Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Spiegel: «Άθλιοι πολίτες οι Έλληνες Κροίσοι»

«Η ελληνική οικονομία βυθίζεται, καθώς η χώρα προσπαθεί να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της με την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, οι πλουσιότεροι κάτοικοι της χώρας δεν έχουν πάρει είδηση από την κρίση», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Πολλοί δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, και κάποιοι προτιμούν να φοροδιαφεύγουν», γράφει το Spiegel, χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες Κροίσους «άθλιους πολίτες».
Σύμφωνα με τη συντάκτρια του δημοσιεύματος, οι πλούσιοι στην Ελλάδα ζουν κατά κάποιο τρόπο σε ένα δικό τους κόσμο: μιλάνε για Τέχνη, συχνάζουν σε γκαλά και δεξιώσεις, αγοράζουν ακόμα Porsche Cayenne και τσάντες Hermes.
«Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα κυκλοφορούν διάφορες λίστες ονομάτων που συνδέονται με τεράστια, αδήλωτα χρηματικά ποσά. Αυτά ανήκουν σε πολιτικούς, φορείς και επιχειρηματίες, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν λογαριασμούς στο υποκατάστημα της Γενεύης της βρετανικής τράπεζας HSBC. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι Έλληνες έχουν περίπου 170 δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία», συνεχίζει η δημοσιογράφος.
«Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα με πολύ πλούσιους ανθρώπους», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
«Ωστόσο, αν και η φιλανθρωπία είναι ελληνική λέξη, δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στην πράξη», σχολιάζει το Spiegel.
«Οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμη και σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια κρίσης, το κράτος εξακολουθεί να απαλλάσσει από όλους τους φόρους τις εφοπλιστικές εταιρείες, που αποτελούν τον πιο επιτυχημένο τομέα της οικονομίας. Διάφορες φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους, 57 μόνο για τους εφοπλιστές, φορτώνουν άλλο ένα βάρος στις πλάτες των φτωχών”, τονίζει
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: