Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Κηδεύτηκε ο Ν. Κακαουνάκης - Επιστολή "βόμβα" της οικογένειάς του

Στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου (02/01) συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στο γνωστό δημοσιογράφο, Νίκο Κακαουνάκη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πριν λίγες ημέρες, σε ηλικία 71 ετών.
Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Καστελίου Χανίων, στην Κρήτη και η ταφή του στο Κοιμητήριο Παρθενώνας.
Τον επικήδειο λόγο διάβασε ο πρώην Δήμαρχος Κισάμου Αντώνης Σχετάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο, την προσωπικότητα και την προσφορά του Νίκου Κακαουνάκη.
"Είχε την χάρη να κερδίζει τους γύρω του με την απλότητα και το χαρακτήρα του. Έφυγε ένας αγωνιστής της ζωής, της δημοκρατίας και της ασυμβίβαστης δημοσιογραφίας" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Σχετάκης.
Στην τελετή βρέθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών και Νησιωτικής Πολιτικής Σταύρος
Αρναουτάκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης οι οποίοι εκπροσώπησαν την κυβέρνηση ενώ στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, η ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ από πλευράς δημοσιογράφων το παρών έδωσαν ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και ο Αλέξης Παπαχελάς με τον Τάσο Τέλλογλου, με τους οποίους συνεργάζεται η κόρη του Νίκου Κακαουνάκη, Μαριάννα.
«Έφυγε» ο Γιάννης Βούλτεψης
Έφυγε το Σάββατο 2/1 από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης. Ο Γ.Βούλτεψης διετέλεσε διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1923. Επί Ιταλικής Κατοχής πήρε μέρος στο μαθητικό κίνημα κατά της Προσαρτήσεως των Επτανήσων και το 1943 διαπεραιώθηκε στη Δυτική Στερεά, όπου κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Ακέλας.
Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός. Πήρε μέρος σε μάχες εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων και προτάθηκε για το Αριστείο Απελευθερωτικού Αγώνος και για προαγωγή στον βαθμό του υπολοχαγού επ' ανδραγαθία.
Μετά τη Βάρκιζα συνελήφθη στο Αργοστόλι με διαταγή των Αγγλων και παρέμεινε κρατούμενος χωρίς δίκη ως τον Αύγουστο του 1945.
Συνελήφθη και πάλι το 1946, ως διευθυντής της εφημερίδας του ΕΑΜ «Ελεύθερη Κεφαλλονιά» και καταδικάσθηκε για «αδικήματα Τύπου» σε φυλάκιση πέντε ετών και τριετή εκτόπιση.
Διετέλεσε συντάκτης της «Αυγής» από τον Μάρτιο του 1953 και ανταποκριτής της «Ελευθερίας» Λαρίσης. Τον Ιούνιο του 1965 βραβεύθηκε σε γενικό δημοσιογραφικό διαγωνισμό «για την πληρέστατη κάλυψη της Υποθέσεως Λαμπράκη από αστυνομικής πλευράς και για την οξυδερκή ανάλυση του σχετικού με το έγκλημα ανακριτικού έργου».
Στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας έζησε ως αυτοεξόριστος στη Ρώμη και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα υπέρ μιας πανεθνικής ενότητας για την έγκαιρη αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας εργάσθηκε στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Αντί», «Πολιτικά Θέματα» και στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινή», «Ελεύθερος Τύπος», «Μεσημβρινή» και «Athens News».
Από το 1984 ως το 1993 διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε επί πολλές θητείες Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης 1941-1945 για την συμμετοχή του στην Αντίσταση του Ελληνικού Λαού κατά των στρατευμάτων Κατοχής.
Έγραψε τα βιβλία «Υπόθεση Μανόλη Γλέζου» (1960), «Η Μεγάλη Πορεία» (1961), «Υπόθεση Λαμπράκη» (1966), «Ο Ανατολικός Ανεμος» (1967), «Η Καταγωγή και ο Θάνατος της Συνωμοσίας» (1976), «Συναγωνιστής Ακέλας» (1983), «Η άγνωστη τραγωδία του Αλέκου Παναγούλη» (1984), «Η αποκάλυψη του φασισμού» (1984), «Η πολιτική διαθήκη του Γεωργίου Παπανδρέου και η Αντίσταση του Ανδρέα» (1985), «Πρόκληση» (1986), «Δέκα σκληρά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία» (2004).
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010, στις 2 μ.μ., από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Συλλυπητήρια από ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του «μαχητή της δημοσιογραφίας και του δημοσίου συμφέροντος, που με τη δημοσιογραφική και την αγωνιστική δράση του υπηρέτησε την ελευθερία του Τύπου και την πατρίδα».

Δήλωση Κ. Μητσοτάκη

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Γιάννη Βούλτεψη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Γιάννης Βούλτεψης δεν ήταν μόνο διακεκριμένος δημοσιογράφος, ήταν προπαντός άνθρωπός. Ανεξάρτητος, αντισυμβατικός, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής, ολόκληρο το μακρό του βίο ενήργησε σύμφωνα με τις επιταγές της συνείδησης του και τα προστάγματα της ψυχής του.
Αγωνιστής στην εθνική αντίσταση, παρόν σε όλους τους αγώνες για την δημοκρατία και την πολιτική ομαλότητα. Έμεινε πιστός στα πιστεύω του και τις φιλίες του. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά του οφείλουμε πολλά. Τον αποχαιρετώ με αγάπη και εύχομαι να βρεθούν πολλοί νεότεροι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Στην οικογένειά του απευθύνω, θερμότατα συλλυπητήρια».
Ο Νίκος Κακαουνάκης απεβίωσε στις 30/12, ενώ νοσηλευόταν για 10 ημέρες διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ιασώ General», έχοντας επιβληθεί σε επέμβαση «ρουτίνας» αφαίρεσης πολύποδα στο παχύ έντερο σε άλλο νοσοκομείο.
Δύο ημέρες πριν το θάνατό του η υγεία του είχε παρουσιάσει κάποια βελτίωση, παρά την πολυοργανική ανεπάρκεια που παρουσίαζε και για την οποία δεχόταν μηχανική υποστήριξη.
Με επιστολή της στη εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία δημοσιεήτηκε και στο Καρφί, η οικογένεια του Νίκου Κακαουνάκη, διατυπώνει σειρά ερωτημάτων για το πώς η «επέμβαση ρουτίνας» οδήγησε στον θάνατο τον άνθρωπό τους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η οικογένεια του εκλιπόντος «την απλή επέμβαση ρουτίνας ακολούθησαν τρία χειρουργεία σε 15 μέρες, με λανθασμένες εκτιμήσεις και ατυχείς χειρουργικούς χειρισμούς».
Η διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, προχωρά στην εξέταση του φακέλου νοσηλείας του Νίκου Κακαουνάκη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αντιμετωπίστηκε σωστά κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.
Λόγω επιπλοκών που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του, ύστερα από αίτημα συγγενών του διακομίστηκε στην εντατική ιδιωτικού του θεραπευτηρίου, όπου κατέληξε σε ηλικία 71 ετών.

Η επιστολή της οικογένειας του Νίκου Κακαουνάκη

«Ο Νίκος έδωσε την τελευταία του μάχη και την έχασε. Αιτία; Μια επέμβαση ρουτίνας όπως τον διαβεβαίωναν οι γιατροί του στον Ευαγγελισμό.
Και από εκεί ξεκίνησε η περιπέτειά του. Την απλή επέμβαση ρουτίνας ακολούθησαν τρία χειρουργεία σε 15 ημέρες με λανθασμένες εκτιμήσεις και ατυχείς χειρουργικούς χειρισμούς. Με παραπληροφόρηση στην οικογένειά του και διαβεβαίωση ότι όλα πάνε καλά.
Με υπεροψία και άρνηση συνεργασίας, με απρεπή συμπεριφορά για να μην εμφανιστούν τα λάθη, για να μην πάρουν την ευθύνη.
Οι γιατροί που χειρούργησαν τον Νίκο στον Ευαγγελισμό είχαν το θράσος, όσο ακόμα εκείνος πάλευε για τη ζωή του και η οικογένειά του αγωνιούσε έξω από την Εντατική στο ΙΑΣΩ GΕΝΕRΑL, γνωρίζοντας ότι στο τελευταίο χειρουργείο είχαν πια αποκαλυφθεί τα λάθη τους, να δηλώσουν: "Δεν έγινε κανένα λάθος, απλώς ο κ. Κακαουνάκης ήταν άτυχος".
Και έκαναν την απρέπεια παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας και το ιατρικό απόρρητο να δημοσιοποιήσουν ιατρικά στοιχεία στα οποία είχαν πρόσβαση μόνο επειδή εκείνος τους εμπιστεύτηκε τη ζωή του.
"Ήταν, είπαν, ασθενής με ήδη βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και από το πρώτο χειρουργείο αφαίρεσης πολύποδα, παρουσίασε μια σπάνια νέα ασθένεια, την οποία όχι μόνο ο αδύναμος οργανισμός του δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει, αλλά παρουσίασε ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει εμφανιστεί μόλις 60 φορές ως περιστατικό σε όλον τον κόσμο!
Για τον λόγο αυτό, ισχυρίζονται, ότι οδηγήθηκαν σε τρία διαδοχικά χειρουργεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα ασθένεια, που παρουσίαζε συνεχώς μεταλλάξεις και επιπλοκές". Ερωτηματικά. Και δεν εξηγούν γιατί ενώ, όπως λένε, ήταν ασθενής με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, δεν ενημέρωσαν την οικογένειά του για την επικινδυνότητα της επέμβασης. Αντίθετα τους διαβεβαίωναν ότι είναι μια επέμβαση ρουτίνας και ότι δεν χρειαζόταν να ζητηθεί δεύτερη γνώμη. Δεν εξηγούν γιατί, ενώ θα μπορούσε η επέμβαση να γίνει ενδοσκοπικά, ο χειρουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε χειρουργείο.
Μιλάνε για επιπλοκές και σπάνιες αρρώστιες αλλά αποκρύπτουν, σκόπιμα βεβαίως, ότι ο Νίκος άντεξε τέσσερα χειρουργεία και νικήθηκε από τη λοίμωξη που προκλήθηκε στο πρώτο χειρουργείο. Δεν λένε τίποτα για το ότι στο δεύτερο χειρουργείο διαπίστωσαν ότι υπήρχε ήδη διαφυγή μικροβίων από το πρώτο χειρουργείο, την απλή επέμβαση ρουτίνας και το απέκρυψαν- κάτι που εμείς το μάθαμε το βράδυ που ο Νίκος έφυγε, από γιατρό του Ευαγγελισμού, στον οποίο το αποκάλυψαν.
Για το ότι τρεις μέρες μετά, στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ στις 9 το πρωί, χειρουργός και παθολόγος διαβεβαίωναν ότι όλα πάνε καλά, μία ώρα αργότερα μας ανακοίνωσαν ότι τον βάζουν ξανά χειρουργείο γιατί κινδυνεύει η ζωή του. Χωρίς να μας δώσουν καν την ευκαιρία να επιλέξουμε χειρουργό της εμπιστοσύνης μας αυτή τη φορά.
Ξεχνάνε ότι μετά το χειρουργείο αυτό μας διαβεβαίωσαν ότι αυτή τη φορά αντιμετώπισαν το θέμα ριζικά, ενώ την προηγούμενη φορά είχαν ξεγελαστεί.
Δεν εξηγούν γιατί ενώ έβλεπαν έναν άρρωστο χειρουργημένο ήδη 3 φορές να έχει για 10 μέρες πυρετό, παραισθήσεις, πρησμένη κοιλιά και αναπνευστικά προβλήματα, καθησύχαζαν την οικογένειά του, μέχρι την εισαγωγή στην Εντατική στις 12 Δεκεμβρίου, ότι όλα πάνε καλά και ότι φταίει ένα φάρμακο που έδωσαν για να τον ηρεμήσουν.
Δεν εξηγούν γιατί ενώ οι γιατροί στην Εντατική επέμεναν ότι το πρόβλημα είναι χειρουργικό εκείνοι επέμεναν ότι χρειάζεται μόνο συντηρητική αγωγή.
Δεν εξηγούν γιατί αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους γιατρούς που καλέσαμε βλέποντας τον άνθρωπό μας να χάνεται.
Μιλάνε σήμερα, και μάλιστα στον Τύπο, για σπάνια αρρώστια, ενώ μας διαβεβαίωναν ότι δεν τους ανησυχεί.
Δεν εξηγούν γιατί απαξίωσαν να παρουσιαστούν στο ιατρικό συμβούλιο, αλλά ειδοποίησαν ότι κατά τη γνώμη τους χρειάζεται μόνο συντηρητική αγωγή, τη στιγμή που οι γιατροί της Εντατικής είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά και έλεγαν ότι ο άνθρωπος θα χαθεί.
Δεν ξέρουν ίσως ότι η κόρη του, περιμένοντας να πάρει το πρακτικό του χειρουργείου για να σταλεί στην Αμερική, άκουσε τον δεύτερο χειρουργό να δηλώνει ότι εγώ "αυτό δεν το υπογράφω, υπόγραψέ το εσύ".
Θεώρησαν ότι με ένα κατασκευασμένο χειρόγραφο πρακτικό, που υπέγραψε μόνο ο ένας από τους δύο χειρουργούς, θα έσβηναν τα λάθη; Αλήθεια ο Ευαγγελισμός δεν κρατάει επίσημα πρακτικά των χειρουργείων;
Ψυχολογική τρομοκρατία. Δεν θα ξεχάσουμε τους κακοήθεις υπαινιγμούς κατά των γιατρών που προσπάθησαν να βοηθήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του Ευαγγελισμού είπαν ότι "τον Κακαουνάκη τον έφαγε η υπεροψία των γιατρών του".
Ούτε την ψυχολογική τρομοκρατία που άσκησαν για να μη γίνει η τελευταία προσπάθεια. Σαν Θεοί είχαν αποφασίσει για τη μοίρα του.
Δεν θα κατηγορούσαμε κανέναν για ένα ιατρικό λάθος. Πιστεύουμε όμως ότι ο τρόπος που χρησιμοποίησαν για να το καλύψουν ήταν εγκληματικός και στοίχισε μια ζωή. Όλα αυτά δεν θα γυρίσουν τον Νίκο πίσω.
Όμως εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση σε εκείνον να τα γράψουμε σήμερα. Γιατί κάποιοι γιατροί είχαν την απρέπεια να δηλώσουν " ο κ. Κακαουνάκης ήταν άτυχος" ενώ η μόνη του ατυχία είναι ότι τους εμπιστεύτηκε.
Γιατί αυτά συμβαίνουν στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο καταρρέει από τις προσωπικές διαμάχες ορισμένων γιατρών και οι άξιοι γιατροί φεύγουν, ο ένας μετά τον άλλο, καθώς αδυνατούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους. Και αυτό είναι ένα θέμα μεγαλύτερο από τον δικό μας πόνο και την "ατυχία" του Νίκου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: