Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τα νέα μέτρα στην υγεία.
-25 ευρώ η εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
-1 ευρώ η καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ ανά συνταγή, που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό.
(Τα προηγούμενα μέτρα θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014),
-συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
-Αναδρομικό rebate που ζητείται από τους φαρμακοποιούς.
-Ένα επιπλέον rebate για τα ακριβά φάρμακα (5% της λίστας του νόμου 3816).
-Εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ σε 60 ημέρες και όχι σε 45
-Δυνατότητα τελικού συμψηφισμού τυχόν υπολειπόμενων ποσών με βάση τον συνολικό τζίρο κάθε εταιρείας και το άνοιγμα της αγοράς της ιδιωτικής υγείας.
Αυτά αποτελούν τις βασικότερες αλλαγές που αφορούν στην υγεία.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, βεβαίωση λειτουργίας ιδιωτικού φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) χορηγείται εφεξής:
-Σε φυσικά πρόσωπα, που διαθέτουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης του ιατρικού ή οδόντιατρικού επαγγέλματος.
-Σε αστικούς συνεταιρισμούς ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών εργαστηριακής διάγνωσης, βιοπαθολογίας, κυτταρολογίας και παθολογικής ανατομίας για την κάλυψη των αναγκών των μελών τους, καθώς και σε εταιρείες, με οποιαδήποτε νομική μορφή.
Η εξοικονόμηση από τη φαρμακευτική και νοσοκομείακή περίθαλψη εκτιμάται σε 1.112.900.000,00 ευρώ, ωστόσο, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, καθίσταται αναγκαία η λήψη επικουρικών πρόσθετων μέτρων ύψους 114 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Αναφορικά με το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, τόσο η ιατρική κοινότητα, όσο και οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων, έχουν ταχθεί κατά. Σύμφωνα με άρθρο του πολυνομοσχεδίου, επίσης, «το μερίδιο των συνταγών με εμπορική ονομασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της συνολικής αξίας των συνταγών που χορηγεί κάθε ιατρός».
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, τονίζει πως το μέτρο προκαλεί:
- Τη βίαια και αναίτια υποβάθμιση των θεραπειών, δεδομένου ότι οι συνεχείς αλλαγές των φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο τους χρόνια πάσχοντες.
- Εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία δεδομένου ότι ανοίγει την πόρτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή.
- Συνιστά συνταγή οικονομικής αποτυχίας, αφού είναι δεδομένη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω του φαινομένου της υποκατάστασης.
- Καταστρέφει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αφού καμία εγχώρια φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να διαθέσει τα προιόντα της σε τιμές κάτω του κόστους.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ζητεί άμεσα να αποσυρθεί το άρθρο για τη δραστική ουσία, υπογραμμίζοντας ότι «ο ιατρικός κόσμος δεν πρόκειται να εφαρμόσει την αναγραφή της δραστικής ουσίας και θα εφαρμόσει αυτό που εφαρμόζει όλη η ευρώπη, δηλαδή θα αναγράφει το φάρμακο που κρίνει απαραίτητο για τον ασθενή και το εμπιστεύεται».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηλιτεύει τα μέτρα, του ενός ευρώ για κάθε συνταγή και του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, σημειώνοντας πως «οι ασθενείς θα τιμωρούνται βάζοντας το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που παίρνουν ένα φάρμακο ή εάν πρέπει να κάνουν εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο και έτσι μετακυλίεται το κόστος της περίθαλψης στον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος θα χρηματοδοτεί πλέον από την τσέπη του τον υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει ήδη ακριβοπληρώσει με τις εισφορές τους την υγεία του».
Αναφορικά με το κλιμακωτό rebate, η κυβέρνηση είχε θεσπίσει το μέτρο στην αρχή του χρόνου για τους φαρμακοποιούς: 0% για χαμηλούς τζίρους μέχρι 11% για υψηλούς τζίρους στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί είχαν πληρώσει το rebate τους πρώτους τρεις μήνες του 2012, ωστόσο, από τον Απρίλιο και μετά, ακριβώς επειδή δεν πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ τους φαρμακοποιούς και οι τελευταίοι σταμάτησαν να το καταβάλλουν.
Με τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση ζητεί από τον κλάδο των φαρμακοποιών αναδρομικό rebate από τον περασμένο Απρίλιο, που σύμφωνα με μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, εκτιμώνται σε 25 εκατ. ευρώ.
http://www.emedi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: