Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Νέο έτος με προκλήσεις για την κυβέρνηση

Κρίσιμο είναι για την κυβέρνηση, και ειδικότερα για τον υπουργό Οικονομικών, το 2010, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει. Ιδιαίτερα πιεστικές είναι και οι πρώτες 100 ημέρες του νέου έτους, καθώς εισοδηματική πολιτική, φορολογικό, αυξήσεις φόρων, το ζήτημα του δανεισμού, η τύχη των κλειστών επαγγελμάτων, η ολοκλήρωση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, οι αποκρατικοποιήσεις, η λειτουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι από τα θέματα που χρήζουν άμεσης ρύθμισης.Το πρώτο τεστ της κυβέρνησης, όπου θα φανεί η αντοχή της, είναι οι δημοτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2010. Οι εκλογές αυτές συνδέονται άμεσα με τη μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών στην Αυτοδιοίκηση, στόχος της οποίας είναι η μείωση των δήμων από 1.000 που είναι σήμερα σε περίπου 400 (Καποδίστριας 2). Οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι αρκετές... Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και η εκλογή των περιφερειαρχών, καθώς και η κατάργηση των νομαρχιών ως αυτόνομες αυτο-διοικητικές μονάδες και η ενσωμάτωσή τους στις νέες αυτοδιοικητικές περιφέρειες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι όλα τα παραπάνω θα είναι έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι ούτως ώστε οι εκλογές το φθινόπωρο να γίνουν με βάση τα νέα δεδομένα.Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό σύστημα - συνδυασμός μονοεδρικών περιφερειών και λίστα επικράτειας. Μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία», παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσαν ότι είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο και μέσα στον Ιανουάριο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Προσπαθώντας να προλάβουν τις βέβαιες αντιδράσεις, οι ίδιοι τονίζουν ότι ο νόμος αυτός ήταν προεκλογική - προγραμματική δέσμευση, που σημαίνει ότι «κανείς δεν δικαιούται να διαφωνήσει τώρα από τη στιγμή που δεν είχε διαφωνήσει τότε».Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η οικονομία, όπου τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης ρύθμισης αποτελούν το βασικό πονοκέφαλο της κυβέρνησης. Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος από το 12,7% που είναι σήμερα στο 8% είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς εάν δεν επιτευχθεί, η αποτυχία της κυβέρνησης θα είναι βέβαιη.
Στα τέλη Ιανουαρίου θα σταλεί για έγκριση στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο συντάσσουν αυτές τις ημέρες με τη συμμετοχή και εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. Με βασικούς του στόχους το δραστικό περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα, τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών και τις αναπτυξιακές δράσεις, τα ευρωπαϊκά όργανα θα κρίνουν αν το πρόγραμμα εξόδου από την οικονομική κρίση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι αξιόπιστο.
Ύστερα και από πιέσεις της Ε.Ε., η κυβέρνηση καλείται να μειώσει δραστικά δημόσιες δαπάνες. Στόχος είναι η μείωσή τους κατά 10-20%. Στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την επίτευξη του στόχου περιλαμβάνονται οι μειώσεις προσλήψεων, οι περικοπές δημόσιων προγραμμάτων, η κατάργηση κρατικών επιτροπών, η μείωση αποδοχών σε κρατικούς αξιωματούχους και το πάγωμα μισθών άνω των 2.000 ευρώ.
Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε με τη διερεύνηση σειράς σκανδάλων, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ πέντε προτάσεις για ισάριθμες εξεταστικές επιτροπές(Βατοπέδι, Ζίμενς, Γερμανός, Ομόλογα, Χρηματιστήριο). Παρότι τα αδικήματα για πολιτικά πρόσωπα έχουν παραγραφεί, οι εξεταστικές έχουν σημασία για την αποκάλυψη της αλήθειας, όσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: