Πολιτικές εναλλαγές, οικονομική ύφεση, κλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων, περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και αθλητικές επιτυχίες οι οποίες στη συνέχεια αμφισβητήθηκαν.
2000
Η Ελλάδα της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (αν και μακριά από την πραγματική σύγκλιση) και των διακρίσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ «παλεύει» με το κακό εαυτό της κάπου ανάμεσα στο ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα και τους «εγκλωβισμένους» της Σοφοκλέους.
2001
Η κοινωνική ένταση κλιμακώνεται ελέω Ασφαλιστικού, ο «τρομονόμος» συστήνεται στους πολίτες και ο Γιώργος Σουφλιάς επιστρέφει στη ΝΔ. Παράλληλα, αρχίζει η μαζική εισροή μεταναστών στη χώρα, ενώ κράτος και εκκλησία βρίσκονται «στα μαχαίρια» για τις ταυτότητες.
2002
Μετά από 27 χρόνια δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, συλλαμβάνεται ο φερόμενος ως βασικός «πυρήνας» της 17 Νοέμβρη. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, καταθέτει το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο θα «ναυαγήσει».
2003
Η δίκη των μελών της 17 Νοέμβρη συγκεντρώνει το δημόσιο ενδιαφέρον, η ελληνική προεδρία της ΕΕ κερδίζει τα εύσημα για τους κρινόμενους ως επιτυχημένους χειρισμούς της στα διεθνή θέματα, η Κύπρος εισέρχεται στην ΕΕ και ο Ραούφ Ντενκτάς επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, «φουντώνουν» τα σενάρια διαδοχής του Κώστα Σημίτη.
2004
Η ΝΔ «αναλαμβάνει την τύχη» της χώρας, διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και παρακολουθεί την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου να κατακτά το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ακολουθούν οι υποθέσεις των παράνομων μετεγγραφών και του ντόπινγκ. Η απογραφή Αλογοσκούφη κηρύσσει την έναρξη του νέου κύκλου αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Επιπλέον, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ορίζουν νέους προέδρους.
2005
Ο όρος «κάθαρση» συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς του 2005, μέσα από τις εξελίξεις στην Εκκλησία και τη Δικαιοσύνη. Νέες τρομοκρατικές οργανώσεις δηλώνουν «παρών», ενώ η συντριβή του αεροσκάφους της κυπριακής «Ήλιος» στο Γραμματικό προκαλεί σοκ στο πανελλήνιο.
2006
Η εκπαίδευση «μυρίζει μπαρούτι» εξαιτίας των προωθούμενων αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση. Η αστυνομία αναζητά τα ίχνη του μικρού Άλεξ και η ελληνική κοινωνία τα γενεσιουργά αίτια της υπόθεσης. Υποκλοπές και «κουμπαριές» ανοίγουν δημόσια το χορό των σκανδάλων.
2007
Η φωτιά ξεκινά από την Αττική, την Πελοπόννησο και την Εύβοια, καταστρέφοντας οτιδήποτε συναντήσει στο δρόμο της, περνά «ξυστά» από τη ΝΔ η οποία επανεκλέγεται και... καταλήγει στην (τότε) Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συγκρουστεί με το Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα αναδειχθεί σε νικητή της πολιτικής αναμέτρησης. Το σκάνδαλο των ομολόγων και η παρατεταμένη κρίση στην εκπαίδευση συμπληρώνουν το σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται το 2007.
2008
Η χρηματοπιστωτική κρίση αποτελεί γεγονός και θέτει υπό σαφή αμφισβήτηση την αξιοπιστία του οικονομικού συστήματος. Η δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλέξη Γρηγορόπουλου, από τις σφαίρες αστυνομικού πυροδοτεί την κοινωνική ένταση. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δρομολογεί τις εξελίξεις για την «τιμωρία» της ΝΔ από τον Έλληνα ψηφοφόρο.
2009
Η ανατολική Αττική «τυλίγεται» -με τη σειρά της- στις φλόγες. Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην εξουσία και καλείται να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση η οποία βρίσκεται σε έξαρση. Ο νέος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι απειλείται η «εθνική κυριαρχία» της Ελλάδας, λόγω του δημοσιονομικού αδιεξόδου. Η νέα γρίπη εισέρχεται και στην ελληνική καθημερινότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου