Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Τα παίζουν όλα για όλα οι Γερμανοί στο Eurogroup - Λένε όχι σε μείωση επιτοκίων και ζητούν επιτροπεία

- Πιθανό νέο Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ολλανδό υπουργό
- Λαγκάρντ: Θέλουμε μία πραγματική λύση για την Ελλάδα, όχι μία γρήγορη λύση
- «Εντυπωσιασμένος» ο Γιούνκερ από τις πρόσφατες επιδόσεις της Ελλάδας,
- Η έκθεση θα αξιολογηθεί απόψε και θα την πάρουν στα χέρια τους ΜΟΝΟ οι υπουργοί Οικονομικών!
- Δεν είναι η πλήρης έκθεση αλλά προσχέδιο - Γερμανία: Έχετε κάνει πρόοδο αλλά.
Σε ένα απίστευτο θρίλερ εξελλίσεται η διαπραγμάτευση στο Eurogroup, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί φαίνεται πως τα παίζουν όλα για όλα και δεν κάνουν βήμα πίσω στην κόντρα τους με το ΔΝΤ, με την Ελλάδα δυστυχώς να βρίσκεται στη μέση και να κινδυνεύει να συνθλιβεί.
Η Γερμανία λέει κατηγορηματικά και κάθετα όχι στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της Ελλάδας για τη βοήθεια που έχει λάβει μέχρι τώρα, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένο για να δώσει μία ανάσα στο ελληνικό χρέος. Πέρα τούτο όμως, η Γερμανία προχωράει ακόμα ένα βήμα παραπάνω στο να προκαλεί το κοινό ελληνικό αίσθημα, κάνοντας λόγο για αυστηρή επιτήρηση των ελληνικών αρχών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει επιτροπεία.
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν αναμένεται να συμφωνήσουν να εκταμιευτεί η δόση για την Ελλάδα σήμερα, παρά το ότι η βουλή της χώρας ενέκρινε έναν σκληρό προϋπολογισμό για το 2013, διότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με το πώς το χρέος της θα καταστεί βιώσιμο την επόμενη δεκαετία.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται στις Βρυξέλλες αυτήν την ώρα αναμένεται, πάντως, να δώσουν στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών για να επιτύχει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της που της έχει ζητηθεί, μια παραχώρηση που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει ταυτόχρονα περαιτέρω χρηματοδότηση ύψους 32 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που περιήλθε στην κατοχή ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Η εκταμίευση της δανειακής δόσης αναβαλλόταν αφότου η Ελλάδα κρίθηκε ότι δεν εκπλήρωνε τους συμφωνημένους στόχους σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, εν μέρει λόγω της διενέργειας δύο εκλογικών διαδικασιών μέσα σε διάστημα τριών μηνών νωρίτερα φέτος, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Αξιωματούχοι είπαν ότι η δόση δεν αναμενόταν να συμφωνηθεί να εκταμιευτεί καθώς οι υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αναμένουν η τρόικα --η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-- να παρουσιάσει την «ανάλυσή της για την βιωσιμότητα του χρέους» της Ελλάδας. Συνεπεία αυτού το Eurogroup ενδέχεται να χρειαστεί να συνεδριάσει εκ νέου αυτή την εβδομάδα, είτε πρόσωπο με πρόσωπο, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις σήμερα αλλά νομίζω ότι η γενική αίσθηση είναι πως θα θέλαμε η επόμενη δόση να εκταμιευτεί  με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο», είπε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι θέλει πληρέστερη ενημέρωση από την τρόικα και τα συμπεράσματα που εξήγε μετά τις επισκέψεις των επιθεωρητών της στην Ελλάδα πριν συζητήσει τα επόμενα βήματα.
«Θα ήθελα να δω εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της και κατόπιν θα ήθελα να μάθω (το περιεχόμενο) της έκθεσης της τρόικας διότι εξαρτάται από το εάν η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε μια λύση με την τρόικα και δεν έχω ακούσει κάτι για αυτό», είπε ο Σόιμπλε. Επέμεινε ότι τέτοια λύση δεν υπάρχει, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.
Η έκθεση της τρόικας υπολογίζει ότι εάν υπάρξει συμφωνία να δοθεί παράταση δύο ετών στην Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση περίπου 15 δισεκ. ευρώ το 2014 και 17,6 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2015/2016, δηλαδή συνολικά μια «τρύπα» 32,6 δισεκ. δολαρίων που θα πρέπει να καλυφθεί.
Το πώς θα επιτευχθεί αυτό αναμενόταν να τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης του Γιούρογκρουπ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ήταν θετική κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι η Αθήνα έκανε ό,τι χρειαζόταν και πλέον οι πιστωτές της πρέπει να δράσουν.
«Η Ελλάδα έκανε το έργο που έπρεπε κι επέδειξε αληθινή αποφασιστικότητα, τώρα εναπόκειται στους πιστωτές να κάνουν το ίδιο και ασφαλώς το ΔΝΤ, όπως πάντα, θα διαδραματίσει το ρόλο του», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Θέλουμε όχι μια γρήγορη λύση, αλλά μια πραγματική λύση», πρόσθεσε χαμογελώντας προς τους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: