Η ώρα που κοιμάται καθημερινά κάποιος έφηβος αλλά και η ποσότητα του ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή μη της κατάθλιψης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα Αμερικανών επιστημόνων οι οποίοι διεξήγαγαν έρευνα σε εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών.
Η μελέτη έδειξε πως όσοι κοιμόντουσαν μετά τα μεσάνυχτα είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς που… έβλεπαν όνειρα πριν τις 10 το βράδυ.
Επιπλέον, 71% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη έχουν όσοι κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες συγκριτικά με εκείνους που συμπληρώνουν οκτάωρο.
Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται πως στην Βρετανία περισσότεροι από 80.000 έφηβοι πάσχουν από κατάθλιψη.
Η μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με δείγμα 15.500 εφήβους της δεκαετίας του ’90 και ένας στους δεκαπέντε εμφάνισε κατάθλιψη. Μάλιστα, όσοι από αυτούς κοιμόντουσαν μετά τα μεσάνυχτα είχε 20% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτοκτονικές τάσεις σε σχέση με αυτούς που έπεφταν στο κρεβάτι πριν τις 22.00. Τα διπλάσια ποσοστά εμφανίστηκαν σε έφηβους που ο μέσος όρος ύπνου ήταν λιγότερος από πέντε ώρες.
Εντωμεταξύ, η κατάθλιψη και οι σκέψεις αυτοκτονίας παρατηρήθηκαν περισσότερο στα κορίτσια, στους μετεφήβους αλλά και σε εκείνους με χαμηλή αυτοέκτιμηση.
Από τη συνολική έρευνα, προέκυψε πως ο μέσος όρος ύπνου των εφήβων αγγίζει τις 7 ώρες και 53 λεπτά, δηλαδή μια ώρα και 7 λεπτά λιγότερες από το συνιστώμενο.
Ο ηγέτης της μελέτης, James Gangwisch, εξήγησε πως είναι πιθανό πολλοί έφηβοι παλεύουν για να αποκοιμηθούν ενώ σημείωσε πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου ή να μην αποδώσει το άτομο στις καθημερινές απαιτήσεις, όπως συγκέντρωση, αυτοέλεγχος και την κρίση.
«Ο σωστός ύπνος μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της κατάθλιψης ή ακόμα και θεραπεία της», κατέληξε ο κ. Gangwisch.
Οι γιατροί συνιστούν πως η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή αλλά και ο καλός ύπνος αποτελούν όπλα κατά της κατάθλιψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου