Η υποβάθμιση των φυσικών ενδιαιτημάτων αποδεκατίζει σκαθάρια, λιβελούλες και πεταλούδες σε όλη την Ευρώπη αλλά ειδικά στις χώρες του νότου, δείχνει η ενημερωμένη Ευρωπαϊκή Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.
«Όταν μια τέτοια Κόκκινη Λίστα σημαίνει συναγερμό, οι επιπτώσεις για το ίδιο μας το μέλλον γίνονται ξεκάθαρες. Πρόκειται για μια ανησυχητική μείωση» σχολίασε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Γιάνεζ Πότοτσνικ.
Μεταξύ των πεταλούδων (κατατάσσονται στα λεπιδόπτερα και στην αρχαία Ελλάδα ονομάζονταν και ψυχές) ένα στα τρία είδη παρουσιάζει μείωση των πληθυσμών και το 9% απειλείται ήδη με εξαφάνιση, δείχνουν οι έρευνες που κάλυψαν 435 είδη σε όλη την Ευρώπη.
«Οι περισσότερες από τις πεταλούδες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο βρίσκονται περιορισμένες στη Νότια Ευρώπη» επισήμανε η Αναμπελ Κατλοντ, συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Κόκκινης Λίστας στην Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
«Η κύρια απειλή είναι η απώλεια ενδιαιτημάτων, συνήθως εξαιτίας αλλαγών στις γεωργικές πρακτικές, είτε λόγω εντατικοποίησης είτε λόγω εγκατάλειψης [των καλλιεργειών], ή λόγω της κλιματικής αλλαγής, των δασικών πυρκαγιών και της επέκτασης του τουρισμού» εξήγησε.
Η ευρωπαϊκή λίστα εξετάζει συνολικά 6.000 είδη ζώων και φυτών και αποτελεί μέρος της συνολικής, παγκόσμιας Κόκκινης Λίστας της IUCN.
Στην περίπτωση των σκαθαριών (κολεόπτερων), τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται στα είδη που τρέφονται με νεκρό ξύλο και συμμετέχουν έτσι στη φυσική ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών στο περιβάλλον.
Από τα 46 τέτοια είδη ξυλοφάγων σκαθαριών στην Ευρώπη, το 11% βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης από το χώρο της Ευρώπης και το 7% απειλείται με εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κυριότερη αιτία είναι η εντατική υλοτομία που περιορίζει τη διαθέσιμη τροφή για τα ξυλοφάγα έντομα.
Στην περίπτωση των διαφόρων ειδών λιβελούλας (ή οδοντόγναθων), η κυριότερη απειλή είναι η συρρίκνωση των υγρότοπων στους οποίους ζουν και αναπαράγονται αυτά τα όμορφα έντομα.
Το 11% των οδοντόγναθων θεωρείται σχεδόν απειλούμενο στην Ευρώπη και το 5% απειλούνται με εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Τα ολοένα και πιο ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, σε συνδυασμό με την εντατικότερη άντληση νερού για άρδευση και ύδρευση αποξηραίνουν τα υγρά ενδιαιτήματα των λιβελούλων» προειδοποιεί η IUCN.
Η ενημερωμένη Ευρωπαϊκή Κόκκινη Λίστα παρουσιάστηκε στη Ντόχα του Κατάρ στο πλαίσιο της ιδιεθνούς διάσκεψης για τη Σύμβαση CITES που ελέγχει το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου