Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Τα πέντε βήματα για το κούρεμα ενός δανείου

ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΠΛΉ ΥΠΌΘΕΣΗ. ΣΥΝΉΘΩΣ Η ΛΎΣΗ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΊΘΟΥΣΑ ΕΝΌΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΊΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΔΕΝ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΊΩΣΗ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΉΣ, ΑΛΛΆ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΈΣ ΦΟΡΈΣ ΕΥΚΟΛΊΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΉΣ
Σήμερα στην Ελλάδα τα λεγόμενα “κόκκινα” δάνεια είναι χιλιάδες και εκατοντάδες είναι εκείνοι που μπαίνουν στη διαδικασία να ζητήσουν “κούρεμα” του δανείου τους. Ήδη από την αρχή του χρόνου οι σχετικές αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 800 μόνο στην Αθήνα.
Πριν φτάσει όμως σε μια δικαστική αίθουσα όμως μια υπόθεση πρέπει να γίνουν (απαραιτήτως) πέντε κινήσεις:
Εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ του πολίτη και της τράπεζας. Ύστερα θα πρέπει ο δανειολήπτης να κάνει αίτηση στο ειρηνοδικείο στην οποία θα συμπεριλάβει αναλυτική κατάσταση περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων (και της συζύγου εαν υπάρχει) αλλά και σχετική κατάσταση με τις οφειλές του στην οποία εκτός του κεφαλαίου θα πρέπει να αναγράφονται και οι τόκοι, αλλά και τα έξοδα.
Μαζί εαν υπάρχει θα πρέπει να κατατεθεί και ο διακανονισμός με την τράπεζα και στη συνέχεια ενώπιον του δικαστηρίου θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει νέα προσπάθεια διακανονισμού. Μόνο τότε και εαν αποτύχει αυτός ο συμβιβασμός, τότε το δικαστήριο προχωράει σε απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.
Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών πάντως επιδεινώνεται καθημερινά και έτσι οι πιέσεις για “κούρεμα” των δανείων αυξάνονται, ενώ το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή με βουλευτές και κόμματα να ζητούν ρύθμιση των δανείων των πολιτών, στα πρότυπα άλλων χωρών.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: