Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Εναλλακτικά μέτρα για να αποφευχθεί το μαχαίρι σε ειδικά μισθολόγια

ΣΕ ΑΓΩΝΑ δρόμου έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικά ο αναπληρωτής υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, προκειμένου να βρει και να παρουσιάσει στην τρόικα, που επιστρέφει στη Αθήνα στις 24 του μηνός, μια λίστα με ισοδύναμα μέτρα, ικανά να μηδενίσουν ή έστω να περιορίσουν τις περικοπές (ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012 και 400 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013) στα ειδικά μισθολόγια.
Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ψηφισθεί μεν στο πλαίσιο του «Μνημονίου 2», αλλά η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει σε μια προσπάθεια να τηρήσει την αρχική της δέσμευση για μη περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Χθες, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα μέσα από τις περικοπές δημόσιων δαπανών και ότι στην επόμενη σύσκεψη κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Σταϊκούρας θα τους τα παρουσιάσει.
Οι ένστολοι
Στην κυβέρνηση θέλουν να προφυλάξουν τα εισοδήματα κυρίως των ένστολων και θα γίνει προσπάθεια να διαχωριστούν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι λεγόμενοι «μάχιμοι αστυνομικοί», θα διαχωριστούν δηλαδή σε εκείνους που υπηρετούν στα αστυνομικά τμήματα και στις ομάδες «ΔΙΑΣ», και σε εκείνους που βρίσκονται στα γραφεία.
Επίσης η κυβέρνηση αναζητά μέτρα για τον περιορισμό της επιβάρυνσης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων από την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εισηγήσεις να θεσπιστούν μέσα στο καλοκαίρι γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην πληγούν οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι κάτοικοι βόρειων περιοχών της χώρας, όπου η ανάγκη για θέρμανση είναι σαφώς μεγαλύτερη. Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ προηγουμένως θα ενημερωθούν από το οικονομικό επιτελείο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αρχές Αυγούστου έρχεται το «χαράτσι» στα ακίνητα

Από τις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για το τέλος ακινήτων του 2012. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει έσοδα 3 δισ. ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που προβλέπει το μνημόνιο, κάτι το οποίο τέθηκε ως προϋπόθεση από το Εurogroup ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις με την τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα από τέλος ακινήτων θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και θα καλύψουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό των 3 δισ. ευρώ που αναζητείται. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποσταλεί στους φορολογούμενους και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά θα είναι αποσυνδεδεμένο από το ποσό του ρεύματος. Η καταβολή του από τους φορολογούμενους αναμένεται να γίνει σε 5 δόσεις.
Τα άλλα δύο μέτρα για τα οποία, επίσης, θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις ως το τέλος του μήνα είναι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Σε ότι αφορά τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές (το μνημόνιο προβλέπει μείωση 12%).Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Αυγούστου. Η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης θα ξεκινήσει από 15 Οκτωβρίου.

Μέτρα 3 δισεκατομμυρίων απαιτεί το Eurogroup

Στην άμεση υλοποίηση μέτρων ύψους 3 δισεκατομμυρίων, τα οποία αφορούν στις αποφάσεις του περασμένου Μαρτίου, προχωρά η κυβέρνηση μετά την επιμονή των εταίρων μας να μη δεχθούν οποιαδήποτε επίσημη κουβέντα για επιμήκυνση πριν ξαναμπεί η οικονομία μας εντός τροχιάς.
Ούτε τα στοιχεία της τρομακτικής ύφεσης και ανεργίας, ούτε οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, στάθηκαν ικανές να μετριάσουν τη σκληρή στάση των ξένων που βλέπουν την Ελλάδα ως το «μαύρο πρόβατο» της Ε.Ε., στάση που κράτησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί του Eurogroup παρά το γεγονός της πολύ καλής αντιμετώπισης που επιφύλαξαν στον Γιάννη Στουρνάρα στην παρθενική του εμφάνιση στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε..
Οι ευρωπαίοι εταίροι, οχυρώνονται πλέον πίσω από την κακή εικόνα που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα στην κοινή γνώμη πολλών χωρών της ευρωζώνης, η οποία και έχει ως αποτέλεσμα να συνδέουν το όποιο αίτημα από την πλευρά μας, όπως η επιμήκυνση, με πιθανή άρνηση από τα κοινοβούλια των χωρών αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να λάβει αυτή τη στιγμή νέα επέκταση στη δημοσιονομική της προσαρμογή και ότι πιθανή επιμήκυνση εξαρτάται από τον τρόπο που η υλοποίηση των μέτρων θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα το 2012 και έτσι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δις ευρώ, που αφορούν μέτρα του Μαρτίου, εξήγησε ο Γ. Στουρνάρας.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στους ομολόγους του, την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της τρόικας, με επιπτώσεις στην κοινωνία και την απασχόληση. Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ανέφερε επίσης στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Παραδέχθηκε, δε, ότι το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάζει καθυστερήσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της».
Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. «Θα δώσουμε μάχη για να λάβουμε τα μέτρα αυτά με δόσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά» γιατί, όπως είπε, «είναι δίκαιο και γιατί βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης». Επισήμανε, επίσης, ότι κανείς δεν αμφισβητεί το πρόβλημα της ύφεσης και πως όλοι, στις «κατ’ ιδίαν» συζητήσεις, παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα. «Πρώτη μας μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση 31 δισ. ευρώ», η οποία θα εκταμιευθεί σε τρία τμήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά την επίπτωση στο έλλειμμα. Χαρακτηριστικά, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η τελική έκθεση της Τρόικας θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουλίου.

Αλήθειες που δεν λέει κανείς!

Οι διαπιστώσεις
Στον παρακάτω πίνακα 1 φαίνεται η πορεία του Δημόσιου Χρέους της χώρας από το 1970 έως τις μέρες μας. Ο αναγνώστης που θα τον μελετήσει προσεκτικά είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτό που είναι όμως γενικά παραδεκτό είναι πως όταν το 2008 η παγκόσμια κρίση μας χτυπούσε την πόρτα, κανείς σχεδόν δεν είπε στον Ελληνικό Λαό την απλή αλήθεια: πως η κρίση αυτή θα μας χτυπούσε άσχημα και κυρίως θα μας τυραννούσε μακροχρόνια. Και αυτό ήταν εύκολο να το συμπεράνει κανείς λόγω των τεράστιων δομικών αδυναμιών της Ελληνικής οικονομίας που η παγκόσμια κρίση έφερε δραματικά στο φως αλλά επίσης και λόγω του γεγονότος πως οι απαραίτητες διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές στο Ελληνικό Οικονομικό Μοντέλο Ανάπτυξης θα ήταν δυσχερέστερες σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης παρά σε περίοδο ανάπτυξης.
Πίνακας 1: Το Δημόσιο Χρέος της Χώρας 1970 - 2010
Το Ελληνικό Μοντέλο Ανάπτυξης ήταν πράγματι στρεβλό, κρατικοδίαιτο και θνησιγενές στη βάση του. Το γεγονός πως αυτή η βάση υπήρξαν η κατανάλωση, η οικοδομή (κυρίως ιδιωτική κατοικία) και ο τραπεζικός δανεισμός, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην τελική εξάντληση της όποιας δυναμικής του με την παραμικρή εξωτερική δυσκολία. Και η παγκόσμια κρίση – με συνέπεια τον περιορισμό έως εξαφανίσεως – του εξωτερικού δανεισμού πράγματι σηματοδότησε στις αρχές του 2010 το τέλος του. Συνέπεια αυτής της απότομης κατάρρευσης του Ελληνικού Μοντέλου Ανάπτυξης, υπήρξε η ραγδαία επιδείνωση όλων τω μεγεθών της Ελληνικής Οικονομίας: Απασχόληση, μισθοί, ΑΕΠ, κλπ. όπως φαίνεται στον πίνακα 2 που ακολουθεί. Αυτή η επιδείνωση έγινε αντιληπτή ως Αρμαγεδδών στην Ελληνική Κοινωνία λόγω του σύντομου διαστήματος μέσα στο οποίο συνέβη αλλά και λόγω της έντασής της. Αυτά τα δύο ήταν συνέπειες αφενός της επιβολής εκ μέρους των «εταίρων» μας «σφιχτών» και αυστηρών ως προς τους στόχους μνημονίων, αφετέρου της επιλογής των Ελληνικών Κυβερνήσεων (κυρίως του ΓΑΠ) να εφαρμόσουν επιλεκτικά και καταστροφικά μέτρα άμεσης απόδοσης όπως οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αύξηση των έμμεσων φόρων, επιβολή χαρατσιών, οριζόντια αύξηση της φορολογίας μέσω μείωσης του αφορολόγητου, περικοπής των φοροαπαλλαγών και άδικης αύξησης των αντικειμενικών κριτηρίων, περικοπή των δημόσιων επενδύσεων, κλπ. Δυστυχώς, καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει δράση στην κατεύθυνση των δομικών και διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες καθώς και σε στοχευμένη μείωση των δημόσιων δαπανών. Συνέπεια αυτής της αδράνειας των κυβερνόντων αλλά και της πίεσης των μνημονίων των «εταίρων», ήταν η παρατεταμένη και εντεινόμενη ύφεση που πλήττει την Ελληνική Κοινωνία απειλώντας να την οδηγήσει στη διάλυση.
Πίνακας 2: Βασικά Οικονομικά Μεγέθη της Χώρας τα τελευταία 30 χρόνια
Η ταμπακιέρα
Ας δούμε που βρισκόμαστε σήμερα και κατά πόσον μπορούμε να ελπίζουμε σύντομα σε Ανάπτυξη.


Η Πατρίδα μας θα έχει το 2012 πρωτογενές έλλειμμα αρκετών δις ευρώ (ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πόσα) στον δημόσιο τομέα της. Αν προσθέσει κανείς και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου θα καταλήξει αβίαστα στο συμπέρασμα πως για να διατηρήσουμε έστω το (μειωμένο) σημερινό επίπεδο διαβίωσης θα χρειαστούμε και φέτος (όπως και του χρόνου) τη βοήθεια των «εταίρων» μας με τη μορφή δανεισμού. Άρα οποιαδήποτε σκέψη για μονομερή αποχώρηση της χώρας από τη δανειακή σύμβαση (και το μνημόνιο που τη συνοδεύει) μας οδηγεί κατευθείαν σε στάση πληρωμών (χρεοκοπία) και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, ανάμεσα σε άλλα θα ήμασταν υποχρεωμένοι να ισοσκελίσουμε ΑΜΕΣΑ το ισοζύγιο του Δημόσιου Τομέα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει σε λίγους μήνες να πάρουμε μέτρα ισοδύναμα με αυτά που θα παίρναμε σε μερικά χρόνια με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τον κοινωνικό ιστό και το επίπεδο διαβίωσης της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Στο βαθμό που η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι ένα «ταγκό» για δύο (προϋποθέτει δηλαδή την εθελούσια συμμετοχή των δανειστών μας) είναι αδύνατον να στηριχθεί σοβαρή πολιτική στην πιθανότητα αυτή, κυρίως όταν η χώρα έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στην Ευρώπη και διεθνώς. Μένει λοιπόν μονάχα μια λέξη που ενώ ακούγεται μαγική, συγχρόνως μοιάζει και άπιαστο όνειρο: ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ας δούμε αν και πως μπορούμε να την επιτύχουμε σχετικά σύντομα και κυρίως με ποιες προϋποθέσεις και ποιες αλήθειες που πρέπει να ξέρει ο Ελληνικός Λαός και κανείς δεν τολμά να του τις πει.
Όπως είναι γνωστό, για να επιτύχεις ανάπτυξη, πέραν όλων των άλλων εργαλείων (διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση γραφειοκρατίας, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, κλπ), χρειάζονται οπωσδήποτε χρήματα. Τα μόνα σίγουρα χρήματα προς το παρόν, είναι τα 13 δις περίπου που έχουμε «λαμβάνειν» από το ΕΣΠΑ. Μην ξεχνάμε όμως ότι ατά τα χρήματα θα επενδυθούν σε βάθος χρόνων και κυρίως είναι ίσως οι ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ καθαρές εισροές που θα «δούμε» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην ξεχνάμε πως παρόμοια κονδύλια (μεγαλύτερα σε μέγεθος) είχαν εισρεύσει επίσης στη χώρα πολλές φορές στο άμεσο παρελθόν και «χάθηκαν» στα γρανάζια του στρεβλού και αχόρταγου Ελληνικού Μοντέλου Ανάπτυξης. Κατά τα άλλα, δεν διακρίνεται δυνατότητα χρηματοδότησης για ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον ούτε από το εξωτερικό, ούτε από τις τράπεζες που συνολικά φαίνεται (όπως προβλέπει η UBS) να χάνουν συστηματικά τις καταθέσεις των αποταμιευτών κυρίως λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι «εκτεθειμένες» στην ΕΚΤ, μια «εκκρεμότητα» που σε βάθος χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη. Κάποια κονδύλια που θα μπορούσαν να βρεθούν από την ΕΤΕΠ, είναι ακόμη στην φάση των ευχολογίων αλλά ακόμη και αν κάτι τέτοιο γίνει πράξη, τα ποσά θα είναι μάλλον ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έχει ανάγκη η Ελληνική Οικονομία για να επανεκκινήσει. Όλα αυτά μας δείχνουν πως η πορεία προς την Ανάπτυξη ακόμη και αν επιτευχθεί δεν θα είναι μια ομαλή πορεία και κυρίως θα εμπεριέχει σκληρές αλήθειες που ο Ελληνικός Λαός θα πρέπει να γνωρίζει.
Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές με απλά λόγια:
Δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη ακολουθώντας το ίδιο οικονομικό μοντέλο που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα. Ο κρατισμός, οι πελατειακές σχέσεις, ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας πρέπει να τελειώσουν μια και καλή. Το μοντέλο που απομένει είναι το φιλελεύθερο μοντέλο των ανοικτών αγορών που εφαρμόζουν οι αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες, με ένα συμφωνημένο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων επίπεδο κρατικού ελέγχου. Υπάρχει φυσικά και το μοντέλο του Σοσιαλιστικού Συγκεντρωτισμού που προτείνει το ΚΚΕ αλλά αυτό προς το παρόν δεν προκρίνεται από την Ελληνική Κοινωνία. Ο νέο μοντέλο ανάπτυξης θα πρέπει να δίνει έμφαση στις εξαγωγές, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στις υποδομές, στη ναυτιλία και στην καινοτομία. Δυστυχώς, κανείς δε έχει ενημερώσει τους πολίτες για την επόμενη μέρα σε ένα τέτοιο μοντέλο, με συνέπεια να υπάρχει στην Κοινωνία μια διαρκής σύγχυση που επιτείνεται από τους τελευταίους σπασμούς του κρατικοδίαιτου κομματιού της που μάχεται λυσσαλέα σε μάχες οπισθοφυλακής για την διατήρηση των άνομων προνομίων του.
Η Ανάπτυξη θα έλθει μέσα από ΟΔΥΝΗΡΕΣ αλλαγές που ίσως «στεναχωρήσουν» κάποια κομμάτια της κοινωνίας κα μάλλον θα ταλαιπωρήσουν το σύνολό της για πολλά από τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να δούμε τον αριθμό των εμπορικών καταστημάτων να μειώνεται με το κλείσιμο και άλλων. Μπορεί να υπάρξει μείωση στον χώρο των υπηρεσιών (δημόσιος τομέας, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ασφαλιστές, ιατροί, μεσάζοντες μπορεί να δουν την ανεργία τους να μεγαλώνει). Κάποιοι, μπορεί να χρειαστεί να στραφούν στην επαρχία και να ασχοληθούν σε εργασίες γης (και άλλες που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε «υποτιμητικές», όπως η κτηνοτροφία) και μάλιστα αρχικά με μειωμένες αποδοχές.
Για να υπάρξει Ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει εισροή κεφαλαίων από «έξω». Αυτό θα συμβεί μέσω ιδιωτικοποιήσεων, ξένων επενδύσεων, πωλήσεων εγχώριων εταιρειών, πωλήσεων θυγατρικών ελληνικών εταιρειών, δανεισμού ελληνικών ομίλων από ξένες τράπεζες, κλπ. Στην Ελλάδα δυστυχώς «λεφτά δεν υπάρχουν». Θα πρέπει να υπάρξουν επίσης συνενώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με συνέπεια κάποιες να αναγκαστούν να κλείσουν (η ισχύς εν τη ενώσει). Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο στον πρωτογενή τομέα (αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή) που μπορεί να ενισχυθεί με θεωρητικά καταρτισμένο προσωπικό που θα έρθει από τα αστικά κέντρα «μεταφυτεύοντας» στην ύπαιθρο επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα. Θα πρέπει να υπάρξει πτώση τιμών των ενοικίων (κυρίως) των επαγγελματικών ακινήτων. Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο λιανικό εμπόριο (εμπορικά κέντρα), στον τουρισμό (στοχευμένος τουρισμός υψηλού επιπέδου όλο το χρόνο), στις κατασκευές. Κυρίως, θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός της χρηματοδότησης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Θα πρέπει να στραφούμε σε χρηματοδότηση των καταναλωτικών αναγκών με ΊΔΙΑ κεφάλαια και των επιχειρηματικών σχεδίων μέσω ενός αναδιοργανωμένου και λειτουργούντος με επιχειρηματικά κριτήρια τραπεζικού τομέα. Τα “Business Plan” θα πρέπει να είναι τα κριτήρια των στοχευμένων χρηματοδοτήσεων σε βιώσιμα και εξωστρεφή (κυρίως) επιχειρηματικά σχήματα.
Τα Συμπεράσματα
Εν κατακλείδι, ας δοκιμάσουμε να κωδικοποιήσουμε τις αλήθειες που θα έπρεπε να ειπωθούν στον Λαό, από την παρούσα κυβέρνηση αν θέλει πραγματικά (πράγμα που το πιστεύω ακόμη) να προχωρήσει τη χώρα μπροστά. Η Ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί αλλά θα έχει και ΘΥΜΑΤΑ. Δυστυχώς, μπορεί να μην αφορά τους πάντες. Κάποιοι θα χάσουν προσωρινά, μέχρι να μπορέσουν να ορθοποδήσουν αργότερα. Η βίαιη αλλαγή του μοντέλου Ανάπτυξης (καθώς δεν γίνεται αλλιώς) θα έχει τις παράπλευρες απώλειές της από τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, από τους υπερδανεισμένους (νοικοκυριά ή επαγγελματίες) και από όσους ασχολούνται με το εμπόριο διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητα, συσκευές, κλπ), με τη λιανική και με τις υπηρεσίες. Το χειρότερο είναι πως η Ανάπτυξη δυστυχώς θα ξεκινήσει από επίπεδο εισοδημάτων ακόμη χαμηλότερο από το σημερινό. Δηλαδή, η εσωτερική υποτίμηση θα συνεχίζεται για κάποιο διάστημα, ακόμη και τη στιγμή που η πολυπόθητη Ανάπτυξη θα έχει ξεκινήσει. Τελικά, η Ανάπτυξη θα έρθει, αλλά οι ρυθμοί της θα είναι χαμηλότεροι από τους προβλεπόμενους τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Το καλό είναι ότι αν γίνει με αυτές τις προϋποθέσεις και κανόνες θα έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να είναι τουλάχιστον μεγάλη σε χρονική διάρκεια.
http://www.antinews.gr/2012/07/12/170382/

Π. Παναγιωτόπουλος: Δεν αντέχουν άλλες περικοπές οι στρατιωτικοί

Στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ένστολοι των ενόπλων δυνάμεων λόγω των μισθολογικών περικοπών στάθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη συνάντηση που είχε, νωρίτερα το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των αποδοχών όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, μεταξύ αυτών και των στρατιωτικών, κατόπιν σχετικής απαίτησης της τρόικας. «Μεγάλη μου ανησυχία», σημείωσε ο υπουργός, «είναι μήπως υπάρξει κι άλλη περικοπή, αυτή δηλαδή που έχει καταγραφεί από 10% έως 12%. Σας διαβεβαιώ ότι ο κόσμος που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις, δεν μπορεί να υποστεί άλλη μια τέτοια οδυνηρή περικοπή. Οι οικογένειές τους έχουν πρόβλημα. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα, και τους αξίζει δημόσιος έπαινος». Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι το θέμα αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να μην υποσκαφθεί η ψυχολογία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Αεροδρόμια: Πώληση ναι, ξεπούλημα όχι

Περίεργα είναι τα παιχνίδια που παίζονται σε σχέση με την αποφασισμένη από καιρό ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Όλοι συμφωνούμε, πως η κατάσταση, ως έχει, δεν περπατά.
Τα περίπου 35-40 κρατικά αεροδρόμια της χώρας μας, χρειάζονται νέες δομές λειτουργίας και μάνατζμεντ για να προχωρήσουν, και να γίνουν πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού. Το αρτηριοσκληρωτικό κράτος, και η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο που απαιτείται, ειδικά σε εποχές όπου το πάσης φύσης ξένο συνάλλαγμα, αντιμετωπίζεται ως μάνα εξ ουρανού.
Από κει και πέρα, υπάρχουν απορίες, όσον αφορά κάποιες «επιχειρηματικές» μεθοδεύσεις, που μάλλον κατατείνουν στο ότι υπάρχει σχέδιο να δοθούν τα αεροδρόμια μπιτ παρά.
Η Θεσσαλονίκη, ως πύλη της βαλκανικής ενδοχώρας κλπ, έχει ένα αξιοπρεπές αεροδρόμιο, που εκτός από τον τουρισμό της Χαλκιδικής, εξυπηρετεί και την διακίνηση δεκάδων χιλιάδων βορειοελλαδιτών μεταναστών στην Γερμανία, και γενικά στην Β. Ευρώπη.
Αν εξαιρέσουμε τα μικροπολιτικά, και μικροκομματικά παιχνίδια που παίζονται από πλευράς διάφορων καρεκλοκένταυρων, που για χάρη της καρέκλας, είναι έτοιμοι να συμμαχήσουν και με τον διάβολο για να πάρουν διευθυντικό αξίωμα, συντελώντας στην πλήρη απαξίωση της ΥΠΑ, αλλά και του αεροδρομίου, θα πρέπει να εξετάσουμε και κάποιες άλλες περίεργες εξελίξεις, που έχουν σχέση με την αεροπορική αγορά.
Εδώ και καιρό, η Alitalia πετάει δεν πετάει από την Θεσσαλονίκη. Από Οκτώβριο σταματάει οριστικά. Το ίδιο σχεδιάζει να κάνει η British Airways, αλλά και η Swiss. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι πτήσεις τους από και προς την Θεσσαλονίκη ήταν και είναι πάντα σχεδόν πλήρεις.
Με την αποχώρηση αυτών των εταιριών, το μεγάλο μερίδιο της αεροπορικής πίτας το παίρνει η Aegean, η οποία έχει εξελιχτεί στον μεγάλο παίκτη (η Ολυμπιακή σχεδόν δεν υφίσταται πια). Μια Aegean,που συμμετέχει σε όμιλο συμμαχίας (Star Alliance) με την γερμανική (!) Lufthansa, η οποία και ελέγχει την Swiss! Σύμπτωση; Τυχαίο;
Από κει και πέρα, στο αεροδρόμιο επιχειρούν 2-3 εταιρίες χαμηλού κόστους, απ αυτές που σου χρεώνουν ακόμη και το κατούρημα.
Και ως εδώ όλα καλά. Η αεροπορική αγορά είναι ελεύθερη, και η κάθε εταιρία επιλέγει που και πως θα πετάει.
Είναι όμως απορίας άξιον, το πώς αποφασίστηκε από κάποιες εταιρίες, η διακοπή των δρομολογίων, που σε γενικές γραμμές ήταν κερδοφόρα. Αν σ αυτά προσθέσουμε και τις απώλειες θέσεων εργασίας που η διακοπή αυτή συνεπάγεται.
Μήπως όμως το γενικότερο σχέδιο κάποιων, με προεξάρχοντες τους φίλους Γερμανούς, είναι να καταστεί ανυπόληπτο εντελώς το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, και στη συνέχεια να έρθει κάποιο ελληνογερμανικό κονσόρτιουμ και να το αγοράσει μισοτιμής, επαναφέροντας όλα τα χαμένα δρομολόγια, και καθιστώντας το και πάλι κόμβο; Με τους δικούς του όρους;
Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι Γερμανοί, θα μπορούν να ελέγχουν σχεδόν όλη την τουριστική αγορά της χώρας μας, αφού θα χρησιμοποιούν τα 3-4 αεροδρόμια (που θα κατέχουν) ως μοχλό άσκησης εκβιαστικής πολιτικής, ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας τα τέλη προσγείωσης, χρήσης, κλπ κατά το δοκούν.
Κάτι ξέρουν οι Γερμανοί, αφού διάφοροι νυν και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες της ΥΠΑ βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, προσφέροντάς τους πολύτιμες πληροφορίες και τεχνογνωσία. Η μαρμίτα των αεροδρομίων είναι μεγάλη, και μπροστά στη μάσα, το «εθνικό» συμφέρον, και η προσωπική αξιοπρέπεια (κάποιων) πάνε περίπατο.
Προς το παρόν, τόσο το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, όσο και άλλα κρατικά αεροδρόμια πλήττονται από την κρίση. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για χαρτί φωτοτυπίας, πόσο μάλλον για έργα υποδομής και ανάπτυξης. Να θυμίσουμε εδώ, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι τα τεράστια έσοδα του κάθε κρατικού αεροδρομίου (τέλη, φόροι, εκμεταλλεύσεις, κλπ) καταλήγουν στον γενικό κορβανά, και από κει και πέρα χρειάζεται ειδική έγκριση (κωδικοί, κλπ) από το υπουργείο Οικονομικών για την προμήθεια ακόμη και μιας απλής λάμπας.
Αυτή η κατάσταση σίγουρα δεν μπορεί να συνεχίσει, και η ιδιωτικοποίηση μοιάζει νομοτελειακά αναπόφευκτη.
Άλλο όμως αυτό, και άλλο, μέσα από άνομες και υπόγειες μεθοδεύσεις, να επιχειρείται η απαξίωση του πολύτιμου (για πολλούς λόγους) δημόσιου αυτού περιουσιακού στοιχείου, προκειμένου να το καταπιούν αμάσητο κάποια ντόπια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, που στη συνέχεια θα έχουν λόγο και στον καθορισμό της Νο1 εθνικής μας βιομηχανίας, τον τουρισμό.
Για αυτό, πώληση ναι, ξεπούλημα όχι.
Και πάνω απ όλα, προσοχή στα πρόσωπα. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Τα ισοδύναμα σώζουν την κατάσταση με τα μέτρα

Με διαδικασίες εξπρές αλλά με κοινωνική ευαισθησία αφού με εντολή του Πρωθυπουργού μπαίνει κόκκινη γραμμή στους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η κυβέρνηση προχωρά τα μέτρα της επόμενης διετίας ή τετραετίας ανάλογα με το αν θα πάρουμε επιμήκυνση.
Αργά το απόγευμα τέλειωσε στο υπουργείο Οικονομικών η διυπουργική υπό τον Γιάννη Στουρνάρα όπου εξετάστηκαν όλες οι αλλαγές στο ειδικό μισθολόγιο και το ειδικό τέλος ακινήτων καθώς και η εξίσωση φόρου στα καύσιμα, προκειμένου να κλείσει το 2012, ενώ μέχρι τις 23 Ιουλίου που επιστρέφει η τρόικα θα έχουν βρεθεί και τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ του επόμενου διαστήματος.
Αύριο θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο των οικονομικών διευθυντών των υπουργείων όπου θα εξειδικευτούν τα μέτρα που συζητήθηκαν, την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών θα δει κατ΄ ιδίαν τους άλλους υπουργούς για την τελική διευθέτηση και την Τετάρτη θα παρουσιαστεί ολόκληρο το πακέτο στους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 11,5 δις ευρώ που αφορούν τα έτη από το 2013 και μετά, βάζουν στο μικροσκόπιο μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά και προνοικακά επιδόματα, δαπάνες υγείας, παιδείας, άμυνας, επενδύσεων και το μέγεθος του δημοσίου τομέα. Η εύρεση των μέρων εκτιμάται ότι είναι και δύσκολη και επώδυνη, καθώς αγγίζουν τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, αν και η νέα πολιτική της κυβέρνησης είναι η περικοπή των δαπανών πλέον να γίνεται κάθετα και όχι οριζόντια όπως μέχρι πρόσφατα και είχε ως αποτέλεσμα σήμερα τις περικοπές συντάξεων ακόμα και μικροσυνταξιούχων.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητά στις περικοπές δαπανών και στην περιστολή της σπατάλης τα έσοδα που θα είχε από μια γενικευμένη μείωση μισθών ή συντάξεων, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στην σύσκεψη, αποτελεί προϋπόθεση για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο.
Αναφορικά με τα μέτρα του 2012, αυτό που εκκρεμεί είναι η εφαρμογή μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ που υπάρχουν ήδη στο Μνημόνιο και σε αυτά περιλαμβάνονται τα ειδικά μισθολόγια, για μέρος των οποίων έχουν ήδη προταθεί ισοδύναμα μέτρα. Επίσης περιλαμβάνονται η εξίσωση του φόρου στα καύσιμα, του τέλους επί των ακινήτων καθώς και μικρότερες σε έκταση παρεμβάσεις. Ωστόσο, έχουν ήδη βρεθεί τα ισοδύναμα ώστε να καλυφθεί το ποσό των 3 δισ. ευρώ και εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν δεν θα ληφθούν άλλα εντός του έτους.
Ειδικά για τα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, έχει ήδη κατατεθεί σχέδιο ισοδύναμων μέτρων από μετάθεση συμβάσεων και περικοπή πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ώστε να μην εφαρμοστεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εξετάζεται επίσης η αύξηση της θητείας από 9 σε 12 μήνες ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες για μόνιμους.
Εκτιμάται ότι τα ισοδύναμα έχουν αξία 40 εκατ. ευρώ φέτος και 120 εκατ. ευρώ το 2013. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα οι δαπάνες του υπουργείου έχουν περικοπεί κατά 40%, οι μισθοί κατά 37% και τα εξοπλιστικής δαπάνες κατά 65, προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της χώρας.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί:
• Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Αναπληρωτής Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας
• Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος
• Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης
• Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης
• Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης
• Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
• Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος
• Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης
• και ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Βενιζέλος προσπαθεί να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ με την “εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης”

Από την πρώτη στιγμή που ο Β. Βενιζέλος έθεσε θέμα δημιουργίας “Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης”, αρκετές ημέρες πριν, είχαμε πει ότι πρόκειται για μια πρόταση που αποσκοπεί απλά στο να βάλει το πεθαμένο ΠΑΣΟΚ στο κάδρο της σωτηρίας της χώρας. Ο πρόεδρος του κόμματος, αυτό που δεν κατάφερε ως τσάρος της Οικονομίας, λέει τώρα ότι θα το πετύχει με την Εθνική ομάδα. Πιστεύει προφανώς ο κ. Βενιζέλος ότι αν γίνει ολίγον… Καραγκούνης (με το κλάμα του, τις διαμαρτυρίες του, τις «βουτιές» του) θα μπορέσει και η Εθνική Ομάδα να νικήσει κατά κράτος τις ξένες υπερδυνάμεις. Προφανώς ο κ. Βενιζέλος δεν πιστεύει ότι ο θεός μιας φορά κλείνει το μάτι σε χώρες όπως η Ελλάδα για να κερδίσουν το Euro.
Έτσι, λοιπόν, εκτιμά ότι αν ο ίδιος προτείνει τη δημιουργία της ομάδας διαπραγμάτευσης που θα πάει στο εξωτερικό και θα «σαρώσει» την τρόικα, τότε θα «αναβαπτιστεί» ο ίδιος και το κόμμα του και θα ξεχαστούν οι αμαρτίες του παρελθόντος. Έτσι είναι αν έτσι νομίζει.
Στην πολιτική λένε ότι αν θέλεις να μη γίνει κάτι τότε φτιάξε μια επιτροπή. Έτσι λοιπόν κινδυνεύει να γίνει και στην περίπτωση της αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.
ΟΚ, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, να την κάνουμε την ομάδα, να βρούμε και κάποιους που θα την αναλάβουν και να κάνουμε το χατίρι του κ. Βενιζέλου που επιμένει. Διότι όπως θα δείτε, μόνο αυτός επιμένει, ο κ. Κουβέλης δεν έχει πει κουβέντα για το ζήτημα.
Φανταστείτε λοιπόν την εθνική ομάδα να λειτουργεί σαν μια παρακυβέρνηση μέσα στην κυβέρνηση. Από μόνο του αυτό δε θα τορπιλίζει όποια προσπάθεια επιχειρεί ο κ. Σαμαράς με τον κ. Στουρνάρα; Ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις, ποιος θα συνομιλεί με τους τροικανούς και ποιος θα χαράζει τη γραμμή; Κάθε φορά δηλαδή που θα πρέπει να γίνει κάτι θα συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, θα συνεδριάσει η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, θα συνεδριάζει και το οικονομικό επιτελείο του κ. Στουρνάρα; Μπάχαλο, από αυτά τα γνωστά ελληνικά που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται.
Από χθες, λοιπόν, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μια σειρά από μέσα ενημέρωσης πήραν τη σκυτάλη από τον κ. Βενιζέλο για να προβάλλουν την ιδέα της Εθνικής Ομάδας. Από τη μια το Βήμα, από την άλλη το Mega, ανακοίνωσαν, λες και πρόκειται για τετελεσμένο γεγονός, τη δημιουργία αυτής της ομάδας. Μάλιστα, στα σημερινά «Νέα» αναφέρεται ότι ο «Βενιζέλος κατάφερε να βάψει πράσινη την αναδιαπραγμάτευση».
Γράφει συγκεκριμένα το άρθρο: «Δύο σημαντικούς λόγους για να αποχωρήσει ικανοποιημένος από το Μέγαρο Μαξίμου είχε χθες το βράδυ ο Βαγγέλης Βενιζέλος: αφενός έστρεψε τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας ότι είναι η πολιτική δύναμη που επιδιώκει την αναδιαπραγμάτευση και αφετέρου κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του νέου υπουργού Οικονομικών διασφαλίζοντας μέσω της σύσκεψης που είχε προηγηθεί ότι τη γραμμή για τα θέματα της οικονομίας χαράσσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί».
Και συνεχίζει: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία θα συμμετέχουν οι τρεις αρχηγοί του κυβερνητικού σχήματος, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υγείας) και οι μόνιμοι εκπρόσωποι της χώρας στο Euroworking Group, στο ΔΝΤ και στην ΕΕ».
Γνωστό το κόλπο και το ξέρει καλά ο κ. Βενιζέλος. Ανακοινώνουμε κάτι που (δεν) έγινε για να ασκήσουμε πίεση να γίνει.
Διότι απ’ ότι γνωρίζουμε, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση δεν έχουν ανακοινώσει κάτι σχετικό. Κι αν το ανακοινώσει θα το κάνει κατόπιν ωρίμου σκέψεως, ότι είναι χρήσιμο για την Ελλάδα, όχι γιατί ο κ. Βενιζέλος ονειρεύεται ρόλους και παρεμβάσεις.
Ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε σήμερα από τους δημοσιογράφους, εάν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διαβουλεύσεις και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, απάντησε: «‘Εχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αν θελήσουμε θα το κάνουμε. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα».
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Γ. Στουρνάρα, συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης -άμεσα- των διαρθρωτικών αλλαγών (αποκρατικοποιήσεις, μείωση του κράτους), στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η χώρα μας, αλλά και στο ότι θα πρέπει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης «στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο».
Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια κι όχι εκείνη που προσπαθούν να «περάσουν» οι αποτυχημένοι της διαπραγμάτευσης. Και για να επανέλθουμε στα ποδοσφαιρικά, είναι σαν να βάζεις τον Καραγκούνη που έχασε το πέναλτι, να χτυπήσει το επόμενο γιατί πιστεύεις ότι έτσι θα αναστηθεί. Και στο ποδόσφαιρο μπορεί να συμβεί μια φορά. Στην πολιτική δεν είναι έτσι κ. Βενιζέλο!

Η ΔΑΚΕ αντιγράφει τον Φωτόπουλο;

«Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στέλνει η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, ζητώντας να επιδείξει σεβασμό στην λαϊκή εντολή απόρριψης του μνημονίου και να αξιοποιήσουν το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση “γρήγορα και όχι νωχελικά”.
Να πάει η Κυβέρνηση δηλαδή στην Ευρώπη και να επαιτεί, να αναδεικνύει κάθε πιθανή και απίθανη όψη του ελληνικού προβλήματος, να έχει τα φώτα στραμμένα πάνω της, δίχως ακόμη να έχει την πλήρη εικόνα για αυτά που μπορεί να πετύχει.
Να αντιγράψει την πετυχημένη συνταγή του ΓΑΠ δηλαδή, πείθοντας την Ευρώπη ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας.
«Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι αν ξεχάσει την εντολή του ελληνικού λαού και τις προεκλογικές της υποσχέσεις, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνική έκρηξη.
Τέλος, η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καταγγέλλει τη λογική με την οποία προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις.»
Υπήρξε προεκλογική δέσμευση ότι η στρατηγική και οι τακτικές εξόδου από το Μνημόνιο θα γίνουν σε διαβούλευση με τους επιγόνους του Μανώλη;
Υπήρξε προεκλογική δέσμευση ότι τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε βγει από το Μνημόνιο;
Είπε κανείς ότι η επαναδιαπραγμάτευση αποσύρθηκε;
Πόσα χρόνια θα συζητάμε για την λογική των αποκρατικοποιήσεων και αν αυτές χρειάζονται;
Για πόσο καιρό ακόμη κάποιοι θα αυτοεξαιρούνται από τις μεταρρυθμίσεις ;
Οι άνθρωποι της εργασίας έχουν σαφή εικόνα για τα πολλά δεινά της ελληνικής οικονομίας και των ελλειμματικών ΔΕΚΟ.
Η έξοδος από το Μνημόνιο απαιτεί σχέδιο, στρατηγική και δουλειά, όχι ψευτοτσαμπουκάδες και άρνηση της πραγματικότητας,
Οι εργατοπατέρες θα έπρεπε να φροντίζουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όχι των πολλές φορές προκλητικών προνομίων τους.
Το πλήρες κείμενο της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα θα μπορούσε να έχει γραφεί από κάθε φίρμα συνδικαλιστή τύπου Φωτόπουλου.
Αν δεν πρόκειται για μία σαφή προειδοποίηση απαίτησης ρόλου στα τεκταινόμενα των ιδιωτικοποιήσεων, είναι μία εξόχως άκαιρη, άστοχη και πέραν πάση λογικής ενέργεια.
Αν θεωρούσαν ότι ο ΥΠΟΙΚ ή ο Πρωθυπουργός θα πάει να πλακώσει στα χαστούκια τους Ευρωπαίους, υπάρχει θέμα συναντίληψης.
Η Ευρώπη είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση και όχι φιλόπτωχο Ταμείο. Βεβαίως από τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το κράτος ως λάφυρο, η Ευρώπη όχι μόνο μας χρωστάει, αλλά αναμένει ασμένως τους πειρατές που θα τις κλέψουν τα ασημικά για να τους χειροκροτήσει.
Αν η ΔΑΚΕ βγάζει τέτοια ανακοίνωση, είναι μάλλον ουτοπικό να ζητά κανείς από την αντιπολίτευση πίστωση χρόνου και σοβαρότητα.
Θα μπορούσε να κρατήσει έστω τα προσχήματα, μέχρι να δει τα αποτελέσματα του προγράμματος των λεγόμενων «100 ημερών».
Η στάση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ απέναντι σε μια τριμερή Κυβέρνηση συνεργασίας που καλύπτει όλο το φάσμα της πολιτικής, γεννά τουλάχιστον ερωτηματικά.
Η στάση τους σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης οδήγησε –καθόλου τυχαία- στον μαρασμό του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς οι αρχηγοί του φρόντιζαν –προσωπικά πάντα- να βρίσκονται στον αφρό.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούν τον κ. Βενιζέλο ότι θα τον εγκαταλείψουν

Αγαπημένο μότο των πολιτικών είναι η «ανάγκη για συνέπεια έργων και λόγων». Η περίπτωση Βενιζέλου όμως θέτει μια νέα φράση στην πολιτική σκακιέρα των ημερών, και δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό να είναι το κλασικό παράδειγμα αντιφατικών «λόγων και λόγων» και μάλιστα μέσα σε ένα 24ωρο, κάνοντας ένα νέο ρεκόρ στο να αυτοδιαψεύδεται, αφού μας είχε συνηθίσει να απαιτούνται συνήθως μερικές εβδομάδες.
Όλα άρχισαν την Τρίτη όταν ο «Μπένι ο τρομερός» διέγνωσε ότι ο Στουρνάρας στη σύνοδο του Eurogroup (εκεί που… θριάμβευε ο ίδιος από τον περασμένο Ιούλιο έως το Μάρτιο που παραιτήθηκε για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ) δεν έθεσε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. Έκανε τη σχετική φασαρία, έψεξε τον υπουργό Οικονομικών και έσπευσε να υπονομεύσει τη διαδικασία, Κύριος είδε για ποιο λόγο.
Στη συνέχεια τα πήρε πίσω, υποστηρίζοντας με ανακοίνωσή του ότι δεν αμφισβητεί τον κ. Στουρνάρα, αλλά το μόνο που θέλει είναι να δημιουργηθεί μια διαπραγματευτική ομάδα που θα ζητήσει επιμήκυνση του μνημονίου.
Ας αντιπαρέλθουμε τις κολοτούμπες Βενιζέλου αλλά και τη γενικότερη στάση του που η εξήγησή της, εάν δεν χρήζει ψυχιατρικής εξέτασης μάλλον οφείλεται σε μικρότητες. Και πιο συγκεκριμένα στο ότι δεν μπορεί να ξεχάσει πόσο κόστισε η δική του ρήξη με την τρόικα τον περασμένο Αύγουστο όταν έδιωξε τους συνομιλητές τους που τον ρωτούσαν για την πρόοδο του πρώτου μνημονίου, με το επιχείρημα ότι θα «συνεννοηθεί σε πολιτικό επίπεδο με τους ανωτέρους τους» ή σε πόσο δεινή θέση βρέθηκε στο πρώτο Eurogroup στο οποίο συμμετείχε όταν διέκοψε την ανούσια αγόρευσή του ο Όλι Ρεν.
Ας δούμε το θέμα επί της ουσίας. Ο κ. Βενιζέλος λοιπόν, αυτό που ζητά από τον υπουργό Οικονομικών θυμίζει τον ιδιοκτήτη της χρεοκοπημένης επιχείρησης η οποία έχει πάρει μια ευκαιρία ακόμη από τη δανείστρια τράπεζα, ο οποίος ζητά επιμήκυνση του δανείου χωρίς όμως να έχει τακτοποιήσει τα του οίκου του… Θυμίζει επίσης και τον «μάγκα» Έλληνα που νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους κουτόφραγκους και αυτοί θα συνεχίσουν να του καταβάλλουν επιδοτήσεις.
Βεβαίως και το καταλαβαίνει αυτό ο κ. Βενιζέλος, απλά θεωρεί ότι εάν ακολουθεί τακτικές τύπου Τσίπρα (όταν είχε τρεις διαφορετικές πολιτικές για το πώς θα χειριστεί το θέμα του μνημονίου) τότε πιθανόν θα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού και επιπλέον θα παραμένει αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που δεν υπολόγισε όμως είναι η καθολική αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που αντιλαμβάνονται ότι οι πειραματισμοί αλλά κυρίως οι τυχοδιωκτισμοί έχουν τελειώσει… Αντίδραση που εκδηλώθηκε στο παρασκήνιο μεν, αλλά ήταν τόσο εκκωφαντική που ο κ. Βενιζέλος ανέκρουσε πρύμνα. Κυρίως από το γεγονός της απειλής μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι θα τον εγκαταλείψουν εάν συνεχίσει το ίδιο βιολί, όπως του είπαν χαρακτηριστικά.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου, χθες το βράδυ, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται στην κατεύθυνση του να τεθεί ξανά η οικονομία εντός τροχιάς και στη συνέχεια θα μπει και επίσημα το θέμα της επιμήκυνσης.

Ο νοσταλγός της δραχμής Λαφαζάνης ξαναχτυπά

Επιμένει στην επιστροφή στη δραχμή ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξή του στα «Επίκαιρα».
Την ίδια ώρα, μέσα σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας, οι καταθέσεις επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Εξέλιξη που προφανώς δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήλπιζε σε οικονομική κατάρρευση ώστε να δικαιωθούν οι αντιευρωπαϊκές θέσεις του.Συνεντεύξεις σαν αυτή του Λαφαζάνη, όχι απλώς δεν βοηθούν στην εθνική προσπάθεια της νέας κυβέρνησης, αλλά επιχειρούν να επιστρέψουν τη χώρα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια της προεκλογικής περιόδου.

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Εσείς κ. Πρωθυπουργέ τί είστε και τί υπερασπιζόσαστε;

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνηση Σας με απογοήτευσαν!
Επί 45 λεπτά άκουγα τα κούφια λόγια από την ξύλινη γλώσσα ενός ανθρώπου που δεν έχει ποτέ δουλέψει, ιδρώσει και πεινάσει στη ζωή του. Ήταν τα λόγια ενός ανθρώπου που ζει στο δικό του κόσμο!
Τις ίδιες ακριβώς αερολογίες ακούσαμε το 2004 και το 2007 από τον Κώστα Καραμανλή και το 2009 από τον Γιωργάκη Παπανδρέου.
Με μιά μόνο και μοναδική διαφορά.
Ήταν τότε οι ελεύθερα εκλεγμένοι Έλληνες πρωθυπουργοί, ενώ Εσείς Μεγαλειότατε είστε ο πρωθυπουργός, που αποδέχεται, ότι ακόμη και για το προσωπικό «κλάσιμο» , είναι συμφωνημένο να ζητήσει την έγκριση των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων.
Αναφερθήκατε κατ αρχήν στην σημερινή εξαθλίωση της πλειονότητας του ελληνικού λαού.
Δεν κάνατε καμμιά προταση όμως για το πως θα αντιμετωπισθεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση στη πατρίδα μας.
Σιγήσατε αντί να επιδιώξετε να κοινητοποιήσετε την αλληλεγγύη του απανταχόθεν Ελλήνισμού κατά της φτώχειας του 50% του ελληνικού πληθυσμού. Σιγήσατε διότι δεν σας ενδιαφέρει η καταπολέμηση της δυστυχίας του Έλληνα αλλά μόνο η πιστή εφαρμογή των διαταγών των αφεντικών Σας. Των Γερμανών. Αν διαθέτατε έστω και μια πέτσα ανθρωπιάς, δεν θα επιτρέπατε πριν λίγες μέρες στον αρμόδιο υπουργό της κυβέρνηση Σας να κλείσει 10.000 νοσοκομειακές κλίνες, εκτελώντας τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, την ίδια στιγμή που στοιβάζονται κατά χιλιάδες οι Έλληνες ασθενείς και οι συγγενείς τους στους διαδρόμους των νοσοκομείων! Είναι τα ράντζα που κατήργησε ο Αβραμόπουλός Σας που τώρα με την ίδια επιτυχία θα τα κάνει μαντάρα και στην εξωτερική πολιτική…
Βρε παλιάνθρωπε του κερατά, την περασμένη εβδομάδα πέθαναν μωράκια από καρκίνο, διότι διατηρούνται κλειστές οι κλίνες στην εντατική των παιδιατρικών νοσοκομείων και Εσύ μου μιλάς για «το κουράγιο που θα σπάσει τα αυγά» !
Τί κουράγιο θα κάνουν αυτοί οι γονείς πάνω από τους τάφους των παιδιών τους;
Το σκεφτήκατε ποτέ;
Επιπλέον δεν αναφερθήκατε στους υπευθύνους που μας οδήγησαν στην ανθρωπιστική κρίση και σε αυτούς που, με τις επιλογές τους, σκότωσαν και σκοτώνουν χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Ποιοί, πώς και πότε θα τιμωρηθούν για τα εγκλήματα τους;
Σιγήσατε κ. Πρωθυπουργέ!
Ορκιστήκατε  «πίστη εις την πατρίδα και εις το σύνταγμα και εις τους νόμους του κράτους».
Πού προβλέπεται στο ελληνικό Σύνταγμα, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Του θα εκτελούν διαταγές των ξένων επιτρόπων που έχουν εγκατασταθεί στις «κρεββατοκάμαρες» των υπουργείων τους;
Τί ψήφισε ο ελληνικός λαός, «εταίρες» των γερμανών ή κυβέρνηση;
Στην κυβέρνηση Σου χειροτονήθηκε ο κ. Νικολόπουλος υπουργός Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Μερικές μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων Του διοργάνωσε ο λαμπρός αυτός Νέος στην Πάτρα ένα μεγάλο πάρτυ όπου κατά την διάρκεια της πανηγυρικής ομιλίας Του και απευθυνόμενος προς την κα. Μαμά Του, είπε επί λέξει: « Μάνα, ο γιός σου τα κατάφερε»! ( ο εαυτούλης Του τα κατάφερε). Η κυβέρνησή Σας αποτελείται από ένα μάτσο «Νικολόπουλους» και τον Κωστή Χατζηδάκη ( περήφανος συνεργάτης του Ράϊχενμπαχ και των Γερμανών). Το επεξηγώ για να μην παραξηγηθώ. Η κυβέρνηση Σας αποτελείται από ένα μάτσο αποδεδειγμένα ανίκανους, ανεύθυνους, φλύαρους πολυλογάδες και εν μέρει ανεπάγγελτους ή από πιστούς υπηρέτες των ξένων συμφερόντων. Δηλαδή …το ψάρι δεν βρωμάει μόνο από το κεφάλι!
Μιλήσατε για αποκρατοικοποιήσεις «χωρίς ταμειακές προβλέψεις με σκοπό την ελκυση επενδύσεων»!
Τί αστεία μπουρδολογία ήταν αυτή κ. Πρωθυπουργέ της Ύπατης Αρμοστείας;
Ζητάτε την παραβίαση των κανόνων της αγοράς επιδιώκοντας το ξεπούλημα σε καιρούς που αγοράζουν μόνο οι καρχαρίες και οι τοκογλύφοι;
Ποιός θα επενδύσει και μέσα σε ποιό εργασιακό καθεστωτικό πλαίσιο; Δωρίζουμε δηλαδή την προίκα των παιδιών μας, που έχτισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους οι γονείς μας, για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι Γερμανοί φίλοι μας!
Με ποιό όφελος;
Τους μισθούς πείνας για ολίγους σκλάβους;
Είστε ο εντεταλμένος διαχειριστής των σκλάβων; Διότι αν πιστεύετε στην καλωσύνη των επενδυτών, τότε είστε επικίνδυνα ανόητος ή αφελής και κάνετε λάθος επάγγελμα. Πάντως Σας διαβεβαιώνω ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται ούτε βοτσαλάκι να πουλήσετε…και αν κάποιος επενδυτής καταφέρει να το αγοράσει, θα του βγει γρήγορα ξυνό! Μιλήσατε για επακόλουθες υπεραξίες της γης. Υπεραξίες στα ακίνητα έρχονται μόνο όταν η ζήτηση είναι τουλάχιστον διπλάσια της προσφοράς και όχι αν νέος μας γείτονας είναι Γερμανός!
Το οικόπεδο « η Ελλάδα» έχει προ πολλού πουληθεί και Εσείς κάνετε τώρα την μοιρασιά της μεσιτείας!
Μιλήσατε για επενδύσεις μέσω της απελευθέρωσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Παλιό και γνωστό το παραμύθι, διότι για να ενεργοποιήσετε 100 φράγκα του ΕΣΠΑ, πρέπει να υπάρχει η ιδία συμμετοχή ύψους 20 φράγκων. Πού θα τα βρείτε αυτά τα χρήματα; Γιατί δεν μιλάτε κ. Πρωθυπουργέ για την επιστροφή των κλεμμένων από τους συναδέλφους Σας πολιτικούς, από τα λαμόγια που χρηματοδότησαν και το κόμμα Σας και από τους επίορκους δημοσίους λειτουργούς που ψηφίζουν παραδοσιακά τα τρία κυβερνητικά κόμματα; Πότε θα επιστρέψετε τα κλεμμένα στα ασφαλιστικά ταμεία, στους πυροπλήκτους, στους σεισμοπαθείς και σε όλους τους άλλους κατατρεγμένους; Είσαστε τόσο γαλαντόμος που χαρίζετε 600 δισ. € στους κλέφτες;
Για ποιά αλήθεια μιλάτε;
Τί θα πληρώσουν οι ξένοι συμβαλόμενοι του Ελληνικού Δημοσίου σαν αποζημίωση, όταν αποδεδειγμένα «λάδωναν» επί δεκαετίες και παρέδιδαν προϊόντα χαμηλής ποιότητας έναντι υπέρογκης τελικής τιμής; Θα την βγάλουν με περαίωση όπως η ΖΗΜΕΝΣ; Πλανάσθε πλάνη οικτράν κ. Πρωθυπουργέ, τόσο Εσείς όσο και τα αφεντικά Σας!
Εκείνα τα 183 δισ. € ( αξίας του 1938 ), συν το 1,15 τρισ. € τόκους που μας χρωστούν οι Γερμανοί από τον πόλεμο γιατί δεν τα ζητάμε Ηerr Premierminister Samaras? Du nicht verstehen αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ; Έχεις τέτοιους τίτλους στα χέρια Σου και Εσύ απαιτείς από τον ελληνικό λαό θυσίες για να πετύχουμε τους στόχους των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων;
Τα ελληνόπουλα πεινούν, οι ασθενείς δεν έχουν φάρμακα και πεθαίνουν, οι συνταξιούχοι φυτοζωούν, η πείνα ωθεί τους πεινασμένους να σκοτώνουν για ένα κομμάτι ψωμί και Εσείς Μεγαλειότατε δεν ασχολείστε με λαϊκισμούς;
Δεν λαϊκίζετε κ. Πρωθυπουργέ αλλά συνεχίζετε τον αγώνα Σας για να με σώσετε, λέγοντας «παπαριές», που ούτε ο Γιακουμάτος δεν θα τολμούσε να αμολύσει.
Θέλετε να ρίξετε τις τιμές και να καταπολεμήσετε τα καρτέλ!
Τότε γιατί δεν καταργείτε αναδρομικά το δικό Σας νόμο 4055/12 που δημιουργήθηκε για να παραγραφούν οι παρανομίες αυτών των καρτέλ; Όσο για τις τιμές, γιατί δεν τηλεφωνάτε στον κ. πεθερό Σας ( είναι αυτός που προίκησε την κα. σύζυγό Σας);
Οφείλει να Σας εξηγήσει γιατί η κονσέρβα των 400γρ. με τοματοπελτέ, που βγαίνει από τα εργοστάσιά του, πουλιέται στα σούπερ-μάρκετ του Βερολίνου, του Λονδίνου και του Παρισιού για 0.69 € την ίδια στιγμή που ο μπακάλης του χωριού μου την αγοράζει από τον χονδρέμπορα του για 1,70 € το κομμάτι για να την πουλήσει σε εμένα, τον περήφανο Έλληνα, αντί 2,00 € ;!
Σε ποιούς κάφρους απευθύνεστε κ. Πρωθυπουργέ ή σε τί τιμές νομίζετε ότι κινείται ο δείκτης ανοησίας του ελληνικού λαού;
Θέλετε να επαναφέρετε την ρευστότητα στην αγορά μέσω του επαναπατρισμού των καταθέσεων.
Τι πίνετε κ. Πρωθυπουργέ και δεν μας δίνετε; Αυτή την ιδέα δεν θα την είχε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας που μένει η κομμώτρια της συζύγου του κ. Προβόπουλου. Ο σκύλος του κ. Ροτσιλντ δεν θα είχε την τόλμη να κάνει μια τέτοιο πρόταση. Η προσπάθεια για την κάθε περαιτέρω επεξήγηση θα ήταν βλακώδης για τυχόν απορίες Σας ρωτήστε κ. Πρωθυπουργέ καλύτερα τον σκύλο της ράφτρας της κα. Μέρκελ.
Πρίν τις τελευταίες εκλογές υποσχεθήκατε με δραματικούς τόνους να κατατροπώσετε την εγκληματικότητα, να καταργήσετε το τερατούργημα του νόμου Ραγκούση και να τσουβαλιάσετε τους λαθρομετανάστες, στέλνοντας τους πίσω στις πατρίδες τους! Στις προγραμματικές Σας μιλάτε τώρα για μια κοινοβουλευτική κουβεντούλα, για εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και για άλλες γενικολογίες. Ούτε κουβέντα για την αναβάθμιση της ελληνικής αστυνομίας και των μισθών του προσωπικού της, Δεν Σας ενοχλεί ότι εφτά αστυνομικοί κερδίζουν σε ένα μήνα όσα ένα αλβανός τσιλιαδόρος σε μία εβδομάδα; Κουβέντα δεν έγινε από τον Μεγαλειότατο και για την φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Δεν θα είχαν μάλλον προλάβει ακόμη να Σας μεταφράσουν όλες τις γερμανικές οδηγίες. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν τόλμησε να αναφερθεί ούτε καν στο όνομα της χώρας απ΄ όπου εισέρχονται ανενόχλητοι καθημερινά οι χιλιάδες λαθρομετανάστες. Η λέξη «Τουρκία»ενεργοποιεί αυτόματα τη γερμανική σφαλιαρομηχανή. Οι, καθημερινά, δεκάδες μαχαιρωμένοι αλλοδαποί που ζητούν τις νύχτες βοήθεια στα ελληνικά νοσοκομεία και το ημερήσιο εμπόριο με την προστασία που προσφέρουν οι ορδές των ναζιστών στις γειτονιές των πόλεων, δεν αποτελούν πρόβλημα για τον κ. Πρωθυπουργό. Ίσα-ίσα μαθαίνουμε ότι οι ναζιστές ( τα αδέλφια Του Μεγαλειοτάτου στη πολυκατοικία) οργανώνουν τάγματα εθελοντών που θα αναλάβουν να φυλάξουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο κ. Πρωθυπουργός θα επικροτήσει/ θα επιδοτήσει και δημοσίως αυτές τις πρωτοβουλίες.
Λέξη δεν έχασε ο κ. Πρωθυπουργός για την εθνική άμυνα, για τις νέες πρωτοβουλίες μιας ανεξάρτητης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, για την εκμετάλευση του ορυκτού μας πλούτου από τους Έλληνες για την συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του έλληνα πολίτη, για τα διαπραχθέντα εγκλήματα των ευρωπαίων φίλων και εταίρων μας και των ελλήνων δοσιλόγων κατά της ανθρωπιάς. Ο κ. Πρωθυπουργός σιώπησε εσκεμμένα για πολλά θέματα. Η γερμανική μετάφραση θα Του φταίει!
Το σύγχρονο παιδομάζωμα δεν απασχολεί τον κ. Πρωθυπουργό!
Φέρνεις σαν γονιός τα παιδιά σου σε αυτή την χώρα στον κόσμο, τα μεγαλώνεις και τα εκπαιδεύεις με κόπους και θυσίες και όταν είναι έτοιμα να προσφέρουν στον τόπο τις γνώσεις και την εργασία τους, έρχεται ένας γερμανός αλήτης και τους εκπατρίζει (απαγάγει) με τη βία. Καταργήσατε την ιδιωτική περιουσία, βιάσατε τις ζωές μας, ξεφτυλίσατε την αξιοπρέπεια μας και τώρα μας κλέβετε τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Αρκετά κ. Πρωθυπουργέ με τον ραγιαδισμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και το πρωτογενές πλεόνασμα της υπομονής μας.
Μιλήσατε για μια κυβέρνηση τετραετίας. Να είσαστε ευτυχισμένος άμα κατορθώσετε να βγάλετε τον Σεπτέμβριο του 2012. Διότι, όταν πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο και δεν βρουν τα βιβλία τους, τότε δεν θα ήθελα να ήμουν, ούτε ψύλλος στον κόρφο Σας.
Η ανικανότητα δεν είναι έγκλημα κ. Πρωθυπουργέ αλλά δεν θα Σας προστατεύσει αύριο στο δικαστήριο, άμα κατηγορηθείτε για την διάπραξη εγκλημάτων.
Είμαι πατριώτης και η καρδιά μου βρίσκεται στο σωστό σημείο, αριστερά. Υπερασπίζομαι την πατρίδα μου, τα σύμβολά της, τους νόμους και τα συμφεροντα της μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου. Είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ!
Εσείς κ. Πρωθυπουργέ τί είστε και τί υπερασπιζόσαστε;

Σχολικά βιβλία - Τα παιδιά μας μετατρέτονται σε νέους γενίτσαρους

Θά θέλαμε σάν γονείς παιδιών τοΰ δημοτικού νά έκφράσουμε τήν αγωνία μας γιά τή συστηματική προπαγάνδα άνθελληνισμοϋ, αφελληνισμού καί άκρατου αντιχριστιανικού πνεύματος, που γίνεται μέ σκοπό τό βιασμό τοϋ νου τών παιδιών μας καί τή μετατροπή τους σέ νέους γενίτσαρους. Σας δίνουμε παρακάτω μιά εικόνα μικροϋ μόνο τμή­ματος τής κατάστασης που επικρατεί.
Αρχίζοντας μέ τή Γλώσσα τής Ε'τάξης (σελ. 23) βλέπουμε τόν άγιο Ιωσήφ χωρίς φωτοστέφανο νά αγκα­λιάζει τήν Παναγία, χωρίς φωτοστέ­φανο καί αυτή. Επίσης βλέπουμε τόν Χριστό σαν ενα απλό μωρό χωρίς φωτοστέφανο. Όλο τό βιβλίο έχει δυο φωτογραφίες γιά τά Χριστούγεννα. Συ­νεχίζοντας βλέπουμε ότι όλο τό κεφά­λαιο γιά τά Χριστούγεννα αναφέρεται στή μάγισσα Φρικαντέλα (σελ. 26). Βά­ζουν ένα παιδί μετανάοτη (σελ. 24) νά θέτει σέ άμφιβολία γιά τό αν υπάρχουν άγγελοι, καί αύτοί μόνο για τους χορτάτους. Άκόμη (σελ. 29) βλέπουμε τά Θε­οφάνια νά είναι ένας άπλός αγώνας κολύμβησης. Βάζουν τά παιδιά νά φαντάζονται ότι είναι δέντρα (σελ. 31) όχι. πάντως νοήμονα όντα. Πλήση εγκε­φάλου έπίσης γίνεται (σελ. 11 καί 12) ειδικά γιά τούς έξωγήινους.
Στό Ανθολόγιο τής Γλώσσας Ε' (σελ. 154) ό Τα Κι Κο ό Κινέζος αναρωτιέται: « .. Τά μάτια τοϋ γιατρού ήταν γλυκά και τά μάτια τοϋ Χρίστου ήταν γλυκά». Τί ώραία βλασφημία! Παρουσιάζουν επίσης τό βάψιμο τών αυγών σάν παλιό' ειδωλολατρικό έθιμο πού πήραμε καί ότι ό Χριστός άπλώς σήκωσε τήν πλάκα καί βγήκε (σελ. 174, 175, 177).
Ό 'Άι-Βασίλης κάνει μπουγάδα μέ τά σώβρακά του (Δ'τάξη Γλώσσα σελ. 52). Τά παιδιά μαθαίνουν νά γράφουν Χαίκοΰ (Γ'τάξη, Γλώσσα σελ. 68) πού είναι επηρεασμένα άπό τό Βουδισμό Ζέν, άλλά όχι Όμηρο κ.τλ. Ελληνικά.
Διαβάζουμε (Γλώσσα, Β' δημοτικού σελ. 79) γιά τό ημερολόγιο τής Έβραιοπούλας Ροζίνας, γιά τό 1940 άλλά όχι κάποιου Έλληνα ήρωα π.χ. Κώστα Περρίκου.
Άπό τή Γλώσσα Α'Δημοτικοϋ μαθαί­νουν τά παιδιά: πώς να μπαίνουν σέ ξένα σπίτια νά κρυφακοϋν, νά κρυφοκοιτάζουν τή νύκτα (σελ. 32, 34, 36, 38) όλα εικονογραφημένα. Στή Μελέτη Περιβάλλοντος Δ' τάξης (σελ. 17,18) νιώθουμε περήφανοι πού μιλάμε τά Τουρκικά. Τό Τουρκάκι Έκρέμ δοξάζει τόν Αλλάχ με άνύπαρκτο Χριστό.
Στά Μαθηματικά Γ'τάξης (σελ. 85) υπάρχουν μάγισσες, σεΐχιδες καί γενικά όλα τά ξενόγλωσσα ονόματα καί κυρίως άγοριών.
Κάνουν συνεχώς διαφήμιση (Μαθηματικά Γ'σελ. 102) στό Ταγκράμ, άλλά όχι στό αρχαιότερο Γεωμετρικό παιχνίδι τό ≪Λούκουλος≫ του Αρχιμήδη.
Στά Θρησκευτικά Δ' (σελ. 98, μάς κάνουν πλύση εγκεφάλου μέ τούς μετανάστες, παρουσιάζοντας τούς Έλληνες σάν ρατσιστές.
Στά Θρησκευτικά Ε'(σελ. 92) άναφέρουν σάν αιρετικό τόν Ρωμανό τό Μελωδό, ότι άντλοΰσε τά θέματά του άπό τά απόκρυφα Ευαγγέλια.
Πηγαίνοντας στήν Ιστορία (Δ'τάξη σελ. 79) άφαιροΰν τίς άποικίες τής αρχαίας Ελλάδας άπό όλο τό μεσογειακό χώρο και τήν δείχνουν σάν ψείρα.
Καλλιεργούν αισθήματα ήττοπάθειας των Ελλήνων (Ε'τάξη σελ. 11) ειδικά άπέναντι στούς Ρωμαίους, χωρίς νά μάς πουν ότι πολυπληθέστεροι Ρωμαίοι μαζί μέ Έλληνες προδότες πολέμησαν εναντίον λίγων Ελλήνων
Τό διάταγμα τής ανεξιθρησκίας τοϋ Μ. Κωνσταντίνου τό δουλεύουν όπως θέλουν σάν τάχα νά μήν ισχύει στήν Ελλάδα (''στ. Ε' σελ. 22). Ρωτούν πονηρά τά παιδιά νά άναρωτηθοΰν γιατί ό Μ. Κωνσταντίνος άφησε τούς παλαι­ούς ναούς δίπλα στίς Χριστιανικές (σελ. 27, Ίστορ. Ε'). Γιατί άραγε;
Στήν άλωση της Κωνσταντινούπο­λης Βιβλίο Εργασιών Ιστορίας Ε' (σελ. 46), ρωτοϋν και ζητούν τά παιδιά να γράψουν τί τά εντυπωσίασε στόν Μωάμεθ τόν Πορθητή. (Βάζοντας δεύτερο στή λίστα τόν Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο).
Δίνουν ψευδή στοιχεία μέ μικρό Τουρκικό στρατό στήν άλωση, Ιστορία Ε'(σελ. 107) (άλλου γράφουν πάνω άπό 60.000, άλλού 100.000). Ιστορικά εμείς ξέρουμε ότι τό νούμερο ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Γράφουν (Ιστορία Ε'σελ. 106) ότι τήν άμυνα τής Κωνσταντινούπολης τήν άνέθεσε ό Πα­λαιολόγος στόν Ίουστινιάνη λές καί αυτός ήταν άπλός παρατηρητής, τονίζοντας τό με­γαλείο τοΰ Ίουστινιάνη καί του Μωάμεθ.
Αύτά τά βιβλία είναι όλα σαβούρες. Σέ τί vα πρωτοαναφερθεί κανείς; Καί αύτά είναι μόνο λίγα.
Μέ σεβασμό Κουσίδου Πελαγία, Δράκα
http://aktines.blogspot.gr/2012/07/blog-post_4272.html

«Φτωχικά» εξοχικά Α-list διάσημων που θα σε κάνουν να κλάψεις

Μπορεί οι περισσότεροι κοινοί θνητοί να μην έχουν χρήματα ούτε για τροχόσπιτο, όμως οι διάσημοι αυτού του πλανήτη την περνούν ζωή και κότα στα υπερπολυτελή εξοχικά που έχουν αγοράσει σε πολλές γωνιές του πλανήτη.
Τζορτζ Κλούνεϊ – λίμνη Κόμο (Ιταλία)
Τζένιφερ Λόπεζ – Χάμπτονς (Νέα Υόρκη)
Όπρα Γουίνφρι – Μάουι (Χαβάη)
Σιλβέστερ Σταλόνε – Λα Κουίντα (Καλιφόρνια)
Τζένιφερ Άνιστον - Χαβάη
Τζούλια Ρόμπερτς – Μαλιμπού (Καλιφόρνια)
Τζόνι Ντεπ – Μπαχάμες (του ανήκει ολόκληρο το νησί)
Τομ Χανκς - Αντίπαρος
Χάλι Μπέρι – Μαλιμπού (Καλιφόρνια)

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξαναέπεσε από το ποδήλατο – Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ

Μία νέα περιπέτεια είχε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου το περασμένο Σάββατο, όταν κατά τη διάρκεια της καθημερινής του βόλτας με το ποδήλατο είχε ένα ατύχημα.
Ο πρώην πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια του να στρίψει, έχασε τον έλεγχο του ποδηλάτου με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί στη φτέρνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» ο κ.Παπανδρέου μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ και έβγαλε ακτινογραφία, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει υποστεί κάποιο κάταγμα. Ωστόσο η ακτινογραφία ήταν «καθαρή» και ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε σπίτι του.
Υπενθυμίζεται πως ο κ.Παπανδρέου είχε ξαναπέσει κατά τη διάρκεια της αγαπημένης δραστηριότητας του, τον Απρίλιο του 2008, όταν είχε μπλεχτεί το χέρι του στην αλυσίδα του ποδηλάτου του.

Μεγάλη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ – Η ζημιά φτάνει τα 3.000.000 ευρώ

Τρία άτομα, δύο Ελληνες ηλικίας 61 και 56 ετών και ένας 41χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του Ι.Κ.Α., με τη ζημιά να φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι δήλωναν είτε εικονικά, είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα, εργαζόμενους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργαζόμενοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λ.π.), χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.
Δυο από τις έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε κατάστημα ψιλικών 41χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές και σε λογιστικό γραφείο 61χρονου ημεδαπού, ο οποίος είχε αναλάβει τη λογιστική παρακολούθηση των βιβλίων και στοιχείων του καταστήματος. Ο συγκεκριμένος λογιστής έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο λογιστικό γραφείο κατασχέθηκαν δεκαπέντε εκτυπωμένες σελίδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, που περιλαμβάνουν λίστες πελατών του, με αντίστοιχους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του φορέα και ηλεκτρονικά μηνύματα του φορέα για απενεργοποίηση των κωδικών, καθώς και πέντε σφραγίδες με στοιχεία αλλοδαπών πελατών του λογιστή (ιδιοκτητών internet café, τηλεφωνικών κέντρων, καταστημάτων ψιλικών) για τους οποίους υπήρχαν σχετικές καταγγελίες από το Ι.Κ.Α.
Η τρίτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι 56χρονου ημεδαπού στο Χαλάνδρι Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία εκτυπωμένη σελίδα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του κι ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο βουλευτής με τα 50 ακίνητα που περίμενε ότι θα γίνει υπουργός

Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ανήκει στη λεγόμενη «λαική δεξιά» και, προφανώς, με την ηχηρή παραίτησή του, πιάνει πρώτος «στασίδι» στην αντι-μνημονιακή πτέρυγα της ΝΔ. Ανθρωπος της εκκλησίας και των κομματικών μηχανισμών, εκλέγεται βουλευτής Αχαίας από το 1989, με εξαίρεση τις εκλογές του 2007 που έχασε την έδρα του. Ο Νίκος Νικολόπουλος ανελίχθηκε στην κομματική πυραμίδα του κόμματος μέσω της ΔΑΚΕ, όταν αναμείχθηκε στα συνδικαλιστικά, ως υπάλληλος τράπεζας, πριν το '89.
Ο κ. Νικολόπουλος, ο άνθρωπος που επέλεξε χθες τον πλέον αιφνιδιαστικό τρόπο για να παραιτηθεί και να πλήξει πολιτικά τον πρωθυπουργό έχει προϊστορία στις δύσκολες σχέσεις μαζί του. Οταν το 1993 ο κ. Σαμαράς αποχώρησε από τη ΝΔ και δημιούργησε την Πολιτική Ανοιξη, ο κ. Νικολόπουλος ήταν από τους φανατικότερους πολέμιους και πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες εναντίον του. Κάποιοι θυμούνται ότι βρισκόταν ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος που πετούσε μπουλόνια και βίδες εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, σε ομιλία του στη Ναύπακτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι σχέσεις των δυο αντρών πέρασαν ακόμη μια φάση αναταραχής πριν από λίγες ημέρες: Λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εργασίας, ο Νίκος Νικολόπουλος φέρεται να μεσολάβησε στο ΣΔΟΕ προκειμένου να ρυθμιστεί ευνοϊκά υπόθεση επιχειρηματία με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις.
Ο κ. Νικολόπουλος σπούδασε Θεολογία και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές έχουν αντικείμενο τα «Οικονομικά της Εκκλησίας» και δεν κρύβει τις σχέσεις του με την Ορθοδοξία. Συνηθίζει να είναι παρών σε γάμους, κηδείες και βαφτίσια και δεν διστάζει να ψέλνει με πάθος σε κάθε ευκαιρία. Η πρώτη του συνάντηση, μετά την υπουργοποίησή του ήταν με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Στη συνάντηση είχε μαζί του τους υφισταμένους του υπουργείου και υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει μια στενή συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, με στόχο την εξειδίκευση δράσεων που θα αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών από την φτώχια και την ανεργία.
Εντάχθηκε στη ΝΔ από νωρίς και διετέλεσε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας της ΟΝΝΕΔ. Ασχολήθηκε αμέσως με την τοπική αυτοδιοίκηση και εξελέγη το 1986 δημοτικός σύμβουλος Πάτρας. Το 1990 έθεσε υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο, επικεφαλής της παράταξης «Μέλλον της Πάτρας», αλλά ηττήθηκε.
Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Μανωλοπούλου, πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά. Ο πεθερός του είναι μεγαλομέτοχος στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας ενώ και η σύζυγός του εκλέγεται σταθερά δημοτική σύμβουλος Πατρών. Το ζευγάρι διαθέτει 50 ακίνητα (διαμερίσματα, γραφεία, οικόπεδα και αγροτεμάχια).
Τον Ιανουάριο του 1991 είχε κατηγορηθεί από πολλούς στην Πάτρα ως πολιτικός καθοδηγητής του Γιάννη Καλαμπόκα, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα κατά τη διάρκεια των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων. Συμμετέχει, μάλιστα, μαζί με τον έτερο Αχαιό βουλευτή Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο στην εξεταστική επιτροπή που σχημάτισε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την υπόθεση της δολοφονίας.
Ανήκει στη στενή ομάδα των «λοχαγών» που στήριξαν την ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, μαζί με τον Θανάση Νάκο και τον Σάββα Τσιτουρίδη. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, έγινε πολέμιος του κ. Καραμανλή καθώς υπουργοποιήθηκε ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος (συνυποψήφιός του τότε στην Αχαΐα) και όχι ο ίδιος. «Πρόκειται για κυβέρνηση light» είχε δηλώσει προκαλώντας πολιτικό πρόβλημα στον τότε πρόεδρο της ΝΔ. Στις κυβερνήσεις Καραμανλή δεν υπουργοποιήθηκε και απομακρύνθηκε από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.
Η τοποθέτησή του στη θέση υφυπουργού Εργασίας τον δυσαρέστησε και αποφάσισε, από την πρώτη στιγμή να αντιδράσει, λένε όσοι τον γνωρίζουν. Ως τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ επί 2 χρόνια ήλπιζε ότι η καταξίωση θα ερχόταν με την υπουργοποίησή του. Γνωστός δημοσιογράφος τοπικού καναλιού τον πείραζε πρόσφατα: «Πότε θα γίνεις υπουργός; Βλέπω, το ύψος δεν μετράει», αστειευόμενος και με το μπόι του πρώην υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη.
Αποφάσισε λοιπόν να κάνει απροειδοποίητη έξοδο από την κυβέρνηση. Οταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ολοκλήρωσε τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, πολλοί υπουργοί τον πλησίασαν για να τον συγχαρούν. Ανάμεσά τους και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος ενεχείρισε στον Πρωθυπουργό έναν φάκελο. Πιστεύοντας ότι πρόκειται για θέματα που άπτονται του υπουργείου Εργασίας, ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε τον φάκελο το επόμενο πρωί. Προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι επρόκειτο για επιστολή στην οποία ο υφυπουργός διαμαρτυρόταν για τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο και άφηνε να εννοηθεί ότι θα έφτανε στην παραίτηση.
Αμέσως ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε και του ζήτησε να συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν το θέμα. Η συνάντηση ωστόσο δεν έγινε ποτέ γιατί ο κ. Νικολόπουλος είχε στο μεταξύ αποστείλει στον Τύπο ανακοίνωση της παραίτησής του στην οποία κατήγγειλε, ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι δεν έχει πρόθεση να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο !
Ακολούθησε σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τους επιτελείς του. «Λογική εξήγηση δεν υπάρχει. Χρόνος για τον κ. Νικολόπουλο να έχει τσακωθεί με τον υπουργό του δεν υπήρξε. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν ξεκίνησε ακόμα και μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα» δήλωσε, αμέσως μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αποκαλύπτοντας τον αιφνιδιασμό και την ενόχληση του Μαξίμου.
Ο απόηχος της παραίτησης Νικολόπουλου στην Αχαΐα ήταν μεγάλος. Τα τοπικά Μέσα στοιχηματίζουν ότι ο βουλευτής έχει στόχο με την παραίτησή του να ισχυροποιήσει το κοινωνικό του προφίλ προκειμένου να βάλει πλώρη για δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Τη στάση της κυβέρνησης για την παραίτησή του αποτύπωσε, πάντως, χθες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Ανευ σημασίας, μην ασχολείται με τέτοια πράγματα» είπε.

Ο γραμματέας του Συνασπισμού εκθέτει Τσίπρα για αποκρατικοποιήσεις

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να απαλύνει τις εντυπώσεις από την απειλή που εκτόξευσε ότι θα μπουν φυλακή όσοι υλοποιήσουν τις αποκρατικοποιήσεις, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του στον Συνασπισμό, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας έστειλε το ίδιο απειλητικό μήνυμα του τι πρέπει να περιμένουν οι επίδοξοι επενδυτές από την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Θα πρέπει και οι δήθεν περισπούδαστοι επενδυτές, που όλο έρχονται και ποτέ δεν έρχονται και αγοράζουν όταν έρχονται μπιρ-παρά τη δημόσια περιουσία και τις δημόσιες επιχειρήσεις, να κατανοήσουν και το κόστος που θα έχουν της αντίστροφης πορείας. Και γνωρίζουμε και ξέρουμε τον τρόπο ώστε να πάρουμε πίσω αυτά που ανήκουν στον ελληνικό λαό» είπε.
Και για να γίνει πιο κατηγορηματική η τοποθέτησή του επανέλαβε: «Το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά όλο τον ελληνικό λαό. Ακριβώς γι'αυτό προειδοποιήσαμε. Ακριβώς γι' αυτό λέμε ότι θα χρειαστούν μεγάλοι αγώνες που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει μπροστά. Το λέμε, δεν θα στηρίξουμε απλά, αλλά θα μπούμε μπροστά».
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές όπως αυτές που εξέφρασαν χθες οι βουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιώργος Σταθάκης. Και οι δύο έκαναν λόγο για την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προσθέτοντας ότι θα ήταν λάθος να πουληθούν δημόσια ακίνητα όταν οι τιμές είναι χαμηλές. «Εμείς προτείνουμε την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας με κοινοπραξίες, είτε με άλλα κράτη είτε με άλλες εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο ή ελέγχονται από ιδιώτες, με στόχο να μην πουλήσεις αυτό που έχεις αλλά να τη χρησιμοποιήσεις μαζί με άλλα κεφάλαια που μπορείς να βρεις, με μορφή κοινοπρακτική, για να έχεις μακροχρόνια έσοδα» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν είναι ένα βουναλάκι με λεφτά για να παίρνει η Ευρώπη


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θύμισε χθες, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, ότι τα χρήματα του Ταμείου είναι διαθέσιμα για όλα τα κράτη που συμμετέχουν στο κεφάλαιό του και όχι μόνο για την Ευρώπη. «Η οικονομική συμμετοχή πολλών κρατών στο Ταμείο δεν είναι δώρο, δεν είναι χορηγία. Η συμμετοχή καταλήγει σε ένα χαρτοφυλάκιο για να χρησιμεύσει σε αυτά τα κράτη» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ από την Ινδονησία όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.
«Τα ποσά αυτά του ΔΝΤ χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ανάγκης και δεν προορίζονται για ένα συγκεκριμένο μέρος του κόσμου. Δεν είναι ένα βουναλάκι με λεφτά για να παίρνει η Ευρώπη, όχι» τόνισε η κυρία Λαγκάρτ σε συνέντευξη Τύπου στη Τζακάρτα, στέλνοντας προειδοποιητική βολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες ενόψει αυξημένων αναγκών στην ευρωζώνη.
«Το ΔΝΤ έχει 188 μέλη και σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής κρίσης όλες οι χώρες μπορούν να πληγούν. Το δικό μου μέλημα είναι να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες αυτών των χωρών, χωρών με χαμηλά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα, με ανώτερα εισοδήματα ή και πολύ υψηλά. Το ΔΝΤ είναι εδώ για όλους» συμπλήρωσε η κυρία Λαγκάρντ.
Το ΔΝΤ επέτυχε τον Ιούνιο του 2012, στη Σύνοδο των G20 στο Μεξικό να αυξηθεί η συμμετοχή των κρατών. Το συνολικό πορτοφόλι του ΔΝΤ ανέρχεται σήμερα σε 456 δις δολάρια. Αυτό το «μάννα» θεωρείται η πιο αξιόπιστη γραμμή άμυνας εναντίον του φαινομένου ντόμινο της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.
Οι λεγόμενες χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έθεσαν πάντως ως όρο για την αύξηση της οικονομικής συμμετοχής τους την παράλληλη αύξηση του δικαιώματος ψήφου στο ΔΝΤ.

Μέτρα προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Πως μεταδίδεται η λοίμωξη

Εντονο προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο. Οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν με εντεινόμενη ανησυχία την εξέλιξη του πρώτου κρούσματος της λοίμωξης των κουνουπιών - «τίγρεων».
Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως με πολύ απλά μέτρα οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να ανησυχούν. Αρκεί να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά χώρου, εντομοαπωθητικές κρέμες για το ακάλυπτο δέρμα. Να φροντίζουν να απομακρύνουν τα στάσιμα νερά, να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες και κλιματιστικά και να τοποθετήσουν σίτες στα παράθυρα. Παράλληλα θα πρέπει να χρησιμοποιούν κίτρινους λαμπτήρες σε εξωτερικούς χώρους και να κουρεύουν το γρασίδι και τις φυλλωσιές που υπάρχουν στους κήπους.
Τώρα σε ότι αφορά τη λοίμωξη, αυτή μεταδίδεται από κουνούπια, τα οποία μολύνονται από άρρωστα πουλιά, σπάνια από μεταγγίσεις ή μεταμοσχεύσεις, αλλά ποτέ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνήθως μετά το τσίμπημα του κουνουπιού-τίγρη μεσολαβούν2-14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Σόιμπλε προς Στουρνάρα: Έχεις την υποστήριξή μου στο έργο που ανέλαβες

Με μία επιστολή-καλωσόρισμα ευχήθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον Γιάννη Στουρνάρα καλή επιτυχία στο έργο που ανέλαβε.
Στην επιστολή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζει την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στην Ευρωζώνη κάνοντας λόγο για ανάγκη λήψης κοινών δράσεων. Επίσης ο Γερμανός πολιτικός είπε πως η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές, ενώ χαιρέτισε και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα σημαντικό βήμα.
Τα ζητήματα μπροστά μας είναι σημαντικά, επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας στον Γιάννη Στουρνάρα ότι «να είσαι σίγουρος ότι έχεις την υποστήριξή μου σε αυτή την προσπάθεια. Ανυπομονώ να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία».

Φίσερ: Οι Έλληνες πολιτικοί έκαναν ηλιθιότητες

Επίθεση κατά των Ελλήνων πολιτικών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως έκαναν ηλιθιότητες, ενώ καταδίκασε και την τακτική επίθεσης ορισμένων ΜΜΕ κατά ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Ο Χάιντς Φίσερ, παραχώρησε συνέντευξη στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση στην οποία και μίλησε για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο τα οποία εγκρίθηκαν από την Αυστριακή Βουλή λέγοντας πως θα τα επικυρώσει με την υπογραφή του, αφού πρώτα εξετάσει ενδελεχώς το περιεχόμενό τους.
Στην συνέχεια ο Αυστριακός πρόεδρος δεν υιοθετεί την στάση της Γερμανίας όσον αφορά το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το ΕΜΣ, ενώ παρατήρησε πως θα μπορούσαν να εξετασθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μόνο μετά την υπογραφή τους από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο.

Η «τέλεια» παγκόσμια οικονομική καταιγίδα

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα μιας επερχόμενης χρηματοπιστωτικής και οικονομικής καταιγίδας και μαζεύονται από κάθε κατεύθυνση:την ευρωζώνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και αλλού.
Πράγματι, η παγκόσμια οικονομία το 2013 μπορεί να είναι ένα πολύ αφιλόξενο περιβάλλον.
Για αρχή, η κρίση στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται, καθώς το ευρώ παραμένει πολύ ισχυρό, η δημοσιονομική λιτότητα βαθαίνει την ύφεση σε πολλές χώρες, και μια πιστωτική ασφυξία στην περιφέρεια σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου υπονομεύουν τις προοπτικές ανάκαμψης. Το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης παραμορφώνεται, καθώς διασυνοριακές και διατραπεζικές γραμμές πίστωσης αποκόπτοναι, και η φυγή κεφαλαίων θα μπορούσε να μετατραπεί σε πλήρη τραπεζικό πανικό στην περιφέρεια αν όπως είναι πιθανό η Ελλάδα προβεί σε μια άτακτη έξοδο από το ευρώ κατά τους προσεχείς μήνες.
Επιπλέον, η δημοσιονομική κατάσταση χειροτερεύει, καθώς τα επιτόκια δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία έχουν σκαρφαλώσει ξανά σε μη βιώσιμα επίπεδα. Πράγματι, η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί όχι μόνο ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της (όπως πρόσφατα η Ισπανία), αλλά επίσης και μια συνολική διάσωση των κρατών μελών της καθώς οι μηχανισμοί προστασίας εντός και εκτός ευρωζώνης φαίνονται ανεπαρκείς όσον αφορά την Ισπανία και την Ιταλία. Ως αποτέλεσμα, η άτακτη διάλυση της ευρωζώνης παραμένει πιθανή.
Στη δύση, με τις οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ να εξασθενούν, το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη έφτασε στο 1,9% - αρκετά κάτω από το προβλεπόμενο. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εμφανίζεται υποτονική τους τελευταίους μήνες οπότε η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να μείνει στάσιμη πριν το τέλος του έτους.
Στα ανατολικά, η Κίνα με το μοντέλο ανάπτυξης της μη βιώσιμο, θα μπορούσε να βρεθεί σε βαθιά νερά το 2013, αφού οι επενδύσεις συρρικνώνονται και οι μεταρρυθμίσεις που προορίζονται για να αυξηθεί η κατανάλωση αποδεικνύονται ανεπαρκείς.
Η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη, και την Κίνα ήδη μεταφράζεται σε σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη σε άλλες αναδυόμενες αγορές, λόγω των εμπορικών και χρηματοοικονομικών δεσμών τους με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (που σημαίνει, ότι δεν έχει συμβεί καμία «αποσύνδεση»).
Τέλος, οι από καιρό-υποβόσκουσες εντάσεις στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ από τη μία και του Ιράν από την άλλη για το θέμα της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων θα μπορούσαν να φθάσουν σε σημείο βρασμού το 2013. Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να αποτύχουν, και ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις δεν είναι σε θέση να σταματήσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.
Με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ απρόθυμους να δεχτούν τον περιορισμό των πυρηνικών του Ιράν προβάλλοντας νέα εμπόδια, μια στρατιωτική αντιπαράθεση το 2013 θα οδηγήσει σε μια τεράστια αύξηση της τιμής του πετρελαίου και στην παγκόσμια ύφεση.
Οι κίνδυνοι αυτοί επιδεινώνουν την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας: οι αγορές μετοχών πέφτουν παντού οδηγώντας σε αρνητικές επιπτώσεις στον πλούτο, στην κατανάλωση και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Το κόστος δανεισμού αυξάνεται για τις υπερχρεωμένες χώρες, ο περιορισμένος δανεισμός υπονομεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και η πτώση των τιμών βασικών αγαθών σημαίνει μείωση του εισοδήματος των εξαγωγικών χωρών. Η αύξηση της αποστροφής κινδύνου οδηγεί τους επενδυτές να υιοθετήσουν μια στάση αναμονής και στασιμότητας δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.
Σε σύγκριση με την περίοδο 2008-2009, όταν οι πολιτικοί είχαν άφθονο πεδίο δράσης, οι νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές φαίνεται πλέον να εξαντλούν το πολιτικό τους οπλοστάσιο. Η νομισματική πολιτική περιορίζεται από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και τους επαναλαμβανόμενους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης. Πράγματι, οι οικονομίες και οι αγορές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά και πιστωτικών κρίσεων αφερεγγυότητας. Εν τω μεταξύ, μη βιώσιμα ελλείμματα και δημόσιο χρέος στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες έχουν περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες για περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα.
Για να αποφευχθούν απρόβλεπτα φαινόμενα στη ζώνη του ευρώ, η δημοσιονομική λιτότητα σήμερα θα πρέπει να είναι πολύ πιο σταδιακή, ένα σύμφωνο ανάπτυξης θα πρέπει να συμπληρώσει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ, και θα πρέπει να εφαρμοστεί μια δημοσιονομική ένωση με αμοιβαιοποίηση του χρέους (ευρωομόλογα).
Επιπλέον θα πρέπει να ξεκινήσει μια πλήρης τραπεζική ένωση, αρχής γενομένης με την εγγύηση των καταθέσεων σε επίπεδο ευρωζώνης, μαζί με κινήσεις προς μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, ακόμη και αν η Ελλάδα αφήσει την ευρωζώνη.
Δυστυχώς, η Γερμανία αντιστέκεται σε όλα αυτά τα βασικά μέτρα πολιτικής, καθώς εμμένει στον πιστωτικό κίνδυνο στον οποίο οι φορολογούμενοι της θα εκτεθούν σε περίπτωση μεγαλύτερης οικονομικής, δημοσιονομικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα μιας καταστροφής της ευρωζώνης αυξάνεται.
Και, ενώ το σύννεφο πάνω από την ευρωζώνη όλο και σκουραίνει, δεν είναι το μόνο που απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Ετοιμαστείτε να τρέξετε στα καταφύγια.
ΠΗΓΗ

Πάνω από 200 κόκκινες κάρτες έριξε η τρόικα των τοκογλύφων στην Ελλάδα

Με μία μακρά λίστα 210 σημείων, στα οποία καταγράφονται μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου, που πιστοποιούν ότι το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής έχει εκτροχιασθεί, έφτασε στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας. Πρόκειται για αποκλίσεις τόσο σε διαρθρωτικές αλλαγές, όσο και σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η περικοπή των ειδικών μισθολογίων, η μείωση της δαπάνης για δημόσια κατανάλωση, η φορολογική μεταρρύθμιση, η αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού, η κατάρτιση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών και η απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών. Το μήνυμα της τρόικας προς την ελληνική πλευρά ήταν σαφές: η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα διακοπεί και δεν θα καταβληθεί νέα δόση του δανείου, έως ότου η τρόικα πιστοποιήσει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο. Επίσης, μέχρι τότε δεν θα συζητηθεί καμία αλλαγή στο Μνημόνιο. Αυτό θα καταστήσει σαφές και το Eurogroup, που συνεδριάζει αύριο, στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Στοιχήματα 90 ημερών
Τρία στοιχήματα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επόμενες 90 ημέρες: να πείσει ότι εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής, να διαχειριστεί σειρά εκκρεμοτήτων που θα προκαλέσουν αντιδράσεις και να καταρτίσει τον νέο προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο.