Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τα μάζεψαν οι Γερμανοί

«Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου. Έχω συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα», λέει τώρα, ο Φούχτελ. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το περίπτερο της ΔΕΘ που διεξάγεται η 3η Ελληνογερμανική συνέλευση δημάρχων αναφέρθηκε ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ, ο οποίος μαζί με τον Γερμανό Πρόξενο Βόλφγκανγκ Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ αποδοκιμάστηκαν νωρίτερα από τους διαδηλωτές. Οι εικόνες με τον προπηλακισμό του Γερμανού προξένου, μάλιστα, προκάλεσαν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια στο εξωτερικό.
«Υπάρχουν ανθρώπινες τραγικές ιστορίες. Χρειάζεται κατανόηση. Υπάρχουν σοβαρές περικοπές. Προσωπικά πιστεύω ότι στο πλαίσιο της δημοκρατίας είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, όπως κάνουν τώρα έξω από αυτές τις πύλες. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν, γιατί αυτό είναι το δικαίωμα κάθε πολίτης μιας δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Φούχτελ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Παράλληλα, ο Γερμανός υφυπουργός υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν και ότι ο ίδιος έχει συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα το οποίο προβλέπει πολλές αρμοδιότητες».
«Χρειάζονται παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διοικητικός μηχανισμός», επεσήμανε ο κ. Φούχτελ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει τόλμη στη λήψη αποφάσεων και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας.
«Με το προσωπικό που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς αρμοδιότητες ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με παραγωγικό τρόπο. Για να λειτουργήσει η οικονομία απαιτούνται σωστές διοικητικές δομές. Αυτές είναι και η καλύτερη εγγύηση για να προχωρήσει μια αναπτυξιακή πολιτική», σημείωσε.
«Η σύνδεση μεταξύ μας είναι ειλικρινής και τίμια» τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός, προσθέτοντας ότι από την αρχή της ελληνογερμανικής συνεργασίας, που ξεκίνησε από πέντε Έλληνες και πέντε Γερμανούς δημάρχους, σήμερα υπάρχουν απτά παραδείγματα συνεργασίας η οποία έχει επεκταθεί σε περισσότερους από 150 εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόξενος δήλωσε χαρούμενος που κάποιοι από τους διαδηλωτές του άρπαξαν τα χαρτιά με την ομιλία του. «Χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ, χαίρομαι που κάποιοι διαδηλωτές μου πήραν κάποια από τα χαρτιά μου και δεν μπορώ να τα διαβάσω όλα», είπε χαρακτηριστικά, και υποστήριξε πως παρεξηγήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Φούχτελ.
«Ίσως δημιουργήθηκε η παρεξήγηση, πως η ελληνογερμανική συνέλευση θέλει να μειώσει τις θέσεις εργασίας στην ελληνική αυτοδιοίκηση και από 3.000 να γίνουν 1.000. Ελπίζω να λύσουμε αυτές τις παρεξηγήσεις», ανέφερε.
Στις αλλαγές που έγιναν ως τώρα στην αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης επισημαίνοντας ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έδειξε το δρόμο της εξυγίανσης».
Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι μέσα από τις συμπράξεις που επιχειρούνται στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας, θα ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για να αναχαιτίσουμε την ανεργία να εντείνουμε τον πόλεμο κατά της φτώχειας, να εντείνουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, να ωθήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση στις αλλαγές και την ανάπτυξη», σχολίασε.
Ειδικά για το υπουργείο Εσωτερικών και τη λειτουργία του, ο υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στην αγορά, γεγονός που όπως τόνισε, «συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, γιατί αυτά ήταν οφειλόμενα από τους δήμους στις τοπικές επιχειρήσεις πριν την ψήφιση των μέτρων».
Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι νέα έσοδα θα προκύψουν από μεταρρυθμίσεις και άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής.
«Στο μεσοπρόθεσμο πετύχαμε να περιορίσουμε τις οριζόντιες περικοπές και να προετοιμάσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική αυτονομία των δήμων. Τέτοια είναι η δημοτική ενημερότητα, η ενιαία αρχή ανά δήμο, οι έξυπνες επενδύσεις, η φορολογική αποκέντρωση και άλλα. Είμαι βέβαιος ότι η συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορεί να συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει νέες τεχνικές που εφαρμόστηκαν στη Γερμανία», σημείωσε ο υπουργός.
Χαρακτήρισε δε ως παράδειγμα καινοτομίας στην προώθηση έξυπνων επενδύσεων το παρατηρητήριο ποιότητας που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και θα λειτουργήσει στο υπουργείο.
Ιδιαίτερη αναφορά στο κλίμα που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και την Ελλάδα με αφορμή την οικονομική κρίση έκανε, κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
«Οφείλουμε στους ίδιους τους δημότες μας να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε στις χώρες μας η οικονομική κρίση. Αυτό μπορεί να γίνει αποδυναμώνοντας τον "κίτρινο" Τύπο των δύο χωρών. Καμία χώρα της ΕΕ δεν πέτυχε τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Τα περί απείθειας και τεμπελιάς των Ελλήνων που καλλιεργούνται από τον "κίτρινο" Τύπο της Γερμανίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Χαιρετισμούς κατά την έναρξη των εργασιών της τρίτης συνάντησης της ελληνογερμανικής συνεργασίας απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, η βουλευτής του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Φιλίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ανέτ Γκροθ και ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ.
πηγη voria.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: