Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Δυο διαφορετικές απόψεις στη Γερμανία για την Ελλάδα

Προτάσεις επί προτάσεων φέρνει στη Γερμανία το ενδεχόμενο συνέχισης της βοήθειας στην Ελλάδα αλλά περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή: η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στη γραμμή της λιτότητας και της τήρησης των συμφωνηθέντων και να μην ακούει τίποτε άλλο, ενώ από την πλευρά τους αναλυτές - ακόμη και κοντά στην κυβέρνηση - εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία και να εξεταστούν άλλοι τρόποι.
Για την Ελλάδα «είναι σημαντικό να ανακτήσει την αξιοπιστία της» δήλωσε στο Reuters οΒόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνοντας ότι «τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν» αφού σε αυτό το πεδίο «υπήρξαν καθυστερήσεις».
Κατά τον Σόιμπλε η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις, αν και η Μαδρίτη «βρίσκεται σε καλό δρόμο» και το εθνικό μεταρρυθμιστικό πλάνο της έχει αρχίσει να αποδίδει.
Στην απέναντι όχθη, αυτή της αναδιάρθρωσης, ακόμη και μια νέας βοήθειας, συντάσσονται αναλυτές, ακόμη και σύμβουλος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Οπως σημειώνει στη «Handelsblat» ο Κουρτ Λάουκ, μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «σχεδόν αναπόφευκτη». Προσθέτει ότι, αν και θα ήταν οδυνηρή μια διαγραφή μεγάλου τμήματος της οικονομικής βοήθειας, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι «δεν μπορεί να είναι η λύση απλώς να αυξάνουμε, να επεκτείνουμε ή να συγκαλύπτουμε περαιτέρω τους κινδύνους εγγύησης».
Στο άρθρο του ο Λάουκ υπογραμμίζει ότι η πολιτική της λιτότητας στην ελληνική περίπτωση αποδεικνύεται αντιπαραγωγική και έπληξε την ιδέα της Ευρώπης («κάποιοι δεν θέλουν λιτότητα μέχρι θανάτου, άλλοι δεν θέλουν να πληρώνουν για τζαμπατζήδες»), ενώ για την πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας λέει ότι «τείνει να καταντήσει φάρσα».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Ντάβιντ Φόλκερτς-Λαντάου προτείνει να δοθεί και νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, παρά το ότι η Γερμανία αποκλείει ως τώρα τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών πέραν του συμφωνηθέντων.
Μιλώντας στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «FAZ» και στο ερώτημα αν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας, απάντησε: «Αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ υπό την παρούσα μορφή του, τότε η απάντηση είναι "ναι"».
Σημειώνει δε ότι «αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θέλουν να ακούν το παραμικρό για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι αυτό θα ήταν συνώνυμο με άμεση απώλεια χρημάτων των ευρωπαίων φορολογούμενων, τότε σύντομα θα είναι απαραίτητο να χορηγηθούν νέες πιστώσεις».
Ωστόσο υπογράμμισε ότι «οι αξιώσεις της Τρόικας έχουν φθάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει πολιτικά ανεκτό στην Ελλάδα» για να προσθέσει ότι «το ακανθώδες ερώτημα είναι πλέον τι είδους μορφή θα πρέπει να λάβει αυτή η χρηματοδότηση: νέες πιστώσεις ή ένα νέο κούρεμα, στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι δημόσιοι πιστωτές».
Την έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι το τελευταίο, θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ.
«Κανονικά δεν θα έπρεπε η ΕΕ και το ΔΝΤ να εγκρίνουν την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, καθώς η τελευταία δεν εκπληρώνει τους όρους που της έχουν τεθεί. Ωστόσο οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο», εκτιμά μιλώντας προς το ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle.

Δεν υπάρχουν σχόλια: