Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

"Καταστρέφει την Ελλάδα η τρόϊκα με την εμμονή στην μείωση του χρέους χωρίς ανάπτυξη"

Kίνδυνο πραγματικής χρεοκοπίας βλέπουν οι δανειστές της νχώρας, από την καθυστέρηση καταβολής της δόσης: «Όσο περισσότερο κρατούν αυτές οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας, τόσο περισσότερο στερείται η οικονομία της απαραίτητης ρευστότητας», είπε ο κ. Hung Tran, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους δανειστές.
«Η τωρινή κατάσταση αποτελεί κίνδυνο για όλους», σημείωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.
«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και υποχρεωνόταν να βγει από το ευρώ, ο κίνδυνος για πιθανή μετάδοση (της κρίσης) σε άλλες χώρες-μέλη, στην Ευρωζώνη και στην ευρύτερη οικονομία θα ήταν σημαντικός», πρόσθεσε.
«Όσο περισσότερο διαπραγματεύεσαι χωρίς να καταλήγεις κάπου, τόσο περισσότερο βλάπτεις την οικονομία», δήλωσε ο κ. Tran, ο οποίος επέκρινε την έμφαση που δίνεται στη μείωση του ελληνικού χρέους έναντι της οικονομικής ανάπτυξης μέσω επενδύσεων. «Το να επικεντρωνονται (σ.σ.: η τρόϊκα) αποκλειστικά στη μείωση του χρέους είναι αυτοκαταστροφικό για την Ελλάδα και θέτει σε κίνδυνο τόσο τον επίσημο τομέα όσο και τους ιδιώτες πιστωτές», είπε.
«Δεν έχει σημασία αν σε πέντε ή δέκα χρόνια το χρέος της Ελλάδα θα είναι χ ή ψ. Χρειάζονται χρηματοδότηση τώρα για να βγάλουν την οικονομία από την περιδίνισή της. Χρειαζόμαστε ένα σοκ ζήτησης για να δώσουμε στον κόσμο λίγη ελπίδα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: