Τα παιδιά με σοβαρά χρόνια νοσήματα ή αναπηρίες μπορεί να ωφεληθούν από το σωστό πρόγραμμα γυμναστικής, παρουσιάζοντας βελτιωμένη ποιότητα ζωής, καλύτερη αεροβική κατάσταση και λειτουργικότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Sports Μedicine Reports».Αντίθετα, τα χρονίως πάσχοντα ή ανάπηρα παιδιά και οι έφηβοι που δεν γυμνάζονται, διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους (λ.χ. παχυσαρκία) με τους υγιείς συνομηλίκους τους που διάγουν καθιστική ζωή, προειδοποιεί ο καθηγητής Πάτρικ Τζ. Μόρις από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στη Μινεάπολη.
Ο δρ Μόρις επισημαίνει ότι τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση συχνά αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη βάδιση. Ωστόσο, μελέτη έδειξε πως έπειτα από τρεις μήνες προπόνηση, έφηβοι με εγκεφαλική παράλυση παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητα να στέκονται, να βαδίζουν και να τρέχουν.
Η φυσική δραστηριότητα είναι επίσης ωφέλιμη για παιδιά και εφήβους με τραύματα στο νωτιαίο μυελό, ενώ και τα παιδιά με κυστική ίνωση ενδέχεται να ωφεληθούν.
Με ποιες δραστηριότητες μπορούν να ασχοληθούν τα άρρωστα παιδιά; Υπάρχουν ατέλειωτες επιλογές, από ποδόσφαιρο, μπάσκετ και σόφτμπολ σε αναπηρικό αμαξίδιο μέχρι σκι, χορό, γκολφ, τοξοβολία, γιόγκα και ιππασία. Το παν είναι οι γονείς να συμβουλευτούν πρώτα τους γιατρούς των παιδιών τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου