Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τι ζητάει η τρόικα για να μας δώσει τα 44 δισ. ευρώ ( 3 δόσεις μαζί)

Βαριά λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) καλείται να φέρει σε πέρας μέσα σε μια μόλις εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με αντάλλαγμα την τριπλή δόση των 44 δισ. ευρώ την οποία διεκδικεί πλέον ανοιχτά η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα εκτυλίσσεται το θρίλερ στη διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, και ειδικότερα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ (ανάμεσα σε Ανγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ενα από τα πιο δύσκολα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η ελληνική πλευρά είναι η αποδοχή της υποχρέωσης να καταρτίζονται κάθε τρίμηνο συγκεκριμένες λίστες με τα ονοματεπώνυμα δημοσίων υπαλλήλων που θα απολύονται.
Παράλληλα, εκκρεμεί η τελική διατύπωση για τη ρήτρα ισοδυνάμων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων (σε επίπεδο δημοσιονομικών στόχων αλλά και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων) στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αλλά και για το πως θα λειτουργεί ο Ειδικός Λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Σε επίπεδο prior actions θα απαιτηθεί σειρά υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες.
Μετά το διήμερο στις Βρυξέλλες η διαπραγμάτευση συνεχίζεται εξ' αποστάσεως ενόψει του Eurogroup της 20ής Νοεμβρίου. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος για την Ελλάδα καθώς όπως αποκάλυψε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η γερμανική πλευρά διαπραγματεύεται σκληρά και για να περιορίσει το κόστος της συμμετοχής των γερμανών φορολογουμένων (με τον έναν η τον άλλο τρόπο) στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, κόστος που υπολογίζεται από το Spiegel στα 17,5 δισ ευρώ.
«Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις και τίποτα δεν είναι δεδομένο» δήλωσε την Τρίτη διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι πράγματι η εφάπαξ καταβολή ενός ποσού ύψους άνω των 44 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις: τα 31,3 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου του 2012, καθώς και τις δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί την Τετάρτη στις 12.00 με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Νταριά Σκαναπιέκο. Θα συζητήσει μαζί του την πολυαναμενόμενη απεμπλοκή της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (1,44 δισ. ευρώ) και των μεγάλων έργων σε συνέχεια και των χθεσινών επαφών του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες. Το απόγευμα στις 16.00 ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα.
Οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίας στιγμής σε επίπεδο ΕΕ και ΔΝΤ αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:
-Αποδοχή από την ελληνική πλευρά μνημονιακής υποχρέωσης να καταρτίζονται κάθε τρίμηνο συγκεκριμένες λίστες με τα ονοματεπώνυμα δημοσίων υπαλλήλων που θα απολύονται.
-Η αποσαφήνιση διά νόμου της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης (και αντιστοίχως αντισταθμιστικών παρεμβάσεων αν η οικονομία πάει καλύτερα).
-Τα χαρακτηριστικά του Ειδικού Λογαριασμού (που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος) στον οποίο θα μπαίνουν οι δόσεις του μηχανισμού στήριξης και μέρος από τα φορολογικά έσοδα μόλις η οικονομία περάσει σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος με σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους.
-Η άμεση κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο ελληνικό Δημόσιο.
-Αμεσες ενέργειες για τον αυστηρότερο έλεγχο των δαπανών στις ΔΕΚΟ.
-Προώθηση του ηλεκτρονικού συστήματος για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων.
-Επέκταση και ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θέμα που συμπεριέλαβε στις επιτυχίες της Ελλάδας ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup της Δευτέρας.
-Το πώς θα εφαρμοστεί η αυτόματη επιβολή νέων μέτρων περικοπής δαπανών αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα «αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα».
Για την «αναπλήρωση» της απώλειας εσόδων η κυβέρνηση θα προχωρεί σε περικοπές δαπανών στη γενική κυβέρνηση σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από ιδιωτικοποιήσεις με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων (για το 2013 προβλέπονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ).
Για παράδειγμα αν αντί για 2,6 δισ. ευρώ εισπραχθούν το 2013 1,6 δισ. ευρώ, θα απαιτηθούν περικοπές για το 50% του 1 δισ. ευρώ που δεν εισπράχθηκε εγκαίρως, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ. Στο Σχέδιο ορίζεται ότι τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά σε διαβούλευση με την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: