είναι έτοιμο να εκδηλωθεί αν δεν υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης των πολιτών και αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η φοροδιαφυγή.
Ο ανασχηματισμός, εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο που αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, πώς μπορεί να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση έτσι ώστε να υπερκεράσει κάποια εμπόδια και να αντέξει μέχρι το καλοκαίρι με την προσδοκία πώς το φθινόπωρο θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης, ενώ μετά τις γερμανικές εκλογές μπορεί να διαμορφωθούν συνθήκες για περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Για να δοθεί ωστόσο μία ώθηση στο κυβερνητικό έργο απαιτείται νέο σχήμα Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να προχωρήσει στον ανασχηματισμό, ο οποίος τοποθετείται εντός του πρώτου 15ημέρου του Μαρτίου, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ίσως λένε κάποιες πηγές να γίνει και την εβδομάδα μετά τις 4 Μαρτίου. Οι συναντήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα με υπουργούς και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός αποσκοπούσαν στο να έχει ιδία άποψη για το που «πάσχει» η κυβέρνηση και τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπισθούν αρρυθμίες, αδυναμίες και προβλήματα.
Το συμπέρασμα που προέκυψε από τις συναντήσεις αυτές είναι πώς αρκετοί υπερεκτιμήθηκαν από πλευράς ικανοτήτων είτε αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα των πολιτών, με αποτέλεσμα να πλήττεται πολύ περισσότερο η εικόνα της κυβέρνησης.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η κατάρρευση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και τα αναλώσιμα για τη νοσηλεία τους σε δημόσια νοσοκομεία, να μην μπορούν να βρουν συμβεβλημένους ιατρούς για να εξετασθούν και γενικώς να βρίσκονται αντιμέτωποι με μία «τριτοκοσμική» κατάσταση. Υπό τις συνθήκες αυτές θεωρείται πώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση που βρίσκεται.
Αρκετά προβλήματα έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ στη «μπλάκ λίστ» φέρονται να βρίσκονται οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Κάποιοι άλλοι υπουργοί που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, ίσως διασωθούν.
Εξετάζεται επίσης το «σπάσιμο» του υπερυπουργείου Ανάπτυξης, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης δεν φέρεται να τα πήγε και τόσο καλά, ενώ αναμένεται και αλλαγή θέσεων σε αρκετά παραγωγικά υπουργεία. Βέβαιο θεωρείται πώς πολλοί υφυπουργοί θα τεθούν εκτός κυβέρνησης.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται πάντως αμετακίνητη, αφού ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας είναι ο εκλεκτός της τρόικας και ξέρει πολύ καλά να βάζει φόρους, να κόβει μισθούς και συντάξεις
Με αφορμή την πρόσφατη κόντρα του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν και οικονομικών αναλυτών για τις πολιτικές λιτότητας, η ισπανική εφημερίδα El Pais συγκέντρωσε τις απόψεις δέκα κορυφαίων οικονομολόγων σχετικά με το εάν ευθύνεται η Κομισιόν για τις ασθενείς οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. Όλοι οι ερωτηθέντες απάντησαν «ναι», με εξαίρεση το πρώην μέλος της ΕΚΤ, Jose Manuel Gonzalez-Paramo και τον Guntram Wolf του Bruegel.
Αναλυτικά η «ετυμηγορία» των οικονομολόγων:
Paul de Grauwe, καθηγητής στο London School of Economics: «Τίποτα απ' όσα συμβαίνουν δεν με εκπλήσσει. Όλα θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνες για την ύφεση μιας και υπέβαλαν ταυτόχρονα σε όλες της χώρες πολιτικές λιτότητας οι οποίες ενίσχυσαν τις αρνητικές τους συνέπειες. Η μακροοικονομική πολιτική της ευρωζώνης είναι καταστροφή».
James Gallbraith καθηγητής στη Σχολή Lyndon B. Johnson στο πανεπιστήμιο του Τέξας: «Δεν είμαι αισιόδοξος. Φαίνεται πως η ηγεσία της Κομισιόν λειτουργεί σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, εντελώς εξαρτημένη από τα βραχυπρόθεσμα ενδιαφέροντα των τραπεζών και αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πολιτικών της και χωρίς να αναλύει δημοσίως την κατάσταση και την πολιτική της».
Luis Garicano, καθηγητής στο London School of Economics: «Οι Βρυξέλλες είναι πολύ περισσότερο δογματικές απ' ό,τι το ΔΝΤ. Είναι ακατανόητο το πόσο λίγο έχουν αλλάξει τις θέσεις τους. Εν μέρει αυτό εξηγείται γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη σε κάποιες χώρες, οι οποίες προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις μόνο υπό πίεση. Και εν μέρει αυτό γίνεται για πολιτικούς λόγους: η κρίση δεν έχει πάει στον Βορρά και γι' αυτό δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν χώρες που πνίγονται. Η Κομισιόν αμελεί την πιθανότητα ενός σοβαρού ατυχήματος».
Dani Rodrik, καθηγητής στο Χάρβαρντ στη Διεθνή Οικονομική Πολιτική: «Η Κομισιόν κοροϊδεύει τον ίδιο της τον εαυτό με την ψευδαίσθηση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υπερασπίζεται μπορούν να τονώσουν την οικονομία στο μέσον μιας κατάρρευσης της δραστηριότητας που έγινε χειρότερη από τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα τελευταία στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια στρατηγική ανάπτυξης για να ενεργοποιήσει τη ζήτηση».
Jose Manuel Gonxzalez-Paramo, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BCE και καθηγητής του IESE: «Δεν υπάρχει ένας μοναδικός υπεύθυνος για την ύφεση και, κατά κάποιον τρόπο, είμαστε όλοι υπεύθυνοι: οι ιδρυτές του ευρώ, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστές, οι εποπτικές αρχές κλπ. Η Κομισιόν προσπάθησε, όχι πάντα επιτυχημένα, να αναζητήσει ένα ευρωπαϊκό όραμα. Και από το 2011 ψάχνει έναν ρόλο πολύ πιο ενεργό. Οι προτάσεις της για την ανοικοδόμηση των θεμελίων του ευρώ είναι προχωρημένες και δίνουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα».
Paul Krugman, καθηγητής και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας: «Ποια είναι η πρόταση του Ρεν για τις καταστροφικές ειδήσεις που φτάνουν στην Ευρώπη; Ότι πρέπει να σταματήσουμε να ενοχλούμε με οικονομικές μελέτες, γιατί αυτές ελαχιστοποιούν την εμπιστοσύνη στην λιτότητα! Αυτά τα συμπτώματα της σύγχυσης είναι χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει απίστευτη ζημιά και ακόμη έχουν την εξουσία να συνεχίσουν».
Desmond Lachman, καθηγητής στο Georgetown: «Τα στοιχεία της ανάπτυξης επιβεβαιώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώνεται ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν. Η εικόνα στην Ισπανία και την Ιταλία είναι ακόμη πιο θλιβερή. Η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για την επιμονή της στην βιαστική δημοσιονομική σύσφιξη και στο ότι άργησε να καταλήξει στο συμπέρασμα στο οποίο έφθασε το ΔΝΤ: η υπερβολική λιτότητα με το ευρώ ως ζουρλομανδύα, είναι αντιπαραγωγική».
Jonathan Portes, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας: «Εδώ και δύο χρόνια ο Ρεν προβλέπει ότι χάρη στις εξαίρετες πολιτικές της Κομισιόν η ανάπτυξη έρχεται. Τώρα έχει μια νέα τακτική: επιτίθεται στους οικονομολόγους που κριτικάρουν την Κομισιόν. Το αισιόδοξο συμπέρασμα είναι ότι παραδέχεται πως οι δικαιολογίες για τη λιτότητα καταρρέουν και ότι οι δουλειές που το δείχνουν αυτό ίσως οδηγήσουν σε πιο λογικές πολιτικές. Ας ελπίσουμε να είναι έτσι».
Guntram Wolff, αναπληρωτής διευθυντής του Bruegel: «Η Κομισιόν έχει υποβληθεί σε πολλούς περιορισμούς. Στην Ελλάδα, ήταν υπερβολικά αισιόδοξη, αλλά έχει κάνει καλή δουλειά στην Πορτογαλία. Έχει αντιμετωπίσει μια οικονομική και πολιτική κατάσταση πολύ δύσκολη. Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς στους οποίους υπόκειται ,σε γενικές γραμμές έχει υιοθετήσει τις κατάλληλες πολιτικές, προσπαθώντας να βρει μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της στήριξης της οικονομίας».
Charles Wyplosz, καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας στο Ινστιτούτο Ginebra: «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιος να εκπλήσσεται από τα δεδομένα που έρχονται στην επιφάνεια. Η λιτότητα δημιουργεί ύφεση. Η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει πως αυτή η πολιτική μας εμποδίζει να ξεφύγουμε από την κατάθλιψη. Η Κομισιόν κάνει πολιτικά ορθές προβλέψεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα πρέπει να κάνει την έκπληκτη όταν αυτές οι προβλέψεις δεν θα επιβεβαιωθούν».
[Πηγή tvxs.gr]
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙ;
Όλοι πλήρωσαν την εισφορά αλληλεγγύης, όμως το κράτος είναι... αχόρταγο. Για όσους είχαν επιπλέον εισόδημα από τόκους, μερίσματα κλπ. προβλέπεται νέος πρόσθετος φόρος. Το εισόδημα αυτό θα συνυπολογιστεί και από αυτό θα παρακρατηθεί επιπλέον εισφορά!
Αν δηλαδή ένας μισθωτός ή ένας συνταξιούχος είχε εισόδημα 20.000 ευρώ και δηλώσει επιπλέον 3.000 από τόκους μερίσματα κλπ. θα πρέπει να πληρώσει και την αντίστοιχη εισφορά για το 2012, το 2% δηλαδή που αντιστοιχεί σε ένα ποσό 460 ευρώ!
Σύμφωνα με την “Ημερησία" από το ποσό αυτό θα αφαιρέσει τα 200 ευρώ που αντιστοιχούν στην παρακράτηση της εισφοράς για τους μισθούς των 20.000 ευρώ και συνεπώς ο τελικός φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα είναι 260 ευρώ.
Ο πίνακας 8 της εφορίας
Ο συμψηφισμός της εισφοράς που παρακρατήθηκε το 2012 με το τελικό ποσό της εκκαθάρισης θα γίνει από την Εφορία μέσω του νέου κωδικού που θα υπάρχει στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Ειδικότερα στον πίνακα 8 θα προστεθεί ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγράψουν οι φορολογούμενοι το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% που τους έχει παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012.
Πώς υπολογίζεται η εισφορά:
για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού
από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού
από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 3%
από 100.001 ευρώ και άνω, με συντελεστή 4%.
Αρχίζει από την Δευτέρα, 25 Φεβρουάριου, η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, σε προγράμματα ενίσχυσης. Προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων είναι η 25η Απριλίου.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 456 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ.
Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν περί τις 4.000 νέες θέσεις εργασίας.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, «το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής».
Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων θα κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60 %, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία). Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες μπορούν να αξιοποιήσουν, πέραν των δικών τους πόρων, και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Οι δαπάνες που ενισχύονται περιλαμβάνουν: Κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήµατα - εξοπλισµό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό και υπηρεσίες, προβολή – προώθηση, αμοιβές συμβούλων και λειτουργικές Δαπάνες.
Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τους κλάδους Μεταποίησης και Τουρισμού, και 12 μήνες για το «Εμπόριο -Υπηρεσίες».
Περαιτέρω πληροφορίες και συμμετοχή
Οι προτάσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr/mis.
Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και μία ειδική ιστοσελίδα για το πρόγραμμα όπου έχουν αναρτηθεί ο Οδηγός του Προγράμματος, οι επιλέξιμοι κλάδοι, αναλυτικά τα σημεία ενημέρωσης ανά Περιφέρεια, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται ανά την Ελλάδα όπως επίσης και αρχείο με συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις το οποίο ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Μέσω της ίδιας ιστοσελίδας οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τυχόν ερωτήσεις / απορίες και να λάβουν απαντήσεις.
Επίσης για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΦΕΠΑΕ (τηλ. 210 – 6985210) και τους κατά τόπους εταίρους του, στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (τηλ. 801 11 36300).
Στον αγώνα για την κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων, με καταμετρημένο το 88,77% των ψήφων, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι διατηρεί βραχεία κεφαλή έναντι της κεντροδεξιάς παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξασφαλίζοντας το 29,79% της λαϊκής ψήφου έναντι 28,93% για τον Καβαλιέρε.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η έκπληξη των εκλογών, το Κίνημα του Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, που καταλαμβάνει το 25,48%, αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον κεντρώο πόλο του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος βελτιώνει τη θέση του στο 10,6%.
Στον αντίποδα, μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί στην αναμέτρηση για την άνω αίθουσα του κοινοβουλίου, τη Γερουσία, όπου τα έως τώρα αποτελέσματα δίνουν προβάδισμα 1 ποσοστιαίας μονάδων στην κεντροαριστερά (31,7% έναντι 30,64%), με τις προβολές αποτελέσματος ωστόσο να κάνουν λόγο για επικράτηση του συνδυασμού Μπερλουσκόνι με προβάδισμα μόλις οκτώ εδρών, χωρίς οιαδήποτε δύναμη να εξασφαλίζει την πλειοψηφία 158 εδρών.
Αναλυτικά, σύμφωνα με προβολή αποτελέσματος της κρατικής τηλεόρασης RAI, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει 113 από τις 315 έδρες της Γερουσίας, έναντι 105 εδρών για την κεντροαριστερά, 63 εδρών για την παράταξη Γκρίλο και 20 εδρών για τον κεντρώο πόλο του Μάριο Μόντι.
Δεδομένου του εκλογικού και πολιτικού συστήματος στην Ιταλία, εάν η κάτω Βουλή και η Γερουσία ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα τότε ενδέχεται να είναι αδύνατη η υπερψήφιση νόμων, καθότι κάθε νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η κεντροαριστερά θα πρέπει να συμμαχήσει με τις δυνάμεις του κ. Γκρίλο ή του κ. Μόντι προκειμένου να εξασφαλίσει πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.
Ο κ. Γκρίλο έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ακυβερνησία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο με τον συνασπισμό Μπερσάνι ή ακόμα και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Πώς λειτουργεί το ιταλικό εκλογικό σύστημα
Το ιταλικό κοινοβούλιο είχε δύο αίθουσες, την άνω Βουλή (Γερουσία) και την κάτω Βουλή.
Προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση, μία παράταξη πρέπει ουσιαστικά να ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα.
Όσον αφορά την κάτω Βουλή, το σύστημα είναι αρκετά απλό. Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη στο σύνολο της λαϊκής ψήφου ελέγχει αυτόματα τις 340 εκ των 630 εδρών του σώματος, ήτοι πλειοψηφία της τάξης του 54%.
Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη όσον αφορά τις 315 έδρες της Γερουσίας, καθότι ο έλεγχός τους ορίζεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα όχι στο σύνολο της χώρας, αλλά στις 20 περιοχές της Ιταλίας (π.χ. Λομβαρδία).
Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη σε κάθε περιοχή εξασφαλίζει αυτόματα το 55% των εδρών που αντιστοιχούν σε αυτή την περιοχή. Οι εναπομένουσες θέσεις για την εκάστοτε περιοχή κατανέμονται ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα, ανάλογα με το μερίδιο της ψήφου που κατέλαβαν στην εν λόγω επαρχία.
Κόμματα που καταλαμβάνουν κάτω από το 8% σε μία περιοχή δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν έδρες στη Γερουσία για την επίμαχη επαρχία.
Η σημασία των εκλογών
Οι εκλογές στην Ιταλία αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή ολόκληρης της Ευρώπης, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη αλλά και ιδιαίτερα υπερχρεωμένη, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου 124% του ΑΕΠ. Μονάχα η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ ανάμεσα στα μέλη της νομισματικής ένωσης.
Η στάση του εκλελεγμένου Προέδρου της Κύπρου και της Κυβέρνησής του θα μπορούσε να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την Τρόικα για το πακέτο διάσωσης λιγότερο δύσκολες από ό,τι με τον απερχόμενο Πρόεδρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οίκος αξιολόγησης Fitch.
Προσθέτει πως «ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να διασφαλίσει μια «έγκαιρη οικονομική στήριξη» και τώρα αναμφισβήτητα έχει την εντολή να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. Εχει ήδη οικοδομήσει σχέσεις με ηγέτες σημαντικών Ευρωπαίων εταίρων, περιλαμβανομένης της Γερμανίας», αναφέρει ο Οίκος Fitch.
Ωστόσο, προστίθεται, παρά τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές, θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις όπως και ο προκάτοχός του, και υπάρχει ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος διάσωσης της ΕΕ.
Ο Fitch αναφέρει ακόμη πως "αναμένουμε από την κυπριακή Κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, ως μέρος της τελικής συμφωνίας με την Τρόικα, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόση ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε αυτό να επιτύχει".
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Οίκος υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία `B`/Αρνητικό τον Ιανουάριο, κυρίως επειδή θωρεί πως το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πιθανόν να είναι ψηλότερα από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως.
Αλλά η αξιολόγηση υποστηρίζεται από την προσδοκία μας ότι οι αρχές θα καταλήξουν σε συμφωνία με την Τρόικα επί ενός επίσημου προγράμματος χρηματοδότησης έγκαιρα ώστε να πληρώσει 1,4 δις ευρώ για εξόφληση ομολόγων στις 3 Ιουνίου, σημειώνεται.
Προστίθεται πως οι τελευταίες λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από την Τρόικα και την εκτίμηση της Κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ένα πρόγραμμα διάσωσης είναι απίθανο να περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του κυπριακού δημόσιου χρέους, επειδή δεν θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει ο Οίκος Fitch. Θα εξασθενούσε επίσης, προσθέτει, την αξιοπιστία αυτών που χαράζουν πολιτική στην ευρωζώνη, οι οποίοι έχουν πει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα (PSI) αποτελεί εξαίρεση, και θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους μετάδοσης για άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αναφέρεται επίσης πως το γεγονός ότι ορισμένο από το χρέος που κρατείται από ξένους επενδυτές καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο θα μπορούσε επίσης να προσθέσει στα κόστη και στην αβεβαιότητα του PSI.
Θα αναμέναμε, αναφέρει ο Οίκος Fitch, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του τραπεζικού χρέους να περιοριστεί σε μικρούς κατόχους του χρέους, αν και οι τράπεζες χρηματοδοτούνται κυρίως από καταθέσεις, γεγονός που περιορίζει τις πιθανές επιπτώσεις. Θεωρούμε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα της αμοιβαιότητας του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με εταίρους της ευρωζώνης, για παράδειγμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αν και αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο μας, προστίθεται.
Ο Οίκος Fitch αναφέρει πως η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ζητήσει επίσημα βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ τον Ιούνιο του 2012, αν και δεν έχει υπογραφεί ακόμη το Μνημόνιο και προσθέτει πως η Κυβέρνηση έχει αποκλειστεί από τις αγορές για σχεδόν δύο χρόνια.
Σημειώνει εξάλλου πως ένα διμερές δάνειο 2,5 δις ευρώ από τη Ρωσία στα τέλη του 2011 βοήθησε με τις περισσότερες από τις απαιτήσεις για δημόσια χρηματοδότηση πέρυσι.
Η ρωσική Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επεκτείνει τη διάρκεια του δανείου, το οποίο έληγε το 2016. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι η επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία για τη συμβολή στη διάσωση θα είναι μια «άμεση προτεραιότητα», αν και δεν είναι σαφές αν μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αναφέρει ο οίκος Fitch.
Προσθέτει πως "πιο πρόσφατα, οι Αρχές έχουν καταστεί εξαρτώμενες σε θέματα που αφορούν έντοκα γραμμάτια του δημοσίου από κρατικές επιχειρήσεις και τράπεζες και διαθέσιμα αποθέματα μετρητών. Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανη μια στάση πληρωμών που να πηγάζει από το ό,τι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει έλλειψη μετρητών πριν την πληρωμή ομολόγων τον Ιούνιο", καταλήγει.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις αντοχές (κοινωνικές, οικονομικές και άλλες) της ελληνικής οικονομίας. Αφορμή γι’ αυτόν τον προβληματισμό στάθηκε η πτώση της κυβέρνησης στην Βουλγαρία.
Ως γνωστόν, το κύμα των νεόπτωχων στη Σόφια κι αλλού, «έπνιξε» την εκεί κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές. «Τι θα γίνει, αν κάτι παρόμοιο επαναληφθεί και στην Ελλάδα»; είναι το κρίσιμο ερώτημα που διατυπώνεται ακόμα και από συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι το κρίσιμο διάστημα είναι από τώρα μέχρι και τα τέλη Μαΐου. Δηλαδή, μέχρι να ξεκινήσει το επόμενο τουριστικό κύμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο και από το περσινό, κατά τουλάχιστον 1.000.000 τουρίστες.
Ας σημειωθεί ότι ο πήχης ανεβαίνει πολύ υψηλά, καθώς το καλοκαίρι του 2012 ήταν από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Συνεπώς, αν η χώρα αντέξει έως τα τέλη Μαΐου, τότε καλύτερες μέρες έρχονται και ο στόχος της επιστροφής στην ανάπτυξη από τον Οκτώβριο θα είναι ακόμα πιο κοντά. Απομένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Νέα μείωση στις ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές για το 2013, της τάξεως του 7,7% εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία.
Η τράπεζα εκτιμά ότι η μείωση αποδοχών στο δημόσιο το 2013 θα διαμορφωθεί στο 6,7%. Θα ανέλθει όμως στα επίπεδα του 10% στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τράπεζες. Στο μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα, η μείωση αποδοχών εκτιμάται στο 7,8%.
Η μείωση των μέσων αποδοχών εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη στον επιχειρηματικό τομέα(-8,4% σε ονομαστικούς όρους, -9,3% σε πραγματικούς).
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω στοιχεία,υπολογίζεται ότι οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων μέχρι στιγμής αφορούν τουλάχιστον το 19% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών συμβάσεων αφορούν το 20-25%.
Η διαδικασία της προς τα κάτω προσαρμογής των αποδοχών συνεχίζεται και το 2013, καθώς εφέτος λήγουν όσες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις δεν έληξαν το 2012.
-Το 2012 εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 6,6%,ενώ η μείωση των μέσων πραγματικών αποδοχών έφθασε το 7,5% (οι αντίστοιχες μειώσεις το 2011 ήταν 1,7% και 4,7%). Η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, που περιλαμβάνει και τις εργοδοτικές εισφορές καθώς και τις δαπάνες για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 6,0%.Η μείωση των μέσων αποδοχών εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη στον επιχειρηματικό τομέα (-8,4% σε ονομαστικούς όρους, -9,3% σε πραγματικούς)
Υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε για τρίτο συνεχές έτος: κατά 8,0% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 12,1% στον επιχειρηματικό τομέα
-Η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013 (κατά 7,3% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8,0% στον επιχειρηματικό τομέα), ενώ το 2014, καθώς θα αρχίζει η ανάκαμψη της οικονομίας, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ενδέχεται να αυξηθεί κατά 0,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 1,8% στον επιχειρηματικό τομέα (χωρίς να αποκλείεται μείωσή του, εάν η παραγωγικότητα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι τώρα προβλέπεται).
Η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2010-2012 εκτιμάται στο 10,9% για το σύνολο της οικονομίας και στο 16,1% για τον επιχειρηματικό τομέα.
Ο στόχος ο οποίος τέθηκε στο Μνημόνιο που υιοθέτησε η Βουλή το Φεβρουάριο του 2012 με τον Ν. 4046 ―για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15% - εκτιμάται, με βάση τους ανωτέρω υπολογισμούς, ότι θα υπερκαλυφθεί,καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία αναμένεται να φθάσει το 17,6%.
-Η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό το 2012, καθώς τα πρώτα έτη της τρέχουσας κρίσης είχε καταγραφεί σχετική ανθεκτικότητα στο ρυθμό μείωσης των τιμών των κατοικιών. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 11,7% το 2012 (10,2%,10,8%, 12,6% και 13,2% το α’, β’, γ’ και δ’ τρίμηνο του 2012 αντίστοιχα), έναντι 5,5% το 2011, 4,7% το 2010 και 3,7% το 2009. Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης (γ’ τρίμηνο του 2008) έως το δ’ τρίμηνο του 2012 η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έφθασε σε ονομαστικούς όρους το 27,9%.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων κατά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή, η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη για τα “παλαιά” διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 5 ετών: -30,1%) από ό,τι για τα “νέα” (ηλικίας έως 5 ετών: -24,5%), καθώς και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (-34,7%) έναντι της Αθήνας (-27,9%) και κυρίως των λοιπών περιοχών(-26,4%).
Σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία επισημαίνεται πάντως ότι καταγράφεται μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών των κατοικιών με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία στην περίοδο της κρίσης.
Η προοπτική ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, καθώς και από την υποχώρηση της αβεβαιότητας, την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τη σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων.
Το 2013 αναμένεται ότι η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω και η εκτίμηση των περισσότερων διεθνών οργανισμών είναι ότι η υποχώρηση της ανεργίας θα εμφανίσει χρονική υστέρηση σε σχέση με την εμφάνιση θετικών ρυθμών ανάπτυξης
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προτείνει νομοθεσία, που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης, σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο, από τον Ο.Η.Ε. και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης, ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών, για όλους. Η νομοθεσία της Ε.Ε. πρέπει να απαιτήσει, από τις κυβερνήσεις, να εξασφαλίζουν και να παρέχουν, σε όλους τους πολίτες, πρόσβαση, σε επαρκή ποσότητα καθαρού, πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμμετέχει, στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, που προσπαθεί να θέσει την εφαρμογή του δικαιώματος, στο νερό και στην αποχέτευση, στην Ευρωπαϊκή Πολιτική ατζέντα. Μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι ένα καινούργιο εργαλείο, για τη συμμετοχική δημοκρατία, στην Ευρώπη, το οποίο είναι διαθέσιμο, από την 1η Απριλίου 2012. Οι πολίτες μπορούν να θέσουν θέμα, στην Ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα, μέσω μιας πρωτοβουλίας πολιτών, η οποία προϋποθέτει τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών, από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί οι πολίτες να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο, στις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών πρέπει να οργανωθεί, από τουλάχιστον επτά ευρωπαίους πολίτες, από διαφορετικά κράτη - μέλη της Ε.Ε. Αυτή η ομάδα ονομάζεται επιτροπή πολιτών.
Η επιτροπή πολιτών της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, για το δικαίωμα στο νερό, απαρτίζεται κατά κύριο λόγο, από συνδικάτα δημοσίων υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Ενώσεων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), από καιρό αγωνίζεται, για την αναγνώριση του ανθρώπινου δικαιώματος, στο νερό και η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι ένα ζωτικής σημασίας βήμα για την νομική κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος.
Μέχρι σήμερα, ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς αγαθών και υπηρεσιών. Αλλά οι υπηρεσίες παροχής ύδρευσης είναι διαφορετικές. Είναι απαραίτητες, για τη ζωή και το νερό είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δημόσιο αγαθό, που πρέπει να διαφυλαχθεί, να μην ανοίξει για τον ανταγωνισμό. Το ανθρώπινο δικαίωμα, στο νερό, πρέπει να είναι, στο επίκεντρο της πολιτικής, για το νερό και όχι ο ανταγωνισμός, ή η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς. Οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Αυτό είναι, άλλωστε, αυτό που συμφώνησαν και τα Ηνωμένα Έθνη, έπειτα από αρκετά χρόνια συζητήσεων. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν αυτά τα δικαιώματα, να μην αφήσουν αυτές τις υπηρεσίες, στις δυνάμεις της αγοράς.
Όσοι συμμετέχουμε, σε αυτήν την πρωτοβουλία, ζητούμε:
1. Τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη Ε.Ε. να είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ύδρευση και αποχέτευση, για όλους τους πολίτες.
2. Η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να αψηφούν τους «κανόνες της εσωτερικής αγοράς» και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.
3. Η Ε.Ε. να εντείνει τις προσπάθειές της, για να έχουν όλοι πρόσβαση, σε ύδρευση και αποχέτευση.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. προτρέπει τους πολίτες της Ελλάδας να υπογράψουν και να στηρίξουν την Ευρωπαϊκή αυτή Πρωτοβουλία Πολιτών. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, ιδιωτικοποιούνται η Ε.Υ.Δ.Α.Π. και η Ε.Υ.Α.Θ. Κατανοούμε τις δυσκολίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, λόγω δεσμεύσεων, για τα μνημόνια. Για αυτό, πιστεύουμε ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε τα παραδείγματα της ιδιωτικοποίησης του νερού, σε Λονδίνο, Παρίσι και άλλες πόλεις και χώρες, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.
Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων σήμερα στη εκδήλωση του Μητσοτάκη το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη, Στην 5-6 σειρά ο Γιώργος Μπόμπολας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ο πάλαι ποτέ πολέμιος μέσα από τα έντυπα του Ομίλου "ΠΗΓΑΣΟΣ" του Κ. Μητσοτάκη πήγε να δώσει τα διαπιστευτήριά του στον πολιτικό αντίπαλό του, που τον έβαλε πίσω τους επισήμους! Συμπτώματα παραλυσίας των πιο ισχυρών και κρατικοδαίτων επιχειρηματιών που διαθέτει η χώρα. Λέτε να ελπίζει στις γνωριμίες που είχε ο "Ψηλός" με το δικαστικό σύστημα της χώρας;...Πλήθος κόσμου από την πολιτική, το επιχειρείν, το δικαστικό σώμα και όχι μόνο, απόψε στην εκδήλωση για το βιβλίο του Κ. Μητσοτάκη. Έλειπε πάντως η κορυφή της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας. Αν και είχαν κληθεί, Παπούλιας,Σαμαράς, Τσίπρας, Βενιζέλος και Κ. Καραμανλής δεν πήγαν στην εκδήλωση. Βρήκαν τουλάχιστον μια καλή δικαιολογία που δεν βρήκαν οι Β. Μεϊμαράκης, Π. Καμμένος και Φ. Κουβέλης;
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές για τις πολιτικές επιλογές των διαδόχων του και να συνέδεσε τη σημερινή κρίση με την πτώση της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του αναφέροντας πως αν δεν τον είχαν ανατρέψει το 1993 ίσως η χώρα είχε γλιτώσει καθώς και ότι αν τον είχαν ακούσει η Ελλάδα δεν θα περνούσε τα δεινά που περνά σήμερα.
«Πρώτιστο μέλημά μας είναι να εισπράξουμε τους φόρους που σήμερα διαφεύγουν. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουν ταυτόχρονα ο δραστικός περιορισμός του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας. Και δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι θα κάνουμε εξυγίανση του δημοσίου χωρίς να κάνουμε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συμφώνησε με την τρόικα. Πρέπει να αντιμετωπίζει και την καθημερινότητα. Να μην αφήνει τα προβλήματα να σωρεύονται αλλά αποφασιστικά να δίνει μάχη για να λύνονται. Ο ιδιωτικός τομέας παλεύει απεγνωσμένα. Τον πνίγει, ίσως περισσότερο από ποτέ, η γραφειοκρατία. Έχει ανάγκη, από κάθε είδους, στο πλαίσιο του δικαίου, στήριξης».
Το βιβλίο με τίτλο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993» των εκδόσεων ΕΣΤΙΑ, αποτιμάει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και υπογράφεται από συντακτική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, ενώ τον πρόλογο υπογράφει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν τουλάχιστον 1.500 τομα, ανάμεσά τους 40 βουλευτές της ΝΔ, οι υπουργοί, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Το παρόν έδωσαν, επίσης, όλα τα εν ζωή μέλη του δικού του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο Ιωάννης Σταθόπουλος, ο Τίμος Χριστοδούλου, ο Νίκος Γκελεστάθης και ο Ευθύμιος Χριστοδούλου.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και όλοι οι δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου που έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ, όπως ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκής, Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης και Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ενώ παρευρίσκονταν επίσης και οι επιχειρηματίες Βαρδής Βαρδινογιάννης, Γιώργος Μπόμπολας, Δημήτρης Κοπελούζος, Σταύρος Ψυχάρης, ο Αντώνης Λιβάνης και Αριστείδης Αλαφούζος.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου του όλους τους σημερινούς βουλευτές με εξαίρεση αυτούς που εκλέχθηκαν με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.
TO BAΤΙΚΑΝΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ
Mετά από έξι αιώνες έχουμε την πρώτη παραίτηση Πάπα της Ρώμης καθώς ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας Βενέδικτος, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τομ θρόνο της Ρώμης, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA
Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγοι υγείας οδηγούν τον Πάπα σε αυτή την απόφαση.
Πρόκειται για την πρώτη παραίτηση από το 1415 και σε συνδυασμό με μια προφητεία του 12ου αιώνα (του Ιρλανδού Αγίου Μαλαχία) έχει σκορπίσει την ανησυχία στον κόσμο των καθολικών.
Δε μπορούσαν να πιστέψουν στ’ αφτιά τους τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου όταν άκουσαν τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο να ανακοινώνει την απόφασή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Ποντίφηκας αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου όπου θα εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος είναι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Είναι 86 ετών.
Η ανακοίνωση βόμβα έγινε στα λατινικά, κατά τη συνεδρίαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου για την αγιοποίηση των μαρτύρων του Οτράντο. Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, επιβεβαίωσε την είδηση: "Ο Πάπας ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 08:00 (ωρα Ιταλίας, 09:00 Ελλάδας) στις 28 Φεβρουαρίου", είπε.
"Κεραυνός εν αιθρία" σχολίασε ο επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο, σύμφωνα με την Corriere della Sera.
Ο Πάπας Βενέδικτος εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 (μόλις τρεις μέρες μετά τα 78α γενέθλιά του) διαδεχόμενος τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’. Θα είναι ο πρώτος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που υποβάλει την παραίτησή του εδώ και αιώνες.
Πάντως οφείλουμε να αναφέρουμε τις προφητείες του Ιρλανδού ( Καθολικού ) Αγίου Μαλαχία ( Saint Malachy ) του 12ου αιώνα που πρόβλεψε όλους του Πάπες και έχουν απασχολήσει εδώ και αιώνες πολλούς που έχουν μελετήσει τις - πράγματι - κρυπτογραφικές προφητείες του.
Σύμφωνα με αυτές θα ακολουθήσει μόνο ένας Πάπας μετά τον σημερινό και κατά τη διάρκεια της δικής του Βασιλείας θα έρθει το Τέλος του κόσμου «Στον τελικό διωγμό της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας θα βασιλεύει ο Πέτρος ο Ρωμαίος ο οποίος θα βοσκήσει το ποίμνιό του μέσα σε μεγάλη δοκιμασία μετά την οποία η πόλη των επτά λόφων ( Ρώμη ) θα καταστραφεί και ο φοβερός Κριτής θα κρίνει τους ανθρώπους».
Στο 1139 ο Μαλαχίας ο οποίος υπήρξε ΑρχιΕπίσκοπος του Armagh ( κάτι που αντιστοιχεί στο «πάσης της Ιρλανδίας» ) ταξίδευσε από την Ιρλανδία στην Ρώμη για να δώσει έναν απολογισμό σχετικά με τις υποθέσεις του: Εκεί είχε ένα περίεργο όραμα για το μέλλον μέσα στο οποίο του αποκαλύφθηκε το όνομα του κάθε Πάπα συνολικά 112 τον αριθμό για όλα τα χρόνια ( εννοείται από εκείνη την χρονική στιγμή ) μέχρι το τέλος του κόσμου http://www.bibliotecapleyades.net/vatican/esp_vatican14g.htm
Σύμφωνα με το όραμα βρισκόμαστε τώρα στον προτελευταίο Πάπα
Οι προβλέψεις του έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη
Οπως αναφέρει ένα δημοσίευμα "Το 1958 πριν το Kονκλάβιο
( δλδ η αίθουσα που μαζεύονται οι Καρδινάλιοι για να Εκλέξουν το νέο Πάπα )
εκλέξει τον Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ ο Καρδινάλιος Spellman της Νέας Υόρκης νοίκιασε ένα σκάφος το γέμισε με πρόβατα και άρχισε να πλέει πάνω - κάτω στον ποταμό Τίβερη για να δείξει ότι ήταν αυτός ο ποιμένας «et Nautor» ( «και το σκάφος» ) η συνθηματική ονομασία που δόθηκε για τον επόμενο Πάπα σύμφωνα με την προφητεία ( !!! )
Mίζεροι "τσίπιδες" το ξέραμε ότι είναι όλοι οι υπάλληλοι της τρόϊκα. Αλλά το ότι θα πλήρωναν (ο Χορστ Ράϊχενμπαχ και η παρέα του) σε εστιατόριο στα "Λαδάδικα" στην Θεσσαλονίκη 240 ευρώ και θα άφηναν φιλοδώρημα 0.50 ευρώ αυτό φανερώνει πόσο "άρχοντες" είναι. και βέβαια στον λογαριασμό δεν είχαν πρόβλημα, αφού τον πληρώνουμε (και) εμείς.
Τα έξοδά τους όλα πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΕ. το φιλοδώρημα ήταν δικό τους, όμως και κατ'αυτό τον τρόπο "έδειξαν" τον χαρακτήρα τους.
Στο μενού τώρα για πρώτο πιάτο προτίμησαν ψαρόσουπα, ενώ στη συνέχεια χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα και ριζότο με θαλασσινά. Δοκίμασαν επίσης αμπελόφυλλα με κιμά, ενώ στη μέση του τραπεζιού έβαλαν παϊδάκια και σουτζουκάκια, όλα αυτά συνοδευόμενα από ακριβά κρασιά. Στο τέλος του γεύματος προτίμησαν αρμενοβίλ και προφιτερόλ με χυμένη καυτή σοκολάτα.
Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με την οποία ουσιαστικά του ζητεί κούρεμα των χρεών των ιδιωτών.
Συγκεκριμένα αναφέρει στην ερώτησή του:
"Είναι γνωστό ότι με τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που έχουν επιβληθεί κατά την τελευταία τριετία η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, την ώρα που η ελληνική οικονομία εισέρχεται στον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης. Μέσα σε αυτό το ζοφερό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον το μέγα ζητούμενο είναι η στροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα τονώσει την εθνική μας οικονομία, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν υποστεί οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Όμως, η σχετική διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι το υψηλό ιδιωτικό χρέος, που έχει δημιουργηθεί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε περιόδους ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης, αποτελεί πολύ ισχυρή τροχοπέδη κατά την επόμενη φάση. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι όσο υψηλότερο είναι το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, τόσο βαθύτερη είναι η ύφεση που ακολουθεί και τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Αυτό το φαινόμενο τείνει να εκδηλωθεί σήμερα στην Ελλάδα, καθώς οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις που ανέλαβαν κατά το παρελθόν πολλά ελληνικά νοικοκυριά μέσα σε μία εντελώς διαφορετική κοινωνικοοικονομική συγκυρία, αποτελούν ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, που απειλεί σοβαρά την εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη σχέση ιδιωτικού χρέους, ενυπόθηκων δανείων, τιμών κατοικιών και οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρει ότι η ανάκαμψη μιας οικονομίας μετά από περίοδο κρίσης επιτυγχάνεται μέσα από «τολμηρά και καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους".
Και συνεχίζει με τα παραδείγματα:
"Η παραπάνω μελέτη του ΔΝΤ αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία ξεκινώντας από τη μεγάλη ύφεση που ακολούθησε το «κράχ» του 1929 και φθάνοντας σε σύγχρονα παραδείγματα αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων, με πιο πρόσφατα αυτά της Ισλανδίας και της Ουγγαρίας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία, το Σεπτέμβριο του 2011, προχώρησε σε «κούρεμα» κατά 23% των στεγαστικών δανείων που είχαν συναφθεί σε Ελβετικό Φράγκο, μέσω της επιβολής συγκεκριμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Με ανάλογο πνεύμα στην Ισλανδία μετά την χρεοκοπία του 2008 οι τράπεζες της χώρας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, προχώρησαν στη διαγραφή του τμήματος κάθε δανείου που υπερέβαινε το 110% της πραγματικής αξίας του ακινήτου, επί του οποίου είχε συναφθεί το δάνειο…
Βέβαιο είναι ότι, όπως ακριβώς συνέβη πρόσφατα με το δημόσιο χρέος της χώρας μας, που υπέστη το γνωστό «κούρεμα» επειδή κρίθηκε ως μη βιώσιμο, κάτι ανάλογο θα πρέπει να συμβεί και με το ιδιωτικό χρέος, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες αποδεδειγμένα και βάσει αυστηρών κριτηρίων συντρέχει αντικειμενική αδυναμία των δανειοληπτών.
Η πρακτική που ακολουθείται σήμερα από τις τράπεζες δεν έχει αποδώσει τα δέοντα…Την ώρα που πολλές ελληνικές οικογένειες βρίσκονται ήδη στα όρια της επιβίωσης θα πρέπει επιτέλους να προσαρμόσουμε το λόγο «δαπάνη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα» (Debt-to-Income – DTI) στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στη χώρα μας μετά τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων…
Εξίσου σημαντικό είναι να δοθεί έμφαση στο λόγο «δάνειο προς αξία υπέγγυου ακινήτου» (Loan-to-Value – LTV), καθώς είναι επιβεβλημένο να συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου η σοβαρή μείωση των τιμών στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά την τελευταία τριετία.
Εάν για παράδειγμα ένας δανειολήπτης αγόρασε ένα σπίτι με στεγαστικό δάνειο το 2008 έναντι 300.000 ευρώ και η εμπορική αξία του εν λόγω ακινήτου σήμερα είναι μόλις 200.000 ευρώ, θα πρέπει εύλογα και η οφειλή του να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ούτως ώστε να επέλθει ο απαιτούμενος εξορθολογισμός και να αποκατασταθεί η σημερινή στρέβλωση με τις εμπορικές τιμές συχνά να υπολείπονται των αντικειμενικών.
Επιπρόσθετα στις παραπάνω προτεινόμενες ρυθμίσεις για την ανακούφιση των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, κρίνεται ως κοινωνικά δίκαιο να ληφθούν υπ’ όψιν αφ’ ενός τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και αφ’ ετέρου η τιμή ζώνης κάθε περιοχής, προκειμένου να ωφεληθούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Είναι αυτονόητο ότι η πρόταση περί «κουρέματος» του ιδιωτικού χρέους αποκλειστικό γνώμονα έχει να ανακουφιστούν οι πολίτες που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και σε καμία περίπτωση το να ευνοηθούν οι «κακοπληρωτές».
Γι’ αυτό και αντενδείκνυται η μέθοδος του «οριζόντιου» κουρέματος, καθώς θα ήταν ηθικά απαράδεκτο να επωφεληθούν από μία ρύθμιση κοινωνικού χαρακτήρα ακόμη και αυτοί που δύνανται να πληρώσουν, αλλά επιλέγουν την οδό της απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων, της φοροδιαφυγής ή της φυγάδευσης καταθέσεων στο εξωτερικό.
Άλλωστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τη διαδικασία του PSI και διανύει την εξαιρετικά κρίσιμη αλλά επιβεβλημένη περίοδο της ανακεφαλαιοποίησής του, δεν είναι σε θέση να επωμιστεί το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος μιας ρύθμισης οριζόντιου χαρακτήρα.
Επειδή πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η στήριξη των δανειοληπτών που ανέλαβαν τις υποχρεώσεις τους κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και με άλλα οικονομικά δεδομένα,
Επειδή ένα κούρεμα του ιδιωτικού χρέους αποτελεί την αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και για τη στροφή της χώρας στην ανάπτυξη,
Επειδή ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια η μέθοδος αυτή μπορεί να αποτρέψει τον ορατό κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου πτώσης των τιμών και σοβαρής κρίσης στην αγορά κατοικίας,
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και σε συνέχεια της παρότρυνσης του ΔΝΤ για την κατάρτιση “τολμηρών και καλά σχεδιασμένων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους”,
Προτείνεται στον κ. Υπουργό :
1) Διαγραφή του τμήματος των στεγαστικών δανείων που υπερβαίνει το 110% της σημερινής πραγματικής αξίας του ακινήτου, επί του οποίου έχει συναφθεί το δάνειο.
2) Επιβολή ορίου 30% επί του μηνιαίου εισοδήματός του δανειολήπτη για την καταβολή δόσεων προς αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων με σκοπό τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής του.
3) Νομοθετική ρύθμιση για την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών που θα προβλέπει γενναία μείωση των επιτοκίων δανεισμού, σημαντική χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων και κούρεμα της αρχικής οφειλής, στις περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας του δανειολήπτη.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :
Πως τοποθετείστε απέναντι στην παραπάνω πρόταση για διαγραφή τμήματος του στεγαστικού δανείου, κατά το παράδειγμα της Ισλανδίας ;
Πως αντιμετωπίζετε την πρόταση να μην υπερβαίνουν οι δόσεις για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη ;
Ποιά είναι η θέση σας για την πραπάνω προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία με σκοπό την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ;
Είναι στις προθέσεις σας ένα «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους ;
Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την έμπρακτη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τα οποία έχουν περιέλθει σε προφανή και αντικειμενική οικονομική αδυναμία;"
Λογική και "θαρραλέα" ερώτηση. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρξει ουσιαστική απάντηση. Πρόβλεψή μας: Αποκλείεται...
Στην λίστα των καταθετών στην τράπεζα HSBC πιο γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνεται και η σύζυγος του Ευθύμιου Βιδάλη στενού φίλου του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και συνεργάτη του στο υπουργείο.
Ο λόγος για την Μαρία Βιδάλη περιλαμβάνεται στην επίμαχη λίστα γεγονός το οποίο είχε περάσει απαρατήρητο από τα έντυπα, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα ενδεχομένως να είχαν οδηγηθεί εντέχνως να πιστέψουν ότι το όνομα της Μ. Βιδάλη αφορούσε την γνωστή ηθοποιό.
Ο κ. Βιδάλης, κατέχει την θέση-κλειδί του διαπραγματευτή του υπουργείου Ανάπτυξης για το κρίσιμο θέμα της επανεκκίνησης των οδικών έργων παραχώρησης, κατόπιν εισηγήσεως του κ. Χατζηδάκη, με το έργο του να μην κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο.
Ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Βιδάλη, συνδέονται στενά σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο με την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ η οικογένεια του κ. Βιδάλη και από τις δύο πλευρές της, διατηρεί από παλιά ιδιαίτερες προσωπικές σχέσεις με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Το ΔΝΤ έκανε λάθος υπολογισμούς και η δημοκρατία στην Ελλάδα κινδυνεύει. Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις διαπιστώσεις του γκουρού των αγορών Dirk Müller κατά την διάλεξή του στο Ντίσελντορφ, δια της οποίας αναφέρθηκε και σε ευρύτερα ευρωπαϊκά και όχι μόνο θέματα.
«Η Ευρώπη είναι σε αδιέξοδο» ήταν το σημείο αφετηρίας και ο πυρήνας της ομιλίας του. Το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται. Η Αμερική μάχεται μανιασμένα για την διατήρηση της παγκόσμιας ιδιαίτερης σημασίας του δολαρίου, την ώρα που η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία προετοιμάζουν την οικονομική τους επίθεση. Ο Dirk Müller τονίζει επ’ αυτού τον διαρκώς μειούμενο ρόλο της Ευρώπης.
Κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι για εκείνον το ευρώ, το οποίο αποτέλεσε το τίμημα που πλήρωσε η Γερμανία για την επανένωση. Ο Helmut Kohl, για να πετύχει τον πολιτικό του στόχο, υπέκυψε στην απαίτηση του τότε Γάλλου Προέδρου François Mitterand για οικονομική σύνδεση των κρατών της Ευρώπης.
«Ο Kohl ήξερε ότι ήταν λάθος, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή», λέει ο Müller, ο οποίος συγκρίνει τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης με τεκτονικές πλάκες, οι οποίες, παρότι συνδεδεμένες διαμέσου του ευρώ, τρίβονται διαρκώς μεταξύ τους.
«Οι πλάκες των κρατών κινούνται. Είναι απλά ζήτημα χρόνου μέχρι να συμβεί ο επόμενος βίαιος σεισμός», σχολιάζει, εννοώντας ότι οι οικονομικές δυνατότητες κάθε μίας χώρας δεν ταιριάζουν με το ευρώ και παραθέτει παραδείγματα από το παρελθόν, ιδίως από την Ελβετία και την σύνδεση του φράγκου με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Σχιζοφρενική η συμπεριφορά του ΔΝΤ
Ο Müller χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχιζοφρενική.
Το ευρώ είναι υπερβολικά ισχυρό για τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας επειδή οι εξαγωγικές τιμές είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων τους, ενώ και οι ταξιδιώτες προτιμούν να εισπράξουν τις ίδιες τουριστικές υπηρεσίες στη γειτονική Τουρκία, στο ένα τρίτο μάλιστα της τιμής. Η κατάσταση θυμίζει φαύλο κύκλο:
«Αν η Ελλάδα επανεισήγαγε τη δραχμή, αυτή θα υποτιμούταν πολύ σύντομα κατά 50%», λέει, προσθέτει όμως ότι και σε περίπτωση που θέλει να κρατήσει το ευρώ οι χώρες, παρότι έχουν μειωμένες αντοχές, θα κληθούν να καλύπτουν την διαφορά στην οικονομική δύναμη με δάνεια και απευθείας πληρωμές:
«Αυτό λειτούργησε μετά από την επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία, λειτουργεί και σήμερα με την ανακατανομή δημόσιων πόρων μεταξύ των ομοσπονδιακών κρατιδίων, αλλά μεταξύ κρατών της Ευρώπης λείπει η συναισθηματική σύνδεση», παρατηρεί ο Müller, ο οποίος αντιπροτείνει τη δική του λύση.
Υπάρχει λύση, λέει, αλλά όχι με τα μέσα που επέλεξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ειδικά η συμπεριφορά του ΔΝΤ είναι σχιζοφρενική: «Ενώ τις ΗΠΑ τις κάλεσε να υιοθετήσουν πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας, την Ευρώπη την εξανάγκασε στο σκληρότερο πακέτο όλων των εποχών». Κι αυτό παρόλο που είναι προφανές ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να έχουν δράση μόνο σε συνδυασμό με αναπτυξιακά μέτρα.
Ακόμα, ο Dirk Müller παρέπεμψε στην ατζέντα 2010 του Gerhard Schröder, η οποία στηρίχθηκε σε μεταρρυθμίσεις του κοινωνικού κράτους συνδυαζόμενες με αναπτυξιακά πακέτα και θεωρείται από τους περισσότερους βάση της σημερινής οικονομικής άνθισης της Γερμανίας. Παρέπεμψε ακόμα στα μέτρα της σημερινής Καγκελαρίου Angela Merkel για παροχή ρευστότητας στο εγχώριο οικονομικό σύστημα, όταν και η δική της χώρα βρέθηκε το 2009 στη δίνη της κρίσης.
Γενική αρχή, όπως λέει ο Müller: «Ενόσω ρέει χρήμα στην οικονομία, αυτή δουλεύει και παραμένει στη ζωή» ενώ, μετά από αναφορές στην εποχή της δεκαετίας του ’30 στη Γερμανία, επανέρχεται στη χώρα μας: «Η δημοκρατία σε χώρες όπως η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Η δυσαρέσκεια ωθεί πολλούς στο αριστερό και δεξιό άκρο».
Ο Dirk Müller θεωρεί εξάλλου, ότι η ανάμειξη του ΔΝΤ στην ευρωδιάσωση σήμανε την εκπροσώπηση αμερικανικών συμφερόντων στην Ευρώπη, έστω και αν η επικεφαλής του είναι μια Ευρωπαία, η Christine Lagarde. Σημειώνει με νόημα ότι το νούμερο 2 του ΔΝΤ δεν παύει να είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου.
Η λύση Müller
Η δική του λύση για το ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι η δημιουργία ομοσπονδίας, κατά προτίμηση με την επανεισαγωγή των εθνικών νομισμάτων και τον κεντρικό καθορισμό εσόδων και εξόδων. Για όλα τα υπόλοιπα η λύση ακούει, κατ’ αυτόν, στην επένδυση σε ενσώματα περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα σε χρυσό ή μετοχές. «Χρυσός ή μετοχές, όλα όσα διατηρούν την αξία ή βάζουν ξανά την οικονομία σε κίνηση. Τι μας ωφελεί να παρκάρουμε τα χρήματά μας στην τράπεζα;», αναρωτιέται ο Müller, που πιστεύει ότι τα λεφτά μας χάνουν έτσι την αξία τους.
Και κλείνει με την εξής διαπίστωση:
«Αν κάποιος που κερδίζει πολλά χρήματα αγοράζει ένα γιοτ, δεν θα έπρεπε να συγχυζόμαστε», μιας και το γιοτ κατασκευάζεται, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εντέλει ρέει ξανά χρήμα στην οικονομία. Αυτό, όπως λέει, λειτουργεί χωρίς το κράτος να χρειάζεται να αναλάβει κι άλλα χρέη.
Ο Dirk Müller είναι Γερμανός χρηματιστηριακός μεσίτης και συγγραφέας. Διεθνώς είναι γνωστότερος με το προσωνύμιο «Mister DAX“ και „Dirk of the DAX“.
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ
Οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές σημαίνουν «καμπανάκι κινδύνου» για το ενδεχόμενο νέων αποφυλακίσεων λόγω λήξης 18μήνου σε μεγάλες υποθέσεις, αλλά και για την έρευνα και εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς γιατί λείπουν η κατάλληλη επιστημονική - τεχνοκρατική βοήθεια, η αναγκαία υποδομή, αλλά και η απαραίτητη συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων.
Τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ερευνούν τις σοβαρότερες υποθέσεις αιχμής (διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών, οργανωμένο έγκλημα) αποτέλεσαν αντικείμενο συσκέψεων του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με τους εισαγγελείς του τμήματος οικονομικού εγκλήματος και τους ειδικούς ανακριτές (προέδρους Πρωτοδικών) του Πρωτοδικείου Αθηνών. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης επισκέφθηκε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου στην προσπάθεια να εξευρεθούν άμεσες λύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, εκπρόσωποι της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου έθεσαν ευθέως ζήτημα κινδύνου αποφυλακίσεων κατηγορουμένων σε υποθέσεις τρομοκρατίας, αλλά πιθανόν και σε άλλες περιπτώσεις οικονομικής εγκληματικότητας, όπως στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κι αυτό γιατί ακόμα και αν η παραπομπή γίνει έγκαιρα οι επίμαχες δίκες θα κρατήσουν πολλούς μήνες με βέβαιη τη συμπλήρωση του 18μήνου πριν από τη λήξη τους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες τέθηκαν με έμφαση στον υπουργό η ανάγκη να ολοκληρωθεί μια νέα αίθουσα για δίκες στις φυλακές Κορυδαλλού που απαιτούν υψηλό δείκτη ασφαλείας (υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις), η ανάγκη παράτασης του ωραρίου, αλλά και επανεξέτασης (σε επίπεδο συνταγματικής αναθεώρησης) της 18μηνης προφυλάκισης, αφού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν χρονικά όρια, αλλά επανεξετάζεται σε τακτά διαστήματα η ανάγκη παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης.
Στις μεγάλες έρευνες υποθέσεων διαφθοράς εισαγγελείς και ανακριτές παραπονέθηκαν για την έλλειψη επιστημονικής - τεχνοκρατικής βοήθειας σε δύσκολα ζητήματα που απαιτούν γνώσεις τραπεζικές, λογιστικές, φοροτεχνικές, ζητώντας τη βοήθεια άμεσων και μόνιμων συνεργατών.
Η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο διευκρίνισε σήμερα πως οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το έτος 2010 μέχρι σήμερα με βάση όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου.
Ειδικότερα, οι μειώσεις κατά 5%, 10%, 15% και 20% (ανάλογα με το ποσό της σύνταξης ή το άθροισμα των συντάξεων) έχουν ήδη εφαρμοσθεί και για τις Βουλευτικές συντάξεις, από 01.02.2013, όπως και για όλες τις συντάξεις του Δημοσίου.
Όπως διευκρινίζεται, δεν έχουν εφαρμοσθεί και θα εφαρμοσθούν από 01.04.2013 (πληρωμή 31.03.2013), αναδρομικά από 01.01.2013, οι μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη.
Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο για το εάν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος του Δημοσίου, και φυσικά και ο Βουλευτής, λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα.
Άλλωστε για το λόγο αυτό δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, για κανένα συνταξιούχο είτε του Δημοσίου είτε άλλου ασφαλιστικού φορέα, οι σχετικές διατάξεις του ν. 3865/2010 και του ν. 4051/2012, με βάση τις οποίες οι προβλεπόμενες από αυτές μειώσεις θα υπολογίζονταν επί του αθροίσματος των συντάξεων (περισσότερες από μία) που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.
Ενδεικτικά:
Σύνταξη Πρωθυπουργού (καθαρά ποσά)
Δεκέμβριος 2009 Φεβρουάριος 2013 Ποσοστό μείωσης
4.679,48 ευρώ 2.561,26 ευρώ 54,73%
Σύνταξη Βουλευτή (πλήρης - καθαρά ποσά)
Δεκέμβριος 2009 Φεβρουάριος 2013 Ποσοστό μείωσης
3.866,16 ευρώ 1.975,96 ευρώ 51,11%
Η ενημέρωση αυτή υπάρχει ήδη, από το τέλος Ιανουαρίου, με βάση το αρχείο της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είναι πλέον καταγεγραμμένα τα ανωτέρω στοιχεία. Η ανωτέρω μείωση αποφασίσθηκε προκειμένου να περικοπούν οι βουλευτικές συντάξεις όπως και οι συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, στρατιωτικοί κλπ), οι οποίες και μειώθηκαν εξαιτίας των περικοπών στα μισθολόγια αυτά.
Για το λόγο αυτό, ο υπολογισμός της μείωσης στις βουλευτικές συντάξεις (κατά 20% ή 30% κατά περίπτωση) θα γίνει πριν από την παρακράτηση των εισφορών και των μειώσεων που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις, αφού κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγινε η μείωση και των συντάξεων που υπολογίζονται βάσει των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή προηγήθηκε η μείωση από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων και επί του μειωμένου αυτού ποσού σύνταξης υπολογίστηκαν όλες οι άλλες μειώσει.
Μετά τη διενέργεια και της ανωτέρω ειδικής μείωσης, η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%.
Τέλος, το υπουργείο σημειώνει πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 ότι ισχύει για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορά στην περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται ή την αναστολή καταβολής της, έχει εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές.
Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος (π.χ. μέλος ΔΕΠ) εκλεγεί Βουλευτής, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως βουλευτής να είναι συντάξιμος και να λάβει βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ.
Πρέπει να σημειωθεί πως η σύνταξη βουλευτή ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται, ενώ έχει προβλεφθεί η κατάργηση του δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης για όσους εκλεγούν από τούδε και στο εξής.
Mια "ωραία ατμόσφαιρα" είναι στο ΠΑΣΟΚ αφού μετά τους παπανδρεϊκούς (ναι, υπάρχουν ακόμα τέτοιοι!) τα πιρούνια άρπαξαν και οι "βενιζελικοί" και εόιχαν τον δικό τους μυστικό δείπνο το βράδυ της Παρασκευής.
Συγκεκριμένα 12 στελέχη προσκείμενα στον κ. Βενιζέλο βρέθηκαν σε συγκέντρωση στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν τον φραξιονισμό των "παπανδρεϊκών". συζητήσουν την μετεξέλιξη των «βενιζελικών» στα πλαίσια του κόμματος.
Οι 12 ήταν ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Τάκης Ρήγας, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Γιάννης Δατσέρης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Πάνος Μπεγλίτης, η Αθηνά Δρέττα, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γιώργος Σιακαντάρης και ο Χρήστος Δερβένης.
Η συγκέντρωση αυτή έγινε σε ανταπάντηση του «κινήματος των λοχαγών» του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι διακρίθηκαν επί πρωθυπουργίας του και τώρα ζητούν την άμεση αποχώρηση από την συγκυβέρνηση ώστε το ΠΑΣΟΚ να πάψει να αποτελεί «συνιστώσα» της Νέας Δημοκρατίας. Οι "12" επιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση.
"Το Βιντεο που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες"! Αυτός είναι ο τίτλος της 15λεπτου video και είναι καλοφτιαγμένο, όχι από έναν τυχαία.Το video μιλάει για την προδοσία της Ελλάδας με την υπογραφή των μνημονίων και το έχουν δει πάνω από 1,5 εκ. Έλληνες!
Βροχή από ραβασάκια για ληξιπρόθεσμα χρέη, συλλήψεις με τη διαδικασία του Αυτόφωρου, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και στοχευμένους ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν εδώ και τώρα, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει το φιλί της ζωής στα δημόσια έσοδα, τα οποία εμφάνισαν ουσιαστικές αρρυθμίες με το καλημέρα του νέου έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», το σχέδιο που μπαίνει σε άμεση εφαρμογή προβλέπει μεταξύ άλλων:
Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουν τον ταχυδρόμο. Με ηλεκτρονικές επιστολές ή μέσω ταχυδρομείου θα αποσταλούν ειδοποιητήρια με τα οποία θα δίνεται περιθώριο 20 ημερών για την εξόφληση ή τη ρύθμιση των οφειλών τους αν θέλουν να αποφύγουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Προτεραιότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται να έχουν όσοι άφησαν απλήρωτα χρέη κατά τη διάρκεια του 2012.
Με το Δικαστικό Τμήμα των ΔΟΥ ετοιμοπόλεμο, καθώς η στελέχωση των συγκεκριμένων τμημάτων με μετατάξεις είναι θέμα ημερών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (μισθοί, καταθέσεις, απαιτήσεις εις χείρας τρίτων όπως π.χ. ενοίκια αλλά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία) θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας σε φορολογούμενους οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά είτε "από άποψη" είτε επειδή μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο συνεχίζουν να μην καταβάλλουν τους φόρους τους. Βέβαια, θα υπενθυμίζεται στους φορολογούμενους ότι έχουν τη δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών τους.
Ακόμη ζήτημα άμεσης προτεραιότητας αποτελούν και οι τροποποιήσεις στις εγκυκλίους που εκδίδονται από την ηγεσία του υπουργείου, με τις οποίες θα αλλάξει η φιλοσοφία επιλογής των υποθέσεων προς έλεγχο. «Πρέπει να επιτρέψουμε στους ελεγκτές να ασχοληθούν με υποθέσεις που μπορούν να έχουν άμεσο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα “ζωντανές” επιχειρήσεις και όχι “πεθαμένες” επιχειρήσει ή φαντάσματα που έχουν εκδώσει για παράδειγμα πλαστά ή εικονικά τιμολόγια» λέει στην εφημερίδα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, καθημερινά τηλεφωνήματα θα δέχονται όσοι δεν υποβάλλουν στην ώρα τους περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Εκτός από το τηλεφώνημα, επιστρατεύονται επίσης ηλεκτρονικά – και μη – ειδοποιητήρια. Στόχος να πεισθούν οι υπόχρεοι αφενός να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ, αφετέρου να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.
Στα μέσα Μαρτίου, οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 200.000 ευρώ το 2011 και το 2012, περιμένουν τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ ενώ όσοι δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας για το 2013 και παράλληλα δεν κατέθεσαν πινακίδες, θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών δύο φορές.
Απολύσεις, πωλήσεις δημόσιας περιουσίας και φορολογικά έσοδα θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από τους Κ. Μαζούχ, Π. Τόμσεν και Μ. Μορς οι οποίοι, εκτός απροόπτου αναμένονται στην Αθήνα στο τέλος Φεβρουαρίου, με αρχές Μαρτίου. Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τη νέα αξιολόγηση από την τρόικα, από την οποία θα εξαρτηθεί η αποδέσμευση της δόσης του Μαρτίου, με βασικό -και πολιτικά επώδυνο- προαπαιτούμενο, την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων την προσεχή διετία και πρώτο σταθμό τη «διαθεσιμότητα - κινητικότητα» τουλάχιστον 25.000 υπαλλήλων φέτος.
Οι 18χρονοι μαθητές που δεν πέρασαν στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι φοιτητές και σπουδαστές και τους παίρνουν τις σχολές και τις συγχωνεύουν. Που ζουν - και λογικά - από τα λεφτά των γονιών τους - οι οποίοι στη ρουσφετολογική κοινωνία των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχουν δώσει χιλιάδες ευρώ στην παραπαιδεία για να τα κάνουν φοιτητές, πρέπει κατά τη λογική, των τοκογλύφων της τρόικα, αλλά και του Σαμαρά, του Στουρνάρα, του Βενιζέλου, του Κουβέλη να φορολογηθούν ως αντικείμενα με τεκμαρτό εισόδημα, λες και οι παραπάνω πολιτικοί ταγοί, δεν ξέρουν ότι δεν έκαναν το παραμικρό ώστε αυτοί οι νέοι να σπουδάσουν και να βρουν δουλειά.
Υπόχρεοι απόκτησης Αριθμού Φορολογικού Μητρώοι και υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι ακόμα και οι μαθητές Λυκείου, αλλά και οι φοιτητές.
Οι περισσότεροι από αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα και συντηρούνται από τους γονείς τους, κινδυνεύουν να βρεθούν υπόχρεοι καταβολής φόρου ύψους τουλάχιστον 75 ευρώ ή να εμπλακούν με την ανίκητη γραφειοκρατεία των ΔΟΥ, για να γλιτώσουν το φόρο αυτό, αν το ΥΠΟΙΚ δεν μεριμνήσει ώστε να τους απαλλάξει άμεσα από το ελάχιστον τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία για κάθε φυσικό πρόσωπο που υποβάλλει φορολογική δήλωση.
Αναλυτικά η διάταξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»:
* Όλοι οι νέοι που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια, ακόμα και όσοι είναι μαθητές Γ' Λυκείου, υποχρεώνονται να προσέλθουν εντός των προσεχών εβδομάδων στις αρμόδιες ΔΟΥ και να παραλάβουν ΑΦΜ. Είναι δε υποχρεωμένοι να πάρουν σύντομα το ΑΦΜ, καθώς το αργότερο μέχρι τον φετινό Ιούνιο, πρέπει να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Αντιμέτωποι με φόρους:
* Βάσει της νέας διάταξης, όλοι οι Έλληνες που έχουν που έχουν κλείσει τα 18 έτη ηλικίας, έστω και αν δεν είχαν καθόλου εισόδημα το 2012, έστω και αν συντηρούνταν από τους γονείς τους σαν προστατευόμενα τέκνα, υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος για το προηγούμενο έτος.
* Οι δηλώσεις αυτές όμως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα χρεώνονται αυτόματα, κατά την εκκαθάρισή τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ. Ειδικότερα, με βάση τα όσα ισχύουν τώρα, οι νέοι αυτοί φορολογούμενοι θα εμφανίζονται στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ως έχοντες ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ, προσδιοριζόμενο βάση της ελάχιστης ισόποσης ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προβλέπει του άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ως εκ τούτου θα θεωρούνται ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα και έτσι δεν αναγνωρίζονται ούτε καν ως "προστατευόμενα".
Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.Αλλιώς, σε κάθε τέτοια περίπτωση ο 18 ετών και άνω νέος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει φόρο 10% για το 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει με αποδείξεις.Αν δηλαδή δεν έχει μεριμνήσει να έχει κρατήσει αποδείξεις συνολικής αξίας 750 ευρώ που του έκοψαν κατά τη διάρκεια του 2012 οι επιτηδευματίες από τους οποίους αγόρασε προϊόντα ή έλαβε υπηρεσίες, τότε το ποσό των 750 ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με 10% και ο νέος θα κληθεί να πληρώσει 75 ευρώ εφάπαξ για εισοδήματα που δεν απέκτησε.