Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Απόψε το βράδυ θα βρέξει αστέρια


Απόψε το βράδυ ο ουρανός θα ρίξει βροχή. Εσείς όμως μην πάρετε ομπρέλα. Απεναντίας βγείτε έξω γιατί αυτή τη βροχή, αξίζει να τη δείτε. Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και την Τρίτη 20 Νοεμβρίου αναμένεται βροχή των διαττόντων αστέρων, των Λεοντιδών. Ειδικότερα τα ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα είναι η κορύφωση του φαινομένου.
Οι Λεοντίδες παρουσίασαν μια εντυπωσιακή έξαρση κατά τα έτη 1998-2002 και έκτοτε εμφανίζουν μια πολύ πιο ήπια και μεταβλητή δραστηριότητα.
Φέτος αναμένεται μια μέτρια πτώση μετεώρων με ταχύτητα περίπου 72 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και με ρυθμό περίπου 10- 15 την ώρα. Τα πεφταστέρια είναι ορατά με γυμνό μάτι, αρκεί ο ουρανός να μην είναι συννεφιασμένος.
Η εν λόγω βροχή διαττόντων φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη Τέμπλ-Τατλ και η οποία περιοδικά διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης, η οποία κινείται με ταχύτητα 110.000 χιλιομέτρων την ώρα γύρω από τον Ήλιο.
Καθημερινά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάνω από 100 τόνοι λεπτής διαστημικής σκόνης πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Γης, χωρίς ωστόσο να γίνεται αντιληπτή.
Η μεγαλύτερη καταιγίδα διαττόντων που παρατηρήθηκε ποτέ, ήταν το 1833. Ένας ιστορικός μάλιστα το 1878 την θεώρησε ως ένα από τα 100 πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: