Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Μηδενικά επιτόκια για τα δάνεια προς την Ελλάδα συζητά η Γερμανία

Το ενδεχόμενο να δεχτεί μηδενικά επιτόκια για τα δάνεια προς την Ελλάδα συζητά η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να αποφευχθεί το κούρεμα στα δάνεια του επίσημου τομέα, δηλαδή στα ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει την πιθανότητα να δανείζει με μηδενικά επιτόκια την Ελλάδα ώστε να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού.
Παράλληλα, εμφανίζεται πρόθυμο να επιστρέψει τα κέρδη από τα δάνεια που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η πρόταση προχωρήσει τότε θα μπορούσε να υπάρξει μία θετική εκτίμηση για το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητά του, ενώ η διαδικασία δε θα χρειαζόταν να περάσει από το Γερμανικό κοινοβούλιο, αποφεύγοντας εντάσεις πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.
Θετικός προς αυτή την κατεύθυνση εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.
Πάντως, το ΔΝΤ, εξακολουθεί να θεωρεί οποιαδήποτε άλλη λύση -πλην του κουρέματος- μη αποτελεσματική, οπότε και η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στους Ευρωπαίους για κούρεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: