Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

ΑΟΖ - Σήμερα καταπλέει στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος

Σήμερα καταπλέει στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα της ΚΟ του ΠαΣοΚ, πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη. Εκεί θα βρεθεί και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος.
«Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας» σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος ο οποίος επισήμανε τις προσπάθειες του Γ.Μανιάτη, αλλά και την προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε στη νορβηγική εταιρεία PGS τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.
Oι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι «η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: